Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ...στην ΧΙΟ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.

449 Views
Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ...στην ΧΙΟ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη. Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ...στην ΧΙΟ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.

Ταξιδεύουμε στην ΧΙΟ, με οδηγό την «τρελή, σοφή»... Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.

Όταν το βλέμμα χάνεται στο απέραντο γαλάζιο  της θάλασσας, την ώρα που οι πρώτες ακτίνες του ηλίου χαιδεύουν απαλά τα κρυστάλλινα νερά και τα αρώματα των γιασεμιών και των λεμονανθών προκαλούν μια γλυκιά μέθη, τότε το μόνο που μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους είναι ότι αυτό είναι αληθινό θεϊκό δώρο. Και όλα αυτά, σε συνδυασμό με μακραίωνη ιστορία, υπέροχα φυσικά τοπία, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική,  τοπικά προϊόντα μοναδικά στον κόσμο,  που μοσχομυρίζουν... άρωμα μαστίχας!!!
Η Μυροβόλος Χίος, νησί του βορειανατολικού Αιγαίου το πέμπτο  σε μέγεθος κατά σειρά,  είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιάσει και θα ξαφνιάσει ευχάριστα τον επισκέπτη με όλα όσα έχει να του προσφέρει. Μεσαιωνικά χωριά, ιδιόμορφα σοκάκια, πετρόχτιστα αρχοντικά, πανέμορφες παραλίες με χρυσαφένια άμμο ή βότσαλα και πάνω απ’ όλα φιλόξενους κατοίκους.

Μυρωδάτη.....ιστορία!!!

Η Χίος, λένε πως πήρε το όνομα της από τη νύμφη Χιόνα ή από το πολύ χιόνι που έπεσε κατά τη γέννηση του γιού του Ποσειδώνα, Χίου. Κατά μία άλλη εκδοχή το όνομα Χίος στη Συριακή γλώσσα  σημαίνει μαστίχα και δόθηκε από τους Φοίνικες. Κατοικήθηκε για πρώτη φορά περίπου πριν από έξι χιλιάδες χρόνια και η ναυτιλία ήταν και είναι μέχρι σήμερα το βασικότερο στοιχείο του οικονομικού της τομέα. Κατά τα βυζαντινά χρόνια γνώρισε μεγάλη ακμή και η χειρότερη στιγμή της ιστορίας της είναι όταν το 1822 στα χρόνια της τουρκοκρατίας ο τόπος ερήμωσε κυριολεκτικά λόγω της ανελέητης σφαγής των κατοίκων της. Ελευθερώθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1912 όπου και ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Μια βόλτα στην πόλη....

Στην ανατολική πλευρά του νησιού, απέναντι από τις ακτές της Μικράς Ασίας  βρίσκεται  χτισμένη η πρωτεύουσα με το ομώνυμο όνομα. Η βόλτα ξεκινάει από το λιμάνι και την πολύβουη προκυμαία με τις γεμάτες από κόσμο καφετέριες. Στο βόρειο τμήμα του λιμανιού βρίσκεται το Βυζαντινό κάστρο που μαζί με την Νότια Πύλη, τα τούρκικα λουτρά και την κρύα βρύση ο νούς ταξιδεύει σε άλλους αιώνες. Στο εσωτερικό του επίσης  υπάρχει  και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Η βιβλιοθήκη του Κοραή, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων, με σπάνιες συλλογές βιβλίων και εγγράφων, το Εθνολογικό και Λαογραφικό μουσείο του συλλόγου Αργέντη με τις τοπικές στολές του νησιού, το Αρχαιολογικό μουσείο με την περίφημη «κόρη της Χίου» (σε αντίγραφο), η Δημοτική Πινακοθήκη, η Μητρόπολη των Αγίων Βικτώρων, τα υπέροχα σοκάκια, τα πέτρινα κτήρια, τα πανέμορφα νεοκλασικά Αρχοντικά, θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον όλων.
Και όπως είναι λογικό μία βόλτα τελειώνει πάντα με την χαρά της κατανάλωσης. Απαραίτητη μία στάση για ξεκούραση στη πλατεία Βουνακίου, για το απολαυστικό «υποβρύχιο» και στη συνέχεια η «Απλωταριά» όπου είναι ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης με τα αμέτρητα καταστήματα και προσφέρει ότι ζητήσει ο επισκέπτης.
Εξερεύνηση σε όλα...
Η Μπέλα Βίστα είναι η κοντινότερη παραλία στη πόλη. Υπέροχη, καλά οργανωμένη με πεντακάθαρα νερά και ιδανικά για θαλάσσια σπόρ.
Στη περιοχή Κοντάρι, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη, βρίσκεται το αεροδρόμιο και έχει μια πανέμορφη παραλία με βότσαλα.
Ο Μεγάλος Λιμιώνας προς τα νότια, βρίσκεται κοντά στο χωριό Θυμιανά και είναι μία από τις πιο όμορφες παραλίες με άμμο και ψιλό πετραδάκι. Ονομάστηκε έτσι λόγω ότι έχει ένα πολύ καλά προφυλαγμένο όρμο και μπορούσαν να κάνουν την φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων από άλλα νησιά και από την Μικρά Ασία.
Τα Θυμιανά, φημίζονται για την θυμιανούσικη πέτρα, υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί για να χτιστεί ο ναός του Αγίου Ευστρατίου και πολλά αρχοντικά του Κάμπου. Έχει υπέροχη αρχιτεκτονική και είναι γνωστά για τις παραστάσεις της «Μόστρας» και για τις αναπαραστάσεις των επιδρομών των πειρατών.
Ο Εμπορειός, αποτελεί αληθινό αξιοθέατο με τα μεγάλα μαύρα βότσαλα στη παραλία. Πεντακάθαρα νερά με σκούρο μπλέ χρώμα. Η Αγία Ερμιόνη και η Αγία Φωτεινή είναι κοντινές και πραγματικά πανέμορφες παραλίες.
 Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ...στην ΧΙΟ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.
Ο Καρφάς είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός με μία από τις πιο ξακουστές οργανωμένες  παραλίες του νησιού. Μία απέραντη αμμουδιά με ρηχά και ζεστά νερά ιδανική για οικογένειες.
Ο Καταρράκτης είναι μια περιοχή με σπάνια φυσική ομορφιά και η παραλία έχει πεντακάθαρα νερά.
Τα Καρδάμυλα στη βόρεια πλευρά του νησιού αποτελούνται από το Πάνω Χωριό και από το Μάρμαρο. Είναι πατρίδα πολλών εφοπλιστών και έχουν μεγάλη ναυτική ιστορία. Στο Ναυτικό μουσείο υπάρχουν απίστευτα εκθέματα της ναυτικής ιστορίας τους. Στο Πάνω Χωριό βρίσκεται το μνημείο του «Καρδαμαλίτη Ναυτικού».
Η παραλία Νάγος είναι μία από τις καλύτερες παραλίες και στον όρμο Γιόσωνα φημολογείται ότι άραξε η Αργώ του Ιάσονα.
Η Βολισσός, με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, θεωρείται η πατρίδα του Ομήρου και έχει χτιστεί στους πρόποδες ενός λόφου. Στην κορυφή του δεσπόζει με μεγαλοπρέπεια το Βυζαντινό κάστρο, με τους έξι κυκλικούς πύργους. Είναι ο τόπος καταγωγής της Αγίας Μαρκέλλας και το ομώνυμο μοναστήρι είναι χτισμένο σε μία από τις πιο ωραίες παραλίες του νησιού. Κοντά βρίσκονται και οι παραλίες ΛευκάθιαΜάναγροςΛημνιά και Γωνιά.
Ο Βροντάδος θεωρείται η φυσική συνέχεια της πόλης. Στον παραλιακό δρόμο βρίσκονται το άγαλμα του «Αφανή Ναύτη» και οι πετρόκτιστοι ανεμόμυλοι. Η περίφημη Δασκαλόπετρα ή πέτρα του Ομήρου, είναι ένας μεγάλος επίπεδος βράχος οπου εκεί όπως λένε δίδασκε τα ποιήματα του ο Όμηρος. Η μονή της Παναγίας του Μερσινιδίου αξίζει μία επίσκεψη. Η παραλία της Δασκαλόπετρας έχει λευκά βότσαλα και μαζί με τον όρμο του Λώ πραγματικά μαγεύουν τον επισκέπτη.
Ο Βροντάδος είναι γνωστός για τον περίφημο «ρουκετοπόλεμο» που πραγματοποιείται το βράδυ της Ανάστασης. Είναι ένα φαντασμαγορικό θέαμα με ρίψη ρουκετών και πυροτεχνημάτων, αλλά και αρκετά επικίνδυνο!!!
Ο Κάμπος είναι μία απέραντη πεδινή έκταση και καλλιεργούνται μανταρινιές, πορτοκαλιές, νεραντζιές και λεμονιές. Έχει υπέροχα Αρχοντικά με μοναδική αρχιτεκτονική σε όλη την Ελλάδα και ανήκουν στις αριστοκρατικές οικογένειες της Χίου. Οι τεράστιες αψιδωτές αυλόπορτες, τα πολύχρωμα οικόσημα, οι ψηλοί προστετευτικοί τοίχοι, οδηγούν την φαντασία σε κόσμους παραμυθένιους.
Το Πυργί με τα «ξυστά» ή ζωγραφιστά σπίτια είναι ένα μεσαιωνικό χωριό με πλακόστρωτα δρομάκια και καμάρες. Η ιδιαίτερη διακόσμηση των προσόψεων των σπιτιών το καθιστούν πραγματικά μοναδικό!!!
 Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ...στην ΧΙΟ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.
Τα Μεστά έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέο μεσαιωνικό μνημείο. Τα σπίτια είναι χτισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν ένα φυσικό τείχος. Τα περίπλοκα σοκάκια οι πετρόκτιστες οχυρώσεις και η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική αφήνουν αλησμόνητες αναμνήσεις. Απαραίτητη η επίσκεψη στην  εκκλησία του Μεγάλου Ταξιάρχη και στην εκκλησία του Μικρού ή Παλαιού Ταξιάρχη με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1833.
Ο κλειστός όρμος του Λιμένα των Μεστών που ξεπροβάλει ανάμεσα από τους λόφους αποτελεί την πιο γραφική νότα της περιοχής.
Η Βέσσα είναι ένα μικρό ημιορεινό χωριό με εντυπωσιακή μεσαιωνική αρχιτεκτονική, πανέμορφα στενά  δρομάκια  και φημολογείται ότι ονομάστηκε από το ομηρικό βήσσα που σημαίνει κοιλάδα. Εκεί βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με την μοναδική ξυλόγλυπτη εικόνα του.
Το χωριό Λιθί είναι χτισμένο σε ύψωμα έχει υπέροχη θέα προς τη θάλασσα και είναι ένα από τα περίφημα Μαστιχοχώρια. Απέραντες εκτάσεις με μαστιχόδεντρα από τα οποία παράγεται η πασίγνωστη σε όλους μαστίχα.
Στον όρμο Λιθίου η παραλία έχει πεντακάθαρα και ήρεμα νερά.
Η Λαγκάδα είναι ένα πανέμορφο παραδοσιακό παραθαλάσσιο χωριό,  με γραφικό λιμανάκι και καταπράσινο τοπίο. 

Γεύσεις και λιχουδιές....

Το σίγουρο είναι ότι κυριαρχούν τα ολόφρεσκα θαλασσινά και ψάρια. Στα υπέροχα ταβερνάκια και εστιατόρια δίπλα στη θάλασσα σε κάθε σημείο του νησιού, οι υπέροχες γεύσεις θα δελεάσουν τους «απανταχού καλοφαγάδες»!!! Κολοκυθοκεφτέδες, μαλαθρόπιτες, μελιτζανοκεφτέδες, σφουγγάτο, κορδέλια, μαμούλια, ταμπουράς τηγανιτός και χίλιες δυο άλλες νοστιμιές γεμίζουν τα τραπέζια.... Καλό ντόπιο κρασί και φυσικά ουζάκι συνοδεύουν την κάθε στιγμή.

Χρήσιμες πληροφορίες...

Αν θεωρεί κάποιος ότι τα μυστικά του νησιού έχουν τελειώσει κάνει μέγα λάθος. Οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα μεσαιωνικά χωριά, το άρωμα της μαστίχας, συμπληρώνονται από τους «λαλάδες». Τα τέσσερα είδη άγριας τουλίπας κατακλύζουν την άνοιξη τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Ένας αληθινός πίνακας ζωγραφικής... με φόντο κόκκινο!!!
Δεν φεύγει κανείς αν δεν προμηθευτεί... τι άλλο μαστίχα.
 Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ...στην ΧΙΟ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.
Μία επίσκεψη στο σπήλαιο Ολύμπων με εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες είναι απαραίτητη.
Οι παραλίες ΓλαροπούλιαΜετόχιΒρουλίδια και Κώμη πραγματικά εντυπωσιάζουν.
Καθημερινές πτήσεις από Αθήνα και τακτική σύνδεση με Θεσσαλονίκη, Σάμο, Μυτιλήνη, Ρόδο.
Ακτοπλοϊκώς με ΝΕΛ, Blue Star Ferries, Hellenic Seaways.

Άλλος για Χίο τράβηξε....

Και καλό ταξίδι!!!

Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.


Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Πέρσες» του Αισχύλου από την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε καλοκαιρινή περιοδεία.
«Πέρσες» του Αισχύλου από την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε καλοκαιρινή περιοδεία.
με 0 Σχόλια 2175 Views

H Ομάδα Σημείο Μηδέν συνεχίζει την έρευνά της στα θεμελιώδη κείμενα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας παρουσιάζοντας αυτή τη φορά τους «Πέρσες» του Αισχύλου.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή