Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Εντυπωσιακή πρώτη γνωριμία πριν την έναρξη της λειτουργίας του.

989 Views
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Εντυπωσιακή πρώτη γνωριμία πριν την έναρξη της λειτουργίας του. Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Εντυπωσιακή πρώτη γνωριμία πριν την έναρξη της λειτουργίας του.

 Εντυπωσιακό το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο πλαίσιο των τετραήμερων εκδηλώσεων με τίτλο «Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο», που φιλοξενούνται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) έως και τις 26 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη ξενάγηση, για πρώτη φορά, σε όλους τους χώρους και τις εγκαταστάσεις του Κέντρου. 
«Η αρχιτεκτονική είναι ένα παράδοξο επάγγελμα, προσφέρουμε κάτι μεγάλο και όμορφο, εμπνέουμε τους άλλους και παίρνουμε έμπνευση και από αυτούς. Δίνουμε ελπίδα και ομορφιά και αυτό είναι σημαντικό μέσα στην κρίση», ανέφερε ο Renzo Piano, κατά την παρουσίαση του χώρου στον Τύπο.

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας, μεταξύ άλλων, εστίασε στη βελτίωση της σύνδεσης  του Κέντρου Πολιτισμού με την υπόλοιπη πόλη, με τη βοήθεια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

«Αν το κράτος διαχειριστεί σωστά την υποδομή, το Ίδρυμα μπορεί να σταθεί δίπλα, όχι να το αντικαταστήσει, αλλά πιθανότατα να βοηθήσει, χρηματοδοτώντας διάφορα προγράμματα», ανέφερε – μεταξύ άλλων - ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλος.

YIORGIS YEROLYMBOS

Όπως εξήγησε ο κ. Δρακόπουλος, μετά την ολοκλήρωση των τετραήμερων εκδηλώσεων και μέχρι την παράδοση του έργου στο ελληνικό κράτος, το Πάρκο, η Όπερα και η Βιβλιοθήκη θα παραμείνουν κλειστά. Ωστόσο, το κοινό θα έχει πρόσβαση στις αθλητικές υποδομές που υπάρχουν στα δυτικά του συγκροτήματος, στην Αγορά και στην έκθεση «Φως και Χρώμα ελληνικό στη ζωγραφική του Τέτση», που λειτουργεί μέχρι τις 31 Ιουλίου στο κτήριο υποδοχής της Αγοράς, τον χώρο, δηλαδή, που ενώνει τα κτήρια της Όπερας και της Βιβλιοθήκης. Επίσης, όλο τον Ιούλιο θα φιλοξενείται σειρά εκδηλώσεων στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού. Όπως επεσήμανε ο κ. Δρακόπουλος, υπάρχει η σκέψη να ανοίξει για το κοινό και το Πάρκο.

Το έργο, ως φυσικό αντικείμενο, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και απομένουν οι τελικές δοκιμές, κυρίως δοκιμές λειτουργίας και συστημάτων. Επίσης, συνεχίζονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές, που, πλέον, γίνονται σε περιορισμένη έκταση ενάμισι στρέμματος, και τις έχει αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού.

NAFTEMPORIKI.GR

Έως τα τέλη Ιουλίου, αναμένεται να παραδώσει ο εργολάβος το έργο στο Ίδρυμα Νιάρχος, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία παράδοσης της μίας και μοναδικής μετοχής της εταιρείας «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ΑΕ» από το Ίδρυμα στο ελληνικό Δημόσιο. Στη συνέχεια, το σύνολο του σημερινού διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας θα παραιτηθεί και θα διοριστεί νέο από το Δημόσιο. Την ίδια περίοδο θα ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στα νέα κτήρια, ενώ το Κέντρο Πολιτισμού αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το δεύτερο τρίμηνο του 2017.  Το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι υπεύθυνο, ως ιδιοκτήτης, για τη διαχείριση και λειτουργία του έργου.

Με κυρίαρχο στοιχείο το νερό και όλα τα μαγικά συστατικά της Μεσογείου, σε σχεδόν 210 στρέμματα ωφέλιμου χώρου, το ΚΠΙΣΝ «κλέβει» τις εντυπώσεις και μόνο με μία βόλτα στις εγκαταστάσεις του.

NAFTEMPORIKI.GR

«Πράσινα» κτήρια, βιοκλιματικά, σταθερά σε σεισμούς με εξαιρετικά λεπτή οροφή και λεπτούς τοίχους και πραγματικά πολύ μπετόν, άβαφο, που όμως δεν αποτελεί παραφωνία.

Το κεντρικό κτήριο φτάνει τα 32 μέτρα ύψος, με οπτική 360 μοιρών σε όλο το λεκανοπέδιο, από τον  Σαρωνικό έως την Ακρόπολη.

NAFTEMPORIKI.GR

Το σπουδαίο έργο, μεγάλης αξίας για την πόλη, άνοιξε τις πόρτες του και γεμίζει κόσμο. Με ελεύθερη είσοδο καλωσορίζει το κοινό και παρουσιάζει περισσότερους από 400 καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο σε μία γιορτή πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για όλους.

NAFTEMPORIKI.GR

Συγκεκριμένα, μία πρόγευση του ολοκληρωμένου πια έργου μπορεί να πάρει το κοινό μέσα από το τετραήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων «Metamorphosis», το οποίο θα διαρκέσει έως την Κυριακή. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος έχει η γενική διευθύντρια συναυλιών και διαλέξεων του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, Λίμορ Τόμερ και προσκεκλημένη καλλιτεχνική διευθύντρια του προγράμματος είναι η διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Λόρι Άντερσον. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗ

Το ΚΠΙΣΝ, στο σύνολό του - κτήρια και ανοικτοί χώροι, μπορεί να φιλοξενήσει έως 32.000 επισκέπτες ανά δεδομένη στιγμή. Από αυτούς, 4.000 επισκέπτες μπορούν να φιλοξενηθούν ταυτόχρονα εντός των κτηρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), συμπεριλαμβανομένων των αιθουσών παραστάσεων, χώρων υποδοχής, του Φάρου, κ.λπ.

SOOC/MENELAOS MYRILLAS

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 596 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που συμπεριλαμβάνει δύο δωρεές αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ έκαστη, προς την ΕΒΕ και την ΕΛΣ, για τη μετάβαση στα νέα τους κτήρια. Σχεδιασμένο από τον Renzo Piano, το ΚΠΙΣΝ αποτελεί επιβεβαίωση της δέσμευσης του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας, καθώς και μοχλό σημαντικής βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Το ψυχικό πλεονέκτημα των χριστουγεννιάτικων παραδόσεων | Νέλη Βυζαντιάδου | Τάχα θέλω να σου πω.
Το ψυχικό πλεονέκτημα των χριστουγεννιάτικων παραδόσεων | Νέλη Βυζαντιάδου | Τάχα θέλω να σου πω.
με 0 Σχόλια 710 Views

Χριστουγεννιάτικα έθιμα, όπως το να τραγουδάμε τα Κάλαντα, επηρεάζουν θετικά την ψυχική μας υγεία. Ποιο είναι λοιπόν το ψυχικό πλεονέκτημα των χριστουγεννιάτικων παραδόσεων;
#ΤάχαΘέλωΝαΣουΠω. Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα. 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή