Στις στοές κλείστηκαν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία

316 Views
Στις στοές κλείστηκαν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία Στις στοές κλείστηκαν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία

Στις στοές κλείστηκαν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική με 30 μεταλλωρύχους να έχουν κλειστεί μέσα στη στοά «Ολυμπιάδα», ζητώντας να ανακληθεί η αναστολή των εργασιών της «Ελληνικός Χρυσός», σε εφαρμογή των τελευταίων αποφάσεων της κυβέρνησης. Η διακοπή των εργασιών επιβλήθηκε με απόφαση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, όταν ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης ανακάλεσε προηγούμενες εγκριτικές πράξεις που αφορούσαν στις τεχνικές - περιβαλλοντικές μελέτες του έργου.

Μετά τις εξελίξεις, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι από χθες διακόπτει τις εργασίες στα ορυχεία και θέτει σε διαθεσιμότητα την πλειονότητα των 2.000 εργαζόμενων για τρεις μήνες, με ενδεχόμενο οριστικής απόλυσής τους αν ως τότε δεν έχουν ανακληθεί οι τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις. Οι μόνες κατά βάση εργασίες που θα συνεχιστούν αφορούν στα έργα αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Σε ανακοίνωσή της, πάντως, η εταιρεία εκφράζει την ελπίδα να υπάρξει διάλογος με την κυβέρνηση.

Απάντηση
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή για προεκλογικούς λόγους, έχουν προχωρήσει σε διάφορες μορφές κινητοποιήσεων -χθες το πρωί απέκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στην Ιερισσό, Χαλκιδικής και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε μετά από παρέμβαση της Αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», που είναι θυγατρική της καναδικής El Dorado Gold, με ανακοίνωσή της απάντησε στις αιτιάσεις και τις δηλώσεις του υπουργού κ. Σκουρλέτη.

«Οσον αφορά το τεχνικό θέμα που τίθεται, η Ελληνικός Χρυσός είχε υποχρέωση σύμφωνα με τις από 10-2-2012 εγκριθείσες Τεχνικές Μελέτες των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας να υποβάλει μέχρι τον Φεβρουάριο 2015, προσάρτημα για την Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού - Χρυσού, το οποίο και υπέβαλε εγκαίρως στις 22-12-2014. Στη μελέτη αυτή οι δοκιμές που συμπεριλαμβάνονται εκτελέστηκαν σε ημιβιομηχανική κλίμακα στο ερευνητικό κέντρο του παρόχου της τεχνογνωσίας, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος να πιστοποιήσει τέτοιου τύπου δοκιμές, δεδομένου ότι οι μόνες παγκοσμίως εγκαταστάσεις όπου είναι δυνατός ο τεχνικά πλήρης έλεγχος της δυνατότητας εφαρμογής της μεθόδου της ακαριαίας τήξης είναι εκείνες της εταιρείας Outotec, που ανέπτυξε και διαθέτει κατ’ αποκλειστικότητα τη σχετική τεχνογνωσία, στο Pori της Φινλανδίας. Μόνον με αυτό τον τρόπο είναι τεχνικά δυνατή η διασφάλιση της δυνατότητας εφαρμογής της πυρομεταλλουργικής μεθόδου ακαριαίας τήξης με βάση τα επιτόπια δεδομένα της περιοχής των Μεταλλείων Κασσάνδρας και ο έλεγχος των περιβαλλοντικών επιπτώσεών της, και αυτή είναι η ουσία της διασφάλισης», αναφέρει η εταιρεία.

Ας σημειωθεί ότι βασικός λόγος της ανάκλησης των προηγούμενων αποφάσεων από τον υπουργό είναι ότι το υπουργείο θεωρεί ότι η «ημιβιομηχανικής κλίμακας δοκιμή» έπρεπε να γίνει επιτόπου στη Χαλκιδική, ενώ η εταιρεία τη διεξήγαγε στο Outotec, καθώς η μέθοδος είναι πρωτοποριακή και οι εγκαταστάσεις στη Χαλκιδική δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Εκκληση για διάλογο
«Διαπιστώνουμε ότι ο υπουργός δηλώνει ότι η απόφασή του αφορά σε μέρος του έργου, κάτι που δεν είναι αληθές... δεδομένου ότι η συνολική επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας αποτελεί ένα σύνθετο έργο, με επεμβάσεις βελτίωσης υφιστάμενων και νέων μεταλλευτικών εγκαταστάσεων αλλά και με αποκατάσταση όλων των παλαιών και μη λειτουργικών χώρων. Επομένως τα επιμέρους τμήματα της επένδυσης συνδέονται μεταξύ τους λειτουργικά, αποτελώντας μία άρρηκτη ενότητα», επισημαίνει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Ελπίζουμε η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στην από 27/7/2015 επιστολή μας για ένα διάλογο που θα βοηθήσει να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση για ανεμπόδιστη συνέχιση του έργου».

Κεντρικό σύνθημα των μεταλλωρύχων που έχουν κλειστεί στο ορυχείο είναι «Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε» και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν έως το τέλος. Η εταιρεία έχει ενημερώσει ότι παρών βρίσκεται γιατρός της Ελληνικός Χρυσός και ότι κρατούνται ανοικτοί όλοι οι εξαερισμοί για να μην επιβαρυνθεί η υγεία των εργαζομένων.

Πηγή: Ημερησία


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Αξίζει άραγε ο ντόρος για μια θεατρική υπόκλιση; Πίτσα Στασινοπούλου | «Στον παλμό των φουαγιέ»
Αξίζει άραγε ο ντόρος για μια θεατρική υπόκλιση; Πίτσα Στασινοπούλου | «Στον παλμό των φουαγιέ»
με 0 Σχόλια 2215 Views

Πρόκειται άραγε για αδιάφορη, τυπική χαιρετούρα κλεισίματος; Ποιοι λόγοι επιβάλλουν «πρωτόκολλο ιεραρχίας» στην υπόκλιση; Κατά πόσο δικαιούται κάποιος να το παραβιάζει «τιμής ένεκεν»; Από τη στήλη «Στον παλμό των φουαγιέ» της Πίτσας Στασινοπούλου για την Κουλτουρόσουπα.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή