3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου - «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»

917 Views
3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου - «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» 3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου - «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»

 


Το 3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» διεξάγεται στη Σύρο, από Τετάρτη 29/8 έως και Κυριακή 2/9.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και περιλαμβάνει ένα πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων (συναυλίες, σεμινάρια, έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων κλπ) με θέμα τη λαϊκή μας μουσική το «ρεμπέτικο», υπό το πρίσμα της σχέσης του Μάρκου Βαμβακάρη με τη Σύρο.

Στη φετινή διοργάνωση γίνεται για πρώτη φορά ένα «άνοιγμα» στο εξωτερικό, με συμμετοχή σχημάτων από την Ιταλία και την Κύπρο, κάτι που προσδοκούμε να συνεχιστεί και στο μέλλον, ώστε να ενισχύσει τη «διεθνή» διάσταση του Φεστιβάλ.
 

Πρόγραμμα Φεστιβάλ
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Άνοιγμα Φεστιβάλ – Έπαυλη Τσιροπινά, Ποσειδωνία
Είσοδος: 5€ (για τις 2 παραστάσεις)
20:40 | Xαιρετισμοί εκπροσώπων Δήμου και Επιμελητηρίου Κυκλάδων
20:50 | Το σχήμα του Carmelo Ciciliano από την Κάτω Ιταλία σε ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια της Πόλης, με τους: Carmelo Ciciliano, Simona Gatto και Sergio Pugnalin.
Τρεις ταλαντούχοι μουσικοί και ερμηνευτές που έχουν τοποθετήσει το παραδοσιακό και ρεμπέτικο τραγούδι σε μια ιδιαίτερη θέση στο μουσικό τους ορίζοντα.
21:45 | Η κιθάρα στο ρεμπέτικο, με το 5 μελές σχήμα του Δημήτρη Μυστακίδη,δεξιοτέχνη και δάσκαλου της λαϊκής κιθάρας, με σπουδαίες συνεργασίες και μουσικά projects στο ενεργητικό του.
Με την κυκλοφορία του πρώτου του προσωπικού δίσκου «16 Ρεμπέτικα με Κιθάρα» το 2007 έφερε στην πρώτη γραμμή την λαϊκή κιθάρα και την ιδιαίτερη τεχνική της. Ο δίσκος αυτός έγινε αφορμή για να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο ρεύμα νέων κιθαριστών που μελέτησαν και ανέπτυξαν την ξεχασμένη τεχνική της λαϊκής κιθάρας.
.
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
Θέατρο Απόλλων | 18:00 | Είσοδος Ελεύθερη
Σεμινάριο με θέμα την τεχνική και τους χειρισμούς της λαϊκής κιθάρας, από τον δάσκαλο και δεξιοτέχνη Δημήτρη Μυστακίδη
Θέατρο Άνω Σύρου (Parking) | 20:50 | Ελεύθερη είσοδος
Δημήτρης Λάππας και Ιφιγένεια Ιωάννου
Μια διαφορετική προσέγγιση του ρεμπέτικου από τον κορυφαίο δεξιοτέχνη όλων των νυκτών οργάνων Δημήτρη Λάππα και την επίσης δεξιοτέχνη στο κανονάκι και ιδιαίτερη ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού, Ιφιγένεια Ιωάννου. Θα παρουσιάσουν μια δουλειά τους στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το τραγούδι «Δεν με θέλεις πια» των Δημήτρη Σέμση (μουσική) και Άγγελου Ραυτόπουλου.
Πιάτσα Άνω Σύρου | 21:50 | Ελεύθερη είσοδος
Τοπικό Σχήμα – Σμύρνη, Σύρος, Πειραιάς
Στο σχήμα συμμετέχουν οι: Ηλίας Θεοδωρόπουλος (μπουζούκι), Ισίδωρος Ρούσσος (κιθάρα), η Γεωργία Σωτηροπούλου (τραγούδι) και ο Πέτρος Καπέλλας(μπαγλαμά).
.
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018
Θέατρο Απόλλων | 18:00 | Ελεύθερη είσοδος
Σεμινάριο με θέμα την τεχνική και τους χειρισμούς της λαϊκής κιθάρας, από τον δάσκαλο και δεξιοτέχνη Δημήτρη Μυστακίδη
Έπαυλη Τσιροπινά | 21:00 | Ελεύθερη είσοδος
Σχήμα μαθητών τοπικής Σχολής «Εν χορδαίς και οργάνοις»
Μετά την εμφάνιση τους στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) μαζί με το Γιώργο Νταλάρα και την Ηρώ Σαΐα, θα ακούσουμε αποσπάσματα από τη μουσική που έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος για την ταινία «Ρεμπέτικο» ως και μερικά από τα πιο εμβληματικά τραγούδια του Πατριάρχη του ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη.
Το σύνολο αποτελείται από τους: Λαυρέντη Στρατή, Γιώργο Παχή, Θεόφιλο Ζερβό, Αλέξανδρο Χαλαβαζή, Παντελή Ρούσσο, Βαγγέλη Στεφάνου, Πέτρο Στεφάνου, Αγνή Ρούσσου, Θανάση Σταχτά, Ηλία Παπαμακάριο, Μιχάλη Μπόνη που πλαισιώνονται από τους δασκάλους τους, Αρίστο Βαμβακούση (μπουζούκι), Δημήτρη Μαραγκό (ακορντεόν) και Τάκη Φραγκού (κοντραμπάσο).
.
Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018
Πλατεία Φοίνικα | 21:00 | Ελεύθερη είσοδος
Το ρεμπέτικο στην Κύπρο, με το μουσικό σχήμα «Η καρδιά του Μάγκα» από τη Λευκωσία.
Τέσσερα νέα παιδιά από την Κύπρο, ακρίτες της παραδοσιακής και λαϊκής μας μουσικής, στη Σύρο με το σχήμα τους σε μια συμβολική συνεύρεση ενότητας
Άννη Παντελή (μπαγλαμά-φωνή), Παναγιώτης Ξανθόπουλος (κιθάρα-φωνή), Ηλίας Ιορδάνου (μπουζούκι-φωνή), Γιώργος Παόττος (μπουζούκι-φωνή)
Πλατεία Φοίνικα | 22:00 | Ελεύθερη είσοδος
Από το Ναυπηγικό Στέκι του Πειραιά στη Σύρο
Από το θρυλικό στέκι της Ναυπηγοεπισκευαστικής περιοχής του Πειραιά στη Σύρο, όπου το ρεμπέτικο αναβιώνει σε μια από τις πιο αυθεντικές για την εποχή προσεγγίσεις του.
Εμφανίζονται: Μαρία Παντελάκη (τραγούδι), Αθηνά Αναστασόπουλου (τραγούδι), Γιώργος Τρυφερόπουλος (πιάνο – τραγούδι), Γρηγόρης Τρυφερόπουλος (κιθάρα – τραγούδι), Μάριος Καραγκιόζογλου (μπουζούκι), Δημήτρης Μικρού (κιθάρα – τραγούδι), Δημήτρης Μπελελής (μπουζούκι – τραγούδι).
.
Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018
Έπαυλη Τσιροπινά – Ποσειδωνία | 21:30 | Είσοδος: 5€
Σχήμα Αντώνη Αινίτη και Ανθής Μίχου
Ο Αντώνης Αινίτης μια μοναδική περίπτωση δεξιοτέχνη του μπουζουκιού και ερμηνευτή που χαρακτηρίζεται για την αυθεντικότητα του ύφους του, και η Ανθή Μίχου, μια εξαιρετική ερμηνεύτρια του λαϊκού αλλά και παραδοσιακού τραγουδιού που έχει υπηρετήσει το ρεμπέτικο με ήθος, συνέπεια και ιδιαίτερη ευαισθησία, τα τελευταία χρόνια.
Μαζί τους εμφανίζονται οι εξαίρετοι μουσικοί: Δημήτρης Κουκουλιτάκης(κιθάρα), Βασίλης Ντόλιας (μπουζούκι), Αλέκος Βαρανάκης (ακκορντεόν), Ανδρέας Πρέκας (βιολί)
.
Τετάρτη 29 Αυγούστου έως και Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου
Πλατεία Μιαούλη – Αίθουσα (πρώην) Πάνθεον, Ερμούπολη | Ελεύθερη είσοδος | 10:30 – 14:00 και 18:30 – 21:30, Κυριακή 2/9: 10:30-14:00 & 18:00-20:00
Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων από επώνυμους Έλληνες οργανοποιούς
Λαμβάνουν μέρος (με τυχαία σειρά): Νίκος Φρονιμόπουλος, Τάσος Κατσιφής, Γιάννης Καρβούνης, Κάρολος Τσακιριάν, Γιώργος Καρελλάς Νίκος Παΐσιος, Γιάννης Τσουλόγιαννης, Παναγιώτης Στάμκος, Ανδρέας Δέλλιος, Άδωνις Γουλιέλμος, Αθανασία Μπόλια.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή