ΣΦΙΓΓΑ 2015: Διεθνές φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών.

493 Views
ΣΦΙΓΓΑ 2015: Διεθνές  φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών. ΣΦΙΓΓΑ 2015: Διεθνές φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών.

ΣΦΙΓΓΑ 2015: Διεθνές  φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών

Τί ἐστιν ὅ μίαν ἔχον φωνὴν τετράπουν καὶ δίπουν καὶ τρίπουν γίνεται;
 
Το φεστιβάλ ΣΦΙΓΓΑ 2015 | διεθνές φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών, είναι ένα διεθνές θεματικό καλλιτεχνικό project, στον αστικό και κοινωνικό χώρο της Θήβας, μιας νεοελληνικής παραμελημένης  πόλης, η οποία διαθέτει μια μακρά ιστορία και ένα μεγάλο διαχρονικό πολιτισμικό απόθεμα: ιστορία, μύθους, πολιτισμός. 
 
Με κεντρικό θέμα της συνάντησης ΣΦΙΓΓΑ 2015 | διεθνές φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών, το αίνιγμα που έθετε η αρχαία Σφίγγα στον Οιδίποδα, στην σύγχρονη εκδοχή του, δημιουργοί από όλο το φάσμα των τεχνών, θα επιχειρήσουν μια κάθετη βουτιά στον τόπο και το χρόνο προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν το νόημα του σημερινού ανθρώπου.
 
Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε για την πρώτη παρουσίαση του φεστιβάλ ΣΦΙΓΓΑ 2015 | διεθνές φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών παρόντες ήταν η  Κωνσταντίνα  Πισχιτζή  Διευθύντρια της Δ/νσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού η Αλεξάνδρα Χαραμή Διευθύντρια του Μουσείου Θήβας, ο Πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών Παναγιώτης Χαραλάμπους και  οι επιστήμονες - επιμελητές του Φεστιβάλ, ο φιλόλογος Κων/νος Αγγέλου και η θεατρολόγος Μαρία Φραγκή.
 
Η κ. Κωνσταντίνα Πισχιτζή σημείωσε ότι στηρίζει το φεστιβάλ ΣΦΙΓΓΑ 2015 με την θεσμική της ιδιότητα προκειμένου να επικροτήσει αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια «που επιχειρείται από μια πολύ εμπνευσμένη ομάδα καλλιτεχνών με σκοπό την ισχυρή πολιτιστική εισβολή σε μια ιστορική πόλη όπως η Θήβα. Σε μια στιγμή τόσο κρίσιμη για τη χώρα Εμς, είναι αξιοθαύμαστες οι ενέργειες που ωθούν τις κοινωνίες μπροστά».
 
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ομιλία του Πρύτανη της ΑΣΚΤ Παναγιώτη Χαραλάμπους ενώ από την πλευρά της η κ. Αλεξάνδρα Χαραμή Διευθύντρια του Μουσείου Θήβας, υπογράμμισε ότι ο λόγος που συμφώνησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας στην συνεργασία με το Φεστιβάλ ΣΦΙΓΓΑ 2015, «ήταν ότι όλες αυτές οι δράσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν προάγγελο του ανοίγματος του Διαχρονικού Μουσείου της Βοιωτίας στην πόλη της Θήβας, τα εγκαίνια του οποίου αναμένεται να γίνουν το Φθινόπωρο του 2015».
 
Από την πλευρά του Φεστιβάλ, ο Κωνσταντίνος Αγγέλου, ψυχή της διοργάνωσης ανέπτυξε τους άξονες των πράξεων – δράσεων του φεστιβάλ και υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση με τον διεθνή χαρακτήρα έχει στόχο την ποιοτική ανάπτυξη της περιοχής με πρόσημο τον πολιτισμό.
 
Το φεστιβάλ ΣΦΙΓΓΑ 2015 | διεθνές φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών, περιλαμβάνει πολλαπλές δράσεις εικαστικών, θεάτρου, μουσικής, αρχιτεκτονικής και χορού οι οποίες πραγματοποιούνται σε διάσπαρτους και ειδικά επιλεγμένους, χώρους της πόλης.
 
Καλλιτέχνες απ’ όλον τον κόσμο, επιστήμονες, φοιτητές, μαθητές και κοινό θα συνδιαλλαγούν μέσα από την ΣΦΙΓΓΑ 2015, με τα μνημειακά και μνημονικά στοιχεία της πόλης, αναζητώντας μέσα από τις δημιουργίες και τις δράσεις τους, την αθέατη Θήβα, ως λύση πολιτισμού η οποία θα οδηγήσει σε μια νέα ταυτότητα του χώρου και των ανθρώπων που την κατοικούν.
 
Το ΣΦΙΓΓΑ 2015 | διεθνές  φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών ξεκίνησε τον Μάιο και θα διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο του 2015.
 
Το φεστιβάλ έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, υπό την αιγίδα και με τη συνεργασία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και με τη συνεργασία της Θ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βοιωτιάς και του Δήμου Θηβαίων.
.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φεστιβάλ μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική σελίδα

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή