Άρωμα Αστροπαλιάς. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

293 Views
Άρωμα Αστροπαλιάς. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη. Άρωμα Αστροπαλιάς. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

Άρωμα Αστροπαλιάς. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

Έχοντας επισκεφθεί το υπέροχο νησί της Αστυπάλαιας φέτος το καλοκαίρι, θα ήταν μου λάθος να μην αφιέρωνα ένα άρθρο μου για τον πολιτισμό της.
.
Αυτό που χαρακτηρίζει το νησί, πέρα από τη φυσική του ομορφιά, είναι η έντονη δραστηριότητα στα καλλιτεχνικά δρώμενα, κυρίως κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Το Φεστιβάλ της Αστυπάλαιας, Τα Μαξούλια, πραγματοποιείται τα τελευταία 10 χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία καταφέρνοντας να φέρει σημαντικά ονόματα της εγχώριας εναλλακτικής καλλιτεχνικής σκηνής, αλλά και μεγάλους καλλιτέχνες. Στο πλαίσιο αυτού του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και εκθέσεις, όπως η έκθεση Βιβλίου αλλά και οι αυτόνομες εκθέσεις στους Ανεμόμυλους της Χώρας. Φέτος η έκθεση που φιλοξενούνταν στο πρώτο μισό του Αυγούστου σε έναν από τους οκτώ παραδοσιακούς συντηρημένους ανεμόμυλους της Χώρας, ήταν η έκθεση φωτογραφίας του Luciano Costa. Και μόνο το γεγονός ότι η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε ένα τέτοιο χώρο την κάνει πολύ ξεχωριστή. Πόσοι από εμάς άλλωστε έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν κάτι παρόμοιο;
 
Από τα μουσεία που διαθέτει η Αστυπάλαια, το αρχαιολογικό της μουσείο είναι αυτό που αξίζει της προσοχής σας!  Θα το βρείτε στον Πέρα Γιαλό, σε ένα ισόγειο οίκημα. Τα ευρήματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, καλύπτουν από τα Προϊστορικά χρόνια μέχρι και την Μεσαιωνική περίοδο, αποδεικνύοντας την ιστορική παρουσία του νησιού στο χρόνο. Αυτό που το καθιστά όμως ιδιαίτερο είναι τα ευρήματα από το βρεφικό νεκροταφείο, μοναδικό σε όλο τον κόσμο. Είναι φοβερό το γεγονός πως έθαβαν τα νεκρά βρέφη τοποθετώντας τα μέσα σε αγγεία.
 
Το βρεφικό νεκροταφείο μπορείτε να το αναζητήσετε κατά τη διάρκεια της βόλτας σας στη Χώρα,  στην περιοχή Κυλίνδρα (με θέα στο κόλπο του Λιβαδιού). Ο χώρος του νεκροταφείου είναι περιφραγμένος και βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον δρόμο. Από αρχαιολογικής/ανθρωπολογικής άποψης το εύρημα είναι μοναδικό, χρονολογείται στην Γεωμετρική περίοδο και χρησιμοποιούταν μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με το πως προέκυψε αυτός ο ταφικός χώρος και τα εκατοντάδες ενταφιασμένα βρέφη. Πιθανολογείται η θυσία τους στους θεούς ή κάποια μεγάλη αρρώστια που βρήκε το νησί.
 
Συνοπτικά, αν είστε από τους τυχερούς που θα βρεθούν στο νησί αυτό επιδιώξτε να λάβετε μέρος στα καλλιτεχνικά του δρώμενα και δεν θα χάσετε! Ακόμα και οι πιο απαιτητικοί!

Φωτογραφικό υλικό
Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Σαλμάν Ρούσντι: Ο συγγραφέας που έβαλε φωτιά στο μουσουλμανικό κόσμο και έγινε σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης
Σαλμάν Ρούσντι: Ο συγγραφέας που έβαλε φωτιά στο μουσουλμανικό κόσμο και έγινε σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης
με 0 Σχόλια 2172 Views

Ο Σαλμάν Ρούσντι, συγγραφέας του παγκόσμιου μπεστ-σέλερ «Οι σατανικοί στίχοι» ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά σε επίθεση με μαχαίρι χθες, έβαλε φωτιά στο μουσουλμανικό κόσμο.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή