Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021: Ανακοινώθηκαν οι πόλεις που περνούν στο β’ γύρο. Ποιες είναι οι 11 που έμειναν εκτός.

575 Views
Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021: Ανακοινώθηκαν οι πόλεις που περνούν στο β’ γύρο.  Ποιες είναι οι 11 που έμειναν εκτός. Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021: Ανακοινώθηκαν οι πόλεις που περνούν στο β’ γύρο. Ποιες είναι οι 11 που έμειναν εκτός.

Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021: Ανακοινώθηκαν οι πόλεις που περνούν στο β’ γύρο.  Ποιες είναι οι 11 που έμειναν εκτός.

Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα των πόλεων που συνεχίζουν στη δεύτερη φάση της αξιολόγησης, για τη διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Καλαμάτα, Ρόδος και Ελευσίνα είναι οι τρεις πόλεις που συνεχίζουν στην «κούρσα» της διεκδίκησης.

Να σημειωθεί ότι εκτός έμειναν 11 πόλεις: τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Τρίπολη, ο Βόλος, οι Δελφοί, η Κέρκυρα, η Λάρισα, η Λέσβος, το Μεσολόγγι, ο Πειραιάς, η Σαλαμίνα και η Σάμος.

Τι δήλωσαν οι δήμαρχοι που “έχασαν”...

Με αφορμή την ανακοίνωση των πόλεων που περιλαμβάνονται στη βραχεία λίστα προεπιλογής για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Πειραιά, η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η παρούσα Δημοτική Αρχή, παρά τα σημαντικά προβλήματα τα οποία είχε να αντιμετωπίσει που απαιτούσαν άμεση λύση,  από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα και υλοποιώντας τη συγκεκριμένη προεκλογική της δέσμευση, ξεκίνησε τις διαδικασίες προκειμένου ο Πειραιάς να είναι υποψήφια πόλη για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι δεν βρήκαμε καμία προετοιμασία για την κατάρτιση του σχετικού φακέλου υποψηφιότητας,  καταθέσαμε μια ανταγωνιστική πρόταση, προϊόν συλλογικής εργασίας και διαβούλευσης, με τους φορείς και με τους πολίτες του Πειραιά.

Η προσπάθεια που καταβλήθηκε αποτελεί -ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα-παρακαταθήκη για τον Δήμο Πειραιά και θα αξιοποιηθεί το αμέσως προσεχές  διάστημα,  με βασικό άξονα τη χάραξη της στρατηγικής για την ανάπτυξη του πολιτισμού της πόλης μας, προς όφελος των δημοτών και του Πειραιά.

Στηρίζουμε τις πόλεις που συνεχίζουν την προσπάθεια».

Η πρώτη δήλωση του Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, είναι η εξής:

«Για πρώτη φορά τα Γιάννενα και η Ήπειρος, με εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση, δώσαμε ενωμένοι μια μάχη, σε μια ευρωπαϊκή διαγωνιστική διαδικασία αυτού του βεληνεκούς.  Δεν πετύχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα αν και το παλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις.  Η εμπειρία που αποκομίσαμε και κυρίως η δουλειά που έγινε, δεν θα πάει χαμένη, γιατί αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον».

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής δήλωσε: «Η σημερινή ανακοίνωση δεν μας χαροποιεί μια και η προσπάθεια της πόλης μας ήταν το αποτέλεσμα ενός μεγάλου διάλογου και δουλειάς με όλους τους φορείς του πολιτισμού και τους πολίτες της πόλης. Δεσμεύομαι πως τα συμπεράσματα των ομάδων εργασίας,  των ανοικτών διαβουλεύσεων με τους πολίτες και οι επαφές της Οργανωτικής Επιτροπής θα αποτελέσουν  τη βάση για τη σχεδίαση της πολιτιστικής στρατηγικής της πόλης μας με εργαλείο την Επιτροπή Μακροχρόνιας Στρατηγικής για τον Πολιτισμό που δημιουργήσαμε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή».

Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός τόνισε: «Έγινε γνωστό ότι, η Μυτιλήνη δεν θα συμμετάσχει στον τελικό κύκλο αξιολόγησης για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Σίγουρα, αποτελεί μια εξέλιξη που δεν μας ικανοποιεί, αφού όπως φάνηκε οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη που είχαν σχέση με το μεταναστευτικό, άφησαν ασυγκίνητη την Ευρωπαϊκή επιτροπή αξιολόγησης, ως προς ένα από τα βασικά μας όπλα, στη μάχη της διεκδίκησης, που ήταν η ανθρώπινη στάση της κοινωνίας μας, η αλληλεγγύη και η διαχείριση του προσφυγικού από τη Δημοτική Αρχή και το Λεσβιακό λαό συνολικά. Όμως, αγωνιστήκαμε με τον καλύτερο τρόπο, με όλες μας τις δυνάμεις και διαθέτοντας τα λιγότερα χρήματα από όλες τις συνυποψήφιες πόλεις, για μια θέση ανάμεσα στις τρείς πόλεις, που θα διεκδικήσουν τον τίτλο.  Σχεδιάσαμε δράσεις που έχουν ως στόχο την προβολή πλεονεκτημάτων του νησιού μας και εκπονήσαμε μελέτες για αναπλάσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με στόχο να βελτιώσουμε το τουριστικό μας προϊόν και να ξεφύγουμε από τη μετριότητα και τη μιζέρια. Υποσχόμαστε ότι και χωρίς το μπόνους του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας, θα υλοποιήσουμε τους σχεδιασμούς μας, γιατί ο τόπος μας το αξίζει.   Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους όσους πίστεψαν σ’ αυτή την προσπάθεια και βοήθησαν σε όλες της φάσης διεκδίκησης του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας και δεν επηρεάστηκαν από κανενός είδους σειρήνες ηττοπάθειας ή σκοπιμότητας.

Συγχαίρουμε την Καλαμάτα, την Ρόδο και την Ελευσίνα για την επιτυχία τους δηλώνοντας πως θα συνεργαστούμε μαζί τους για κοινές δράσεις, που θα βελτιώσουν περαιτέρω το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας».


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή