Φθινοπωρινή ισημερία από σήμερα: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε

1111 Views
Φθινοπωρινή ισημερία από σήμερα: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε Φθινοπωρινή ισημερία από σήμερα: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε

 

Συμβαίνει κάθε χρόνο, αλλά ο ερχομός του φθινοπώρου δεν παύει να μας εκπλήσσει. Είναι οι νέες μυρωδιές που ξεχύνονται στον αέρα, είναι τα πρωτοβρόχια, είναι η πτώση της θερμοκρασίας.

Φέτος, η φθινοπωρινή ισημερία θα λάβει χώρα σήμερα 22 Σεπτεμβρίου, στις 16:31 (ώρα Ελλάδας). Στην ισημερία, σε όλο τον πλανήτη, η νύχτα και η μέρα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια (αλλά όχι ακριβώς ισομοιρασμένη). Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο, η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η νύχτα θα φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου. Στο Νότιο Ημισφαίριο συμβαίνει το αντίστροφο.

1. Τόσο οι ισημερίες, εαρινή και φθινοπωρινή, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Αποτελούν περιοδικά -ανά εξάμηνο- αστρονομικά φαινόμενα που σχετίζονται με την περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο, καθώς και την περιστροφή γύρω από τον άξονά της, ο οποίος βρίσκεται υπό κλίση περίπου 23,5 μοιρών.

2. Η φθινοπωρινή ισημερία συμβαίνει όταν ο ήλιος διασχίζει τον ουράνιο ισημερινό, δηλαδή τη νοητή γραμμή που αντιστοιχεί στον Ισημερινό της Γης. Κάθε χρόνο αυτό γίνεται από τις 22 ως τις 24 Σεπτεμβρίου.

3. Από σήμερα και στο εξής, οι μέρες θα μικραίνουν ώσπου η νύχτα θα φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου. Τότε, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση μέχρι το καλοκαίρι και τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, τον Ιούνιο.

4. Επειδή η Γη ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο κάθε 365,25 μέρες κι επειδή κάθε τέταρτο έτος είναι δίσεκτο, η ακριβής ημερομηνία των ισημεριών αλλάζει από έτος σε έτος και συνήθως συμβαίνει έξι ώρες αργότερα σε σχέση με το προηγούμενο. Τα δίσεκτα χρόνια, η ισημερία πηγαίνει πίσω μια ολόκληρη μέρα σε σχέση με τα προηγούμενα.

5. Φέτος, η ισημερία θα γίνει την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 16:31 (ώρα Ελλάδας), στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας.

6. Ισημερία (ίσος και ημέρα) σημαίνει ότι μέρα και νύχτα θα διαρκέσουν ίσο χρόνο, πράγμα που δεν είναι ακριβώς έτσι.

7. Φέτος, η ανατολή του ηλίου θα γίνει στις 6.56 το πρωί και η δύση στις 7.04, άρα η μέρα θα είναι οκτώ λεπτά μεγαλύτερη από τη νύχτα. Επίσης, λόγω της διάθλασης της ατμόσφαιρας, το φως φαίνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

8. Για όλους όσοι ενδιαφέρονται για την αστρολογία, στην φθινοπωρινή ισημερία ο ήλιος εισέρχεται στον αστερισμό του Ζυγού, το ζώδιο με τις ζυγαριές.

9. Η Πανσέληνος που εμφανίζεται στον ουρανό κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία αποκαλείται πανσέληνος του θερισμού λόγω της υψηλής φωτεινότητας της Σελήνης που επιτρέπει στους αγρότες να εργαστούν μέχρι αργά.

10. Στην Κίνα, η ισημερία του Σεπτεμβρίου γιορτάζεται στο Φεστιβάλ της Σελήνης όπου οι αγρότες παρουσιάζουν τη σοδειά του καλοκαιριού και φτιάχνουν νοστιμιές με εποχικά προϊόντα.


Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Φθινοπωρινή ισημερία

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή