Οι κάτοικοι της Σαμοθράκης απαιτούν. Το Υπουργείο ακούει;

176 Views
Οι κάτοικοι της Σαμοθράκης απαιτούν. Το Υπουργείο ακούει; Οι κάτοικοι της Σαμοθράκης απαιτούν. Το Υπουργείο ακούει;

Κε Υπουργέ,

Μετά την ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαμοθράκης που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014 προέκυψε μια Επιτροπή Αγώνα η οποία στελεχώθηκε από κατοίκους του νησιού, με σκοπό να μεταφέρει σε εσάς τα προβλήματα του τόπου και να διεκδικήσει την άμεση λύση τους.
Ο Δήμος Σαμοθράκης που αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης του νησιού, προσπαθεί για σειρά ετών να αναδείξει ότι οι χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει από το κράτος δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του νησιού. . Από την εφαρμογή του Καλλικράτη η κατανομή πόρων γίνεται με τα προβλεπόμενα κριτήρια σε συνάρτηση με τις αποφάσεις κεντρικών οργάνων. Διαπιστώνουμε ότι ορισμένα νησιά έχουν ευνοηθεί και ορισμένα έχουν σαφώς αδικηθεί, διότι λαμβάνεται υπόψη κυρίως το πληθυσμιακό κριτήριο και άλλα όπως η έκταση, αλλά όχι οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε τόπου (γεωμορφολογία, αριθμός οικισμών, ιδιάζουσες καιρικές συνθήκες και φυσικά η αύξηση πληθυσμού κατά την τουριστική περίοδο κ.λ.π.)
 
Τα τρία τελευταία έτη έχουν γίνει περικοπές αναλογικά σε όλους τους Δήμους, αλλά για τον Δήμο Σαμοθράκης, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο έτη οι περικοπές αυτές με τις ανάλογες κρατήσεις και τις παρακρατήσεις από προκαταβολές που είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να λαμβάνει, έχουν ως αποτέλεσμα η μηναία κατανομή ΚΑΠ να μην ξεπερνάει τα 39.000,00 € η δε μείωση της ΣΑΤΑ ειδικά για το έτος 2014 έχει χάσει το χαρακτήρα της (75.000,00 €).  ενώ οι ανελαστικές δαπάνες του Δήμου αγγίζουν τις 120.000 μηνιαίως
 
Οι περικοπές πόρων στους Ο.Τ.Α τα τελευταία δύο έτη ξεπερνούν το 50% , ωστόσο αιτούμαστε να λάβετε υπόψη σας τις καθαρές αποδόσεις σε κάθε νησιωτικό δήμο, διότι διαπιστώνουμε ότι έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση όπου νησιά με λιγότερες ανάγκες  εισπράττουν αναλογικά περισσότερα χρήματα.
Η πολυαναμενόμενη αλλαγή κριτηρίων στην κατανομή πόρων στους Ο.Τ.Α. φαίνεται ότι εξακολουθεί να στηρίζεται στο πληθυσμιακό κριτήριο που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Για το λόγο αυτό και κατόπιν της 1η συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 10-1-2014 και είχε χαρακτήρα λαϊκής συνέλευσης αποφασίστηκε ομόφωνα η χωρίς αναβολή κινητοποίηση του νησιού για την διεκδίκηση των και αιτημάτων του:
 
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
1ο Απόδοση τουλάχιστον του 50% των απολεσθέντων πόρων για λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες των τελευταίων ετών προκειμένου να καταστεί άμεσα βιώσιμος ο Δήμος μας, με στόχο, την σε βραχύ χρονικό διάστημα οικονομική ανάκαμψη του από ίδιες πλουτοπαραγωγικές πηγές που διαθέτει και παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Επισυνάπτουμε έγγραφο της ΚΕΔΕ που αναγνωρίζει τα οικονομικά ζητήματα που θέτει ο Δήμος μας.
 
2ο Την διασφάλιση όχι μόνο του υπάρχοντος προσωπικού του Δήμου Σαμοθράκης και των Νομικών Προσώπων του αλλά και την επαρκή στελέχωσή τους με ειδικευμένο προσωπικό για την άσκηση των αρμοδιοτήτων.
 
3ο Την προώθηση επιτέλους των λοιπών αναπτυξιακών ζητημάτων του νησιού από την Ελληνική Πολιτεία.
 
4ο Να σταματήσει η υποβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών που λειτουργούν στο νησί προκειμένου να διασφαλιστούν όλες οι παράμετροι ασφάλειας, υγείας και γενικότερα ποιότητας ζωής. Συγκεκριμένα θα πρέπει να αναφερθούν, η απογύμνωση του ΚΥΣ από επιστημονικό - ιατρικό προσωπικό η κατάργηση του τελωνείου που καθιστά αδύνατη τη σύνδεση του νησιού με κοντινά νησιά και τα παράλια της Τουρκίας καθώς και την επίσκεψη τουριστικών πλοίων η υποβάθμιση του Υπολιμεναρχείου Σαμοθράκης σε Λιμενικό Τμήμα με ότι αυτό συνεπάγεται, καθώς και του Δασαρχείου, η έλλειψη Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπως και η κατάργηση του Ειρηνοδικείου και άλλων κοινωφελών υπηρεσιών (ΟΤΕ, ΔΕΗ).

Τα παραπάνω αιτήματα μα σας τα υποβάλλουμε στα πλαίσια της αυτονόητης ισότιμης αντιμετώπισης μας σαν Έλληνες πολίτες και του υγιούς βιοτικού και τουριστικού ανταγωνισμού μεταξύ των νησιών.
Με εκτίμηση

Οι κάτοικοι της Σαμοθράκης

Γραφείο Τύπου Δήμου Σαμοθράκης
Tηλέφωνο: 2551350810
Ιστοσελίδα: http://www.samothraki.gr

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
ΦΚΘ: 8 έλληνες σκηνοθέτες παρουσιάζουν ταινίες γυρισμένες μέσα στα σπίτια τους.
ΦΚΘ: 8 έλληνες σκηνοθέτες παρουσιάζουν ταινίες γυρισμένες μέσα στα σπίτια τους.
με 0 Σχόλια 674 Views

 Στο «Χώροι 1», 8 αγαπημένοι έλληνες σκηνοθέτες γύρισαν, μετά από ανάθεση του φεστιβάλ, μια ολιγόλεπτη μικρού μήκους ταινία μέσα στο σπίτι τους, καταθέτοντας το δικό τους επίκαιρο κινηματογραφικό σχόλιο για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή