Nuestro Mundo: σε όσους αγαπούν τη ζωή, τις νέες εμπειρίες και τη συνεχή ανέλιξη…

679 Views
Nuestro Mundo: σε όσους αγαπούν τη ζωή, τις νέες εμπειρίες και τη συνεχή ανέλιξη… Nuestro Mundo: σε όσους αγαπούν τη ζωή, τις νέες εμπειρίες και τη συνεχή ανέλιξη…

Nuestro Mundo: σε όσους αγαπούν τη ζωή, τις νέες εμπειρίες και τη συνεχή ανέλιξη…

Το «Εμείς και ο Κόσμος» είναι μια ομάδα νέων ανθρώπων που επιχειρεί να δημιουργήσει ένα χώρο έκφρασης, συνάντησης και δημιουργίας, χωρίς να επιθυμεί να αυτοπροσδώσει ή να αποκτήσει ταμπέλες για τους πειραματισμούς της. Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία μιας παρέας φίλων απο την Κρήτη το 2010. Το αρχικό κίνητρο για τη δημιουργία της ομάδας ήταν η ανάγκη να δημιουργήσουν ενα ζωτικό χώρο συνύπαρξης και δράσης βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής τους ως προς διάφορες πτυχές της.
 
Οι οραματιστές της υποστηρίζουν: «μια καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς ξεκινάει από την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και πληροφοριών και την αλλαγή άκαμπτων καθημερινών νοοτροπιών. Καταλήγει στην ανάληψη θετικών ενεργειών που μετατρέπουν φωτεινές ιδέες και όνειρα σε πράξη. Και όλα αυτά έχοντας πάντα ως αφετηρία και έμπνευση της διαδρομής μας, ιδέες και αξίες όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η προάσπιση του δικαιώματος μας να παράγουμε και να καταναλώνουμε προϊόντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, η κοινωνική δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη, η διεκδίκηση του δικαιώματος μας να ονειρευόμαστε και να δημιουργούμε μέσω των τεχνών και της ανθρώπινης επικοινωνίας, να συμμετέχουμε και να συνδιαμορφώνουμε αυτό που μας περιβάλλει ως πολίτες του τόπου μας και ως πολίτες του κόσμου... και άλλες τέτοιες έννοιες που -αν δεν κάνουμε λάθος- θα έπρεπε να ήταν αυτονόητες για την ευημερία μιας κοινωνίας, σε περίοδο «κρίσης» ή μη».
 
Ιδανικά, ένας ζωτικός χώρος συνύπαρξης και δράσης γίνεται αντιληπτός απο τους ανθρώπους της Nuestro Mundo ως ένα εργαστήριο που τους φέρνει πιο κοντά με τον εαυτό τους και τους άλλους καθώς αναπτύσσουν τα όνειρα και τα μικροδημιουργήματα τους, διατηρώντας την αξιοπρέπεια σε δύσκολους καιρούς και κάνοντας πράξη το οτι υπάρχει προσωπική ευθύνη σε κάθε συλλογική προσπάθεια.
 
Η υλοποίηση των μεγαλόπνοων σχεδίων της οργάνωσης γίνεται μέσω της πληροφόρησης (που μπορεί να εκτείνεται απο την απλή διαδικτυακή πληροφόρηση έως και τη διοργάνωση συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων), των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, των εκπαιδευτικών δράσεων, των εκδρομών στη φύση, των δράσεων που αφορούν την οικολογική παραγωγή και την ηθική κατανάλωση, κ.α.
 
Το «Εμείς και ο Κόσμος» απέκτησε το Μάρτιο του 2010 τη νομική μορφή μιας μη κυβερνητικής, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης (συγκεκριμένα τη μορφή μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας) με έδρα το νομό Ηρακλείου και με σκοπό να διεκδικήσει όλα τα παραπάνω και μέσω της «στέγης» και των δυνατοτήτων που παρέχει η ύπαρξη μιας νομικής μορφής. Ως άτυπη ομάδα, υπό συγκρότηση, το «Εμείς και ο Κόσμος» όμως υπάρχει από το 2009. Αναλυτικότερες πληροφορίες για τη διαφάνεια του κοινού ταμείου της ομάδας μας παρέχονται χωρίς φόβο και πάθος!
 
Αυστηρός μπούσουλας δεν υπάρχει, ιδιαίτερα τώρα στην αρχή του δρόμου. Πορευόνται μέσω πεποιθήσεων, επιθυμιών, πειραματισμών αλλά και αναπόφευκτων ερωτηματικών, ασαφειών και αντιφάσεων, αφιερώνοντας πολύ χρόνο στο να συζητούν για όλα και να αναθεωρούν, όποτε αυτό χρειαστεί, ιδέες και πλάνα κατάλληλα.
 
Η επιλογή του «Εμείς και ο Κόσμος» («Nuestro Mundo» στα «ξενικά») για όνομα της ομάδας δεν είναι καθόλου τυχαία. Όπως μας εξήγησαν οι «Nusetro Mund-ίτες», «Το «Εμείς και ο Κόσμος» ήταν το όνομα του βιβλίου του δημοτικού που όλοι θυμόμαστε και το οποίο μας έφερνε σε μια πρώτη διδακτική επαφή με το φυσικό και κοινωνικό μας περιβάλλον. Διότι η λέξη «Εμείς και ο Κόσμος» μας γυρνά λίγο πίσω στα παιδικά μας χρόνια και μας προκαλεί να αναρωτηθούμε αν όλα όσα μάθαμε για το φυσικό και κοινωνικό μας περιβάλλον ήταν αυτά που έπρεπε, ήταν σωστά, αξιόπιστα, πλήρη, αν μπορούν να αποτελούν ένα λειτουργικό εγχειρίδιο ζωής. Και αν όχι, να αναρωτηθούμε τί έφταιξε και πώς θα μπορούσε να διορθωθεί. Τέλος, διαλέξαμε να ονομάσουμε την ομάδα μας «Εμείς και ο Κόσμος» και για να αποφύγουμε ίσως μια περιττή σοβαροφάνεια, που δε μας πολυταίριαζε...».
 
Μέσα από το «Εμείς και ο Κόσμος» ευεπλιστούν να δημιουργήσουν μια σύγχρονη έκδοχή του μαθήματος αυτού των παιδικών τους χρόνων, για μικρούς και μεγάλους. Ένα διαδραστικό «παιχνίδι» το οποίο θα τους δίνει την αφορμή να στοχαστούν πάνω στις προτεραιότητες της ζωής...
 
Προκειμένου να γίνουν κατανοήτοί από φίλους του εξωτερικού έπρεπε να βρουν και ένα όνομα για την ομάδα τους «ξενικό», ένα όνομα-μετάφραση του «Εμείς και ο Κόσμος». Δύσκολο! Πώς να το μεταφράσεις και να βγάζει νόημα και να ακούγεται ωραία; «Παιδευτήκαμε, τελικά όμως αποφασίσαμε να λεγόμαστε στα «ξενικά», δηλαδή ισπανιστί «Nuestro Mundo».
 
Η κρητική NuestroMundo αν και γεωγραφικά απέχει μίλια από εμάς έχει καταφέρει να μπει στην καρδιά μας και να μειώσει στο ελάχιστο μέσω της νέας τεχνολογίας τις αποστάσεις. Για να ενταχθείτε κι εσείς και να μπορέσετε να συμμετάσχετε στις δράσεις που διοργανώνει δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε στους κάτωθι λογαριασμούς επικοινωνίας:
 
Η οργάνωση δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς: Δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο/Αποανάπτυξη, Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Ερευνητικές δράσεις, Λειτουργία ομάδας αγορών, Δίκτυο Ανταλλαγών χωρίς χρήματα, Εκπαιδευτικές & καλλιτεχνικές δράσεις για παιδιά & ενήλικες, Προγράμματα μη-τυπικής εκπαίδευσης & κινητικότητας, Εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά/ομάδες γονέων, Καλλιτεχνικές δράσεις, Δανειστική βιβλιοθήκη/λέσχη ανάγνωσης και τέλος, Εργαστήρια ανταλλαγής γνώσεων.
.
Κλείνοντας τη σύντομη παρουσίασή μας για το ποιόν της οργάνωσης θα θέλαμε να τονίσουμε, ότι πίσω από τη NuestroMundo δεν κρύβεται καμία υστεροβουλία. Πρόκειται για λαμπρούς νέους ανθρώπους εξαίρετου ήθους με τους οποίους είχα την τύχη να συνεργαστώ και να ζήσω τη μεγαλύτερη και την καλύτερη μέχρι σήμερα εμπειρία της ζωής μου. Το βίντεο που ακολουθεί προέρχεται από το EVSPROJECT που συμμετείχα με τη NuestroMundo στο Metsakartano της Φινλανδίας. Aφιερωμένο με πολύ αγάπη σε όσους αγαπούν τη ζωή, τις νέες εμπειρίες και τη συνεχή ανέλιξη…
https://www.facebook.com/Metsakartano/videos/703247013032350/?pnref=story
 

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Ερωτόκριτος» του Βιντσέζου Κορνάρου: Φωτογραφίες από τη πρεμιέρα στην ΕΜΣ
«Ερωτόκριτος» του Βιντσέζου Κορνάρου: Φωτογραφίες από τη πρεμιέρα στην ΕΜΣ
με 0 Σχόλια 2772 Views
....πήρε χθες σάρκα και οστά στην σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών παρασύροντας το κοινό σε ένα ποιητικό σύμπαν μεγάλου πλούτου και αφηγηματικής δύναμης 
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη