Λήμνος: Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων

428 Views
Λήμνος: Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων Λήμνος: Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων

 Λήμνος: Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων 

Την απόφαση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014 - 2020» δύο έργων πολιτισμού για το νησί της Λήμνου, συνολικού προϋπολογισμού 4,46 εκατομμυρίων ευρώ, υπέγραψε, στις αρχές του μήνα, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου.
Προϊστορική Πολιόχνη, η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης
Το πρώτο έργο αφορά στην «Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Πολιόχνης Λήμνου», προϋπολογισμού 2.829.900 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο έχει τριετή διάρκεια υλοποίησης, με ημερομηνία έναρξης την 1η Αυγούστου και ολοκλήρωσης την 31η Ιουλίου 2019.
 
Πολιόχνη - Το «Βουλευτήριο».

Ο προϊστορικός οικισμός της Πολιόχνης,στην ανατολική ακτή της Λήμνου, ιδρύθηκε στο τέλος της νεολιθικής περιόδου και έφτασε στη μεγαλύτερή του ακμή στα μέσα περίπου της τρίτης χιλιετίας π.Χ. Σήμερα, θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, με πρώιμη μορφή κοινωνικής και αστικής οργάνωσης, λόγω του αστικού σχεδιασμού, των δημοσίων έργων και του καταμερισμού της εργασίας, γεγονός που αποδεικνύεται από τα δύο μνημειώδη δημόσια κτήριά του: Το «Βουλευτήριο» και τη «Σιταποθήκη».
 

Άποψη του Ιερού των Καβείρων.

Το ιερό των Καβείρων

Το δεύτερο έργο αφορά στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Καβείριου Λήμνου, προϋπολογισμού 1.638.400 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο έχει τριετή διάρκεια υλοποίησης με ημερομηνία έναρξης την 1η Αυγούστου και ολοκλήρωσης την 31η Ιουλίου 2019. 

Το ιερό των Καβείρων στη βορειανατολική Λήμνο, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, ανασκάφηκε από την ιταλική αρχαιολογική σχολή μεταξύ των ετών 1937-1991. Υπαγόταν διοικητικά στην Ηφαιστία, που ήταν το κέντρο της λατρείας του Ηφαίστου και η κυριότερη πόλη του νησιού. Το ιερό, το οποίο γνώρισε τη μεγαλύτερή του ακμή τον 3ο αιώνα π.Χ, έχει τρεις οικοδομικές φάσεις - την αρχαϊκή, την ελληνιστική και την υστερορωμαϊκή.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: ΛήμνοςΝησιά Αιγαίου

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
με 0 Σχόλια 1394 Views
«Περσέας και Ανδρομέδα»:  Η πιο παραμυθένια ιστορία της Μυθολογίας μας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την παιδική σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή