Kif Express: Κεφάλα Σκιάθου - Βουρκάρι Κέας...Ένα «Ναυάγιο» δρόμος.

1791 Views
Kif Express: Κεφάλα Σκιάθου - Βουρκάρι Κέας...Ένα «Ναυάγιο» δρόμος. Kif Express: Κεφάλα Σκιάθου - Βουρκάρι Κέας...Ένα «Ναυάγιο» δρόμος.

.

Από τον Γιάννη Κυφωνίδη.


Τι είναι οι Ναυαγοσώστες;

Είναι αυτοί που σώζουν τους ναυαγούς, είναι αυτοί που σπεύδουν να περισώσουν τα ναυάγια, είναι αυτοί που ίσως να σώζουν και ψυχές. Τεχνικώς είναι αυτοί που διασφαλίζουν την ασφάλεια των λουόμενων. Ηθικώς είναι αυτοί που σώζουν όσους κινδυνεύουν στη "θάλασσα" της ζωής. 

Κατά το διήγημα του Παπαδιαμάντη είναι αυτοί που δύναται να κατηγορηθούν για πλιάτσικο, πλιάτσικο που οι ίδιοι το αποκαλούν μερτικό για τον κόπο τους, δηλαδή προμήθεια κατά μια άλλη έννοια πιο αστική.

Αυτό που όμως βιώσαμε στο Βουρκάρι της Κέας είναι ότι Ναυαγοσώστες όπως και Ναυαγοί ή Ναυάγια είμαστε δυνητικά εμείς οι ίδιοι, ανάλογα με τη στιγμή, τη συνθήκη, την ίδια τη ζωή.

Και επίσης πως οι Ναυαγοσώστες κάνουν πλιάτσικο ως μερτικό όχι μόνο υλικά αγαθά ή αντικείμενα, αλλά και ανθρώπινες στιγμές.

Μήπως όμως τελικά δεν είναι αυτό πάντα πλιάτσικο, μερτικό, προμήθεια, αλλά και  ανάγκη για ενσυναίσθηση;
.
Αυτή την βιωματική εμπειρία των "Ναυαγοσωστών" με την ομάδα "Swim or Die" βίωσε από ξηράς η δήμαρχος Κέας Ειρήνη Βελισσαροπούλου, υπό τους ήχους του πρωτότυπου κειμένου του μεγάλου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
 
Λογοτεχνία, η γλώσσα σε διάφορα ιδιώματα και ιδιόλεκτα, οι τέχνες και ο αθλητισμός συνέπραξαν στο Βουρκάρι της Κέας, προκειμένου ντόπιοι και μη να βιώσουν  την αφήγηση του Παπαδιαμάντη, σε ένα παράλληλο κόσμο, ρεαλιστικό και μη ρεαλιστικό. 
 
"Πῶς ἔτρεχον τὸ πρωί, εἰς τὴν πεδιάδα πέραν, ἔξω τῆς πολίχνης, τόσος κόσμος, ἄνδρες καὶ παιδία, καὶ ὀλίγαι γυναῖκες προσέτι; Ἔτρεχον ἀνὰ τὴν εὐρεῖαν λεκάνην, τὴν σχηματιζομένην μεταξὺ δύο βουνῶν, καὶ ἑνὸς βορεινοῦ ὅρμου καὶ τοῦ λιμένος τοῦ μεσημβρινοῦ, πλῆθος πολὺ σφόδρα. Ὁ οὐρανὸς ἔβρεχε διαρκῶς λεπτὸν νερόχιονον, ὁ Γραῖος, ὁ βορειανατολικός, ἀδιάκοπος ἐφύσα, καὶ ἦτο ψῦχος καὶ χειμών, Δεκέμβριον μῆνα…" αρχίζει το ναυτικό διήγημα του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέας και εμείς, όπως και ο κόσμος που μας παρακολουθούσε, βίωσε μία ολόκληρη εποχή μέσα σε δεκαπέντε λεπτά.
 
Ήταν άλλωστε ένα αυτοσχέδιο θαλάσσιο ταξίδι από την Κεφάλα της Σκιάθου στο Βουρκάρι της Κέας με πλοηγό τη διάλεκτο του Παπαδιαμάντη και προπέλες τα σώματα των "Ναυαγοσωστών".
 
Το Βουρκάρι είναι μικρό χωριό στον κόλπο του Αγίου Νικολάου στην Κέα, στις Κυκλάδες. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 121 κατοίκους. Βρίσκεται κοντά στον προϊστορικό οικισμό της Αγίας Ειρήνης, που άκμασε κατά την Εποχή του Χαλκού  και καταστράφηκε στην ακμή του από σεισμό γύρω στο 1500 π.Χ.
 
.
Η Κέα ή Τζιά  είναι ένα κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους. Είναι το πιο κοντινό κατοικήσιμο κυκλαδονήσι στην Αττική. Είναι το 6ο σε έκταση και το 10ο σε πληθυσμό νησί των Κυκλάδων.
 
Η παλαιότερη ονομασία της Κέας ήταν Υδρούσα, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το νησί λεγόταν Τζια. Η σημερινή του ονομασία οφείλεται στον ήρωα Κέω που ήταν επικεφαλής των Λοκρών από τη Ναύπακτο  οι οποίοι κατά την αρχαιότητα κατέλαβαν το νησί. Ο προϊστορικός οικισμός της Κεφάλας, που βρίσκεται στο ομώνυμο ακρωτήριο, στη βορειοδυτική ακτή του νησιού, ιδρύθηκε κατά την τελική νεολιθική  περίοδο , γύρω στα τέλη της 4ης χιλιετίας (3300 π.Χ. περίπου). Ο προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης Κέας, στο βόρειο τμήμα του λιμανιού του Αγίου Νικολάου, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα του Αιγαιακού χώρου, από το τέλος της νεολιθικής εποχής (3000 π.Χ.), που χρονολογείται η πρώτη εγκατάσταση στο χώρο, μέχρι τον 15ο αιώνα π.Χ., οπότε καταστράφηκε από τους ισχυρούς σεισμούς, σε περίοδο μεγάλης ακμής. Στους αρχαϊκούς χρόνους (7ος -6ος αιώνας), στην Κέα υπήρχαν τέσσερις ανεξάρτητες και δυνατές οικονομικά και πολιτιστικά πόλεις: η Ιουλίς, η Καρθαία, η Ποιήεσσα και η Κορησσός.
Ερείπια των οποίων υπάρχουν έως σήμερα και μαρτυρούν την μεγάλη ακμή του νησιού κατά την αρχαιότητα. Όλες οι πόλεις περιβάλλονταν από οχύρωση, ενώ η ανέγερση μεμονωμένων πύργων σε επίκαιρα σημεία συμπληρώνει τον έλεγχο και την προστασία κάθε επικράτειας. Έπειτα κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, τη Φραγκοκρατία και την Τουρκοκρατία το νησί περιήλθε σε παρακμή και ήταν ορμητήριο πειρατών. Από το 1830 η Κέα, όπως και όλες οι Κυκλάδες  περιελήφθη στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.
 
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, κατέφυγαν στο νησί Μικρασιάτες πρόσφυγες και εγκαταστάθηκαν κυρίως στο λιμάνι και τη γύρω περιοχή. Αρκετοί από αυτούς παρέμειναν στο νησί και το 1928-1930 κτίσθηκε επίσης μικρός προσφυγικός συνοικισμός. Έτσι, το νησί εμπλουτίζεται πληθυσμιακά, πολιτισμικά και οικονομικά καθώς ο πληθυσμός αυξήθηκε και ταυτόχρονα αυξήθηκε ο αριθμός των ναυτικών και των εργατών. Οι Μικρασιάτες επιπλέον επιδόθηκαν σε νέες καλλιέργειες, κυρίως του καπνού.
 
Φωτογραφίες: Γιάννα Βασιλειάδου. 
.

Kif Express  Κάθε 5, 15 και 25 του μηνός.

.

Δείτε & αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, εδώ.
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη, εδώ.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, εδώ.
.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλίαεδώ.
 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή