Όχι σκουπίδια και πλαστικά σε θάλασσες και ακτές είπαν και καθάρισαν την παραλία του Αγίου Φωκά στην Τήνο.

516 Views
Όχι σκουπίδια και πλαστικά σε θάλασσες και ακτές είπαν και καθάρισαν την παραλία του Αγίου Φωκά στην Τήνο. Όχι σκουπίδια και πλαστικά σε θάλασσες και ακτές είπαν και καθάρισαν την παραλία του Αγίου Φωκά στην Τήνο.

Όχι σκουπίδια και πλαστικά σε θάλασσες και ακτές είπαν και καθάρισαν την παραλία του Αγίου Φωκά στη Τήνο.

   Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο προγραμματισμένος εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας του Αγίου Φωκά στην Τήνο την περασμένη εβδομάδα 14/10/2014.  Το Beach Bar Summer Drops, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου και η Οργάνωση Helmepa συνεργάστηκaν και ένωσαν τις δυνάμεις τους από τις 9.30 μέχρι τη 13.00μμ. Οι μαθητές όλων των τάξεων με τη συνοδεία των δασκάλων τους περπάτησαν και καθάρισαν με ζήλο την παραλία.
Την προσπάθεια ενίσχυσε ο Δήμος με την παραχώρηση απαραίτητου υλικού, όπως είναι πλαστικές σακούλες και γάντια μιας χρήσεως για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Στόχος της δράσης ήταν η προβολή και η ενίσχυση της έννοιας του εθελοντισμού. Οι μαθητές ενημερώθηκαν, συζήτησαν και προβληματίστηκαν σχετικά με το θέμα της ρύπανσης των παραλιών. Ευαισθητοποιήθηκαν κι έδειξαν έμπρακτα την αγάπη τους για τη φύση. «Ήταν μια γιορτή για το περιβάλλον που αγκαλιάστηκε με αγάπη από τους τοπικούς φορείς».
 
   Αρχικά η δράση είχε διοργανωθεί για τις 9/10/2014 αλλά αναβλήθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η δεύτερη προσπάθεια στέφθηκε από επιτυχία αφού ο καιρός ήταν σύμμαχος και το ελαφρύ αεράκι μας δρόσιζε ευχάριστα. Οι μαθητές έκαναν έναν όμορφο περίπατο και χωρισμένοι σε τμήματα με επικεφαλής τον δάσκαλο κάθε τάξης περισυνέλλεξαν απορρίμματα κάθε λογής (καλαμάκια, γόπες, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, φάρμακα, πάνες, κουτιά αλουμινίου, κά). Στη συνέχεια, περάστηκαν σε δελτία καταγραφής και αριθμήθηκαν προκαλώντας εντύπωση όχι μόνο ο όγκος τους αλλά και το είδος των σκουπιδιών. Τη μερίδα του λέοντος κατείχαν τα αποτσίγαρα σε σύνολο 154, τα πλαστικά μπουκάλια 44, κομμάτια από γυαλί μεγέθους περίπου 2,5εκ. 147 καθώς και κομμάτια από πλαστικό 50. Ως απορρίμματα τοπικού ενδιαφέροντος καταγράφηκαν λεπτές πλαστικές βέργες που αδιεκυρίνιστο παραμένει αν πρόκειται για πηγές φωτός ή για σύνεργα παράνομης αλιείας.
   Οι μικροί εθελοντές είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν την ηλιόλουστη μέρα δίπλα στη θάλασσα, να παίξουν ποδόσφαιρο στην άμμο, να ζωγραφίσουν και να κάνουν τις δικές τους κατασκευές βάφοντας πέτρες και βότσαλα της παραλίας. Πέρασαν τα δικά τους οικολογικά μηνύματα και μοιράστηκαν τα έργα τέχνης που έφτιαξαν! Οι «κουρασμένοι καθαριστές» με τη σήμανση της λήξης επιβραβεύτηκαν με εδέσματα, λιχουδιές και δροσιστικούς χυμούς χάρη στον μπουφέ που παρέθεσε ο κος Μαρίνος Σουράνης από το εστιατόριο Μαραθιά.
Το Beach Bar Summer Drops προσέφερε μπουκαλάκια με νερό, μια ευγενική χορηγία του Γιώργου Τριαντάφυλλου (Πασάς) φροντίζοντας να μην μείνει κανένας διψασμένος! Τα παιδιά φεύγοντας καθάρισαν τον περιβάλλοντα χώρο που τους φιλοξένησε από είδη προσωπικής χρήσης φροντίζοντας να πετάξουν στους κάδους απορριμμάτων μπουκάλια και συσκευασίες τροφίμων που χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια του περιπάτου. Ονομαστικά διπλώματα συμμετοχής θα λάβουν όλοι οι μαθητές από την οργάνωση ως ενθύμιο κι επιβράβευση της προσπάθειάς τους.
 
   Η μέρα  έλαβε τέλος όχι όμως και οι δράσεις των μικρών εθελοντών. Θα ακολουθήσει έκθεση ζωγραφικής όπου οι μαθητές θα αποτυπώσουν στο χαρτί με τον δικό τους μοναδικό τρόπο μηνύματα αγάπης για το περιβάλλον σε συνεργασία με το Κέντρο Νέων Μετσακάρτανο( Youth Center Metsakartano) στη Φινλανδία και εθελοντές από όλον τον κόσμο.
 
  Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ευαισθησία που επέδειξαν και το αγκάλιασμα της προσπάθειας. Η οικολογική συνείδηση και η περιβαλλοντική παιδεία καλλιεργείται κι ενισχύεται μέσα από τη σχολική ζωή. Σήμερα το 2ο Δημοτικό σχολείο το απέδειξε έμπρακτα και ένωσε τη φωνή του κάνοντάς μας να θημηθούμε τον αξιαγάπητο πελεκάνο της Helmepa και την αξέχαστη σε όλους ατάκα: «Όχι σκουπίδια και πλαστικά σε θάλασσες και ακτές».
.
-τον συντονισμό της δράσης είχε η υπογράφουσα.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή