Θα σου μιλήσω για τους ανθρώπους της Ικαρίας που συνάντησα και κάνουν τον τόπο αυτόν, ξεχωριστό.

1932 Views
Θα σου μιλήσω για τους ανθρώπους της Ικαρίας που συνάντησα και κάνουν τον τόπο αυτόν, ξεχωριστό. Θα σου μιλήσω για τους ανθρώπους της Ικαρίας που συνάντησα και κάνουν τον τόπο αυτόν, ξεχωριστό.

 

 
Γράφει η Αθανασοπούλου Δήμητρα
 
Το ταξίδι μας, με την οικογένειά μου, στην Ικαρία δεν έγινε για τουρισμό, αποτελούσε τη σωτήρια λέμβο μας, στο ναυάγιο της πόλης , της μαζοποιημένης κοινωνίας και του συστήματος της.
 
Έτσι, μη νομίσεις ότι εδώ θα βρεις, κάποιον τουριστικό οδηγό. Θα σου μιλήσω για τους ανθρώπους της Ικαρίας που συνάντησα και κάνουν τον τόπο αυτόν, ξεχωριστό.
.
Ο Σαράντος, όλη του τη ζωή στην Ικαρία, παρέα με τα κατσίκια και τα βουνά, γενναιόδωρος, με καρδιά φυλαγμένη από σκοτεινά μονοπάτια. Το ότι εκείνος μπορεί με ευκολία να κάνει πράξη τα πιο δύσκολα, δόνησε και ακτινοβόλησε στην ύπαρξη μου, τη δύναμη της τόλμης, που χάνεται με τις αμφιβολίες.
 
Ο κύριος Νίκος, μας εξιστόρησε κομμάτια, από την ιστορική ηθική, του τόπου. Το 1912, με την απελευθέρωση της Ικαρίας, οι γέροντες του μέρους μαζεύτηκαν και αποφάσισαν... “Αν κάποιος κλέψει μια φορά, θα πούμε πως δεν το έκλεψε και η ποινή θα είναι μια μέρα να μην του μιλήσει κανείς. Αν κάποιος κλέψει δεύτερη φορά, θα πούμε πως το ακούμπησε μόνο και η ποινή θα είναι, μια εβδομάδα να κόψουν όλοι,  την κοινωνία μαζί του. Αν κάποιος κλέψει τρίτη φορά, η κοινωνία του με τους κατοίκους σταματά, εφ όρου ζωής. Έτσι, το θέμα της κλοπής, εκλείπει μέχρι και σήμερα από το νησί. Όλα τα σπίτια και τα μαγαζιά, είναι ανοιχτά και κανείς δε νιώθει κάποιον φόβο. Τέλος, μας μίλησε για την μητριαρχική δομή της Ικαρίας και τον σεβασμό προς την γυναίκα ως κανόνα, αν θες να ζήσεις εκεί.
.
Η Έλενα, μας μίλησε για τα πανηγύρια και για το πόσο την έχει κουράσει η νοοτροπία των γκρούβαλων, όπως τους χαρακτήρισε, που έχουν μετατρέψει την αίσθηση του πανηγυριού σε... νυφοπαζαριού... Πάραυτα ο αληθινός σκοπός, που είναι φιλανθρωπικός, κινεί ακόμη τη δράση της. Τα έσοδα από τα πανηγύρια μαζεύονται και δίνονται σε ευπαθής κοινωνικές ομάδες.
 
”Παραλία Άι Γιώργη, Δράκανο”
 
Ο Άλκης, μας είπε πως κάποια στιγμή ένα παιδί είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας . Οι κάτοικοι των γύρω χωριών, μαζεύτηκαν και συγκέντρωσαν το ποσό των χρημάτων, για την θεραπεία του. Φωτίστηκε καθώς έλεγε, “Η καρδιά μας γεμίζει, όταν το βλέπουμε να παίζει στην πλατεία”...
 
Ο Γιώργος δεν είναι ντόπιος, όμως ζει στην Ικαρία δέκα χρόνια. Όταν τον ρωτήσαμε να μας μιλήσει για τους κατοίκους της, είπε “Αδέρφια, είναι το πενήντα της εκατό χρυσάφι και το άλλο πενήντα...άστο... Όμως σε κανέναν τόπο δε συνάντησα, πέντε αληθινούς ανθρώπους, στους δέκα που γνώρισα...
 
Ο Φίλιππας, μας έκανε ωτοστόπ και μας άνοιξε την καρδιά. Έφερνε από το βουνό βότανα να πουλήσει, όταν μπήκε στο αμάξι, ξέχασε τον σκοπό της βόλτας του, αφού ήξερε να αναγνωρίζει τον σκοπό του, τώρα... Μας κέρασε γαλακτομπούρεκο, μας πήγε στο χωριό του, στο σπίτι του, μας βοήθησε στην ανεύρεση κατοικίας. Πάνω από όλα όμως, μας έμαθε πως οι άνθρωποι εκεί, προσφέρουν την ανοιχτότητά τους, διακρίνοντας με μιας την ουσία του άλλου, και όχι το περιτύλιγμα...
 
Μία κουβέντα που παράκουσα από δύο κοσμοπολίτες ευρωπαίους τουρίστες, ήταν ότι η Ικαρία έχει πολλά κοινά με την Κούβα.
Ναι! Είναι η δίκη μας Κούβα, η Κούβα της Ελλάδας. Η Ικαρία μας.
.
“Η σημαία της ανεξάρτητης Ικαρίας”
.

Η Ικαρία χαρακτηρίζεται απ’ τους καθάριους, αλληλέγγυους ανθρώπους της. Πέρα από νόρμες και κατευθυνόμενες συμπεριφορές. Ατόφιοι όπως η γη τους. 
 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή