Εσείς γράψατε γράμμα στον Άγιο Βασίλη; Από την Ιωάννα Τσιτσώνη.

762 Views
Εσείς γράψατε γράμμα στον Άγιο Βασίλη; Από την Ιωάννα Τσιτσώνη. Εσείς γράψατε γράμμα στον Άγιο Βασίλη; Από την Ιωάννα Τσιτσώνη.

Εσείς γράψατε γράμμα στον Άγιο Βασίλη; Από την Ιωάννα Τσιτσώνη.

«Μαμά, υπάρχει Άγιος Βασίλης;», είναι η πιο συχνή ερώτηση που απευθύνουν κάθε χρόνο τα παιδιά στους γονείς τους. Εσείς τι ξέρετε για τον Άγιο Βασίλη; Κατάγεται από το Βόρειο Πόλο; Κατοικεί στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας ή μήπως στην Καισαρεία; Ήταν αδύνατος ή χοντρούλης με μακριά λευκή γενειάδα, όπως έχει διαμορφωθεί η εικόνα του στο μυαλό μας;Γιατί τον γιορτάζουμε κάθε 1η Ιανουαρίου; Τι σχέση έχουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία με το όνομά του;
 
Ο Άγιος Βασίλειος, γνωστός και ως Μέγας Βασίλειος ή Βασίλειος Καισαρείας ήταν Πατέρας της Εκκλησίας, επίσκοπος Καισαρείας, κορυφαίος θεολόγος του 4ου αιώνα και ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, που θεωρούνται προστάτες της παιδείας. Γεννήθηκε από Άγιους γονείς το 330 στη Νεοκαισάρεια του Πόντου και όχι της Καππαδοκίας, όπως αναφέρεται πολλές φορές λανθασμένα. Ο πατέρας του ασκούσε το επάγγελμα του καθηγητή ρητορικής στη Νεοκαισάρεια και η μητέρα του Αγία Εμμέλεια ήταν απόγονος οικογενείας Ρωμαίων αξιωματούχων.
Ο Μέγας Βασίλειος διακρίνεται για τη μεγάλη δραστηριότητα, τη μόρφωση και την ποιμαντική του ευαισθησία. Καταπονημένος από την ευρεία δράση που ανέπτυξε σε πολλούς τομείς της χριστιανικής μαρτυρίας καθώς και την ασκητική ζωή, την οποία ακολουθούσε, ο Βασίλειος πεθαίνει την 1 Ιανουαρίου του 379 σε ηλικία 50 ετών. Ο θάνατός του βυθίζει στο πένθος όχι μόνο το ποίμνιό του αλλά και όλο το χριστιανικό κόσμο της Ανατολής.
Η παρακαταθήκη του υπήρξε το τεράστιο σε μέγεθος και σημασία θεολογικό – δογματικό του έργο μαζί με τη συμβολή του στη λειτουργική και την πρωτότυπη ανθρωπιστική του δράση. Η φιγούρα του Μεγάλου Βασιλείου είναι αυτή ενός ανθρώπου λιτοδίαιτου και αδύνατου που εναρμονίζεται απόλυτα με το ασκητικό του προφίλ.
Η γνωστή σε όλους μας φουσκωτή κοιλίτσα και η λευκή γενειάδα του Άγιου Βασίλη είναι προιόν γραφιστικής και εμπορικής κατασκευής του καταναλωτικού συστήματος, προκειμένου να προωθηθεί και να δημιουργηθεί μια προσιτή, προσινής και τρυφερή παρουσία του αγίου για τα μικρά παιδιά.
Ο ξενόφερτος Άγιος Βασίλης από το Ροβανιέμι της Φινλανδίας είναι επίσης δημιούργημα των Φινλανδών και κάθε χρόνο ελκύει πλήθος τουριστών. Μάλιστα η επιχείρηση που έχει στηθεί γι’αυτό το σκοπό αποφέρει ετησίως εκατομμύρια κέρδη στη χώρα. Η μνήμη του χριστιανού Άγιου Βασίλη εορτάζεται την 1η Ιανουαρίου και είναι ο πιο αγαπητός άγιος των παιδιών.
 
Εσείς γράψατε γράμμα στον Άγιο Βασίλη; Όχι ακόμη;! Μαμάδες και μπαμπάδες, μικροί και μεγάλοι, θείοι, θείες, παππούδες και γιαγιάδες τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουν μία έκπληξη για εσάς!
Η δράση «γράψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη» πραγματοποιείται και φέτος. Από τις αρχές Δεκεμβρίου, τα γραμματοκιβώτια του Άγιου Βασίλη, τοποθετημένα στις προσόψεις των Κεντρικών Καταστημάτων ΕΛΤΑ,  περιμένουν τα γράμματα μικρών και μεγάλων. Τα γράμματα με παραλήπτη τον Αϊ Βασίλη, ξεχωρίζονται με ιδιαίτερη φροντίδα από τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα και διαβιβάζονται στις Δημόσιες Σχέσεις καθημερινά. Τα τελευταία χρόνια φτάνουν τις εκατό χιλιάδες περίπου. Δεν καταμετρώνται  ακριβώς, αλλά υπολογίζονται απολογιστικά, από τον αριθμό των απαντητικών επιστολών που στέλνουν τα ΕΛΤΑ. Και αυτές οι απαντήσεις μπορούν να σταλούν μόνο στις περιπτώσεις που αναγράφεται το όνομα και  η διεύθυνση του αποστολέα.
 
Για τους Ταχυδρομικούς, αυτή η διαδικασία είναι μια ακόμη έκφραση του κοινωνικού ρόλου του Ταχυδρομείου. Ο ρόλος και η λειτουργία των ΕΛΤΑ εδώ και 183 χρόνια, το δέσιμο και οι στενές σχέσεις που έχει οικοδομήσει το Ταχυδρομείο με την ελληνική κοινωνία, εκφράζεται απόλυτα σε αυτή τη δράση. Δεν κινούνται με στόχο την αύξηση εσόδων (τα γράμματα στον Αϊ Βασίλη δεν απαιτούν γραμματόσημο) δεν είναι διαφημιστική κίνηση και διαδικασία, δεν είναι προωθητική ενέργεια, δεν είναι δηλαδή επιχειρηματική κίνηση, αλλά καθαρά ανταπόκριση σε όλους αυτούς που θέλουν αυτές τις γιορτινές μέρες να επικοινωνήσουν, να «μιλήσουν» να καταθέσουν τις επιθυμίες και τις σκέψεις τους. 
 
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία λαμβάνουν κάθε χρόνο περίπου 80.000-100.000 γράμματα από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό που απευθύνονται στον Άγιο Βασίλη. Από αυτά απαντώνται περίπου τα 35.000 αριθμός κατά προσέγγιση φακέλων που φέρουν επάνω τη διεύθυνση του παραλήπτη. Όπως αντιλαμβάνεται κανένας δεν είναι εφικτό να διαβαστούν ένα προς ένα και να δοθεί μία απάντηση προσωπική σε κάθε αποστολέα. Υπάρχει μία γενική απαντητική φόρμα που συνήθως έχει τη μορφή μιας κάρτας και συνοδεύεται από ένα συμβολικό δώρο έκπληξη.
Συνήθως πρόκειται για τρία γραμματόσημα μυώντας τους παραλήπτες των γραμμάτων στην έννοια του φιλοτελισμού.Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη δράση ασκούν εθελοντικό έργο κι επιδίδονται στην απάντηση των επιστολών εκτός του ωραρίου εργασίας τους. Λαμβάνουν χιλιάδες γράμματα πολύχρωμα, με ζωγραφιές και στολίδια χριστουγεννιάτικα, σοκολάτες, καραμέλες, γλειφιτζούρια και κάθε είδους γλυκιά χρυσοκονισμένη κατασκευή!
 
Στην ερώτηση αν η υπηρεσία αφορά μόνο τους μικρούς λάτρεις του αγίου των χριστουγέννων η απάντηση έρχεται ομόφωνη και αποστοματική από τα ΕΛΤΑ: «παρόλο που πρόκειται για επιστολή χωρίς παραλήπτη, λαμβάνουμε χιλιάδες γράμματα ενηλίκων. Η συσγκεκριμένη δράση υλοποιείται τα τελευταία 25 χρόνια και πολλοί την αντιμετωπίζουν ως «συλλογή». Επιπλέον, αποτελεί κι ένα αποδεικτικό στοιχείο της ύπαρξης του Άγιου Βασίλη για τους πιο δύσπιστους μπόμπιρες!». Και τι γίνεται με όλα αυτά τα γράμματα αφού απαντηθούν? Τα ΕΛΤΑ φυλάσσουν σε ειδικούς χώρους για χρόνια την αλληλογραφία και στη συνέχεια τηρούνται τα πρωτόκολλα της υπηρεσίας για την καταστροφή τους.
 
Αν λοιπόν δεν γράψατε ακόμη γράμμα στον Άγιο Βασίλη, μην ανησυχείτε!Όλα τα καταστήματα ΕΛΤΑ σας περιμένουν μέχρι και τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου κι έχουν τοποθετήσει για εσάς το ειδικό κόκκινο κουτί αποστολής φακέλων προς τον Άγιοα Βασίλη σε εμφανές σημείο.
Αφιερώνουμε το παρόν άρθρο σε όλους όσοι ακόμη καταφέρνουν να διατηρήσουν ζωντανό το πνεύμα των Χριστουγέννων μέσα τους και παραμένουν παιδιά όντας μεγάλοι. Θερμά συγχαρητήρια στα Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε. που κατορθώνουν να μοιράζουν κάθε χρόνο χαμόγελα αγάπης και χαράς σε μικρούς και μεγάλους κρατώντας αναμμένη τη μαγεία των Χριστουγέννων και το παραμυθένιο όνειρο του Άγιου Βασίλη στις καρδιές μας…
Καλά Χριστούγεννα & Ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος με υγεία και αγάπη για όλον τον κόσμο.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή