Rss title here http://www.kulturosupa.gr/greece/ put the rss description here. +Wed, 21 Feb 2018 10:26:00 +0200 en hourly 1 http://www.kulturosupa.gr/ http://www.kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://www.kulturosupa.gr/ <![CDATA[Σε διατηρητέο νεοκλασικό της Σταδίου το πολύπαθο Θεατρικό Μουσείο]]> http://www.kulturosupa.gr/greece/theatriko-mouseio-23061/ http://www.kulturosupa.gr/greece/theatriko-mouseio-23061/#comments +Wed, 21 Feb 2018 10:26:00 +0200 44 http://www.kulturosupa.gr/greece/theatriko-mouseio-23061/  Σε νεοκλασικό που βρίσκεται επί της οδού Σταδίου 47 θα στεγαστεί το Θεατρικό Μουσείο, με το υπουργείο Πολιτισμού να φιλοδοξεί να δώσει οριστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός.  Κι ενώ σήμερα επρόκειτο να ξεκινήσει η μεταφορά της Βιβλιοθήκης, διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει διάρρηξη στο χώρο. 

]]>
Σε νεοκλασικό που βρίσκεται επί της οδού Σταδίου 47 θα στεγαστεί το Θεατρικό Μουσείο, με το υπουργείο Πολιτισμού να φιλοδοξεί να δώσει οριστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός.  Κι ενώ σήμερα επρόκειτο να ξεκινήσει η μεταφορά της Βιβλιοθήκης, διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει διάρρηξη στο χώρο. 


Στο κτίριο θα στεγαστεί η κληρονομιά του Θεατρικού Μουσείου, το αρχείο του, με πολύτιμα έγγραφα και η βιβλιοθήκη του. Παράλληλα θα δημιουργηθούν χώροι έρευνας και εκπαίδευσης για το ελληνικό θέατρο. 

Το νέο κτίριο είναι κληροδότημα του Αλέξανδρου Σούτζου και θα παραχωρηθεί από την Εθνική Πινακοθήκη στο υπουργείο. Το κτίριο, στην οδό Σταδίου 27 διαθέτει ισόγειο και δύο ορόφους. Χρησιμοποιήθηκε ως εξοχικό της οικογένειας Σούτζου, ενώ διέθετε και έξοδο αλόγων στην οδό Γεωργίου Σταύρου. Το κτίριο περιήλθε το 1894 με διαθήκη στην Εθνική Πινακοθήκη και αποτελεί περιουσία του κληροδοτήματος Αλεξάνδρου Σούτζου. Η πρόσοψη κρίθηκε διατηρητέα από τον Δήμο Αθηναίων, το 2003. Το κτίριο εκμισθωνόταν έως τον Οκτώβριο του 2012 σε εμπορικές επιχειρήσεις. 
Θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Η αποκατάσταση και η μετατροπή του νεοκλασικού κτιρίου σε Θεατρικό Μουσείο προβλέπεται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ενδιάμεσος διαχειριστικός φορέας έχει οριστεί το Εθνικό Θέατρο, στο οποίο έχουν αποδοθεί ήδη 450.000 ευρώ, για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του Θεατρικού Μουσείου. 

Παράλληλα, θα γίνουν διαδικασίες για να περάσει στο Δημόσιο, αφού διευκρινιστούν με ακρίβεια το ύψος των οφειλών του. Αναμένεται η τελική επικύρωση βάσει του καταστατικού από τη γενική συνέλευση του Θεατρικού Μουσείου, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της μεταφοράς του Μουσείου στο Δημόσιο.

Άγνωστοι έκαναν διάρρηξη στη βιβλιοθήκη

Πάντως, σήμερα είχε προγραμματιστεί, υπό την εποπτεία του ΥΠΠΟΑ και παρουσία εκπροσώπων του Θεατρικού Μουσείου, να ξεκινήσει η μεταφορά της βιβλιοθήκης από την οδό Καραμανλάκη στα Πατήσια, σε ασφαλή χώρο της ΕΡΤ, με έξοδα που θα καλυφθούν από το ΥΠΠΟΑ. Ωστόσο, το πρωί της Τρίτης μόλις ο εκπρόσωπος του Θεατρικού Μουσείου άνοιξε την πόρτα της Βιβλιοθήκης διαπίστωσε διάρρηξη του χώρου. Κλήθηκε η Άμεση Δράση, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και η υπόθεση διερευνάται από την Αστυνομία.


Σε νεοκλασικό επί της οδού Σταδίου 47 θα βρει τη νέα του στέγη το Θεατρικό Μουσείο. Θα προηγηθούν εργασίες αποκατάστασης και επισκευής

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/greece/theatriko-mouseio-23061/feed/
<![CDATA[Σκυριανό καρναβάλι: ο Γέρος, η Κορέλα και ο Φράγκος]]> http://www.kulturosupa.gr/greece/apokries-skiros-23017/ http://www.kulturosupa.gr/greece/apokries-skiros-23017/#comments +Sun, 18 Feb 2018 09:24:00 +0200 44 http://www.kulturosupa.gr/greece/apokries-skiros-23017/  Το έθιμο ξεκινά με την έναρξη του Τριωδίου και επαναλαμβάνεται κάθε Σαββατοκύριακο, επί έναν περίπου μήνα, με αποκορύφωμα το τελευταίο τετραήμερο της Αποκριάς, όταν τα σοκάκια της πόλης της Σκύρου αντηχούν από τους ήχους των κουδουνιών. 

]]>
Η Σκύρος, το νησί του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων, είναι ένας από τους τόπους της πατρίδας μας που διαφυλάσσουν την παράδοση και την αυθεντικότητά τους. Έτσι, ακόμη και σήμερα διατηρείται στη Σκύρο αναλλοίωτο το αποκριάτικο έθιμο του  Γέρου και της Κορέλας, που έχει διονυσιακή προέλευση και συνδέεται με τις αρχαίες γιορτές της γονιμότητας και την υποδοχή της άνοιξης.

Το έθιμο ξεκινά με την έναρξη του Τριωδίου και επαναλαμβάνεται κάθε Σαββατοκύριακο, επί έναν περίπου μήνα, με αποκορύφωμα το τελευταίο τετραήμερο της Αποκριάς, όταν τα σοκάκια της πόλης της Σκύρου αντηχούν από τους ήχους των κουδουνιών. Άνδρες ζωσμένοι με κουδούνια δημιουργούν παντού μια εκστατική ατμόσφαιρα, που ξεσηκώνει όχι μόνον τους Σκυριανούς αλλά και τους επισκέπτες και τους φίλους του νησιού, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα μεγάλο ξεφάντωμα.Οι ομάδες των παραδοσιακά μεταμφιεσμένων, που αποτελούνται από τον Γέρο (τον πρωταγωνιστή της ομάδας), την Κορέλα και τον Φράγκο, διασχίζουν την αγορά, ενώ οι πιο τολμηροί και αυτοί που έχουν περισσότερες δυνάμεις ανηφορίζουν στο κάστρο, όπου χτυπούν τις καμπάνες του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του νησιού. 

Ο Γέρος φορά μάσκα από προβιά, κάπα με κουκούλα, τσοπάνικο πανωβράκι, τροχαδόκαλτσες και τα τροχάδια, παραδοσιακά υποδήματα, κατασκευασμένα από δέρμα. Είναι ζωσμένος με δεκάδες κουδούνια προβάτων και κρατά τσοπάνικο ραβδί. Ο Γέρος προχωρά με ρυθμικούς βηματισμούς, δίνοντας βροντερό «παρών» λόγω των κουδουνιών. Οι Γέροι συναντώνται στα σοκάκια της Χώρας, στο πλαίσιο ενός συμβολικού αγώνα δύναμης και αντοχής. 

Η Κορέλα, κατά την παράδοση άνδρας ντυμένος με γυναικεία παραδοσιακά ρούχα, χορεύει γύρω από τον Γέρο κουνώντας το μαντίλι. Όταν εκείνος ξεκουράζεται, του τραγουδά ένα μακρόσυρτο τραγούδι με αργό σκοπό και πολλά «τσακίσματα», τον Κορελίτικο.

Τη συντροφιά συμπληρώνει ο Φράγκος, που φορά ρούχα ευρωπαϊκά, αποκριάτικη μάσκα και ένα κουδούνι στη μέση. Ονομάστηκε έτσι, επειδή είναι ο μόνος που δε φορά σκυριανά ρούχα, αλλά «φράγκικα».

Το ξεφάντωμα και το γλέντι στη Σκύρο φθάνουν στο ζενίθ το τελευταίο τετραήμερο της Αποκριάς, από το βράδυ της Παρασκευής έως το πρωί της Τρίτης. 

Την Παρασκευή και το Σάββατο όσοι βρίσκονται στο νησί διασκεδάζουν με την ψυχή τους και παρασύρονται από τους ήχους των κουδουνιών, που δίνουν το ρυθμό της ολονύχτιας διασκέδασης. 

Την Κυριακή ψυχαγωγούνται με το έθιμο της Τράτας, όπου, διά της απαγγελίας σατιρικών στίχων από παρέες μασκαρεμένων, παρωδούνται η καθημερινότητα του νησιού και τα σημαντικότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα τη χρονιά που πέρασε. 

Τέλος, την Καθαρά Δευτέρα την παράσταση κλέβουν ο χορός και τα τραγούδια στην κεντρική πλατεία και τα σοκάκια της Χώρας, που διαρκούν μέχρι την Τρίτη το πρωί με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων.

Για όσους αποζητούν πραγματική διασκέδαση τις ημέρες της Αποκριάς, η Σκύρος αποτελεί μια εξαίρετη και αξιόπιστη επιλογή. Η ακτοπλοϊκή πρόσβαση μέσω Κύμης Ευβοίας είναι γρήγορη και οικονομική, ενώ υπάρχει και αεροπορική σύνδεση του νησιού με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. 

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/greece/apokries-skiros-23017/feed/
<![CDATA[Αποκριά στα Γιάννενα: Το έθιμο της «Τζαμάλας» και οι συμβολισμοί του]]> http://www.kulturosupa.gr/greece/apokries-giannena-23016/ http://www.kulturosupa.gr/greece/apokries-giannena-23016/#comments +Sun, 18 Feb 2018 09:22:00 +0200 44 http://www.kulturosupa.gr/greece/apokries-giannena-23016/   Η νύχτα της Αποκριάς στα Γιάννενα έχει τη δύναμη της φωτιάς, όπως θέλει το έθιμο της «Τζαμάλας», που έρχεται από το μακρινό παρελθόν με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Στις γειτονιές της πόλης θα ανάψουν 67 μεγάλες φωτιές και οι ετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει. 

]]>
Η νύχτα της Αποκριάς στα Γιάννενα έχει τη δύναμη της φωτιάς, όπως θέλει το έθιμο της «Τζαμάλας», που έρχεται από το μακρινό παρελθόν με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Στις γειτονιές της πόλης θα ανάψουν 67 μεγάλες φωτιές και οι ετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει. 

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της κάθε γειτονιάς, σε συνεργασία με το Δήμο, φροντίζουν για τα ξύλα, την άμμο και το κρασί. Μεγάλοι κορμοί δέντρων και κούτσουρα τοποθετούνται στο κέντρο της πλατείας μέσα σε κύκλο από ψιλή άμμο και διάμετρο 6 τουλάχιστον μέτρα. Μόλις δύσει ο ήλιος, μετά τον εσπερινό της Κυριακής της Αποκριάς, ανάβουν οι φωτιές που καίνε μέχρι το πρωί της Καθαρής Δευτέρας. 

Την παγερή χειμωνιάτικη νύχτα, οι φλόγες ζεσταίνουν τις καρδιές, φωτίζουν τα πρόσωπα, ενώ τα κλαρίνα δίνουν τον τόνο της διασκέδασης με το κρασί και το τσίπουρο να ρέουν με αφθονία. Μικροί, μεγάλοι, μασκαρεμένοι, παραδίδονται σε ένα ξενύχτι, που κρατάει μέχρι το ξημέρωμα. Είναι μια φυγή από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Το γλέντι αρχίζει με χορούς αλλά και ζεστή φασολάδα. Από τις παρέες δεν λείπουν τα πειράγματα και οι ευρηματικές ατάκες, Παλιότερα γινόταν ένα άτυπος διαγωνισμός για το ποια γειτονιά θα ανάψει τη μεγαλύτερη φωτιά.

Το έθιμο αποτελεί μια ιεροτελεστία εξαγνισμού, στηρίζεται στην πίστη ότι η φωτιά έχει τη δύναμη να διώχνει το κακό. Με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής, έχει το δικό της συμβολισμό. Επί Τουρκοκρατίας ο χορός γύρω από τη φωτιά, έβγαζε τον πόθο των σκλαβωμένων για τη λευτεριά. Τότε οι Γιαννιώτες, έπαιρναν ειδική άδεια από τη διοίκηση της πόλης για την τέλεση του εθίμου.

Η λέξη «τζαμάλα», όπως υποστηρίζουν ειδικοί, για τους Γιαννιώτες μάλλον είναι ανερμήνευτη, ωστόσο ορισμένοι λένε πως είναι αρβανίτικη ή τουρκική. Ο λογογράφος Θοδωρής Σαμαράς, σε έρευνά του για την ετυμολογία της λέξης, μεταξύ άλλων αναφέρει: «... και η λέξη τζαμάλα συνειρμικά συγγενεύει με τη δαμάλα, λέξη αρχαία ελληνική, δηλαδή χοντροκαμωμένη... Στα μάτια ενός σύγχρονου παρατηρητή, τα επίθετα αυτά δεν είναι διόλου άτοπα. Κάθε μια από αυτές τις συνοικιακές φωτιές, που καίνε τόσο πολλά και χοντρά κούτσουρα, είναι... δαμάλα - χοντροκαμωμένη! Πρόκειται για κούτσουρα με τέτοιες συνήθως διαστάσεις, που τα σηκώνουν δυο-δυο οι άντρες για να τα ρίξουν στη φωτιά...»

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/greece/apokries-giannena-23016/feed/
<![CDATA[Ξεχωριστά αποκριάτικα έθιμα στην Καβάλα και την Ξάνθη.Το φίδι και ο Τζάρος. ]]> http://www.kulturosupa.gr/greece/apokries-xanthi-23015/ http://www.kulturosupa.gr/greece/apokries-xanthi-23015/#comments +Sun, 18 Feb 2018 09:18:00 +0200 44 http://www.kulturosupa.gr/greece/apokries-xanthi-23015/  Τα περισσότερα από τα έθιμα που αναβιώνουν την Καθαρά Δευτέρα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και τη Θράκη, ειδικότερα στην Καβάλα και την Ξάνθη, έχουν τις ρίζες τους στη διονυσιακή λατρεία και στη μακραίωνη λαϊκή παράδοση που θέλει

]]>
Τα περισσότερα από τα έθιμα που αναβιώνουν την Καθαρά Δευτέρα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και τη Θράκη, ειδικότερα στην Καβάλα και την Ξάνθη, έχουν τις ρίζες τους στη διονυσιακή λατρεία και στη μακραίωνη λαϊκή παράδοση που θέλει την Καθαρά Δευτέρα να είναι τυπικά και ουσιαστικά η αρχή της ολοκληρωμένης προετοιμασίας για την Αγία και Μεγάλη Σαρακοστή και την αυστηρή νηστεία που τη συνοδεύει. 

Για το λόγο αυτόν πολλές νοικοκυρές στα χωριά ξυπνούσαν πολύ πρωί και έπλεναν τις κατσαρόλες με άμμο και στάχτη από τα τζάκια, ώστε να τις καθαρίσουν καλά, χωρίς να μείνει ίχνος λαδιού. 


Στην Καβάλα «πιάνουνε το φίδι»
Στην περιοχή της Καβάλας προπολεμικά υπήρχε την περίοδο της Αποκριάς μια περιπαικτική διάθεση των μεγαλύτερων προς τους νέους να βγουν να διασκεδάσουν, να φλερτάρουν, να ερωτευτούν ή όπως αλλιώς καθιερώθηκε να λέγεται «να πιάσουνε το φίδι», δίνοντας στην έκφραση αυτή μια πονηρή διάσταση, που όμως δεν ενοχλούσε ούτε σόκαρε, το αντίθετο μάλιστα, αφού η περίοδος της Αποκριάς επέβαλε τέτοιες συμπεριφορές.

Ωστόσο, η έκφραση «να πιάσουμε το φίδι» διατηρήθηκε μέσα στα χρόνια θυμίζοντας στους νεότερους τις λαϊκές παραδόσεις μιας περασμένης εποχής. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο ο Δήμος Καβάλας καλεί όλους τους πολίτες να «πιάσουνε το φίδι» στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει για να εορταστεί η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και η Καθαρά Δευτέρα. 

Εκείνα τα χρόνια οι Καβαλιώτες, ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα, πήγαιναν στην Καλαμίτσα (μια παραθαλάσσια σχεδόν συνοικία της πόλης που ήταν γεμάτη από κήπους, μπαχτσέδες και πηγές με τρεχούμενο νερό) για να πιάσουνε το φίδι, παίρνοντας μαζί τους σαρακοστιανά φαγητά, ταραμά, κρεμμυδάκια, ελιές, νερόβραστα φασόλια σαλάτα, θαλασσινά, χαλβά και φυσικά λαγάνα. Την τιμητική του είχε το τσίπουρο. 

Παρέες-παρέες στρώνανε κάτω τις κουρελούδες και το κέφι άναβε. Φαγητό, τραγούδι, χορός, πειράγματα. Αγαπημένο παιχνίδι της ημέρας ήταν η χάσκα. Σε μια κλωστή έδεναν ένα κομμάτι χαλβά. Η μάνα του παιχνιδιού το κουνούσε πέρα-δώθε και οι παίχτες προσπαθούσαν να χάψουν το χαλβά. 

Τα παιδιά όλη την προηγούμενη εβδομάδα (της Τυρινής) είχαν ετοιμάσει το χαρταετό τους. Χρησιμοποιούσαν μια γλώσσα συνθηματική που γέμιζε τον αέρα: «Αμόλα Καλούμπα, βάστα κεφάλι, μάζωξε την κοιλιά κάνε τράκα πιάσε ήλιο». Αλλά και το ειδικό λεξιλόγιο για το πέταμα του χαρταετού ήταν πλούσιο: τα ζύγια, το στεφάνι, οι τράκες, τα σκουλαρίκια, η κουτρουβάλα, το ξύρισμα, το μύλι κ.λπ.

«Όποιος δεν έπαιξε ποτέ του με χαρταετό», αναφέρει ο μεγάλος λαογράφος Δημ. Λουκάτος, «δεν κοίταξε όσο χρειάζεται ψηλά. Όποιος δεν ένιωσε την αντίσταση της καλούμπας, δεν κατάλαβε τη δύναμη του αέρα. Όποιος δεν φώναξε με την ευθύνη και την πρωτοβουλία του παιδιού, που βλέπει να κινδυνεύει στο μετεωρισμά του ο αετός, δεν ένιωσε τη χαρά τού να τα βγάζει πέρα μόνος του με την φύση».

Ξάνθη, «Το κάψιμο του Τζάρου»

Στη γειτονική Ξάνθη, στην πόλη με τα χίλια χρώματα, αναβιώνει εδώ και μισό αιώνα, μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης, το έθιμο «Το κάψιμο του Τζάρου» στον ποταμό Κόσυνθο. Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα, που σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού. 

Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, παρακολουθούν τη λήξη του καρναβαλιού και των ετήσιων Θρακικών Λαογραφικών Εορτών κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα.

Ο «Τζάρος» ή «Τζάρους», κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε ένα σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου στην παλιά πόλη της Ξάνθης.

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/greece/apokries-xanthi-23015/feed/
<![CDATA[Εκδήλωση αφιέρωμα στον Δημήτρη Ποταμίτη]]> http://www.kulturosupa.gr/greece/potamitis-22992/ http://www.kulturosupa.gr/greece/potamitis-22992/#comments +Fri, 16 Feb 2018 10:38:00 +0200 44 http://www.kulturosupa.gr/greece/potamitis-22992/   Δεκαπέντε χρόνια πέρασαν κιόλας από τον θάνατο του Δημήτρη Ποταμίτη, του ηθοποιού, σκηνοθέτη, συγγραφέα και ποιητή που πάντα πρωτοπορούσε με τις θεατρικές επιλογές του. 

]]>
Δεκαπέντε χρόνια πέρασαν κιόλας από τον θάνατο του Δημήτρη Ποταμίτη, του ηθοποιού, σκηνοθέτη, συγγραφέα και ποιητή που πάντα πρωτοπορούσε με τις θεατρικές επιλογές του. 

Χαρακτήριζε τον εαυτό του «Ιδεοποιό», γιατί όπως έλεγε «Ονειρεύτηκα τον ρόλο ενός μύστη, όχι την τάξη ενός επαγγελματία ή το ρομαντισμό ενός ερασιτέχνη. Αναζητώ μια τέχνη ανταγωνιστική της ζωής κι όχι απομιμητική».

Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, στις 20.00, στο θέατρο Στοά (Μπισκίνη 55), ανήμερα της επετείου του θανάτου του, διοργανώνεται με αφορμή και την εβδομηντάχρονη επέτειο του Δήμου Ζωγράφου, μία βραδιά αφιερωμένη στον Δημήτρη Ποταμίτη και στο θέατρό του. Το Θέατρο Έρευνας υπήρξε ένας από τους βασικότερους πολιτιστικούς πυρήνες της πόλης στα χρόνια της μεταπολίτευσης και στεγαζόταν στην οδό Ιλισίων 21, στου Ζωγράφου. Πρόσφατα, το θέατρο αγοράστηκε από τον Δήμο Ζωγράφου, για να διασωθεί και να συντηρηθεί, ώστε να αποτελέσει εκ νέου φορέα πολιτισμού της πόλης. 

Την εκδήλωση – αφιέρωμα στον Δημήτρη Ποταμίτη διοργανώνει ο Δήμος Ζωγράφου και επιμελείται ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και ιδρυτής του θεάτρου «Στοά» Θανάσης Παπαγεωργίου. 

Για τον Δημήτρη Ποταμίτη θα μιλήσουν οι: Κώστας Γεωργουσόπουλος (συγγραφέας,κριτικός, δάσκαλος), Θανάσης Νιάρχος (εκδότης, συγγραφέας), Γιάννης Ξανθούλης (συγγραφέας), Άννα Ανδριανού(ηθοποιός) και Χρήστος Προσύλης (σκηνοθέτης, συγγραφέας).

Θα προβληθεί σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό καθώς και απόσπασμα από το βιωματικό ντοκιμαντέρ του Χρήστου Προσύλη για τον Ποταμίτη «Ο Ιδεοποιός». 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα ακουστούν τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι που υπήρξε ο αγαπημένος συνθέτης του Δημήτρη Ποταμίτη. 

Στο πιάνο θα είναι ο Θωμάς Κοντογεώργης, στην κιθάρα και το τραγούδι ο Σταύρος Παπασταύρου, στην ερμηνεία τραγουδιών η Ανδριανή Κυλάφη, η Ιωάννα Παυλίδου, καθώς και τα παιδιά από τα θεατρικά εργαστήρια της «Στοά». 

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/greece/potamitis-22992/feed/
<![CDATA[«Το παιχνίδι της σφαγής» του Ευγένιου Ιονέσκο στο Θέατρο Rex Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»]]> http://www.kulturosupa.gr/greece/etniko-paixnidi-sgagis-22943/ http://www.kulturosupa.gr/greece/etniko-paixnidi-sgagis-22943/#comments +Tue, 13 Feb 2018 12:02:00 +0200 165 http://www.kulturosupa.gr/greece/etniko-paixnidi-sgagis-22943/  Το εμβληματικό έργο του Ευγένιου  Ιονέσκο «Το παιχνίδι της σφαγής», θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το Εθνικό Θέατρο από 22 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Rex, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.

]]>


20 ηθοποιοί
95 Χαρακτήρες
250.000 Νεκροί....
 
από τις 22 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Rex Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»

Το εμβληματικό έργο του Ευγένιου  Ιονέσκο «Το παιχνίδι της σφαγής», θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το Εθνικό Θέατρο από 22 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Rex, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.
 
Η πόλη είναι ήσυχη και συνηθισμένη∙ μια πόλη όμορφη που σφύζει από ζωή, με ευτυχισμένους και ανέμελους ανθρώπους που ζουν χωρίς κάτι σημαντικό να διαταράσσει την καθημερινότητά τους. Μέχρι που ένας παράξενος θίασος, αποφασίζει να «διασκεδάσει» τους θεατές του παίζοντας σ’ ένα εγκαταλελειμμένο drive in, μια άγρια φάρσα….
 
Ο θάνατος, ως δεξιοτέχνης καλλιτέχνης του θιάσου, προσφέρει ως θέαμα μια σειρά από μαρτυρικούς και ταυτόχρονα σκληρά κωμικούς θανάτους, αποδεκατίζοντας τον ένα μετά τον άλλο... Καθώς ο κοινωνικός ιστός καταρρέει και τα προσωπεία πέφτουν, οι  άνθρωποι ανίσχυροι, οδηγούνται σε ένα κρεσέντο τρόμου και αγωνίας. Η απειλή είναι παντού, και όσο οι ώρες προχωρούν, όλα αλλάζουν, φανερώνοντας πως κανείς δεν είναι πλέον ασφαλής…
 
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση –Διασκευή: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Σκηνογραφία: Γιάννης Κακλέας, Σάκης Μπιρμπίλης
Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Χορογραφία: Αγγελική Τρομπούκη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βίντεο: Στάθης Αθανασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ
Βοηθός συνθέτη: Πάνος Τσίγκος
Βοηθοί ενδυματολόγου: Έλλη Αποστολάκη, Αλέξανδρος Γαρνάβος
Μουσική Διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Διανομή με αλφαβητική σειρά
Μαρία Διακοπαναγιώτου, Στέλιος Ιακωβίδης, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Λαέρτης Μαλκότσης, Χριστίνα Μαξούρη, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Νικόλας Παπαγιάννης, Πασχάλης Παπαδάκης, Πάνος Παπαδόπουλος, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Γιώργος Στάμος, Αναστασία Στυλιανίδη, Αρετή Τίλη, Έλενα Τοπαλίδου, Αγγελική Τρομπούκη, Γιωργής Τσουρής, Αλέξιος Φουσέκης, Βικτωρία Φώτα
 
Φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας
 
Από Τετάρτη έως Κυριακή όλες οι παραστάσεις παρουσιάζονται με αγγλικούς υπέρτιτλους.
 
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΘΕΑΤΡΟ REX-ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ», Πανεπιστημίου 48 , τηλ. 210.3305074 (μέσω πιστωτικής κάρτας) και  στο www.n-t.gr
Κρατήσεις συλλόγων: 210.5288178
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις  20:00
Κυριακή στις 19:00
Τιμές εισιτηρίων: 22€, 17€, 15€, 10€ (φοιτητικό)
κάθε Τετάρτη και Πέμπτη ενιαία τιμή 15€
Παρασκευή ενιαία τιμή 13€
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/greece/etniko-paixnidi-sgagis-22943/feed/
<![CDATA[Αποκριές και Κ. Δευτέρα: Το έθιμο των «φανών» στην Κοζάνη και οι «μπουμπούνες» της Καστοριάς]]> http://www.kulturosupa.gr/greece/kastoria-ethimo-22933/ http://www.kulturosupa.gr/greece/kastoria-ethimo-22933/#comments +Tue, 13 Feb 2018 10:01:00 +0200 44 http://www.kulturosupa.gr/greece/kastoria-ethimo-22933/   Η κοζανίτικη αποκριά δεν είναι κάποιο έθιμο που αναβιώνει τις ημέρες του εορταστικού δωδεκαημέρου. Πρόκειται για μια ζωντανή διονυσιακή γιορτή που επαναλαμβάνεται από τους κατοίκους της τους τελευταίους τρεις αιώνες. Ο πυρήνας αυτής της γιορτής είναι οι Φανοί. 

]]>
 Η κοζανίτικη αποκριά δεν είναι κάποιο έθιμο που αναβιώνει τις ημέρες του εορταστικού δωδεκαημέρου. Πρόκειται για μια ζωντανή διονυσιακή γιορτή που επαναλαμβάνεται από τους κατοίκους της τους τελευταίους τρεις αιώνες. Ο πυρήνας αυτής της γιορτής είναι οι Φανοί. 

Όσα χρόνια κι αν πέρασαν, οθωμανική περίοδος, απελευθέρωση, πόλεμοι, πληθώρα δυσκολιών, όσο κι αν άλλαξε το αρχιτεκτονικό και χωροταξικό ανάγλυφο της πόλης - από τα αρχοντικά και τα χαμόσπιτα της εποχής έχουν μείνει ελάχιστα έως καθόλου στην πόλη για να θυμίζουν τον παλιό εαυτό της- η κοζανίτικη αποκριά δεν άλλαξε, αλλά προσαρμόστηκε στο πνεύμα των καιρών, στο μέτρο των επιθυμιών και του πάθους των ανθρώπων στα χρόνια που ακολούθησαν. 

Το τραγούδι στο πολύ ιδιαίτερο κοζανίτικο γλωσσικό ιδίωμα κυριαρχεί και για κάποιον που δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένος μπορεί και να σοκάρει. 

Όταν κουραστούν από το τραγούδι παίρνουν σειρά τα όργανα όπου πολυμελείς μπάντες πνευστών και χάλκινων παίζουν μουσικούς σκοπούς της Μακεδονίας. 

Οι φανοί της Κοζάνης στηρίζονται στην αυθόρμητη συμμετοχή των κατοίκων της, οι οποίοι τους ετοιμάζουν και πρωτοστατούν στο γλέντι με τα παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια ή τα λεγόμενα «ξινέτροπα ή σκωπτικά». Οι φανοί σε όλη την πόλη ανάβουν κατά τις 8 το βράδυ της Μεγάλης Αποκριάς, κι αμέσως οι άνθρωποι της γειτονιάς ξεκινούν το τραγούδι. Οι παρευρισκόμενοι σχηματίζουν έναν κύκλο γύρω από τη φωτιά με τον κορυφαίο τραγουδιστή στην κορυφή του χορού και με ρυθμικό τρόπο επαναλαμβάνουν τα λόγια του υπό το χτύπημα των χεριών τους. Το κέφι αρχίζει να ανεβαίνει, το κρασί ρέει άφθονο, οι παραδοσιακές κοζανίτικες πίτες, τα γνωστά «κιχιά», κυκλοφορούν παντού και ο κύκλος γύρω απ' το βωμό μεγαλώνει. Στην αρχή λέγονται τραγούδια της αγάπης και του έρωτα, και ορισμένα εμπνευσμένα από τα κατορθώματα των κλεφτών κατά την Επανάσταση του 1821. 

Τα πιο τολμηρά λέγονται στη συνέχεια που είναι σκωπτικά και διακωμωδούν άνδρες και γυναίκες. Υπάρχουν όμως και κάποια που είναι μόνο για μεγάλους τα λεγόμενα «ξινέντροπα», είναι πολύ αθυρόστομα και τραγουδιούνται αργά το βράδυ, «τις ώρες δηλαδή που τα παλιά τα χρόνια οι γυναίκες με τα παιδιά επέστρεφαν στα σπίτια τους». Αυτή είναι και η πιο χαρακτηριστική στιγμή σε όλη τη διάρκεια των αποκριάτικων εκδηλώσεων στην Κοζάνη. 

Στα τραγούδια των φανών έχει κυρίαρχο ρόλο ο κορυφαίος αρχιτραγουδιστής της γειτονιάς που ξέρει όλους τους στίχους των τραγουδιών και τα λέει ανάλογα με την περίσταση και το κέφι. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «ξινεντροπα» τραγούδια χωρίς κανένα στοιχείο συστολής η ενοχής, λέγονται στον φανό της γειτονιάς μόνο στην διάρκεια του εορταστικού δωδεκαήμερου.

Σε ό,τι αφορά την καταγωγή του εθίμου, πολλοί μελετητές της λαογραφίας υποστηρίζουν την άμεση σύνδεσή του με τις αρχαίες διονυσιακές γιορτές, και τα ρωμαϊκά Σατουρνάλια. Οι αλλαγές που έχει υποστεί το έθιμο κατά την διάρκεια του χρόνου, του έχει προσδώσει περισσότερη αίγλη και έχει αγαπηθεί από χιλιάδες επισκέπτες που φθάνουν στην Κοζάνη έστω για μια φορά να τραγουδήσουν τα ερωτικά και τα «βρώμικα» τραγούδια των φανών και να χορέψουν υπό τους ήχους των χάλκινων γύρω από τη φωτιά.

Την Κυριακή της Αποκριάς το μεσημέρι γίνεται η παρέλαση των αρμάτων που έχουν ετοιμάσει οι άνθρωποι των φανών με έντονα στοιχεία αυτοσαρκασμού, κοινωνικής και πολιτικής σάτιρας. Το έθιμο επιβάλλει ο δήμαρχος να δίνει το έναυσμα της γιορτής με το άναμμα του φανού στην κεντρική πλατεία και στην συνέχεια ο ίδιος υπό τους ήχους των πνευστών και χάλκινων θα χορέψει τον πιο γνωστό αποκριάτικο σκοπό της περιοχής το περίφημο «έντεκα». 

Οι «μπουμπούνες» της Καστοριάς

Είναι μεγάλες φωτιές που ανάβουν στις πλατείες της πόλης. Την Κυριακή της μεγάλης Αποκριάς μικροί και μεγάλοι συγκεντρώνονται στην γειτονιά τους και ανάβουν την φωτιά ενώ ορχήστρες με πνευστά και χάλκινα παίζουν τοπικούς σκοπούς, τα κεράσματα που έχουν ετοιμάσει οι άνθρωποι της γειτονιάς και το κόκκινο κρασί δίνουν και παίρνουν με το γλέντι να διαρκεί έως τα ξημερώματα. Οι μεγαλύτερες «μπουμπούνες» είναι της μεσαιωνικής πλατείας Ντουλτσό, της γειτονιάς του Απόζαρι, της πλατείας Ομονοίας και της γειτονιάς του παλαιού Νοσοκομείου. Πρόκειται για προχριστιανικό έθιμο, που επέζησε έως τις μέρες μας.

Καρναβάλι του Ξινού Νερού Φλώρινας

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Ξινό Νερό Φλώρινας διακρίνονται για την σάτιρα, τον αυτοσαρκασμό και την έντονη διακωμώδηση των πάντων. Οι οργανωτές των αποκριάτικων εκδηλώσεων είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής όπου οι άνθρωποί του δεν πτοήθηκαν στις απειλές του τότε Μητροπολίτη Φλώρινας Αυγουστίνου ο οποίος τους αφόρισε γιατί λάμβαναν μέρος στη διονυσιακή γιορτή. Οι εκδηλώσεις κατάφεραν να επιβιώσουν στο χρόνο και σήμερα το Αποκριάτικο Καρναβάλι του Ξινού Νερού είναι από τις πιο σημαντικές διονυσιακές γιορτές στη Φλώρινα, διαρκεί πέντε μέρες και περιλαμβάνει χορούς μεταμφιεσμένων, με αποκορύφωμα την παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων ομάδων την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. 

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/greece/kastoria-ethimo-22933/feed/
<![CDATA[Τα νησιά ετοιμάζονται για.. απογείωση. Ρεκόρ όλων των εποχών. ]]> http://www.kulturosupa.gr/greece/nisia-22918/ http://www.kulturosupa.gr/greece/nisia-22918/#comments +Mon, 12 Feb 2018 10:21:00 +0200 44 http://www.kulturosupa.gr/greece/nisia-22918/  Περισσότερους από 58 εκατ. επιβάτες υποδέχθηκαν τα ελληνικά αεροδρόμια το 2017, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών, ενώ για το 2018 εκτιμάται ότι θα περάσουν τον πήχη των 55 εκατ. επιβατών. 

]]>
Περισσότερους από 58 εκατ. επιβάτες υποδέχθηκαν τα ελληνικά αεροδρόμια το 2017, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών, ενώ για το 2018 εκτιμάται ότι θα περάσουν τον πήχη των 55 εκατ. επιβατών. Οσο το άρμα του τουρισμού απογειώνει τα τελευταία χρόνια τις αφίξεις, τόσο τα αεροδρόμια αναδεικνύονται σε μοχλούς ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Η συνεχής όμως αύξηση του τουριστικού ρεύματος δοκιμάζει τα όρια της δυναμικότητάς τους, ενώ παράλληλα ένα γενικό «ρεκτιφιέ» είναι απαραίτητο ώστε υποδομές και υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στη σύγχρονη εικόνα της χώρας και τα διεθνή πρότυπα.

Σύμφωνα με το Βήμα οι μήνες που απομένουν ως την έναρξη της υψηλής σεζόν, στα τέλη Μαρτίου, είναι καθοριστικοί. Στο τελευταίο δίμηνο του 2017 άρχισε να ξεδιπλώνεται το επενδυτικό πλάνο της Fraport Greece για την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Από την ανάληψη των αεροδρομίων, στις 11 Απριλίου 2017, έχουν συντελεστεί συνολικά 12.597 εργασίες συντήρησης, εκ των οποίων 7.591 διορθωτικές και 5.006 προληπτικές, σε ηλεκτρικά συστήματα, μηχανολογικά, φωτισμό πίστας και έργα πολιτικού μηχανικού/κτιριακά.
Επόμενοι σταθμοί

Στα μεγάλης κλίμακας εργοτάξια η Κως παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τη Μύκονο, όπου ο ολοκαίνουργος διάδρομος τοποθετήθηκε προκειμένου να καλύψει την κίνηση για την επόμενη 20ετία. Μετά το ξήλωμα και την τοποθέτηση νέου διαδρόμου στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, το εργοστάσιο παραγωγής ασφάλτου «μπήκε» σε ένα καράβι και μεταφέρθηκε πριν από λίγες ημέρες στο λιμάνι της Κεφάλου. Θα στηθεί εκ νέου στην Κω, προκειμένου στις 4 Μαρτίου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναβάθμιση του διαδρόμου. Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό ως τις 19 Μαρτίου, καθώς είναι κρίσιμο μέχρι την έναρξη της υψηλής περιόδου, που επί της ουσίας σημαίνει αύξηση άνω του 200% των πτήσεων σε σχέση με τον χειμώνα.

Επόμενοι σταθμοί είναι η αναβάθμιση των διαδρόμων, αρχικά της Κεφαλονιάς, όπου δεν θα απαιτηθεί κλείσιμο του αεροδρομίου, αλλά και της Ρόδου, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί μεγάλα προβλήματα. Παράλληλα, ρολάρουν οι διαδικασίες αδειοδότησης και για τα 14 «εργοτάξια» που στήνει η Fraport Greece, με πρόσφατη την έκδοση οικοδομικών αδειών για Ακτιο, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/greece/nisia-22918/feed/
<![CDATA[ «Καστοριά - Αρχοντιά» στη Λευκάδα.]]> http://www.kulturosupa.gr/greece/lefkada-kastoria-22903/ http://www.kulturosupa.gr/greece/lefkada-kastoria-22903/#comments +Sun, 11 Feb 2018 08:37:00 +0200 44 http://www.kulturosupa.gr/greece/lefkada-kastoria-22903/  Δεκαπέντε μέλη των δύο φωτογραφικών ομάδων, μετά από πρόσκληση του Δήμου Καστοριάς, τον Ιανουάριο του 2016 συνεργάστηκαν και αποτύπωσαν με το φωτογραφικό τους φακό το πνεύμα των Ραγκουτσαριών, ένα έθιμο μοναδικό καθώς

]]>
 
 
(ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ)
 

Οι δύο Φωτογραφικές Ομάδες Φωτοστύλ «Φ.Υ.Γ.Ε.Σ.» με έδρα την Αθήνα και «ΦΩΤΟ.κύτταρο» με έδρα την πόλη της Λευκάδας σας προσκαλούν την Τετάρτη στις 14 Φεβρουαρίου και ώρα 19:30 στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΑΡΧΟΝΤΙΑ», που θα πραγματοποιηθούν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος». Διάρκεια έκθεσης  14  έως 21 Φεβρουαρίου 2018­.
 
Πρόκειται για την ομότιτλη έκθεση που παρουσιάστηκε με επιτυχία τον Νοέμβριο του 2017 στην Αθήνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».
 
Δεκαπέντε μέλη των δύο φωτογραφικών ομάδων, μετά από πρόσκληση του Δήμου Καστοριάς, τον Ιανουάριο του 2016 συνεργάστηκαν και αποτύπωσαν με το φωτογραφικό τους φακό το πνεύμα των Ραγκουτσαριών, ένα έθιμο μοναδικό καθώς αποτελεί το πρώτο καρναβάλι της Ελλάδας, αφού πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιανουάριο 6, 7 & 8, καθώς και όλα τα αξιοθέατα της πόλης της Καστοριάς, με σκοπό να γνωρίσει το ευρύ κοινό  μέσα από τα μάτια των φωτογράφων-εκθετών την πόλη της Καστοριάς και τις εορταστικές εκδηλώσεις των Ραγκουτσαριών, ένα καρναβαλικό έθιμο που η αρχή του χάνεται στα βάθη των αιώνων.
 
Οι φωτογραφίες της έκθεσης παρουσιάζουν με την ιδιαίτερη φωτογραφική ματιά των δύο φωτογραφικών ομάδων «Φ.Υ.Γ.Ε.Σ.» & «ΦΩΤΟ.κύτταρο», εικόνες έγχρωμες και ασπρόμαυρες με θεματικές ενότητες από την παρέλαση του Καστοριανού Καρναβαλιού, τον Λιμναίο Οικισμό του Δισπηλιού, το Σπήλαιο του Δράκου, το  ενυδρείο Καστοριάς που αποτελεί το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων, όψεις της πόλης με τα  διάσημα αρχοντικά της, όπως το Αρχοντικό του Αϊβάζη, το οποίο από το 1975 στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς, μαγευτικές όψεις της λίμνης Καστοριάς και τέλος τον περίφημο «Αρλεκίνο», το γνωστό γλυπτό από την «Πολιτεία των Παιχνιδιών» της διεθνούς εικαστικού Vassiliki (http://www.vassiliki-art.com/index.html) που κοσμεί την πόλη από το 2012.
 
Καρναβάλι, Αρχοντικά, Στιγμιότυπα, Τοπία, Ομορφιά, Ραγκουτσάρια, Ιστορία, Αγάπη συνθέτουν το πορτραίτο της σύγχρονης πόλης με στόχο την αναγνωρισιμότητα, και την επισκεψιμότητά της, δεδομένης της αστείρευτης ομορφιάς της και των εμπειριών που μπορεί να προσφέρει, τόσο στο φωτογραφικό κοινό όσο και στον απλό επισκέπτη.
 
Τέλος η Καστοριά – Αρχοντιά σε συνδυασμό με την ποίηση του Χρήστου Κούκη προσπαθεί να αναδείξει την Καστόρινη Αρχοντιά Σύνορο Τελευταίο που Ορίζει & Ρευστοποιεί Ιδιαίτερες  Αξίες. Η Αρχοντιά αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της ταυτότητας του Καστοριανού πολίτη είναι τρόπος και στάση ζωής, γι’αυτό την κουβαλάει αλώβητη μέσα στην ψυχή του σε όποιο σημείο της γης και αν βρίσκεται, ακόμα και όταν ντύνεται καρναβάλι μεθάει, χορεύει μέχρι τελικής πτώσης με αρχοντιά και χάρη.
 
Εκθέτες: Αντώνης Αθανασόπουλος, Βασιλική Αγγελακoπούλου, Κωνσταντίνος Βεργίνης, Διονυσία Βλάχου, Νίκος Βλαχόπουλος,  Γιάννης Ζαφειρόπουλος, Αγάπη Κακλαμάνη, Αποστόλης Μαραγκός, Γιώργος Μπάξας, Αναστασία Μπόϊκου, Τατιάνα Σαΐνη, Ελένη Σαραντοπούλου, Κωνσταντίνος Σοφιανός,  Βούλα Χόρτη, Ελένη Χόρτη. 
 
Εγκαίνια: Τετάρτη στις 14 Φεβρουαρίου και ώρα 19:30
 
Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από τον Κωνσταντίνο Σοφιανό, καθηγητή Πληροφορικής σε δημόσιο σχολείο, πρόεδρο του Δ.Σ. της φωτογραφικής ομάδας ΦΩΤΟ.κύττταρο Λευκάδας, και από την Αναστασία Μπόϊκου, φωτογράφο και εισηγήτρια σεμιναρίων καλλιτεχνικής φωτογραφίας, και υπεύθυνης της δημιουργικής φωτογραφικής ομάδας Φωτοστύλ Φ.Υ.Γ.Ε.Σ.
 
Διάρκεια έκθεσης: 14 - 21 Φεβρουαρίου 2018
 
Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινά 18:00 – 21:00.
 
Τόπος: Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος»
 
Διεύθυνση: Πλατεία Μαρκά
Είσοδος: Ελεύθερη
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/greece/lefkada-kastoria-22903/feed/
<![CDATA[Το αριστουργηματικό «Μαράν Αθά» με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη συνεχίζει στο θέατρο Μεταξουργείο.]]> http://www.kulturosupa.gr/greece/maran-atha-metaxourgeio-22889/ http://www.kulturosupa.gr/greece/maran-atha-metaxourgeio-22889/#comments +Fri, 09 Feb 2018 11:49:00 +0200 44 http://www.kulturosupa.gr/greece/maran-atha-metaxourgeio-22889/  Σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, (από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Θωμά Ψύρρα) με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη. Η παράσταση επίσης ταξίδεψε και έλαβε μέρος σε φεστιβάλ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Σύρο, κ.α)

]]>
 
2η παράταση παραστάσεων
 14 Φεβρουαρίου – 28 Μαρτίου
 
5ος χρόνος παραστάσεων
 
Η παράσταση “Μαράν Αθά”, που χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως   πνευματικό γεγονός και σταθμός στα θεατρικά μας πράγματα, λόγω μεγάλης επιτυχίας θα παραταθεί από Τετάρτη  14/2/18 – 28/3/18, στο θέατρο «Μεταξουργείο»
 
Σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, (από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Θωμά Ψύρρα) με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη. Η παράσταση επίσης ταξίδεψε και έλαβε μέρος σε φεστιβάλ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Σύρο, κ.α)
 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Η Γιασεμί Κηλαηδόνη σ’ έναν υποκριτικό άθλο δυόμιση ωρών υποστασιοποιεί όλα τα πρόσωπα – πρωταγωνιστές που αναδύονται στη μνήμη ενός 90χρονου μοναχού, όταν ύστερα από 65 χρόνια ηθελημένης σιωπής εξομολογείται, λίγο προτού πεθάνει, τα πεπραγμένα της ζωής του, τη φρικτή τιμωρία και τον ευνουχισμό του από τον προστάτη δεσπότη που τον ανέθρεψε και τον προόριζε για τη διαδοχή του, όταν σταλμένος απ’ αυτόν σ’ ένα απόμακρο χωριό της Θεσσαλίας να παρακολουθήσει τις μυστικές τελετουργικές συναντήσεις εννέα γυναικών, των Ταρσών, μυείται άθελά του στην γυναικεία απόκρυφη γνώση και του αποκαλύπτεται ένα άγνωστο γοητευτικό σύμπαν που τον οδηγεί στον αληθινό έρωτα και την αγάπη του για μια Ταρσή.
 
Η αναγνώριση του εαυτού μας, μέσα από την αναγνώριση του άλλου και τα όρια της προσωπικής μας βούλησης και ευθύνης είναι τα εσώτερα μοτίβα της παράστασης.
                                                                

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Το κείμενο της παράστασης βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Θωμά Ψύρρα
Θεατρική διασκευή – σκηνοθεσία : Δήμος Αβδελιώδης
Ηθοποιός : Γιασεμί Κηλαηδόνη
Μουσική : Βαγγέλης Γιαννάκης
Σκηνικά – κοστούμια: Μαρία Πασσαλή

Info

Διάρκεια παράστασης 150΄ (με διάλειμμα)
Στο Θέατρο «Μεταξουργείο», Ακαδήμου 14 & Κεραμεικού, τηλ. 210-5234382
 
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου έως Τετάρτη 28 Μαρτίου  στις 8:00μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: 16€ γενική είσοδος μειωμένο 12€ φοιτητικό, άνω των 65, πολύτεκνοι, εκπαιδευτικοί, τραπεζοϋπάλληλοι
www.viva.gr 10€ τηλ. 11876
 
Παραγωγή: Θέατρο “Μεταξουργείο”, Ακαδήμου 14, Αθήνα, τηλέφωνο: 210-5234382
.
Μια φορά κι έναν καιρό η ΓΙΑΣΕΜΙ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗ
μίλησε για όλα στην KULTUROSUPA - EΔΩ
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/greece/maran-atha-metaxourgeio-22889/feed/