Rss title here http://www.kulturosupa.gr/greece/ put the rss description here. +Sun, 28 Feb 2021 08:06:00 +0000 en hourly 1 http://www.kulturosupa.gr/ http://www.kulturosupa.gr/upload/logo.png Rss title here http://www.kulturosupa.gr/ <![CDATA[Lockdown: Ορόσημο που δεν πρέπει να χαθεί η 15η Μαρτίου – Με το βλέμμα στο λιανεμπόριο]]> http://www.kulturosupa.gr/greece/lockd-15η-39747/ http://www.kulturosupa.gr/greece/lockd-15η-39747/#comments +Sun, 28 Feb 2021 08:06:00 +0000 44 http://www.kulturosupa.gr/greece/lockd-15η-39747/  Πολύ κοντά και σε νέα παράταση μετά την 8η Μαρτίου – «Ασφυξία» από την εικόνα στο ΕΣΥ και τι8ς μεταλλάξεις - Ποιες περιοχές παραμένουν στο «κόκκινο» - Ποια μέτρα ισχύουν


]]>
 

Πολύ κοντά και σε νέα παράταση μετά την 8η Μαρτίου – «Ασφυξία» από την εικόνα στο ΕΣΥ και τι8ς μεταλλάξεις - Ποιες περιοχές παραμένουν στο «κόκκινο» - Ποια μέτρα ισχύουν

Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται η εξίσωση της άρσης των περιοριστικών μέτρων στην Αττική και τις άλλες περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο». Η παράταση του lockdown που αποφασίστηκε την Παρασκευή θα διαρκέσει έως τις 8 Μαρτίου, αλλά η κατάσταση όσον αφορά τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνει πως τα αυστηρά μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν πιθανότατα έως τις 15 Μαρτίου.

Ο αριθμός των κρουσμάτων, οι ολοένα και αυξανόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνώσεις συνθέτουν ένα ασφυκτικό τοπίο στο οποίο, παρά την καλή διάθεση και την αισιοδοξία των επιστημόνων και της κυβέρνησης, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της καθηγήτριας επιδημιολογίας, Αθηνάς Λινού, η οποία εκτίμησε πως ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος καθώς το lockdown δεν αποδίδει όσο θα έπρεπε.

Η κυρία Λινού μάλιστα σε μία προσπάθεια να εξηγήσει την κατάσταση απέδωσε την… επιμονή της πανδημίας στην έξαρση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού. Αναφερόμενη στο λιανεμπόριο, πάντως, εξήγησε πως «η αγορά δεν αντέχει περισσότερο κλείσιμο», ενώ έκανε λόγο για επιβάρυνση της ψυχικής υγείας εργαζομένων και πελατών, τονίζοντας ότι «Πριν φτάσουμε στο κλείσιμο θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα άλλα μέτρα κατά το δυνατόν και να επικεντρωθούμε στους εμβολιασμούς».


Οι δηλώσεις αυτές αποτυπώνουν μία «σύμπνοια» και με τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία παρατηρώντας με προσοχή την εικόνα της διασποράς του ιού στην χώρα, αναμένουν μία χαραμάδα προκειμένου να διαφανεί πότε θα επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως στα μέσα Μαρτίου η αγορά μπορεί να ανοίξει και πάλι τονίζοντας πως αυτό είναι ένα ορόσημο το οποίο δεν θα έπρεπε να χαθεί. Η τοποθέτηση αυτή μάλιστα, προοιωνίζει ουσιαστικά και την παράταση του lockdown και πέρα από τις 8 Μαρτίου καθώς αποτελεί κοινή παραδοχή πλέον πως είναι πού δύσκολο να αλλάξει θεαματικά κάτι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα που να οδηγήσει τους επιστήμονες την ερχόμενη Παρασκευή να εισηγηθούν άνοιγμα της αγοράς.

Παράλληλα ο κ. Πέτσας εξέφρασε την αισιοδοξία πως το φετινό Πάσχα δεν θα έχει σχέση με το περσινό καθώς όπως ανέφερε «είμαστε κοντά στο τέλος ενός πρωτοφανούς δράματος. Νομίζω ότι αν προχωρήσουμε όπως είναι το πρόγραμμά μας για τους εμβολιασμούς, οι οποίοι επιταχύνονται πολύ από τις 15 Μαρτίου και μετά και ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας μαζικών εμβολιασμών, το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο. Το πόσο κανονικό θα είναι, θα το δούμε στην πορεία, αλλά σίγουρα δε θα έχει καμία σχέση με την κλειστή κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος μιλώντας στο MEGA το Σάββατο εκτίμησε και αυτός πως η αγορά θα μπορούσε να ανοίξει στις 16 Μαρτίου. Αναφορικά δε με το λιανεμπόριο, υποστήριξε πως το κομμάτι εκείνο της αγοράς που είναι ανοικτό δείχνει καλά νούμερα και η εικόνα των εσόδων είναι καλύτερη από εκείνη του Ιανουαρίου. «Συνεπώς υπάρχει μια πιθανότητα ανάκαμψης της οικονομίας αρκετά δυναμική», συμπέρανε.

Η προσήλωση στην ανάγκη για επιστροφή στην κανονικότητα εκφράζεται όμως και από τους επιστήμονες, με χαρακτηριστική την δήλωση του καθηγητή Πνευμονολογίας, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ο οποίος είπε στον ΣΚΑΪ πως είναι ανάγκη να  ανοίξει το λιανεμπόριο.

Εντατικοί έλεγχοι

Την ίδια ώρα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες διενήργησαν την Παρασκευή, συνολικά 83.284 ελέγχους και κατέγραψαν 1.557 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων του lockdown. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 509.200€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε δύο (2) επιχειρήσεις.

Οι κόκκινες περιοχές και τα μέτρα που ισχύουν

Τέλος υπενθυμίζεται πως δέκα περιφέρειες και δήμοι μπήκαν από χθες και μέχρι τις 8 Μαρτίου σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου και lockdown, μετά από απόφαση των υγειονομικών αρχών.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), βρίσκονται πλέον ως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 6 το πρωί, οι εξής περιοχές: οι Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, εκτός του Μεγανησίου, Θεσπρωτίας, Σύρου, Σάμου, Ηρακλείου και Κορινθίας, καθώς και οι δήμοι Αρταίων, Διδυμότειχου, Λοκρών, Αμφιλοχίας. Επίσης, παραμένουν «στο κόκκινο» οι περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ηλείας (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας), Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, η Θάσος, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων, οι δήμοι Ναυπλιέων και Άργους- Μηκυνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Στις περιοχές αυτές ισχύουν τα παρακάτω:

 • Aπαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί (εξαιρούνται οι Π.Ε Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής που το μέτρο αυτό ισχύει μόνο τα σαββατοκύριακα και τις καθημερινές η κυκλοφορία απαγορεύεται από τις 9 το βράδυ).
 • Δια ζώσης εκπαίδευση για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια και σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
 • Εξ αποστάσεως εκπαίδευση(τηλεκπαίδευση) για Λύκεια.
 • Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.
 • Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο της παράδοσης click away.
 • Στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία γίνεται με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού.


Όσον αφορά το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο»), σε αυτό παραμένουν μέχρι τουλάχιστον τις 8 Μαρτίου, η Περιφέρεια της Αττικής , οι Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας (πλην Σκύρου), Αχαΐας, Αρκαδίας, καθώς και οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Στις περιοχές αυτές, που ανήκουν σε αυτό το επίπεδο, είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, δεν επιτρέπεται, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας. Επίσης απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, με εξαίρεση την περιφέρεια της Αττικής που το μέτρο αυτό ισχύει μόνο τα σαββατοκύριακα ενώ τις καθημερινές η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 9 το βράδυ.

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/greece/lockd-15η-39747/feed/
<![CDATA[Η ΠΚΜ δημιουργεί βιοκλιματικό – πολιτιστικό δίκτυο στην παλιά πόλη της Βέροιας]]> http://www.kulturosupa.gr/greece/ver-vio-39717/ http://www.kulturosupa.gr/greece/ver-vio-39717/#comments +Fri, 26 Feb 2021 11:47:00 +0000 44 http://www.kulturosupa.gr/greece/ver-vio-39717/  Πρόκειται για ένα έργο ανάδειξης της παλιάς πόλης της Βέροιας και των μνημείων της, που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και δημιουργεί έναν πόλο έλξης επισκεπτών.


]]>

 
Βιοκλιματικό – πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών στην παλιά πόλη της Βέροιας δημιουργεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.
 
Πρόκειται για ένα έργο ανάδειξης της παλιάς πόλης της Βέροιας και των μνημείων της, που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και δημιουργεί έναν πόλο έλξης επισκεπτών.
 
«Η παρέμβαση που υλοποιούμε στην παλιά πόλη της Βέροιας, σε συνεργασία με τον Δήμο και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, θα αναζωογονήσει μια περιοχή περίπου δέκα στρεμμάτων, σε ένα από τα πιο ελκυστικά σημεία του αστικού ιστού, την παλιά πόλη. Στο πλαίσιο της ανάπλασης που προγραμματίζουμε θα αναδειχθούν σημαντικά μνημεία, θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα, ενώ θα βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών και η τοπική οικονομία. Διαθέτουμε ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 3 εκ. ευρώ, συνδέοντας ιστορικούς τόπους και εμβληματικά μνημεία και δημιουργώντας ένα δίκτυο διαδρομών, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να περπατήσει στην Ιστορία της Βέροιας. Τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά της παρέμβασης επίσης αναβαθμίζουν το αστικό περιβάλλον της περιοχής. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βελτιώνει την εικόνα και τη λειτουργικότητα των αστικών κέντρων και βγάζει από την υποβάθμιση γειτονιές, αναβαθμίζοντας τις συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων πολιτών, μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και από στοχευμένες παρεμβάσεις, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους και προγράμματα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
 
Αντικείμενο του έργου που θα υλοποιηθεί στην παλιά πόλη της Βέροιας είναι η ανάπλαση και αναζωογόνηση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών ́έκτασης 9.800 τ.μ. και η βελτίωση τουαστικού περιβάλλοντος με παρεμβάσεις για τη δημιουργία ενιαίας διαδρομής από το Βυζαντινό Μουσείο επί της οδού Θωμαΐδου, στανοτιοανατολικά τείχη της πόλης της Βέροιας, έως την παραποτάμια οδό Ολγάνου, στη δυτική όχθη του Τριποτάμου απέναντι από τησυνοικία της Μπαρμπούτας. Αυτό το συνεκτικό δίκτυο διαδρομών μήκους 1.430 μέτρων θα συνδέει αντιληπτικά, αισθητικά και λειτουργικάτους ιστορικούς τόπους (συνοικίες) της Κυριώτισσας, της Παναγίας Δεξιάς και της Μπαρμπούτας. Κομβικοί σταθμοί -εμβληματικά μνημείαγια την πόλη- και τοπόσημα αυτής της διαδρομής είναι οι Δίδυμοι Λουτρώνες και η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας, που πλαισιώνονταιαπό το Βυζαντινό Μουσείο (Μύλος Μάρκου) και τον Τριπόταμο.
 
Το δίκτυο όπου θα γίνει η παρέμβαση αποτελείται από τις οδούς:
 
-Κυριωτίσσης (και ο πεζόδρομος σύνδεσης της οδού Ρήγα Φεραίου με την οδό Θωμαΐδου), Μυτιλέκα, Περδίκκα (μεταξύ των οδώνΛουτρού και Μυτιλέκα), Λουτρού, Ελευθερίας (Πλατεία Διδύμων Λουτρώνων), Ρήγα Φεραίου (μεταξύ των οδών Μυτιλέκα και Κυριωτίσσης)στη συνοικία Κυριώτισσας.
 
-Μητροπόλεως (μεταξύ των οδών Περικλέους και Λουτρού).
 
-Περικλέους, Κεντρικής (μεταξύ των οδών Περικλέους και Τρύφωνος), Αντ. Καμάρα (μεταξύ των οδών Περικλέους και Τρύφωνος), Σοφού(Ευθ. & Κ. Καραναστάση), Δημοσθένους (μεταξύ του χώρου στάθμευσης και της γέφυρας Καραχμέτ), Γουδή (μεταξύ των οδών Κεντρικήςκαι Παναγίας Δεξιάς), Παναγίας Δεξιάς στη συνοικία Παναγίας Δεξιάς.
-Ολγάνου (μεταξύ των γεφυρών Χάβρας και Καραχμέτ) στη συνοικία της Μπαρμπούτας.
 
Επίσης, στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται και υπογειοποίηση δικτύου ΔΕΔΔΗΕ.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/greece/ver-vio-39717/feed/
<![CDATA[Υπουργείο Πολιτισμού: Εργασίες για ανάδειξη του σημαντικότερου νεκροταφείου της αρχαίας Αθήνας]]> http://www.kulturosupa.gr/greece/nek-39589/ http://www.kulturosupa.gr/greece/nek-39589/#comments +Thu, 18 Feb 2021 08:42:00 +0000 44 http://www.kulturosupa.gr/greece/nek-39589/  Τμήματα ταφικών μνημείων του Δημοσίου Σήματος αποκαλύφθηκαν, το 1997, σε ανασκαφή οικοπέδου επί της οδού Σαλαμίνος 35. 

]]>
 


Την ανάδειξη του Δημοσίου Σήματος στον Κεραμεικό, του σημαντικότερου νεκροταφείου της αρχαίας Αθήνας, προγραμματίζει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με συστηματική ανασκαφή που θα ξεκινήσει από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, όπως πληροφορεί με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ.


Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η ανασκαφή που έχει ήδη πραγματοποιηθεί προ αρκετών ετών στο οικόπεδο επί της οδού Σαλαμίνος 35, δεν είναι επισκέψιμη για το κοινό. Το ΥΠΠΟΑ έχει προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις των οικοπέδων επί των οδών Πλαταιών 28, Πλαταιών 26 και Λεωνίδου 86 και Σαλαμίνος 33 και Λεωνίδου 82-84. Η απαλλοτρίωση ολοκληρώθηκε το 2015. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία αρχαιολογική εργασία στα απαλλοτριωμένα ακίνητα.

Ο χώρος επί της οδού Λεωνίδου

Ο χώρος επί της οδού Λεωνίδου


«Το Δημόσιο Σήμα, το σημαντικότερο νεκροταφείο του αρχαίου κόσμου, είναι ένα μοναδικό τοπόσημο της Αθήνας με εξαιρετικά σημαντική ιστορική και αρχαιολογική σημασία. Εδώ έχουν ενταφιαστεί σημαντικότατες προσωπικότητες της αρχαίας Αθήνας, αλλά και οι πεσόντες εν πολέμω. Η σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Δημόσιο Σήμα, δεν αρμόζει στην ιστορική του σημασία. Οφείλουμε να ερευνήσουμε και να αναδείξουμε τον χώρο, να αποκαλύψομε ένα τμήμα της αρχαίας πόλης και του "καλλίστου προαστείου" της», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.


Το Δημόσιο Σήμα χρονολογείται στον 5 αι. πΧ και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την άνοδο της Δημοκρατίας. Είχε ιδρυθεί στην ΒΔ παρυφή της πόλεως, κατά μήκος της αρχαίας οδού που συνέδεε μέσω του άστεως τον Κεραμεικό με την Ακαδημία Πλάτωνος. Εκεί είχαν ενταφιαστεί, δημοσία δαπάνη, επιφανείς άνδρες, αλλά και οι πεσόντες στους πολυάριθμους πολέμους των Αθηναίων, ώστε το Δημόσιο Σήμα να προσομοιάζει με στρατιωτικό νεκροταφείο. Σύμφωνα με τον Πάτριο Νόμο, οι νεκροί των πολέμων, αφού αποτεφρώνονταν, μεταφέρονταν από τα μακρινά πεδία των μαχών για τιμητικό ενταφιασμό. Στην περιοχή του αναφέρονται δύο ιερά, το ένα αφιερωμένο στον Διόνυσο Ελευθερέα και το δεύτερο στην Αρίστη-Καλλίστη, προσωνύμια της θεάς Αρτέμιδος.


Τμήματα ταφικών μνημείων του Δημοσίου Σήματος αποκαλύφθηκαν, το 1997, σε ανασκαφή οικοπέδου επί της οδού Σαλαμίνος 35. Στο συγκεκριμένο οικόπεδο βρέθηκαν για πρώτη φορά πολυάνδρια πεσόντων στον Πελοποννησιακό πόλεμο, ενώ στο ακίνητο επί της οδού Πλαταιών 21 ανακαλύφθηκε τμήμα της αρχαίας οδού προς Ακαδήμεια και ταφικός περίβολος του Δημοσίου Σήματος. Διατηρούνται στο υπόγειο πολυκατοικίας, απαλλοτριωμένα υπέρ του δημοσίου.
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/greece/nek-39589/feed/
<![CDATA[Ανακαλύψτε την ψηφιακή έκθεση για τους μοναδικούς περιστεριώνες της Αιγύπτου και της Τήνου]]> http://www.kulturosupa.gr/greece/peristeones-39568/ http://www.kulturosupa.gr/greece/peristeones-39568/#comments +Wed, 17 Feb 2021 10:33:00 +0000 44 http://www.kulturosupa.gr/greece/peristeones-39568/  Οι πολιτισμοί της Ελλάδας και της Αιγύπτου συναντιούνται σε μια διαφορετική έκθεση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Μουσείου Καλών Τεχνών Αλεξάνδρειας

]]>
 Το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια και το Μουσείο Καλών Τεχνών Αλεξάνδρειας ανοίγουν τις διαδικτυακές τους πύλες αποκαλύπτοντας τη λαϊκή αρχιτεκτονική των περιστεριώνων.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα μιας ιδιαίτερης λαϊκής αρχιτεκτονικής που βρίσκονται στην ύπαιθρο της Αιγύπτου και στο νησί της Τήνου. 

Διαφορετικές τεχνοτροπίες για κοινή όμως χρήση.

Εντυπωσιακές κατασκευές που προορίζονται για κατοικίες των περιστεριών. Το πουλί που συνδέθηκε με την ύπαρξη του ανθρώπου από τους αρχαίους χρόνους αλλά κυρίως εδραιώθηκε ως τις μέρες μας ως παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης.

Οι διαφορές πολλές, στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι φτιαγμένοι από εντελώς διαφορετικά υλικά, προσαρμοσμένοι σε ένα απόλυτα διαφορετικό φυσικό περιβάλλον και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται και να κατασκευάζονται νέοι. Στην Τήνο ξεκίνησαν να χτίζονται περίπου κατά το 1.200 μ.Χ. ενώ τα τελευταία χρόνια η χρήση τους εγκαταλείφθηκε και οι εναπομείναντες αποτελούν σήμερα διατηρητέα μνημεία. Είναι πάντως γεγονός ότι πρόκειται για περίτεχνα οικοδομήματα που δημιουργούν καταπληκτικές γεωμετρίες και στολίζουν μοναδικά το τοπίο που τις περιβάλει.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Μουσείο Καλών Τεχνών στην Αλεξάνδρεια, ευχαριστούν θερμά τον Δρ. Αριστείδη Κοντογεώργη και την Σάρα Ζοχέιρ για την προσφορά των φωτογραφιών τους ώστε να δημιουργηθεί η ιδιαίτερη αυτή σύνθεση εικόνων που αποτελεί την ψηφιακή αυτή έκθεση.

«Περιστεριώνες»: Η ψηφιακή έκθεση, εδώ

]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/greece/peristeones-39568/feed/
<![CDATA[Το φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων Animasyros επιστρέφει στη Σύρο]]> http://www.kulturosupa.gr/greece/animasyros-39555/ http://www.kulturosupa.gr/greece/animasyros-39555/#comments +Tue, 16 Feb 2021 08:05:00 +0000 44 http://www.kulturosupa.gr/greece/animasyros-39555/  Το εφετινό Φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα θεματικό αφιέρωμα με προβολές ταινιών ανιμέισον μικρού και μεγάλου μήκους από όλον τον κόσμο

]]>

 Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros επιστρέφει για 14η χρονιά στη Σύρο, απ' τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου. Το μεγαλύτερο στο είδος του Φεστιβάλ στην Ελλάδα και ένα από τα 20 σημαντικότερα παγκοσμίως, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αντλεί εφέτος έμπνευση από τη γνωστή φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στο λόγο που εκφώνησε στην Πνύκα, «Ως μία βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας [...], και εκάμαμε την Επανάσταση», αφιερώνοντας την ετήσια θεματική του στην «Ελευθερία».


Το εφετινό Φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα θεματικό αφιέρωμα με προβολές ταινιών ανιμέισον μικρού και μεγάλου μήκους από όλον τον κόσμο, με αναφορά στην προσωπική ελευθερία και την επανάσταση. Παράλληλα, θα φιλοξενήσει το «MEDAnima», ένα αφιέρωμα σε δημιουργούς και ταινίες ανιμέισον από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπως τη βόρειο Αφρική, το Ισραήλ, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μάλτα και επιλεγμένες βαλκανικές χώρες. Το πλούσιο πρόγραμμα του Animasyros θα παρουσιαστεί, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, σε φυσικούς χώρους στο νησί της Σύρου, ενώ μέρος του θα προβληθεί, μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Animasyros εμπλουτίζει τις διαγωνιστικές του κατηγορίες, προσθέτοντας στις ήδη υπάρχουσες (διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, φοιτητικό διαγωνιστικό τμήμα, διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μεγάλου μήκους/Βραβείο Κοινού, διαγωνιστικό τμήμα για την καλύτερη ελληνόφωνη ταινία και τμήμα τηλεοπτικών και κατά παραγγελία ταινιών) δύο νέα βραβεία: «K.ID.S» για τις ταινίες που απευθύνονται σε παιδιά και «Animapride» για την καλύτερη ταινία ανιμέισον LGBTQI+. Εκτός από τα διαγωνιστικά τμήματα, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Animasyros πλαισιώνεται και από το πληροφοριακό τμήμα, το Διεθνές Πανόραμα, που περιλαμβάνει τα μικρά κρυφά «διαμάντια» της παγκόσμιας ανιμέισον σκηνής.

Παράλληλα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, διοργανώνεται και η Αγορά, που απευθύνεται σε επαγγελματίες του ανιμέισον και περιλαμβάνει το Pitching Forum, καθώς και παρουσιάσεις σε σύγχρονα θέματα, που απασχολούν την οικεία Αγορά. Με αφορμή το αφιέρωμα «MEDAnima», η Αγορά φέτος θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Το άνοιγμα των αιτήσεων συμμετοχής για το Pitching Forum της Αγοράς θα ανακοινωθεί σύντομα.

Τέλος, δεν λείπουν τα καθιερωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, νέους επαγγελματίες, ΑμεΑ, καθώς και σε άτομα τρίτης ηλικίας. Με αφορμή την ετήσια θεματική, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του Animasyros 2021 εμπνέονται από ποιητικά, λογοτεχνικά και εικαστικά έργα, τα οποία δημιουργήθηκαν με αφορμή την Επανάσταση του 1821.

Κάλεσμα για συμμετοχές

Οι αιτήσεις συμμετοχής για τα διαγωνιστικά τμήματα της φετινής διοργάνωσης υποβάλλονται αποκλειστικά, μέσω της σελίδας που διατηρεί το Animasyros στην πλατφόρμα Film Freeway:
https://filmfreeway.com/AnimaSyrosInternationalAnimationFestivalAgora-949575.

Η προθεσμία των αιτήσεων συμμετοχής είναι η 30ή Ιουνίου 2021.
Οπτική ταυτότητα
Η οπτική ταυτότητα του Animasyros 2021 σχεδιάστηκε από τον Ιταλό εικαστικό, εικονογράφο και animator Luca de Salvia (lucadesalvia.com). Το επαγγελματικό του ταξίδι ξεκίνησε στον οίκο Gucci, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Tom Ford και περιλάμβανε διαφημιστικές καμπάνιες για τους οίκους YSL & Gucci, την εταιρική ταυτότητα του οίκου Bottega Veneta με τον Thomas Meir κ.ά. Στο έργο του συναντά κανείς το πάθος του για τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο, τη γραφιστική και τον ήχο. Έχει δημιουργήσει ευάριθμες βραβευμένες ταινίες κινουμένων σχεδίων, καθώς και κατά παραγγελία διαφημιστικές ταινίες για εταιρείες όπως η Ferrari και το BBC. Συνεργάζεται ως εικονογράφος με το περιοδικό «Zeit», την εφημερίδα «La Repubblica» κ.ά.

Για την οπτική ταυτότητα του Animasyros 2021 ο Luca αναφέρει: «Το σχέδιό μου για την αφίσα του Animasyros 2021 είναι μια ωδή στη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό, που προκαλεί η νεοαποκτηθείσα ελευθερία. Πρόκειται για ένα γραφιστικό σχέδιο, που δημιουργήθηκε με γρήγορες πινελιές, που συνδυάζονται με ένα ζεύγος χρωματικής παλέτας».
 
«Τόποι του Ελληνισμού: Ερμούπολη»
 
Σε διαδικασία παραγωγής βρίσκεται το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ ανιμέισον «Τόποι του Ελληνισμού: Ερμούπολη», βασισμένο στην πρωτότυπη ιδέα εμψύχωσης της ιστορίας της Ερμούπολης, που αναδύθηκε πάνω στα νερά του Αιγαίου Πελάγους, στο κέντρο του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, τη Σύρο. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Κύπριος Χαράλαμπος Μαργαρίτης, τα πρωτότυπα σχέδια και οι χαρακτήρες αναπτύχθηκαν από τους σχεδιαστές Βασίλη Ευδοκιά και Λευτέρη Φαϊδά, η επιμέλεια του σεναρίου ανήκει στην ιστορικό Μαρία Σαμπατακάκη και η αφήγηση στον ηθοποιό Σίμο Πατιερίδη. Η ταινία χρηματοδοτείται από το έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης της κινηματογραφικής δημιουργίας ανιμέισον του υπουργείου Πολιτισμού, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19, υλοποιείται με την αιγίδα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ: https://vimeo.com/510626697.

Μάσκες παντού! Κινούμενες μάσκες από τη Σύρο!
Φέτος τις Απόκριες, η γιορτινή διάθεση για καρναβάλι ξεκινά από τη Σύρο, στο πλαίσιο του OnIine Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής 2021». Οι παραδόσεις και το καρναβάλι της Σύρου ενώνονται στο επιγραμμικό διαδικτυακό εργαστήριο stop motion και cut-out ανιμέισον, με εκπαιδεύτρια τη νέα Ελληνίδα ανιμέιτορ Πολυξένη Κάτσαρη. Τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν εξ αποστάσεως τη δική τους pop-up αποκριάτικη μάσκα με απλά υλικά και μια έξυπνη ψηφιακή συσκευή (τηλέφωνο ή ταμπλέτα), με φόντο την πανέμορφη Σύρο. Μετά το τέλος του εργαστηρίου, τα τελικά βίντεο των παιδιών, θα ενωθούν σε μια ταινία κινούμενης εικόνας. Το εργαστήριο υλοποιείται με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης. Πάγιος υποστηρικτής των εκπαιδευτικών δράσεων Animasyros είναι το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).

Πληροφορίες για το διαδικτυακό εργαστήριο:
-Πότε: Κυριακή 7 Μαρτίου 2020, 14:00 - 17:00
-Πού: Πλατφόρμα zoom με ταυτόχρονη αναμετάδοση στη σελίδα facebook του Animasyros
-Αριθμός διαδραστικά συμμετεχόντων: Έως 15 μαθητές/τριες
-Ηλικία συμμετεχόντων: Μαθητές/τριες 9 έως 13 ετών.
-Δωρεάν δήλωση συμμετοχής: Έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 στο education2@animasyros.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/greece/animasyros-39555/feed/
<![CDATA[Καιρός: Σφοδρές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι – Επιδείνωση από το βράδυ (Χάρτες)]]> http://www.kulturosupa.gr/greece/xion-kair-39534/ http://www.kulturosupa.gr/greece/xion-kair-39534/#comments +Mon, 15 Feb 2021 07:54:00 +0000 44 http://www.kulturosupa.gr/greece/xion-kair-39534/ Για ΣΗΜΕΡΑ Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 προβλέπονται...]]>  

Αισθητή έκανε την παρουσία της η κακοκαιρία "Μήδεια"  στην Αττική από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, με τις χιονοπτώσεις να έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στα κεντρικά και νότια παροδικές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά, χιονόνερο στα παραθαλάσσια και στα νησιά, σταδιακός περιορισμός των φαινομένων στα ανατολικά και νότια με επιδείνωση των φαινομένων τις βραδινές ώρες, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ολικός στη Δυτική Μακεδονία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα μετο meteo, για τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 προβλέπονται αρχικά στα κεντρικά και νότια νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά, χιονόνερο στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα, όπου βαθμιαία θα περιοριστούν σε Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Σποράδες, Κυκλάδες και Κρήτη, με ένταση των φαινομένων και χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα στις προαναφερόμενες περιοχές τις βραδινές ώρες.


Παγετός θα εκδηλωθεί στα κεντρικά κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια και ολικός στη Δυτική Μακεδονία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 3 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -12 έως -3 βαθμούς), -1 έως 4 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 1 έως 7 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -5 έως 1 βαθμούς), 4 έως 9 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 2 έως 7 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -1 έως 4 βαθμούς) και στα Δωδεκάνησα από 9 έως 14 βαθμούς.


Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, όπου σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.


Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και τις πρωινές και βραδινές ώρες σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο περιμένουμε τη Δευτέρα στην Αττική. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα ενταθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη .


Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στα ανατολικά θυελλώδεις 8 μποφόρ. Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό περιμένουμε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 0 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και πρόσκαιρα ισχυροί 6 μποφόρ
 
Χάρτες: meteo
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/greece/xion-kair-39534/feed/
<![CDATA[10o Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ» - Πρόσκληση συμμετοχής καλλιτεχνών]]> http://www.kulturosupa.gr/greece/10-39507/ http://www.kulturosupa.gr/greece/10-39507/#comments +Sat, 13 Feb 2021 07:46:00 +0000 44 http://www.kulturosupa.gr/greece/10-39507/  Θεάτρου, Χορού, Μουσικής, Εικαστικών


]]>
 

Θεάτρου, Χορού, Μουσικής, Εικαστικών
 
Το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ», μετά την αναβολή της περσινής διοργάνωσης λόγω της πανδημίας, προγραμματίζει να ανοίξει και πάλι τις «πόρτες» του τον Μάιο 2021, στον υπαίθριο χώρο της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ.
 
 
Με την ευχή και την ελπίδα ότι την άνοιξη 2021 οι συνθήκες θα επιτρέπουν τη διεξαγωγή καλλιτεχνικών δράσεων σε ανοιχτούς χώρους, προσκαλούμε καλλιτεχνικές ομάδες ή μεμονωμένους καλλιτέχνες από τους τομείς του Θεάτρου, του Χορού, της Μουσικής και των Εικαστικών Τεχνών να καταθέσουν τις προτάσεις συμμετοχής τους έως και τις 5 Μαρτίου 2021. Οι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν πρωτότυπα καλλιτεχνικά projects και performances σύντομης διάρκειας (10-45 λεπτών) και να τα παρουσιάσουν καθημερινά επί ένα συνεχές δεκαήμερο, από την Παρασκευή 21 Μαΐου έως και την Κυριακή 30 Μαΐου 2021.
 
 
Το μοναδικό παγκοσμίως πολιτιστικό σιδηροδρομικό Φεστιβάλ, που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε η Τατιάνα Λύγαρη για την ανάδειξη και προώθηση των νέων καλλιτεχνικών δυνάμεων της χώρας, παρουσιάζεται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 2011 έχοντας προσφέρει έως σήμερα σημαντικό βήμα έκφρασης και δημιουργίας σε περισσότερες από 190 ταλαντούχες καλλιτεχνικές ομάδες.
 
 
Πυρήνας του Φεστιβάλ και πηγή έμπνευσής του υπήρξε το New Wagon της Αμαξοστοιχίας με τα 12 κουπέ (compartments) αλλά και κάθε απρόβλεπτος, σκηνικός και μη σκηνικός χώρος της Αμαξοστοιχίας. Φέτος λόγω των ειδικών επιδημιολογικών συνθηκών, οι performances θα παρουσιαστούν αποκλειστικά στο υπαίθριο stage και τον εξωτερικό χώρο της Αποβάθρας.
 
 
Θέματα εμπνευσμένα από την ιδέα του «ταξιδιού» και του Τρένου όπως η φυγή, η μετακίνηση, η αναχώρηση και η άφιξη, η μετανάστευση, ο σταθμός και η μετάβαση αλλά και σύγχρονοι προβληματισμοί όπως ο εγκλεισμός, η απομόνωση, η ώσμωση και η ανταλλαγή, η επικοινωνία, η συνύπαρξη, η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα καθορίζουν τους άξονες του Φεστιβάλ. Κριτήρια επιλογής αποτελούν η μείξη των τεχνών, η διαδραστικότητα, η σατιρική διάσταση, η πρωτοτυπία των performances και η παρουσίασή τους για πρώτη φορά στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Φεστιβάλ.
 
Όλες οι performances θα παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση από τις 19:30 έως τις 23:30 σε ένα κυλιόμενο πρόγραμμα, για ένα συνεχές 10ήμερο.
 
Καλλιτεχνικές ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες από όλες τις μορφές της Τέχνης που επιθυμούν να συμμετάσχουν, μπορούν να αποστείλουν την πρόταση τους (εκτενή περιγραφή του project και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό από προηγούμενες παραστάσεις), βιογραφικά ερμηνευτών και συντελεστών συνοδευόμενα από φωτογραφίες καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση theater@totrenostorouf.gr έως τις 5 Μαρτίου 2021. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν έγκαιρα τις προτάσεις τους και να δηλώσουν εμπρόθεσμα τη συμμετοχή τους, λόγω συγκεκριμένου αριθμού συμμετεχόντων.
 
Οι καλλιτέχνες που είχαν καταθέσει προτάσεις για το Φεστιβάλ του 2020 που αναβλήθηκε λόγω Covid-19, θα πρέπει να δηλώσουν εκ νέου τη συμμετοχή τους αποστέλλοντας την ίδια πρόταση ή νέα πρόταση, εφόσον το επιθυμούν .
 
Η επιλογή των τελικών συμμετεχόντων θα ολοκληρωθεί στις 15 Μαρτίου 2021.
 
Πληροφορίες
τηλ. 210 9237076
 
 
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/greece/10-39507/feed/
<![CDATA[Διαδίκτυο: Ένας επικίνδυνος κόσμος για τα παιδιά – Πώς να τα προστατέψετε.]]> http://www.kulturosupa.gr/greece/diad-paidia-39476/ http://www.kulturosupa.gr/greece/diad-paidia-39476/#comments +Fri, 12 Feb 2021 07:27:00 +0000 44 http://www.kulturosupa.gr/greece/diad-paidia-39476/  Στην εποχή μας, μάλιστα, το διαδίκτυο δεν αποτελεί… προνόμιο μόνο των ενηλίκων, καθώς έχει «εισβάλει» και στη ζωή των παιδιών μας.

]]>
 

Μέσα σε λίγα χρόνια από τη δημιουργία του, το διαδίκτυο έχει μπει στη ζωή όλων μας, παρέχοντάς μας μια σειρά πληροφοριών και υπηρεσιών που αφορούν τόσο στην ενημέρωση όσο και την ψυχαγωγία μας. Το ίντερνετ αποτελεί, μεταξύ άλλων, μια μορφή επικοινωνίας, ενώ λειτουργεί αναμφισβήτητα ως πολύτιμο “εργαλείο” τόσο στην εργασία όσο και τη μόρφωσή μας.

Στην εποχή μας, μάλιστα, το διαδίκτυο δεν αποτελεί… προνόμιο μόνο των ενηλίκων, καθώς έχει «εισβάλει» και στη ζωή των παιδιών μας. Το γεγονός ότι με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού μπορούν να περιηγηθούν σε εικόνες γεμάτες χρώματα, να παρακολουθήσουν βίντεο, να παίξουν παιχνίδια, να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους, ικανοποιεί τη δικαιολογημένη για την ηλικία τους περιέργεια, όπως και την έμφυτη ανάγκη τους για πειραματισμό και ενθουσιασμό!

Όσο ελκυστική κι αν είναι, ωστόσο, η φύση του διαδικτύου για τους μικρούς «σέρφερ», μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε ένα περιβάλλον άκρως επικίνδυνο. Για τον λόγο αυτόν, το ίντερνετ δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται χωρίς περιορισμούς από ανηλίκους, ενώ κρίνεται απαραίτητη τόσο η ενημέρωση και αφύπνιση των παιδιών για τους ψηφιακούς κινδύνους όσο και η επίβλεψη από τους μεγαλύτερους.

Από 3 ετών(!) τα παιδιά στο διαδίκτυο
Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ η οποία διεξήχθη διαδικτυακά, κατά τους μήνες Νοέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021, τα παιδιά ξεκινούν την ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο από την ηλικία 3 έως 5 ετών σε ποσοστό 21%, 6-8 ετών κατά 38% και 9-11 έτη κατά 30,8%.
Μάλιστα, η πλειοψηφία των γονιών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι τα παιδιά τους δημιουργούν προφίλ σε κοινωνικό δίκτυο στην ηλικία των 11-13 ετών. Από αυτούς, 35% των γονέων δηλώνουν ότι έχουν τον απόλυτο έλεγχο, 49% επισημαίνουν ότι έχουν εν μέρει τον έλεγχο, ενώ το 13% παραδέχεται ότι δεν έχουν κανέναν απολύτως έλεγχο της διαδικτυακής δραστηριότητας του παιδιού τους. Μάλιστα, το 11% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δε γνωρίζει καν με ποιους συνομιλεί το παιδί τους στο διαδίκτυο.


Ας δούμε, όμως, αναλυτικά ποιους κινδύνους διατρέχει το παιδί σας όταν χρησιμοποιεί το ίντερνετ χωρίς την επίβλεψή σας

Υποκλοπή προσωπικών δεδομένων
Ένα παιδί που μπαίνει χωρίς τον δικό σας έλεγχο στο διαδίκτυο κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να παραπλανηθεί από επιτήδειους που χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ και στοιχεία, με σκοπό να υποκλέψουν ή να πλαστογραφήσουν τα στοιχεία του θύματος, όπως επίσης, να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση τόσο στα δεδομένα όσο και τους προσωπικούς λογαριασμούς και κωδικούς του.

Εκφοβισμός (Cyberbullying)
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός αποτελεί έναν από τους συνηθέστερους κινδύνους στο ίντερνετ. Έχει, συνήθως, τη μορφή φωτογραφίας ή βίντεο με προσβλητικό ή χυδαίο περιεχόμενο, με σκοπό την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό του θύματος. Ένα παιδί ή ένας έφηβος μπορεί να εκτεθεί σε αυτό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σελίδων διαμοιρασμού και προβολής βίντεο , ακόμα και μέσω ιστοσελίδων που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό.

Παιχνίδια με βίαιο περιεχόμενο
Σύμφωνα με έρευνες, εκατομμύρια παιδιά αφιερώνουν καθημερινά αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο τους σε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μάλιστα, η πιο δημοφιλής κατηγορία είναι τα παιχνίδια “δράσης” στα οποία το στοιχείο που πρωτοστατεί, είναι, συνήθως, η βία. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και του Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ, αλλά και μελέτες του οργανισμού ISFE (Interactive Software Federation of Europe), τα υψηλά επίπεδα έκθεσης παιδιών σε βίαιες εικόνες σχετίζονται έντονα με αντικοινωνική και επιθετική συμπεριφορά στα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια, ενώ μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην εγκληματικότητα κατά την ενήλικη ζωή τους

Αποπλάνηση
Εκμεταλλευόμενοι το στοιχείο της ανωνυμίας στο διαδίκτυο, άγνωστοι συχνά προσεγγίζουν ανήλικα παιδιά, δίνοντας ψεύτικα στοιχεία για την ταυτότητα, την ηλικία τους, ακόμα και το φύλο τους. Ξεκινώντας συζητήσεις με τα υποψήφια θύματά τους, επιδιώκουν να αναπτύξουν “φιλική” σχέση μαζί τους, έτσι ώστε να αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες γι’ αυτά. Σε χώρες του εξωτερικού, μάλιστα, δεκάδες είναι οι περιπτώσεις παιδιών που εξαφανίσθηκαν, παρασυρόμενα από κακόβουλους αγνώστους, τους οποίους "συνάντησαν" στο διαδίκτυο.

Παιδική πορνογραφία
Η εξάπλωση των κυκλωμάτων παιδοφιλίας στο διαδίκτυο αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, αποκτώντας ανησυχητικές διαστάσεις. Πρόκειται για ομάδες ατόμων, τα οποία “συνεργάζονται” με σκοπό τη συλλογή και τη διανομή πορνογραφικού υλικού για τη δική τους ικανοποίηση. Ένα παιδί μπορεί να εκτεθεί σε αυτόν τον κίνδυνο είτε μέσω ιστοσελίδων τις οποίες χειρίζονται κυκλώματα παιδοφιλίας είτε μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων που περιέχουν φωτογραφίες με σχετικό περιεχόμενο.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Διαδικτυακά Εγκλήματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, η παιδική πορνογραφία έχει τις εξής μορφές:
 • Ένας ανήλικος συμμετέχει σε σεξουαλική δραστηριότητα.
 • Ένας ενήλικος συμμετέχει σε σεξουαλική δραστηριότητα προσποιούμενος ότι είναι ανήλικος.
 • Ρεαλιστικές φωτογραφίες απεικονίζουν έναν ανήλικο να συμμετέχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες.
Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η παιδική πορνογραφία αποτελεί έγκλημα και υπόκειται σε ποινικές κυρώσεις.

Αποξένωση
Η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου αλλοιώνει την ποιότητα επικοινωνίας του παιδιού με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του, δημιουργεί συναισθηματική απόσταση και καταλήγει στην αποξένωσή του από τον αληθινό κόσμο. Το παιδί “εγκλωβίζεται” στη διαδικτυακή ζωή του, την ώρα που θα μπορούσε συμμετέχει σε άλλες δραστηριότητες με τους φίλους του
Εθισμός

Η πολύωρη ενασχόληση των παιδιών με διαδικτυακές δραστηριότητες μπορούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να προκαλέσουν εθισμό. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας
 • χρησιμοποιεί το διαδίκτυο παραπάνω από την ώρα που έχετε ορίσει 
 • αν το ίντερνετ μονοπωλεί τη θεματολογία των συζητήσεών και των ενδιαφερόντων του
 • αν αρνείται να συμμετέχει σε εξωτερικές δραστηριότητες που παλαιότερα αγαπούσε
 • αν διαπιστώσετε υπερβολικό άγχος, θυμό ή θλίψη σε σχέση με το παρελθόν,
τότε θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο το παιδί σας να έχει εθιστεί στη χρήση του διαδικτύου, ώστε να αντιμετωπίσετε εγκαίρως την κατάσταση. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια στη γραμμή βοηθείας του Saferinternet.gr


Πέντε απαράβατοι κανόνες που θέτω στο παιδί μου πριν του επιτρέψω να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο
 
 • Δε δίνουμε ποτέ προσωπικά μας στοιχεία στο ίντερνετ. Αν χρειαστεί να πληκτρολογήσουμε κάποιο ψευδώνυμο, επιλέγουμε κάτι που δεν προδίδει το ονοματεπώνυμό μας, την ημερομηνία γέννησής μας, τον τόπο διαμονής μας, το τηλέφωνό μας κλπ.
 • Δε συνομιλούμε με αγνώστους στο διαδίκτυο και προπαντός, δε συναινούμε να συναντήσουμε κάποιον “διαδικτυακό” μας φίλο από κοντά. Δεν ξέρουμε ποτέ ποιος βρίσκεται πίσω από το πληκτρολόγιο και μια ψεύτικη -πιθανότατα - φωτογραφία!
 • Δεν κάνουμε ποτέ κλικ σε συνδέσμους που βρίσκονται μέσα σε μηνύματα από άγνωστο αποστολέα. Ακόμα καλύτερα, δεν ανοίγουμε καν μηνύματα άγνωστης προέλευσης.
 • Δε δημοσιεύουμε φωτογραφίες μας στο διαδίκτυο ούτε τις στέλνουμε στους φίλους μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω των social media.
 • Αν κάποιος άγνωστος μας στείλει φωτογραφίες, ενημερώνουμε αμέσως κάποιον ενήλικα.

Όσο χρόνο κι αν έχετε ξοδέψει, ωστόσο, για τη σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση των παιδιών σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτύου είναι προτιμότερο ως γονείς να επιβλέπετε οι ίδιοι τη διαδικτυακή δραστηριότητά τους.

Για τον σκοπό αυτόν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες και λογισμικά τα οποία επιτρέπουν γονικό έλεγχο στο περιεχόμενο που μπορούν να συναντήσουν τα παιδιά στο ίντερνετ, αποκλείοντας οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή ηλεκτρονική διεύθυνση με ακατάλληλο περιεχόμενο.

Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά προγράμματα παρακολούθησης, τα οποία εκτός από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί το παιδί μία συσκευή, σας αποκαλύπτει ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται ή να εγκαταστήσετε ένα «filtering software» στις συσκευές σας, ώστε να μπορείτε ελέγχετε ανά πάσα στιγμή τις «διαδικτυακές κινήσεις» του παιδιού σας.

Οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο είναι πολλοί και απρόβλεπτοι, οπότε αξίζει τον κόπο να χρησιμοποιήσετε όλες τις δυνατότητες που σας παρέχονται, ώστε να προστατέψετε το παιδί σας!

Photos: Pixabay
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/greece/diad-paidia-39476/feed/
<![CDATA[Έρχεται η «Μήδεια» - Ραγδαία μεταβολή του καιρού με πολικό ψύχος και χιόνια (Χάρτες)]]> http://www.kulturosupa.gr/greece/kairos-midia-39450/ http://www.kulturosupa.gr/greece/kairos-midia-39450/#comments +Thu, 11 Feb 2021 08:02:00 +0000 44 http://www.kulturosupa.gr/greece/kairos-midia-39450/  Βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και έπειτα στα κεντρικά, βόρεια και στη συνέχεια στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα

]]>
 Βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και έπειτα στα κεντρικά, βόρεια και στη συνέχεια στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο, αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης έως το μεσημέρι, θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.


Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo, για σήμερα, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και στη συνέχεια τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά τόπους ισχυρά έως το μεσημέρι στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και από το μεσημέρι στην Ανατολική ΜακεδονίαΘράκη και Βορειοανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα βόρεια ορεινά ηπειρωτικά. Τοπικά περιορισμένη θα είναι η ορατότητα τις πρώτες πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα έως το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 18 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 12 βαθμούς), 9 έως 19 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 10 έως 17 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 14 έως 21 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 23 βαθμούς στην Κρήτη, 13 έως 19 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, όπου από το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς μέτριους έως ισχυρούς 5-6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, όπου γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς με την ίδια ένταση και πρόσκαιρα σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με εξασθένηση.


Νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν πρόσκαιρη καταιγίδα κυρίως στα δυτικά τμήματα, αλλά και γρήγορη βελτίωση στη συνέχεια περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και πρόσκαιρα στα νότια σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, όπου σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς μέτριους 4-5 μποφόρ.


Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, οι οποίοι μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση, με ενίσχυση σε ισχυρούς 6 μποφόρ τις βραδινές ώρες.

 
Έρχεται η κακοκαιρία «Μήδεια»
Οι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη σήμερα, βαθμιαία θα κινηθούν νότια και θα επηρεάσουν την περιοχή της χώρας μας, κυρίως από το Σάββατο 13/2, προκαλώντας την κακοκαιρία «Μήδεια», με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.
Ενδεικτικός είν
αι ο χάρτης της θερμοκρασίας στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου σε υψόμετρο 1500 μέτρων) του αριθμητικού μοντέλου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, για την Κυριακή, με τις ψυχρές
αέριες μάζες να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας.

 
Χάρτες: meteo
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/greece/kairos-midia-39450/feed/
<![CDATA[Λύκειο των Ελληνίδων: Λαογραφικές καταγραφές, «Ήθη και έθιμα της Μάνης»]]> http://www.kulturosupa.gr/greece/4748-39442/ http://www.kulturosupa.gr/greece/4748-39442/#comments +Wed, 10 Feb 2021 07:38:00 +0000 44 http://www.kulturosupa.gr/greece/4748-39442/  Η Mάνη είναι από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτα τα ήθη και τα έθιμά της στη διαδρομή των αιώνων.

]]>
 

Η Mάνη είναι από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτα τα ήθη και τα έθιμά της στη διαδρομή των αιώνων. Σ’ αυτό το αναλλοίωτο στοιχείο της μανιάτικης παράδοσης είναι αφιερωμένο το πέμπτο «Τετράδιο» της σειράς «Λαογραφικές Καταγραφές» του Λυκείου των Ελληνίδων με τίτλο Ήθη και έθιμα της Μάνης (σελίδες 92, Αθήνα 2020).

Συγγραφέας του κειμένου είναι ο Στυλιανός Πετρέας, από παλιά και επιφανή μανιάτικη γενιά, η οποία όπως λέγεται κρατάει από τους Παλαιολόγους. Ο ίδιος γεννήθηκε και πέθανε (1920) στην Μάνη και υπήρξε παθιασμένος εραστής του τόπου του, στον οποίο άλλωστε αφιέρωσε και άλλες μελέτες και γραπτά, που χάθηκαν δυστυχώς όταν κάηκε το πυργόσπιτο στο οποίο φυλάσσονταν. Διδάκτωρ της φιλοσοφίας, με σπουδές στην Γερμανία, ο Στυλιανός Πετρέας δίδαξε επί πολλά χρόνια και έγραψε επίσης πολλά. Την πραγματεία  Ήθη και έθιμα της Μάνης την παρουσίασε  σε νεαρή ηλικία, το 1893, όταν ακόμη σπούδαζε στο ‘Ερλανγκεν. Εδώ, ο αναγνώστης περιηγείται πρώτα στο κακοτράχαλο και άνυδρο μανιάτικο τοπίο, κι αυτό για να κατανοήσει κατόπιν καλύτερα το νήμα που συνδέει τους σημερινούς Μανιάτες με την αρχαία Σπάρτη, πολλά ήθη και έθιμα της οποίας διατηρούνταν ατόφια στη Μάνη ακόμη και μέχρι πολύ πρόσφατα. Ο Στυλιανός Πετρέας εφιστά την προσοχή στον χαρακτήρα των Μανιατών, στη δομή της μανιάτικης οικογένειας, στην οργάνωση της κατοικίας της, στα έθιμα γύρω από τη γέννηση, τον γάμο, τον θάνατο, αλλά και στις λαϊκές δοξασίες και την μαντεία, μ’ άλλα λόγια σε όλα όσα αφορούν τα βασικά στάδια του κύκλου της ζωής, κι αυτό σε μια κλειστή γεωγραφική περιοχή που διατήρησε συνήθειες αιώνων και δεν γνώρισε ποτέ σκλαβιά.

Το Λύκειον των Ελληνίδων απέκτησε το κείμενο χάρη στην ευγενική προσφορά της Εφόρου του Τμήματος Προβλημάτων Γυναίκας και Παιδιού Έφης Πετρέα, που "ξετρύπωσε" αυτή την ξεχασμένη μελέτη του προγόνου του συζύγου της και θέλησε να την φέρει στο φως. Η Ειδική Γραμματέας του Λυκείου των Ελληνίδων Κατερίνα Δασκαλάκη ανέλαβε από εκεί κι έπειτα την όλη επιμέλεια του "Τετραδίου", επειδή το αρχικό κείμενο ήταν γραμμένο σε αρχαΐζουσα καθαρεύουσα, επομένως έχρηζε μεταγλώττισης, και επειδή κάποιες βιβλιογραφικές και άλλες επεξηγήσεις κρίθηκαν απαραίτητες. Το "Τετράδιο" είναι εικονογραφημένο και στο δεύτερο μέρος του δημοσιεύεται και φωτογραφική αποτύπωση του πρωτοτύπου, για τον αναγνώστη που θα ήθελε να ανατρέξει και σε αυτό.

 
Στη σειρά «Λαογραφικές Καταγραφές» του Λυκείου των Ελληνίδων κυκλοφορούν επίσης οι μελέτες:
 
Γιάννης Ζέρβας: Τελετουργικά έθιμα στο χωριό Στύρφακα της Δυτικής Φθιώτιδας. (εξαντλημένο)
Γιάννης Ζέρβας: Γάμος στην Κάρπαθο: το «γύρεμα» του γαμπρού στα χωριά Απέρι και Όθος. (εξαντλημένο)
Λευτέρης Δρανδάκις: Ο Τρανός Χορός στη Βλάστη Κοζάνης. (εξαντλημένο)
Λευτέρης Δρανδάκις: Ο Καλόγερος, ένα πολυσήμαντο θρακικό έθιμο.
(Διατίθενται στο Λύκειον των Ελληνίδων, τηλ. 2103611042, 2103628978, info@lykeionellinidon.gr)
ΜΥΡΙΑ ΟΣΑ [γ]ραμμένα, εν πανίον. 1821-2021

Παράλληλα, το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων δίνει το «παρών» στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση με την ψηφιακή έκθεση «ΜΥΡΙΑ ΟΣΑ [γ]ραμμένα, εν πανίον. 1821-2021».

Η έκθεση παρουσιάζει πλήθος μικρές ιστορίες στο φόντο μιας μεγάλης, με σημείο αναφοράς το ένδυμα, τους μετασχηματισμούς του, καθώς και τις διαφορετικές χρήσεις του, αλλά και την επιρροή του στη μόδα από την εποχή της Επανάστασης έως σήμερα. Διαρθρώνεται σε 12 θεματικές ενότητες, κάθε μία από τις οποίες αναπτύσσεται μέσα από έργα βίντεο σύγχρονων εικαστικών.

Τα θέματα αναρτώνται σαν έργο σε εξέλιξη, κάθε Παρασκευή και ώρα 18.21, σε ψηφιακό περιβάλλον, διαθέσιμο στην ιστοσελίδα https://1821.lykeionellinidon.com. Ωστόσο, όταν οι περιστάσεις το επιτρέψουν επιλεγμένες θεματικές ενότητες θα παρουσιαστούν παράλληλα και στους χώρους του Μουσείου Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας (Δημοκρίτου 7, Κολωνάκι) και του Κεντρικού κτιρίου του Λυκείου των Ελληνίδων (Δημοκρίτου 14, Κολωνάκι), επιτυγχάνοντας τη σύνδεση του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου (https://youtu.be/ojgRl_5iQ_4).
 
Πηγή: Λύκειο των Ελληνίδων
]]>
0 http://www.kulturosupa.gr/greece/4748-39442/feed/