Ο φάρος του Κόρακα στην Πάρο μεταξύ των 350 σπουδαιότερων παγκοσμίως!

1101 Views
Ο φάρος του Κόρακα στην Πάρο μεταξύ των 350 σπουδαιότερων παγκοσμίως! Ο φάρος του Κόρακα στην Πάρο μεταξύ των 350 σπουδαιότερων παγκοσμίως!

 Ο φάρος του Κόρακα στην Πάρο μεταξύ των 350 σπουδαιότερων παγκοσμίως! 

Χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής σε ηπειρωτικό ή νησιωτικό έδαφος μετρά η Ελλάδα, μια χώρα με ισχυρή ναυτική παράδοση και ιστορία που ανάγεται στα βάθη της αρχαιότητας.

Ο πλούσιος ελληνικός ναυτικός πολιτισμός είχε πάντοτε ως αγέρωχα, στιβαρά σύμβολά του, τους εξαιρετικά χρήσιμους φάρους του. Τα κτίσματα δηλαδή εκείνα που υψώνονταν σταθερά πάνω από τη θάλασσα σε ακτές, και φωτοβολούσαν μέσα στη νύχτα κάνοντας τη ναυσιπλοϊα ασφαλή και τα ταξίδια ευκολότερα.

Κάθε χρόνο, την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου, έχει καθιερωθεί από το 2003, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων. Την ημέρα αυτή, οι φάροι είναι επισκέψιμοι από το κοινό με σκοπό την ευρύτερη προβολή της διαχρονικής σημασίας τους και του έργου των φαροφυλάκων τους.

Εφέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων γιορτάστηκε την Κυριακή 20 Αυγούστου και στον εορτασμό περιελήφθησαν 350 φάροι από ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ήταν και 23 ελληνικοί ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ένας φάρος της Πάρου, ο φάρος του Κόρακα στη Νάουσα!


Σημειώνεται, ότι η τιμητική επιλογή των φάρων παγκοσμίως πραγματοποιείται βάσει αυστηρών κριτηρίων θέσης, σπουδαιότητας, κατάστασης και συντήρησης των κτηρίων τους αλλά και προσβασιμότητας.

Είναι μεγάλη τιμή για την Πάρο, και ειδικά για τη Νάουσα να διαθέτει έναν από τους σημαντικότερους 350 φάρους του κόσμου που επιλέχθηκαν μεταξύ 50 χωρών!

Στην Πάρο, στην Αντίπαρο και στις γύρω βραχονησίδες υπάρχουν σήμερα 17 αυτόματοι πυρσοί από τους οποίους οι δύο λειτουργούν πάνω σε πετρόκτιστα κτίσματα φάρων. Ο ένας είναι στον Αγ. Φωκά και ο έτερος, ο επανδρωμένος, είναι ο αναγνωρισμένος για τη σπουδαιότητά του φάρος του Κόρακα στη Νάουσα με φωτοβολία 14 ναυτικά μίλια και εστιακό ύψος 60 μέτρα.

Οι φάροι, ως ναυτικό βοήθημα τεράστια σημασίας για την ασφαλή διέλευση των πλοίων, αποτελούν ίσως τα πιο εμβληματικά και εντυπωσιακά κτήρια της ναυτικής ιστορίας του τόπου μας.

Ατενίζουν εδώ και αιώνες με την ίδια στιβαρότητα τις ελληνικές θάλασσες και αποτέλεσαν διαχρονικά κομβικό στοιχείο της ασφαλούς θαλάσσιας επικοινωνίας, ειδικά για τους νησιωτικούς πληθυσμούς. Και η τιμητική ανάδειξη του φάρου του Κόρακα στην Νάουσα της Πάρου, αποτελεί ύψιστη αναγνώριση της χρησιμότητας και της αξίας του στο κέντρο των Κυκλάδων και του Αιγαίου.

Πηγή: parianostypos 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Σαλμάν Ρούσντι: Ο συγγραφέας που έβαλε φωτιά στο μουσουλμανικό κόσμο και έγινε σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης
Σαλμάν Ρούσντι: Ο συγγραφέας που έβαλε φωτιά στο μουσουλμανικό κόσμο και έγινε σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης
με 0 Σχόλια 2173 Views

Ο Σαλμάν Ρούσντι, συγγραφέας του παγκόσμιου μπεστ-σέλερ «Οι σατανικοί στίχοι» ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά σε επίθεση με μαχαίρι χθες, έβαλε φωτιά στο μουσουλμανικό κόσμο.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή