Το Εθνικό δεσμεύτηκε να δεχθεί ΑμεΑ στη Δραματική Σχολή

647 Views
Το Εθνικό δεσμεύτηκε να δεχθεί ΑμεΑ στη Δραματική Σχολή Το Εθνικό δεσμεύτηκε να δεχθεί ΑμεΑ στη Δραματική Σχολή

 Το Εθνικό δεσμεύτηκε να δεχθεί ΑμεΑ στη Δραματική Σχολή

Το Εθνικό Θέατρο, έπειτα από την κινητοποίηση των μελών της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία δεσμεύτηκε με ανακοίνωσή του.

«Καθώς το ζήτημα της εισαγωγής των ΑμεΑ στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, το Εθνικό Θέατρο δεσμεύεται να δεχτεί για τις εισαγωγικές εξετάσεις του σπουδαστικού έτους 2017-2018 σχετικές αιτήσεις.

Επίσης, εκφράζει τη βούλησή του να πρωτοστατήσει στις επικείμενες διαβουλεύσεις μεταξύ της «Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία» και του ΥΠΠΟ, ώστε να συμβάλει, τόσο να διευθετηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, όσο και η επεξεργασία των αναγκαίων λειτουργικών και εκπαιδευτικών προσαρμογών που απαιτούνται για την απρόσκοπτη ένταξη των ΑμεΑ στο πλαίσιο της θεατρικής εκπαίδευσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Και η διαμαρτυρία πριν την ανακοίνωση του Εθνικού:

Μέλη της Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία απέκλεισαν νωρίτερα σήμερα (15/9) την είσοδο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου επί της οδού Πειραιώς, διεκδικώντας το δικαίωμα των ΑμεΑ στις καλλιτεχνικές σπουδές. Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε σήμερα, πρώτη μέρα των εξετάσεων στη Δραματική σχολή.

«Στις 21 Αυγούστου η γραμματεία της σχολής του Εθνικού θεάτρου απέστειλε απαντητικό ηλεκτρονικό μήνυμα σε υποψήφιο Κωφό, αναφέροντας ότι αποκλείει τη συμμετοχή του στις εισαγωγικές εξετάσεις του με τη δικαιολογία ότι η κατάργηση του 370/1983 δεν ισχύει για τις εξετάσεις του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ, όπου και παραμένει ο ρατσιστικός θεσμικός αποκλεισμός της "αρτιμέλειας"» καταγγέλλει συγκεκριμένα η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία σε ανακοίνωση της και προσθέτει πως «αν δεν μπορούν οι ανάπηρες/οι να συμμετέχουν ισότιμα στη διαδικασία των εξετάσεων ΔΕΝ μπορεί να δώσει εξετάσεις ΚΑΝΕΝΑΣ και ΚΑΜΙΑ». «Αξιώνουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να συνυπάρχουν ανεμπόδιστα στο σανίδι είτε ως εκπαιδευόμενοι/ες ηθοποιοί είτε ως επαγγελματίες ηθοποιοί που θα δουλεύουν σε ένα θέατρο» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει, επίσης, στην ανακοίνωση της, η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία διεκδικεί δικαιωματικά να «αποτελέσει συμβουλευτικό-εποπτικό όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού σε θέματα: προσβασιμότητας στο δομημένο περιβάλλον, καθολικής πρόσβασης στο περιεχόμενο ενός καλλιτεχνικού έργου, πρόσβασης στο περιεχόμενο των σπουδών, προσαρμογής της εκπαίδευσης στην ανθρώπινη ποικιλομορφία με την πραγματοποίηση ενημερωτικών σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη λειτουργία Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης της Κίνησης για άτομα με και χωρίς αναπηρία καθώς και τον από κοινού εκπαιδευτικό ανασχεδιασμό συμπεριληπτικής προσέγγισης σπουδαστών δραματικών σχολών».

Πηγή: (ΑΠΕ – ΜΠΕ)


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Frida Κι Άλλο» από τους Fly Theatre στο θέατρο Αυλαία.
«Frida Κι Άλλο» από τους Fly Theatre στο θέατρο Αυλαία.
με 0 Σχόλια 800 Views

Μετά από μια εντυπωσιακή καλλιτεχνική πορεία οι Fly Theatre επιστρέφουν στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, με τη συναρπαστική παράσταση «Frida ΚΙ ΑΛΛΟ», που είναι βασισμένη στη ζωή και το έργο της Μεξικανής ζωγράφου Frida Kahlo.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή