ΔΟΝΟΥΣΑ:Το μικρότερο νησί της Ευρώπης με πλήρες περιηγητικό δίκτυο πεζοπορικών Διαδρομών !

1575 Views
ΔΟΝΟΥΣΑ:Το μικρότερο νησί της Ευρώπης με πλήρες περιηγητικό δίκτυο πεζοπορικών Διαδρομών ! ΔΟΝΟΥΣΑ:Το μικρότερο νησί της Ευρώπης με πλήρες περιηγητικό δίκτυο πεζοπορικών Διαδρομών !

 
Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ
 
Ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα συνέργειας , ανιδιοτελούς προσφοράς και εθελοντισμού επιτεύχθηκε στο νησί της Δονούσας, με την ανάδειξη του δικτύου μονοπατιών του νησιού σε πλήρες σηματοδοτημένο περιηγητικό δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος.
.
Με ελάχιστους χρηματοδοτικούς πόρους, αλλά με την ευσυνειδησία που διακατέχει τους τοπικούς φορείς και τους απλούς ανθρώπους της Δονούσας, το νησί διαθέτει πλέον πλήρες δίκτυο 13 χιλιομέτρων άρτια σηματοδοτημένων μονοπατιών, η πρόσβαση στο οποίο έχει σήμερα αποκατασταθεί σε όλο το μήκος του. 
.
Η δράση ξεκίνησε μετά από επιτόπια διεξοδική καταγραφή των αναγκών υποδομής και πρόσβασης στο δίκτυο μονοπατιών, με ευθύνη και εποπτεία του αρμόδιου Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
 
Όλοι δούλεψαν και παρήγαγαν τα εξής:
 
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:
- Διερεύνηση του πεδίου χάραξης των Διαδρομών.
- Σχεδιασμός και αποτύπωση του δικτύου.
- Εργασίες αποκατάστασης  και βελτίωσης της βατότητάς του.
- Οργάνωση της πρότυπης σήμανσης του δικτύου με το σχεδιασμό, την παραγωγή και την προώθηση του απαιτούμενου υλικού σήμανσης και ανάδειξης του δικτύου.
 
Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων:
- Εργασίες επισκευής κατά τόπους γα τη βελτίωση πρόσβασης του δικτύου.
 
Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού:
- Εργασία ψηφιακής αποτύπωσης ορισμένων Διαδρομών του δικτύου.
- Κάλυψη του κόστους παραγωγής κεντρικού πληροφοριακού πίνακα - χάρτη για την ανάδειξη του στους επισκέπτες.
 
Βασική όμως προϋπόθεση, συνδετικός κρίκος για την επίτευξη του αποτελέσματος αυτού είναι η διαρκής ενεργή παρουσία και δραστηριοποίηση των τοπικών φορέων του νησιού. Ξεκινώντας από την  Ένωση Δονουσιωτών Κυκλάδων, οι πρώτες συντονισμένες παρεμβάσεις συνεχίστηκαν από την τοπική Κοινότητα και πήραν ξεχωριστή και ολοκληρωμένη διάσταση με τον Πολιτιστικό-Περιβαλλοντικό Σύλλογο Δονούσας «Ο Ποσειδών».  Ο χαρισματικός αυτός Σύλλογος κινητοποιεί επί 3 συνεχή χρόνια σημαντικό αριθμό εθελοντών μέσω διαδικτύου, οι οποίοι φιλοξενούνται για ένα ανοιξιάτικο τριήμερο στο νησί και με τη συμμετοχή των κατοίκων προσφέρουν πολύτιμο έργο στον καθαρισμό του περιηγητικού δικτύου και των ακτών. Τη φιλοξενία και την παροχή εξοπλισμού προσφέρουν κάθε φορά οι επαγγελματίες, η εκκλησία και απλοί πολίτες της Δονούσας.
 
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος σε δελτίο τύπου που πρόσφατα εξέδωσε "Η Δονούσα διαθέτει πλέον ένα άρτια σηματοδοτημένο δίκτυο διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος,  μέσω του οποίου ο περιπατητής αποκτάει πρόσβαση σε χωριά, παραλίες και σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και κάλλους. Εμείς με τη σειρά μας αναγνωρίζουμε την αξία του, είναι το στολίδι του νησιού μας και φροντίζουμε για την ανάδειξή του ως διαρκή εγγύηση ήπιας ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος..."
 
Ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, επόμενο βήμα θα είναι να εντάξουμε το δίκτυο της Δονούσας, πρώτο από τα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου, στο Εθνικό Μητρώο Μονοπατιών, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες με τελικό στόχο τη διεθνή πιστοποίησή του.   

Ιστότοπος: www.2884.syzefxis.gov.gr ​

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Δονούσα

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη