ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

460 Views
ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Στα ίδια εκλογικά τμήματα και με τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου σύμφωνα ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης προβλέπονται όλες οι κανονιστικές διατάξεις για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου καθώς και η σύντμηση των προθεσμιών λόγω της ολιγοήμερης διάρκειας της προεκλογικής περιόδου.
.
Προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση για την κάλυψη των εξόδων των δικαστικών αντιπροσώπων και της καταβολής της εκλογικής αποζημίωσης στους κρατικούς υπαλλήλους λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Οι κάλπες του δημοψηφίσματος θα «ανοίξουν» στις επτά το πρωί και θα κλείσουν στις επτά το απόγευμα, ενώ ανακατατάξεις θα υπάρξουν στα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών που αναμένεται να αλλάξουν με νεότερη απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.
Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η μετακίνηση των εκλογέων στον τόπο της διαμονής τους καθώς το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί σε ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον όπου από σήμερα έχει επιβληθεί περιορισμός κεφαλαίων στις τράπεζες, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολη η μετακίνηση των πολιτών.
.
Επιλογή
Στο δημοψήφισμα οι εκλογείς θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των ψηφοδελτίων που θα αναγράφουν «ΝΑΙ», «ΟΧΙ» και στο λευκό. Στα έγκυρα ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται τα λευκά, ενώ σύμφωνα με τον νόμο για τα δημοψηφίσματα που έχει ψηφιστεί το 2011, για να είναι δεσμευτική η απόφαση που θα ληφθεί, πρέπει να έχει συμμετάσχει στην ψηφοφορία το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους καταλόγους. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοψήφισμα θα συμμετέχουν και οι ψηφοφόροι που έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια, καθώς έχουν ενταχθεί στους εκλογικούς καταλόγους.
.
Στην πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται η σύντμηση των προθεσμιών προκειμένου να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας προεκλογικής περιόδου. Περιορίζεται σε μία ημέρα (αντί για πέντε που προέβλεπε ο νόμος) πριν από το δημοψήφισμα η προθεσμία για την αποστολή φακέλων και ψηφοδελτίων στους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες και αντίστοιχα σε μία ημέρα αντί πέντε ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου προσδιορίζεται η προθεσμία για να διαβιβαστούν τα τέσσερα αντίτυπα των εκλογικών καταστάσεων στον πρόεδρο Πρωτοδικών κάθε εκλογικής περιφέρειας.
.
Επίσης προβλέπεται ότι απαγορεύεται η δημοσίευση οποιασδήποτε δημοσκόπησης (πολιτικής ή που να αφορά το δημοψήφισμα) μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με τον νόμο, για τα δημοψηφίσματα συγκροτούνται δύο επιτροπές υποστήριξης του ΝΑΙ και του ΟΧΙ από τα κόμματα, τους συνδικαλιστικούς φορείς και τις κοινωνικές οργανώσεις. Με την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κάθε κόμμα θα έχει τη δυνατότητα να έχει εκλογικούς αντιπροσώπους στα εκλογικά τμήματα.
.
Αντίδραση
Εντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την απόφαση της κυβέρνησης να εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να συντμήσει τις προθεσμίες για το δημοψήφισμα. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κινήματος Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «ενός κακού μύρια έπονται.
.
Η θεσμική διολίσθηση, όταν αρχίσει, δεν έχει τελειωμό», και συμπληρώνει «τώρα εκδίδουν ΠΝΠ για την εκ των υστέρων σύντμηση των προθεσμιών επικαλούμενοι ως "εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη" τον τυχοδιωκτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης να προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εντός μιας εβδομάδας! Είναι αδιανόητο ένα καθοριστικό για τη μοίρα του τόπου δημοψήφισμα να διεξάγεται επτά ημέρες -πέντε εργάσιμες- μετά την προκήρυξή του. Αυτό συνιστά καταστρατήγηση και εκφυλισμό της δημοκρατίας».
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
.
Ασφυκτικές προθεσμίες
Αγώνας δρόμου για την προετοιμασία
Θέματα σχετικά με την εκλογική διαδικασία του δημοψηφίσματος της Κυριακής 5 Ιουλίου αναμένεται να συζητηθούν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, σε σύσκεψη στην οποία θα μετέχουν ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και άλλοι παράγοντες της Δικαιοσύνης.
Ενα από αυτά αφορά τον προβληματισμό που επικρατούσε για τις ασφυκτικές προθεσμίες που «τρέχουν» μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, προκειμένου να οργανωθεί σε χρόνο-αστραπή η διαδικασία του διορισμού των εφόρων και των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, καθώς επίσης των μελών της εφορευτικής επιτροπής για κάθε εκλογικό τμήμα.
.
Κύκλοι της Δικαιοσύνης υποστήριζαν ότι είναι μονόδρομος η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε να διοριστούν οι ίδιοι έφοροι και δικαστικοί αντιπρόσωποι που συμμετείχαν και στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για τον διορισμό άλλων.
Ενα άλλο ζήτημα, που αναμένεται να αποτελέσει θέμα συζήτησης της σημερινής σύσκεψης στο υπουργείο Δικαιοσύνης μεταξύ του κ. Παρασκευόπουλου και της κ. Κουτζαμάνη και απασχόλησε παράγοντες της Δικαιοσύνης, είναι τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν για την κάλυψη των κενών στους διορισμούς των αντιπροσώπων της δικαστικής Αρχής, επειδή δεν υπάρχει ο χρόνος για να αντικατασταθούν από άλλους όσοι δηλώσουν κώλυμα ή αρνηθούν να παραλάβουν τον διορισμό τους.
Δικαστικοί κύκλοι επίσης εξέφραζαν προβληματισμό για το ποσόν της εκλογικής αποζημίωσης που θα πρέπει να προκαταβληθεί σε όσους δικαστικούς αντιπροσώπους χρειαστεί να ταξιδέψουν για να πάνε στα εκλογικά τμήματα που έχουν διοριστεί.
Μ. ΜΠΕΝΕΑ

TIΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ


Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή