To Φεστιβάλ Ναυπλίου επιστρέφει για 31η χρονιά με εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας και αυτό είναι το πρόγραμμα.

1051 Views
To Φεστιβάλ Ναυπλίου επιστρέφει για 31η χρονιά με εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας και αυτό είναι το πρόγραμμα. To Φεστιβάλ Ναυπλίου επιστρέφει για 31η χρονιά με εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας και αυτό είναι το πρόγραμμα.

31ο Φεστιβάλ Ναυπλίου

 
Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Γιάννης Βακαρέλης
 
 
Το ιστορικό Φεστιβάλ Ναυπλίου, βραβευμένο από την Ένωση Μουσικών Κριτικών Ελλάδας, κλείνει 31 χρόνια παρουσίας και παραμένει πιστό και φέτος στο ετήσιο ραντεβού του με το κοινό.
 
Δημιουργώντας υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Γιάννη Βακαρέλη ένα πανόραμα μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειαςστα ομορφότερα σημεία της πόλης -όπως η πλατεία Αγίου Γεωργίου, το Παλαμήδι, η πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα, η Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου και το Φουγάρο-το Φεστιβάλ αποτελεί, για άλλη μια χρονιά, μοναδική αφορμήγια επισκέπτες από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο να καταφθάσουνστο μαγευτικό Ναύπλιο.
 
Από τις 8 έως τις 16 Ιουλίου, με ελεύθερη είσοδο.
 
 
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 31ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
 
 
Παρασκευή 8 Ιουλίου, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, ώρα 21.00
Selin iQuartet
 
Dmitri Shostakovich (1906-1975)
Hugo Wolf (1860-1903)
FannyMendelssohn-Hensel (1805-1847)
 
Με καταγωγή από τη Ρωσία, τη Νορβηγία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα, οι τέσσερις μουσικοί δημιούργησαν, το 2017, στη Βιέννη, το κουαρτέτο Σελήνη. Έκτοτε, χάρη στην αφοσίωσή τους στη μουσική, τον εξαιρετικό ήχο και την ευρεία γκάμα του συναισθήματος στην ερμηνεία, έχουν περιοδεύσει σε όλη την Ευρώπη και τιμηθεί με σημαντικά βραβεία. Το 2019, το σύνολο έγινε δεκτό στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσικής Δωματίου (ΕCMA), όπου εποπτεύεται από ειδήμονες της μουσικής δωματίου σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να εμφανίζεται σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.
 
Liuba Kalmykova, βιολί
Nadia Kalmykova, βιολί
Loredana Apetrei, βιόλα
ΛουκίαΛουλάκη, βιολοντσέλο
 
 
Σάββατο 9 Ιουλίου, Πλατεία Συντάγματος, 21:00
Η δίκη του Κολοκοτρώνη
 
Πρόκειται για την πρώτη «μεγάλη» δίκη της νεότερης Ελλάδας που διεξήχθη στο Βουλευτικόν του Ναυπλίου και διήρκεσε έξι εβδομάδες. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη της ιστορικής-πολιτικής και νομικής σημασίας της δίκης των Θ. Κολοκοτρώνη και Δ. Πλαπούτα, που κατηγορήθηκαν για συνωμοσία κατά του βασιλιά. Η δίκη προσφέρεται για διαχρονικό προβληματισμό σχετικά με τη φυσιογνωμία του νεωτερικού ελληνικού κράτους, τα κομματικά πάθη που διχάζουν, το ρόλο των ξένων δυνάμεων, αλλά και τις παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας στην απονομή της δικαιοσύνης. Η θεατρική παράσταση αναδεικνύει τη δύναμη του δικανικού λόγου και της ελεύθερης συνείδησης, ενώ παράλληλα σημαίνει το μήνυμα της ενότητας στη μακρά πορεία του κράτους για την εθνική ολοκλήρωση.
 
Ένα θεατρικό έργο των Μ. Ρέππα & Θ. Παπαθανασίου
Σκηνοθεσία: Σταύρος Καραγιάννης
Σκηνογραφία-Επιμέλεια κίνησης: Σταύρος Λίτινας
Ενδυματολόγος: Ντένη Βαχλιώτη
Μουσική-Στίχοι: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Τραγούδι: Κώστας Μακεδόνας & Βερόνικα Δαβάκη
 
Τους ρόλους υποδύονται δικηγόροι.
 
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΩΝ - ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝe-ΘΕΜΙΣH ELLENIC
 
 
Κυριακή 10 Ιουλίου, Βουλευτικό, 12:00
«Η πρόκληση της πολιτικής μετάβασης»
Διάλεξη του Στάθη Καλύβα, Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
 
Ο Στάθης N. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου κατέχει την έδρα Gladstone, την αρχαιότερη έδρα πολιτικής επιστήμης στην Βρετανία. Στην Οξφόρδη είναι επίσης εταίρος (fellow) του Κολλεγίου All Souls. Έως το 2018 ήταν καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, στην έδρα ArnoldWolfers. Στο Γέιλ ίδρυσε και διηύθυνε το Πρόγραμμα για τη μελέτη της Τάξης, των συγκρούσεων και της βίας, ενώ συνδιηύθυνε το Πρόγραμμα ελληνικών σπουδών. Στην Οξφόρδη ίδρυσε και διευθύνει το Πρόγραμμα T. E. Lawrence για τη Μελέτη των Συγκρούσεων και της Βίας. Το βασικό του ερευνητικό αντικείμενο είναι οι εμφύλιοι πόλεμοι και η πολιτική βία εν γένει. Έχει δημοσιεύσει πάνω από πενήντα ερευνητικά άρθρα και συγγράψει αρκετά βιβλία. Έχει τιμηθεί επανειλημμένως για το ερευνητικό του έργο. Το 2008, εξελέγη στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών και το 2020 στη Βρετανική Ακαδημία. Θέμα της ομιλίας είναι η ευρύτερη, συγκριτική και διαχρονική, διάσταση της μετεπαναστατικής πολιτικής διαδρομής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, όπου ξεχωρίζει η δίκη του. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο φαινόμενο των «πολιτικών μεταβάσεων» και ιδιαίτερα στις μεγάλες προκλήσεις που τις χαρακτηρίζουν. Στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρηθεί μια ερμηνεία της δίκης του Κολοκοτρώνη, που ξεφεύγει από τα γνωστά μοτίβα του πολιτικού διχασμού, της προδοσίας ή της αδικίας που υπέστησαν οι αγωνιστές της Επανάστασης, και αναδεικνύει ορισμένες καίριες πτυχές στη διαδικασία της κρατικής συγκρότησης.
 
 
Κυριακή 10 Ιουλίου, Ανοιχτό θέατρο ΟΣΕ, 21:00
Sunrise, με τον Μάνο Κιτσικόπουλο
 
Από τους πιο πολυδιάστατους σολίστ της γενιάς του, o Μάνος Κιτσικόπουλος, συνθέτει τη μουσική και αυτοσχεδιάζει συνοδεύοντας ζωντανά στο πιάνο μια ταινία-σταθμό στην ιστορία του σινεμά, συνθέτοντας μουσική και αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε έργα μεγάλων συνθετών (Σοπέν, Πιατσόλλα, Κουρτ Βάιλ, Σατί κ.ά.). Aμερικανικής παραγωγής του 1927, η ταινία του Φρήντριχ Βίλχελμ Μούρναου  Sunrise: A Song of Two Humans [Η Αυγή] διαμόρφωσε το σύγχρονο σινεμά, καθώς ο γερμανός σκηνοθέτης ελευθέρωσε τη στατική έως τότε κάμερα, εφαρμόζοντας επαναστατικές τεχνικές στην κίνησή της. Θεωρείται από τους κριτικούς η καλύτερη ταινία του βωβού κινηματογράφου – σταθμός στην τέχνη της αφήγησης.
 
 
Δευτέρα 11 Ιουλίου, Πλατεία ΑγίουΓεωργίου
Μουσικές Διασταυρώσεις
 
Keith Jarrett (1945-)
Περικλής Κούκος (1960-)
Χρίστος Παπαγεωργίου
Richard RodneyBennett (1936-2012)
ΧρίστοςΠαπαγεωργίου
Claude Bolling (1930-2020)
George Gershwin (1898-1937)  / AναστάσιοςΠάππας
 
Μουσικές διασταυρώσεις
Χρίστος Παπαγεωργίου - AναστάσιοςΠάππας, πιάνο
Vilen Karapetyan, κοντραμπάσο
Παναγιώτης Θωίδης, κρουστά
 
 
Τρίτη 12 Ιουλίου, Πλατεία Ευαγγελίστριας, 21:00
Ο ήχος του νερού
Μαρίτα Παπαρίζου, μεσόφωνος  / Φρίξος Μόρτζος, πιάνο
 
Οttorino Respighi (1879-1936)
Edward Elgar (1857-1934)
ΜίκηςΘεοδωράκης (1925-2021)
 
 
Τετάρτη 13 Ιουλίου, Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα, 21:00

Σίμος Παπάνας, βιολί / Daniela Damianova, πιάνο

 
Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984)
Pancho Vladigerov (1899-1978)
Johannes Brahms (1833-1897)
Friedrich "Fritz" Kreisler (1875-1962)
Isaac Albéniz - Fritz Kreisler
 
 
Πέμπτη 14 Ιουλίου, Παλαμήδι, 21:00
Έκτορος Κάθαρσις
 
Μια δραματουργική σύνθεση από αποσπάσματα της Ιλιάδας με θέμα τον ομηρικό ήρωα Έκτορα. Οι στίχοι αποδίδονται με τη μορφή ραψωδιακής αφήγησης και τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Το τέλος του Τρωικού πολέμου δεν συμπίπτει με το θάνατο του Αχιλλέα, αλλά με τον θάνατο του Έκτορα. Η μήνις του νικητή ή η ηρωική πορεία του ηττημένου; Η παράσταση πραγματεύεται την ανάδειξη της οπτικής του ηττημένου, του ατιμασμένου νεκρού, του υπερασπιστή της Τροίας, του αρνητή του πολέμου.
 
Σκηνοθεσία-Σύνθεση-Ερμηνεία: Δημήτρης Λάλος
Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης
Δραματουργικήεπεξεργασία: ΚατερίναΔιακουμοπούλου
Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Μουσική-Ερμηνεία: Αλέξης Κωτσόπουλος
 
 
Παρασκευή 15 Ιουλίου, ΠλατείαΑγίουΓεωργίου, 21:00
Κουαρτέτο Εγχόρδων Αέναον
Μυρσίνη Κάγκαρλη, πιάνο
 
Θεόδωρος Στάθης (1937-)
Robert chumann (1810-1856)
Antonín Dvořák (1841-1904)
 
Αέναον
Γιώργος Μάνδυλας βιολί
Βασίλης Σούκας βιολί
Αντίλοχος Τρανός βιόλα
Αστέριος Πούφτης βιολοντσέλο
 
Μυρσίνη Κάγκαρλη πιάνο
 
 
Σάββατο 16 Ιουλίου, ΧώροςΤεχνών Φουγάρο, 21:00
Christina Psycha 4tet
Violetera
 
Τα τραγούδια της Χριστίνας Ψύχα χαρακτηρίζονται από λάτιν ρυθμούς και τζαζ στοιχεία. Το μελωδικό της τραγούδισμα είναι επηρεασμένο από την αναγεννησιακή και τη βυζαντινή μουσική και της αρέσει να αναμιγνύει τα στοιχεία αυτά στις συνθέσεις της. Οι στίχοι της είναι γραμμένοι στα ελληνικά και συνήθως μιλούν για τους ανθρώπους και τη φύση. Το πρώτο της άλμπουμ με τον τίτλο «Βιολετέρα» (όπως ονομάζονταν παλιά τα κορίτσια που μοίραζαν λουλούδια στους δρόμους) κυκλοφόρησε το 2021 με 11 προσωπικές της συνθέσεις. Το 2019, δημιούργησε την πενταμελή μπάντα της, με την οποία παρουσιάζουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό νέες συνθέσεις όπως και τραγούδια από το ελληνικό και το διεθνές ρεπερτόριο.
 
Χριστίνα Ψύχα, φωνή
Νικόλας Ανδολής, πιάνο, φωνητικά
Παναγιώτης Μπουραζάνης, μπάσο, φωνητικά
Ντέμιαν Γκόμεζ, κρουστά, φωνητικά
 
 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 
Στους δρόμους της παλιάς πόλης
Παρασκευή 8 Ιουλίου, 20:30
Η Φιλαρμονική του ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου αναγγέλλει μουσικά το 31ο Φεστιβάλ Ναυπλίου Κλασικής Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Θεοδόση Αντωνιάδη.
 
Προμαχώνας Επαμεινώνδα
Πέμπτη 14 Ιουλίου, 20:30
Μουσική εκδήλωση από το Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Νικολόπουλου.
 
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Σκέψεις μετά την γλυκύτατη ταινία «Η Πανσιόν»… Είδαμε & σχολιάζουμε
Σκέψεις μετά την γλυκύτατη ταινία «Η Πανσιόν»… Είδαμε & σχολιάζουμε
με 0 Σχόλια 1727 Views

 Ένα απολαυστικό και αισιόδοξο αφιέρωμα στην τρίτη ηλικία, γιατί… «το να μεγαλώνουμε είναι αναπόφευκτο, το να γερνάμε είναι επιλογή»! Είδε η Πίτσα Στασινοπούλου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή