Ταξιδεύουμε στα ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, με οδηγό την «τρελή, σοφή»... Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη...

438 Views
  Ταξιδεύουμε στα ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, με οδηγό την «τρελή, σοφή»... Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη... Ταξιδεύουμε στα ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, με οδηγό την «τρελή, σοφή»... Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη...

 Ταξιδεύουμε στα ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, με οδηγό την «τρελή, σοφή»... Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη...
«Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει ….μα αν τύχει και θυμώσει μες στο χιόνι θα σε χώσει».  Και δεν έχει άδικο η λαϊκή ρήση για το μικρότερο μήνα του χρόνου. Μπορεί  να ανθίζουν οι αμυγδαλιές και να τελειώνει ο χειμώνας, αλλά είναι πραγματικά απρόβλεπτος. Είναι όμως και υπέροχος και προσφέρει απίστευτες στιγμές σε μικρές ή μεγάλες αποδράσεις.  Αποδράσεις  που θέλουν το μεγαλύτερο θυμό του και μπόλικο ...χιόνι!!!
Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στα ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.
Διασχίζοντας το νομό της Αχαΐας, 77 χλμ μακριά από την Πάτρα, σε ύψος 750 μέτρων στους πρόποδες του Χελμού, βρίσκεται μια ορεινή κωμόπολη που διακρίνεται από γραφικές εικόνες, καταπράσινα τοπία, αρχαιολογικά και φυσιολατρικά αξιοθέατα. Τα πανέμορφα Καλάβρυτα είναι σίγουρο ότι  θα γεμίσουν  τον επισκέπτη με όμορφες αναμνήσεις.
Όπως πάντα πρώτα η ιστορία…
Τα Καλάβρυτα είναι χτισμένα στην θέση της αρχαίας Αρκαδικής πόλης Κύναιθας ήΚυναίθης. Σημαίνει καλές βρύσες  και  απέκτησαν αυτό το όνομα την εποχή τηςΦραγκοκρατίας τον 13ο αιώνα μ.Χ.
Πρωταγωνίστησαν τόσο στην επανάσταση του 1770 όσο και του 1821. Στην πρώτη ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Παρθένιος κήρυξε την τοπική εξέγερση, ενώ το 1821 στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας κηρύχτηκε η επανάσταση από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τους οπλαρχηγούς της Πελοποννήσου που είχαν συγκεντρωθεί εκεί.  Οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Τούρκων κορυφώθηκαν με την κατάληψη της πόλης την 21ηΜαρτίου 1821.
Κατά τη διάρκεια της κατοχής τα Καλάβρυτα υπήρξαν μία από τις περιοχές της Ελλάδας που βίωσαν με τον σκληρότερο τρόπο τα γερμανικά αντίποινα. Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 ο γερμανικός στρατός εκτέλεσε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό και έκαψε την πόλη. Σήμερα είναι χαρακτηρισμένος μαρτυρικός οικισμός.

Αξιοθέατα αρχαιολογικά, ιστορικά, θρησκευτικά …. μοναδικά όλα!!!

Στον αρχαιολογικό χώρο του χωριού Λουσοί ή Σουδενά, 15 χλμ από τα Καλάβρυτα, έχουν έλθει στο φως ο δωρικός ναός Αρτέμιδος ημέρας,  που κατασκευάστηκε στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.
Μοναδικό στον κόσμο χάρη στις 13 κλιμακωτές λίμνες του που καταλαμβάνουν τρία επίπεδα, είναι το Σπήλαιο των Λιμνών. Στα 500 αξιοποιημένα μέτρα του σπηλαίου, στο δεύτερο επίπεδο, υπάρχουν απίστευτοι  σχηματισμοί που θυμίζουν γιγάντιες μέδουσες.
Στα Παγκρατέϊκα καλύβια βρίσκεται το Κλήμα του  Παυσανία και έχει ηλικία χιλιάδων ετών.
Σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων από την πόλη των Καλαβρύτων βρίσκεται η ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας.  Στα δεξιά της κύριας εισόδου της μονής δεσπόζει το εκκλησάκι που κηρύχθηκε και ευλογήθηκε η επανάσταση από το Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό το Μάρτιο του 1821. Τα άμφια του, η ποιμενική ράβδος του και το λάβαρο, φυλάσσονται  στην τρίτη μονή που χτίστηκε μετά την επανάσταση. Από τη μεγάλη συλλογή των εικόνων ξεχωρίζει η εικόνα του Άγιου Παντελεήμονα.
Βόρεια της Μονής υψώνεται το Ηρώο των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821.  Αποτελείται από σύνθεση τριών ανδριάντων που παριστάνουν τη συμμετοχή του κλήρου, των αγωνιστών στην Επανάσταση του 1821 και την Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους από τον Τούρκο Κατακτητή. Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου πραγματοποιείται  η αναπαράσταση της ύψωσης του λαβάρου της επανάστασης.
(Ώρες Λειτουργίας: Χειμερινό ωράριο: Καθημερινά 10:00-13:00 & 15:00-16:00 Θερινό ωράριο: Καθημερινά 10:00-13:00 & 16:00-17:00 Τηλ. 26920 22363).
Σε υψόμετρο 1.100μ με μαγευτική θέα προς την πόλη των Καλαβρύτων, στην κορυφή ενός βράχου, ορθώνεται το Κάστρο που το βράδυ της 21 Μαρτίου 1821 οι Έλληνες έριξαν την πρώτη κανονιά εναντίον των Τούρκων. Το έχτισαν το 1205 οι Φράγκοι και ονομάστηκε το «Κάστρο της Ωριάς» όταν η όμορφη Αικατερίνη Παλαιολόγου γκρεμίστηκε και σκοτώθηκε από εκεί το 1463,  για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων.
Σε έναν απότομο βράχο ύψους 120μ που στην κορυφή του υπάρχει ένας παμπάλαιος πύργος, σε απόσταση 10 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων, βρίσκεται η μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Η πρόσοψη του σπηλαίου κλείνεται από κελιά και από τον εξώστη η θέα είναι μοναδική. (Ώρες Λειτουργίας : καθημερινά 08:00 μέχρι την δύση του ήλιου τηλ. 26920 23130).
Μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού, που συνδέει τα ορεινά Καλάβρυτα με το παραλιακό Διακοφτό, το διασημότερο ελληνικό τρένο που διανύει μια από τις ωραιότερες διαδρομές της Ευρώπης αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης. Από τη στενή σήραγγα στις Πόρτες ώς την Κάτω Ζαχλωρού τα τοιχώματα του φαραγγιού σχεδόν ακουμπούν μεταξύ τους. Η περιοχή είναι αληθινός πίνακας ζωγραφικής με πελώρια πλατάνια και τρεχούμενα νερά.
Ταξίδια «τρελλών» ΣΟΦΩΝ... στα ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ! Από την Καλλιρρόη Ηρώ Γιαννέλλη.
Σε μια καταπράσινη τοποθεσία, με άφθονα και κρύα νερά, στον οδικό άξονα Καλαβρύτων – Αιγίου μέσω Πτέρης,  βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας που έχει σχηματιστεί μέσα στο κοίλωμα ενός τεράστιου πλατάνου, (απόσταση 30 χιλιόμετρα). Ο ναός γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου - Τηλ. 26920 22406.
Το μοναστήρι της Μακελλαριάς, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Σελινούντα, απέναντι από το χωριό Λαπαναγοί.
Ο Τόπος Θυσίας, στο λόφο του Καπή, που βρίσκεται ανατολικά της πόλης των Καλαβρύτων (500 μέτρα από το κέντρο), είναι ένα από τα ξεχωριστά μνημεία της πόλης. Στη Ράχη του Καπή στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οδηγήθηκαν οι άντρες από τους Γερμανούς κατακτητές, όπου και τους εκτέλεσαν. Σήμερα βρίσκεται ένας μεγάλος Σταυρός και στις στήλες που περιβάλλουν τον κεντρικό χώρο αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των Εκτελεσθέντων. Στην κατακόμβη είναι αναρτημένα μικρά καντήλια ισάριθμα με τις οικογένειες των εκτελεσθέντων και παράπλευρα της κατακόμβης δεσπόζει το πέτρινο γλυπτό της πονεμένης μάνας.
Το αρχοντικό της Παλαιολογίνας, που στεγάζει το πολιτιστικό κέντρο του δήμου είναι ένα  επιβλητικό κτίσμα από γκρίζα πέτρα, με διακριτά τα χαρακτηριστικά του πυργόσπιτου της εποχής, όπως πολεμίστρες και ζεματίστρα. Χτίστηκε πιθανόν από τον Θωμά Παλαιολόγο, αδερφό του Κωνσταντίνου, ο οποίος το δώρισε στη συγγενή του, Αικατερίνη Παλαιολογίνα.

Να πέφτει χιόνι…

Στην βόρεια πλευρά του Χελμού στην θέση Ξερόκαμπος μόλις 15 χλμ από τα Καλάβρυτα βρίσκεται το πασίγνωστο χιονοδρομικό κέντρο. Ξεκίνησε την λειτουργία του το 1988 και ικανοποιεί σκιέρ όλων των επιπέδων.
Διαθέτει δύο σαλέ, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, σχολή εκμάθησης, χώρους για παρκάρισμα, σταθμό πρώτων βοηθειών. Υπάρχουν συνολικά επτά αναβατήρες και δώδεκα πίστες που περιλαμβάνουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας, συνολικού μήκους 20 χλμ. Οι δρόμοι εκχιονίζονται όλο το 24ωρο και η πρόσβαση σε αυτό είναι πάντα εύκολη.

Η φύση ανοίγει την όρεξη !!!

Το σίγουρο είναι ότι οι κρεατοφάγοι στα Καλάβρυτα θα νιώσουν την υπέρτατη χαρά. Αρνάκι στη γάστρα με αγκινάρες, κόκορας κρασάτος, χοιρινό με σελινόριζα, κεμπάπ, κατσικάκι λαδορίγανη, παϊδάκια γάλακτος, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, μοσχαρίσιες και χοιρινές μπριζόλες, αλλά και  παραδοσιακές πίτες όπως χορτόπιτα και τυρόπιτα, λαχανοντολμάδες, σπιτικές χυλοπίτες, «περιμένουν» να ικανοποιήσουν τους καλοφαγάδες!!! Το τοπικό τσίπουρο θα συνοδέψει τα μεζεδάκια ενώ στο τέλος του γεύματος απαραίτητο το παραδοσιακό λικέρ Τεντούρα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Απαραίτητη μία επίσκεψη στο δημοτικό μουσείο Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος.
Στην κορυφή "Νεραϊδόραχη" του Χελμού σε υψόμετρο 2.340 μ. βρίσκεται το τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με το όνομα "ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ" (προς τιμή του αρχαίου Έλληνα αστρονόμου).  Είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης. Αξίζει μία επίσκεψη , χωρίς καν δεύτερη σκέψη (www.astro.noa.gr).
Για πληροφορίες δρομολογίων Οδοντωτού σιδηροδρόμου Διακοπτού-Καλαβρύτων στο σταθμό Διακοπτού τηλ. 26910 43206 και στο σταθμό Καλαβρύτων τηλ. 26920 23050. Τιμή εισιτηρίου 9.50 ευρώ  &  19.00 ευρώ με επιστροφή (www.odontotos.com)
Υπέροχα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, με τιμές προσιτές προσφέρουν αξιοπρεπέστατη διαμονή. Χειροποίητα ζυμαρικά, παραδοσιακή φέτα και γενικότερα όλα τα γαλακτοκομικά αγαθά, καρύδια, κάστανα, είναι κάποια από τα τοπικά προϊόντα που αξίζουν για να αγοραστούν. Το πιο ξεχωριστό όμως όλων είναι η ροδοζάχαρη, γλυκό του κουταλιού από τριαντάφυλλο. 
Χρήσιμα τηλέφωνα: Δήμος Καλαβρύτων 2692022.380 Νοσοκομείο: 2692022.222
Αστυνομία:  2692023.333


Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Στον αστερισμό της Αποκριάς ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Εκδηλώσεις από Τσικνοπέμπτη μέχρι Καθαρά Δευτέρα
Στον αστερισμό της Αποκριάς ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Εκδηλώσεις από Τσικνοπέμπτη μέχρι Καθαρά Δευτέρα
με 0 Σχόλια 2523 Views
...εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, από την Τσικνοπέμπτη μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα, να έχουν σχεδιαστεί για να σκορπίσουν χαμόγελα, αισιοδοξία, χαρά και γιορτινή διάθεση.
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο