Βέγγος-Μαραγκός, «Από πού πάνε για τη χαβούζα» στο Café Bazaar.

1461 Views
Βέγγος-Μαραγκός, «Από πού πάνε για τη χαβούζα» στο Café Bazaar. Βέγγος-Μαραγκός, «Από πού πάνε για τη χαβούζα» στο Café Bazaar.

Βέγγος-Μαραγκός, «Από πού πάνε για τη χαβούζα» στο Café Bazaar.

   Την Τρίτη  3 Ιουνίου 2014, στο Café Bazaar, Παπαμάρκου 34, πίσω από την πλατεία Άθωνος, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει το αφιέρωμα Καλοκαιρινές Νύχτες Κωμωδίας, οι προβολές ξεκινούν στις 9.00 μμ. Το καλοκαίρι μας φέρνει τη δροσιά του και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα εναρμονιστεί με την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην προβολή, με ταινίες κωμωδίας όπου μέσα τους ελλοχεύει ο προβληματισμός.
 
   Η τρίτη ταινία του αφιερώματος είναι «Από πού πάνε για τη χαβούζα» (1978), του Θόδωρου Μαραγκού. Θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι, κατά την αντίληψη του περισσότερου κόσμου, η κωμωδία δεν «τραβάει» μια διεξοδική κουβέντα. Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο: η κωμωδία μπορεί να σατιρίσει αυτά που γίνονται στην κοινωνία με τον πιο όμορφο, έξυπνο και δυνατό τρόπο. Κάτω από το κείμενό της υπάρχει ένα νόημα που καυτηριάζει. Αυτό το νόημα θα είναι η αφορμή για να ξεκινήσει η κουβέντα μας, μετά την προβολή της ταινίας.  
   Ο Θόδωρος Μαραγκός είναι ο σκηνοθέτης που ξεκίνησε σαν σκιτσογράφος, γρήγορα όμως τον κέρδισε ο κινηματογράφος και, πιο ειδικά, ο βαθιά πολιτικός λόγος του, κάνοντας, με τις ταινίες του, κριτική στη χούντα, μέσα στην επταετία. Μετά το «Λάβατε θέσεις», που έγινε στα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης της χούντας, θα κάνει τις πολιτικές κωμωδίες, τις μοναδικές που γυρίστηκαν στην Ελλάδα, με καθαρά πολιτικό λόγο. Ο Θανάσης Βέγγος είναι πρωταγωνιστής και δείχνει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από τις ταινίες-παρωδίες που είχε γυρίσει τα παλιότερα χρόνια. Μας υποψιάζει ακόμη μια φορά, όπως στο «Δράκο» και τη «Μαγική πόλη», και οι δύο του Νίκου Κούνδουρου, για το ταλέντο του, θα μας καθηλώσει, αργότερα, με τον «Πλούτο», στην Επίδαυρο.
 
   Το δίδυμο Βέγγος-Μαραγκός δημιουργούν καταπληκτικές ταινίες, με δύναμη, βαθιά υπόγεια νοήματα, έμμεση αλλά και δεικτική κριτική σε ένα καθεστώς, κατά ορισμένους η λεγόμενη «επταετία Καραμανλή», όπου η λοβιτούρα, ο αυταρχισμός, η λογοκρισία και η απαξίωση του ανθρώπου είχαν την τιμητική τους. Άλλο πρόσωπο έδειχνε η κυβέρνηση και άλλο ήταν στην πραγματικότητα. Εδώ ένας μεροκαματιάρης, ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας, βιώνει όλη αυτή την παλιανθρωπιά και μας τη μεταφέρει. Το γέλιο είναι κάθαρση. Από τη μία καθαρίζει την ψυχή του ανθρώπου και από την άλλη του δίνει δύναμη να αντισταθεί. Η σκηνοθετική ματιά του Μαραγκού, το φλεγματικό χιούμορ του, αλλά και το μπρίο του Βέγγου είναι οι εγγυήσεις για μια κωμωδία αριστοφανική, σε σύγχρονο καμβά.
 
   Την Τρίτη 10 Ιουνίου θα πάμε στην Αμερική, με τη βοήθεια των αδελφών Μαρξ, με την ταινία τους «Horse feathers» (1932). Θα έχουμε μια άλλη κριτική, αυτή τη φορά στην αμερικάνικη κοινωνία και στο θέαμα που κρατά τον άνθρωπο σε ένα είδος νάρκωσης, για να τον αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματά του. Σε αυτή την ταινία παίζουν και τα τέσσερα αδέλφια, δίνουν ένα πραγματικό ρεσιτάλ ερμηνείας, όπου ο λόγος περισσεύει και η μουσική καλύπτει την απουσία του ομιλούντος ηθοποιού. 
 
   Υπενθυμίζουμε ότι οι προβολές θα γίνονται στο Café Bazaar, Παπαμάρκου 34, πίσω από την πλατεία Άθωνος, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, στις 9.00 μ.μ., κάθε Τρίτη. Για την ταινία θα μιλήσει ο Γιάννης Φραγκούλης, θεωρητικός του κινηματογράφου. Η συζήτηση θα επικεντρώσει τόσο στο κωμικό και στη σάτιρα, όπως αυτή παρουσιάζεται στην κωμωδία.
 
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974123481, 2310274567

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Όσο ακόμα επιτρέπεται! Μουσικές προτάσεις εξόδου (ή από τον καναπέ) 26/10-8/11/2020.
Όσο ακόμα επιτρέπεται! Μουσικές προτάσεις εξόδου (ή από τον καναπέ) 26/10-8/11/2020.
με 0 Σχόλια 435 Views

 Είτε από τον καναπέ σου είτε ζωντανά, ετοιμάσου να απολαύσεις τις μουσικές εκδηλώσεις για τις επόμενες 14 ημέρες! Προτείνει η Βάνια Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα.    

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή