Στο «Τρυφερούδι» ο Χρυσός Αλέξανδρος. Όλα τα Βραβεία του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2021

3706 Views
Στο «Τρυφερούδι» ο Χρυσός Αλέξανδρος. Όλα τα Βραβεία του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2021 Στο «Τρυφερούδι» ο Χρυσός Αλέξανδρος. Όλα τα Βραβεία του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2021

   

ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ 62ου ΦΚΘ 2021

62ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ || 4-14/11/2021

 
Όπως απονεμήθηκαν πριν λίγο στο Ολύμπιον.

 
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους Νανούκ Λέοπολντ (σκηνοθέτις, σεναριογράφος), Ρόλαντ Βάις (σχεδιαστής ήχου), Μισέλ Βάλεϊ (ηθοποιός).
 
Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:
 
ΤΡΥΦΕΡΟΥΔΙ
SOFTIE του Σαμουέλ Τεΐς, Γαλλία, 2021
 
 
Το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:
 
Η ΚΛΑΡΑ ΜΟΝΗ
CLARASOLA της Νάταλι Άλβαρες Μεσέν, Σουηδία – Κόστα Ρίκα – Βέλγιο – Γερμανία, 2021
Το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία - Χάλκινος Αλέξανδρος, το οποίο ο Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ COSMOTE TV υποστηρίζει με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονέμεται στον:
 
Λορένσο Βίγας για την ταινία ΤΟ ΚΟΥΤΙ
THE BOX, Μεξικό – ΗΠΑ, 2021
 
 
Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στη:
 
Σοφία Κόκκαλη για την ερμηνεία της στην ταινία ΣΕΛΗΝΗ, 66 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/MOON, 66 QUESTIONS της Ζακλίν Λέντζου, Ελλάδα, 2021

 
Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον:
Αλιοσά Ρενέρ, για την ερμηνεία του στην ταινία ΤΡΥΦΕΡΟΥΔΙ / SOFTIE του Σαμουέλ Τεΐς, Γαλλία, 2021

 
Βραβείο Σεναρίου:
 
ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ
PILGRIMS του Λαουρίνας Μπαρέισα, Λιθουανία, 2021 


Ειδική μνεία για την αυθεντική και ουμανιστική της προσέγγιση απονέμεται στην ταινία:
 
ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ;
WHAT DO WE SEE WHENWE LOOK AT THE SKY? του Αλεξάντρ Κομπερίτζε, Γερμανία – Γεωργία, 2021

 
 
ΒΡΑΒΕΙΑ MEET THE NEIGHBORS
Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors συμμετέχουν δημιουργοί από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους. Η κριτική επιτροπή για το τμήμα Meetthe Neighbors, αποτελείται φέτος από τους: Μαρί-Πιερ Μασιά (παραγωγός), Δάφνη Πατακιά(ηθοποιός) και Μάρτιν Σβαϊγκόφερ (δημοσιογράφος).
 
Το Βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:
 
ΜΙΚΡΟ ΣΩΜΑ
SMALL BODYτης Λάουρα Σάμανι, Ιταλία – Γαλλία – Σλοβενία, 2021. 
 
Σκεπτικό:
Αυτή η ταινία δρόμου, που πραγματεύεται την αγάπη, τη ζωή, τον θάνατο, αλλά και τη ζωή μετά θάνατον, μάς συγκίνησε βαθιά. Ένα αδιανόητο ταξίδι που πραγματοποιεί μια γυναίκα για να σώσει την ψυχή της κόρης της.
 
Το Βραβείο Αργυρός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες:
 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΑΒΟΥΡΑ
THE TALE OF KING CRAB των Αλέσιο Ρίγκο ντε Ρίγκι και Ματέο Τζόπις, Ιταλία – Αργεντινή – Γαλλία, 2021.
 
Σκεπτικό:
Μια εκθαμβωτική ταινία, η οποία μας μεταφέρει από έναν γήινο νατουραλισμό σε μια σουρεαλιστική μονομαχία, λίγο πριν το τέλος του κόσμου. 
 
και
Η ΒΕΡΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
VERA DREAMS OF THE SEA της Καλτρίνα Κρασνίτσι, Κόσοβο* – Βόρεια Μακεδονία – Αλβανία, 2021
 
 
Σκεπτικό:
Μια φαινομενικά απλή ιστορία που εξελίσσεται σε ένα πολυεπίπεδο και λεπτεπίλεπτο πορτρέτο μιας θαρραλέας γυναίκας σε εχθρικό περιβάλλον, μέσα από μια καταπληκτική γυναικεία ερμηνεία.
 
 
ΒΡΑΒΕΙΑ>> FILM FORWARD
Το νεοσύστατο διαγωνιστικό́ πρόγραμμα παρουσιάζει το έργο νέων, τολμηρών σκηνοθετών που αμφισβητούν τη σχέση μας με την πραγματικότητα και επιχειρούν να την αναδιαπραγματευτούν πέρα από́ τις συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών. Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος >>Film Forward αποτελείται φέτος από τους: Λιλί Ενστάν (καλλιτεχνική διευθύντρια), Ειρήνη Καραγιαννοπούλου (εικαστικός) και Ντάνε Κόμλιγιεν (σκηνοθέτης).
 
Ο Χρυσός Αλέξανδρος >> Film Forward, που συνοδεύεται από́ χρηματικό́ έπαθλο 8.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:
 
ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ
MAGNETIC FIELDS του Γιώργου Γούση, Ελλάδα, 2021
 
Σκεπτικό:
Για τη συναρπαστική κινηματογράφηση μιας συνάντησης που καταλήγει αληθινή περιπέτεια, με έναν τρόπο που αποπνέει ελευθερία και ανθρωπισμό.
 
Ο Αργυρός Αλέξανδρος >>FilmForward, ο οποίος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:
 
Η ΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ
THE DAY TODAY του Μαξάνς Σταματιάδης, Γαλλία, 2021

Σκεπτικό:
Για την απεικόνιση, με έναν ευαίσθητο και μοναδικό τρόπο, της σχέσης μας με την τεχνολογία, τόσο ως ένα ενδεχόμενο μέλλον όσο και ως ένα ωμό παρόν.
 
Ειδική μνεία απονέμεται στην ταινία:

ΑΝΩΤΕΡΗ
SUPERIOR της Έριν Βασιλόπουλος, ΗΠΑ, 2021
 
Σκεπτικό:
Για την προσωπική και τολμηρή εξερεύνηση των μηχανισμών των κινηματογραφικών ειδών και τη δημιουργία μοναδικών χαρακτήρων.
 
ΒΡΑΒΕΙΟ «PODCAST»
Το Φεστιβάλ εξερευνά τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στον κινηματογράφο και τα podcast. Την κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος Podcast συγκροτούν οι: Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου (ιδρύτρια & διευθύνουσα σύμβουλος της FRONT STAGE), Άρης Δημοκίδης (δημοσιογράφος, δημιουργός podcast), Ελισάβετ Χρονοπούλου (σκηνοθέτις, συγγραφέας). Η επιτροπή απένειμε ομόφωνα τα παρακάτω βραβεία:
 
Το βραβείο Podcast, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 2.000 ευρώ, απονέμεται στο podcast:
 
ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ
THE LETTERS I  HAVE READ ABOUT HER του Στρατή Χατζηελενούδα, Ελλάδα, 2021
 
Σκεπτικό:
Εισάγοντας σ’ ένα podcast τεκμηρίωσης την αφηγηματική ένταση της μυθοπλασίας επεκτείνει την προσωπική του εμπειρία σε μια ιστορία που αφορά και συγκινεί τον ακροατή καταφέρνοντας παράλληλα να σκιαγραφήσει το κοινωνικό και πολιτισμικό προφίλ μιας εποχής.
 
Ειδική μνεία απονέμεται στο podcast:
 
MY SUBURB της Καμίλα Μπουσέ, Σουηδία, 2021
 
Σκεπτικό:
Η δημιουργός, μέσω μιας εξαιρετικής σύνθεσης βιωματικών αφηγήσεων, μουσικής και ηχητικών εφέ, αποκαλύπτει την αθέατη ανθρώπινη πλευρά του στοχοποιημένου προαστίου στο οποίο μεγάλωσε, ανατρέπει τα αρνητικά στερεότυπα που το συνοδεύουν και μεταδίδει με μέτρο, ειλικρίνεια και βάθος το συναίσθημά της στον ακροατή.
 
 
ΒΡΑΒΕΙΟ «MERMAI DAWARD»
Το MermaidAward απονέμεται στην καλύτερη ταινία LGBTQI+ θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το βραβείο απονέμεται από τριμελή κριτική επιτροπή, την οποία απαρτίζουν φέτος οι: Οκτάβιαν Νταντσίλα (επιμελητής κινηματογράφου, προγραμματιστής φεστιβάλ), Τζεφ Μοντάνα (καλλιτέχνις, ακτιβίστρια, ηθοποιός) και Ειρήνη Βουγιούκαλου (συνιδρύτρια της εταιρείας παραγωγής και post-productionGraal).
 
Το βραβείο απονέμεται στην ταινία:
 
ΚΕΛΤΕΣ
CELTS της Μίλιτσα Τόμοβιτς, Σερβία, 2021
 
Ειδική μνεία απονέμεται στις ταινίες:
 
MONEY BOYS του Σι Μπι Γι / C. B. Yi, Αυστρία – Γαλλία – Ταϊβάν – Βέλγιο
 
και
 
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΡΗΜΟΣ
DESERTOP ARTICULAR του Άλι Μουριτίμπα, Βραζιλία, 2021
 
 
ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)
Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), την οποία απαρτίζουν οι Ηλίας Φραγκούλης, Τερέζα Μπρντέτσκοβα και Ντομένικο Παλατέλα απονέμει τα εξής βραβεία:
 
Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία:
 
ΣΙΩΠΗΡΗ ΓΗ
SILENT LAND της Άγκα Βοσίνσκα, Πολωνία – Ιταλία – Τσεχία, 2021

 
Για ελληνική ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2021 (πρεμιέρα) στην ταινία:
 
ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ του Γιώργου Γούση, Ελλάδα, 2021
 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία:
 
ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ του Γιώργου Γούση, Ελλάδα, 2021
 
Σκεπτικό:

Η ζωή και ο θάνατος συνυπάρχουν και αναμετρώνται σκληρά εδώ και κάποιο καιρό, σε μια ούτως ή άλλως σκληρή αρένα. Για τον λόγο αυτό, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στέκεται δίπλα σε κάθε προσπάθεια των απανταχού Φεστιβάλ να μείνουν ζωντανά. Και απονέμει το βραβείο της σε μια ταινία δρόμου, όπου η διαδρομή της παραλληλίζεται με αυτή της ζωής. Και στο τέλος, η ελπίδα του θαύματος. Πρόκειται για τα Μαγνητικά πεδία του Γιώργου Γούση. 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»
Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), με κριτική επιτροπή τους​Άρη Φατούρο, σύμβουλο προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής, Κώστα Δήμο, συντονιστή προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής και Άννα Κοτζιά, υπεύθυνη του Νεανικού Προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής, απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος:
 
Η ΣΚΟΥΡΙΑ
THERUST / LAROYA του Χουάν Σεμπαστιάν Μέσα, Κολομβία – Γαλλία, 2021.

 
Σκεπτικό:
Η Βουλή των Ελλήνων απονέμει το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε μια ταινία που διαπραγματεύεται στοχαστικά την αφοσίωση ενός νέου στην προγονική φροντίδα της γης σε πείσμα των σειρήνων της εγκατάλειψης, αναδεικνύοντας συγχρόνως με δεξιοτεχνία την απαράμιλλη ομορφιά ενός απειλούμενου φυσικού τοπίου. 
 
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ
Η ΕΡΤ απονέμει στο πλαίσιο του φεστιβάλ δυο βραβεία:
 
Το πρώτο βραβείο της ΕΡΤ, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονέμεται στην ελληνική ταινία που κέρδισε το βραβείο της Επιτροπής FIPRESCI:
 
ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ του Γιώργου Γούση, Ελλάδα, 2021
 
Το δεύτερο βραβείο της ΕΡΤ, το βραβείο ΕΡΤ AgoraWorksinProgress, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, απονέμεται στο ελληνικό πρότζεκτ που διακρίθηκε σταWorksinProgress:
 
​SILENCE 6-9, σε σκηνοθεσία Χρήστου Πασσαλή και παραγωγή Μαρίας Δρανδάκη, Homemade Films (Ελλάδα).
 
 
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Στο πλαίσιο του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) απονέμει δυο βραβεία. 
 
Το βραβείο αξίας 5.000 ευρώ́ σε ταινία έλληνα πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή ελληνίδας πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας σε ελληνική παραγωγή που εντάσσεται στο πρόγραμμα Επίσημη Πρώτη. Την επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι: Γιώργος Αγγελόπουλος, Διευθυντής Ανάπτυξης & Παραγωγής, Βένια Βέργου, Διευθύντρια Hellenic Film Commission, Αθηνά Καλκοπούλου, Διευθύντρια Προώθησης - Hellas Film.
 
Το βραβείο απονέμεται στην ταινία:
 
ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ
 MAGNETIC FIELDS του Γιώργου Γούση, Ελλάδα, 2021
Σκεπτικό:
Το βραβείο απονέμεται ομόφωνα σε έναν σκηνοθέτη με τόση πίστη στον εαυτό του ώστε να εμπιστευτεί τους ηθοποιούς και την ομάδα του προκειμένου να συνθέσουν ένα τρυφερό road movie όπου οι αδυναμίες των ηρώων τούς φέρνουν αντιμέτωπους με την ανάγκη τους για έναν νέο προσανατολισμό στη ζωή τους.
Το βραβείο αξίας 1.500 ευρώ́ (Location Award, το οποίο απονέμεται από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ) σε location manager ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας σε ελληνική́ παραγωγή́ που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα. Η κριτική επιτροπή του βραβείου αποτελείται από τους: DanConnolly, locationmanagerαπότοΗνωμένοΒασίλειο, μέλος του ΔΣ του LocationManagersGuildInternational (LMGI), Βασίλη Ντινόπουλο, location manager, μέλος του LMGI,Βένια Βέργου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Hellenic Film Commission.
Το βραβείο απέσπασε olo cation manager:
 

Μαρίνος Σκλαβουνάκης για την ταινία ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ του Γιώργου Γούση, Ελλάδα, 2021


Σκεπτικό:
 
Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, ο ρόλος του Location Manager στη δημιουργία ταινιών είναι αναπόσπαστο μέρος του δημιουργικού συνόλου, με μια συλλογική έννοια. Είναι ένας ιδιαίτερος κλάδος που περιλαμβάνει έναν μοναδικό συνδυασμό αρχικά μιας δημιουργικής ματιάς, ευαίσθητης στις αδιόρατες λεπτομέρειες και απαιτήσεις του σεναρίου, και στη συνέχεια της όλης διαδικασίας, των Πρακτικών, Διπλωματικών και Υπολογιστικών δεξιοτήτων προκειμένου να δημιουργηθεί μια ταινία ως πραγματικότητα σε κάποιο location.Με τη συγκεκριμένη ταινία, ΟΛΟΙ νιώσαμε ότι η κατανόηση και η γνώση που επέδειξε ο Location Manager στο στάδιο του scouting (ρεπεράζ) ανέδειξαν το ελληνικό τοπίο (αν και όχι τα τυπικά γνωστά τουριστικά πανοράματα) ως παρόλα αυτά ατμοσφαιρικό, λιτό… ακόμη και επικό. Αυτό που γνωρίζουμε στα λατινικά ως «Genius Loci» ή «το Πνεύμα του Τόπου». Αποκαλύπτοντας τη μελαγχολική Ψυχή αυτής της άγνωστης πλευράς ενός ελληνικού νησιού, ο Location Manager μετέφερε δημιουργικά τον τόνο και το συναισθηματικό τοπίο/υπόβαθρο των χαρακτήρων της ταινίας. Ως εκ τούτου, οι ίδιες οι Τοποθεσίες μας μίλησαν και έγιναν ένας ακόμη χαρακτήρας της ταινίας. Αναγνωρίζουμε ότι ο Location Manager κατάλαβε διαισθητικά ότι, όπως με κάθε ελλειπτική Οδύσσεια, σημασία έχει το ίδιο το Ταξίδι… όχι ο Προορισμός.
 
 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, με αφορμή́ την 40ή επέτειο ιδρύσεως του, θέσπισε το 2019 το Βραβείο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το έπαθλο απονέμεται σε ταινία του ελληνικού́ προγράμματος που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Η ταινία θα πρέπει να επιδεικνύει μια ολοκληρωμένη αισθητική́ πρόταση, να προάγει την κινηματογραφική́ τέχνη και να αναδεικνύει τις συγγένειες της με τις άλλες τέχνες. Η φετινή́ επιτροπή́ αξιολόγησης αποτελείται από́ τη σκηνοθέτιδα Αγγελική Αντωνίου, την παραγωγό Ρέα Αποστολίδη και τον διευθυντή́ φωτογραφίας Γιώργο Φρέντζο.
 
Το βραβείο απονέμεται εξ ημισείας σε δύο ταινίες που μας αποκαλύπτουν άγνωστους κόσμους συμπολιτών μας, που ζουν δίπλα μας αλλά τους προσπερνάμε ή και τους αποφεύγουμε:
 
ΑΓΙΑ ΕΜ
HOLY EMY της Αρασέλης Λαιμού, Ελλάδα – Γαλλία – ΗΠΑ, 2021

 
Σκεπτικό:
Η Αρασέλη Λαιμού στην Αγία Έμυ, με διάφανη ματιά, μας οδηγεί σε ένα κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας. Η ηρωίδα μεγαλώνει με την αδελφή της στη φιλιππινέζικη κοινότητα του Πειραιά και κινείται ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, σε έναν κόσμο που αν και βρίσκεται δίπλα μας δεν βλέπουμε ή ίσως και να τον αποφεύγουμε. Μια πρωτότυπη, κινηματογραφική ταινία, γυρισμένη με σκηνοθετική δεινότητα, δύναμη, οξυδερκές, ρεαλιστικό βλέμμα και από την άλλη με συγκινητική τρυφερότητα και προστατευτική διάθεση για τους πρωταγωνιστές της και τα συναισθήματά τους.
 
18 του Βασίλη Δούβλη, Ελλάδα, 2021
 
Σκεπτικό:
Ο Βασίλης Δούβλης στην ταινία 18 μάς μεταφέρει στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης και τις ζωές μιας ομάδας μαθητών λυκείου. Με ένταση και ρεαλισμό, ο σκηνοθέτης μας παρασύρει στην καρδιά του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού και της ανεξέλεγκτης βίας στα σχολεία καθώς οι ήρωές του γνωρίζουν το αληθινό πρόσωπο του φασισμού και καλούνται να πάρουν θέση. Ένα επίκαιρο, σκληρό αλλά και τρυφερό πορτρέτο των σημερινών δεκαοκτάρηδων αλλά και της ελληνικής πραγματικότητας.
 
 
ΒΡΑΒΕΙΟ WIFTGR
Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (WomeninFilm&Television) απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, του τμήματος MeettheNeighbors ή του τμήματος >>FilmForwardγια την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα. Τη φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι: Αντουανέττα Αγγελίδη (σκηνοθέτις), Ρέα Βαλντέν (θεωρητικός του κινηματογράφου) και Έφη Σκρομπόλα (creativeproducer).
 
 
ΑΓΙΑ ΕΜΥ
HOLY EMY της Αρασέλης Λαιμού, Ελλάδα – Γαλλία – ΗΠΑ, 2021

 
Σκεπτικό:
Μια ευφυής διαπραγμάτευση των πολλαπλών προσώπων της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης. Απέναντι στη θρησκοληψία, την ταξικότητα, τον ρατσισμό και τον σεξισμό, στήνει μια ιστορία αντιστάσεων και αλληλεγγύης των καταπιεσμένων, αλλά και απελευθέρωσης και αποδοχής της γυναικείας δύναμης.
 
 
ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η Επιτροπή του Βραβείου Νεότητας, η οποία αποτελείται από́ φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας απονέμει τα βραβεία της σε ελληνικές ταινίες που κάνουν την πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Επιμέλεια Επιτροπής Βραβείου Νεότητας: Δρ. Μπέτυ Κακλαμανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ιστορία & Θεωρία Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η φετινή́ πενταμελής επιτροπή απαρτίζεται από́ τους Ελένη Σάντολη (πρόεδρος), Γρηγόρη Λαζαρίδη, Δήμητρα Πιέρρου, Αιμιλία Τζώτζα, Σοφία Τζώτζα.
 
 
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας:
 
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 1943 του Νικόλα Δημητρόπουλου, Ελλάδα, 2021 
 
Σκεπτικό:
Αποφασίσαμε να τιμήσουμε μία ταινία η οποία αντλώντας δύναμη από τα ιστορικά γεγονότα και διάφορες πηγές, κατάφερε μέσα από τη μυθοπλασία να «αποκαλύψει» το μέγεθος της ναζιστικής θηριωδίας, υπό την οπτική μάλιστα του θύτη, ο οποίος αναζητά μέσα του, έστω και την ύστατη στιγμή, το ελάχιστο ψήγμα ανθρωπιάς, καθηλώνοντας κοινό και κριτικούς. Πιστεύουμε πως η «φλόγα» αυτής της ταινίας, είναι αναγκαίο να διαδοθεί και εκτός των ορίων της χώρας μας, ούτως ώστε να γίνει κατανοητό από όλους, το ξεκάθαρο για εμάς μήνυμά της. Μηδενική ανοχή στον φασισμό.
 
Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας:
.DOG της Γιάννας Αμερικάνου, Κύπρος – Ελλάδα, 2021
Σκεπτικό:
Όσον αφορά το ειδικό βραβείο η ματιά μας επικεντρώθηκε σε μια ταινία που μέσα από την εφηβικήοπτική, μας φέρνει αντιμέτωπους με την πανανθρώπινη ανάγκη να γνωρίσουμε τις ρίζες μας ώστε να νοηματοδοτησουμε την ύπαρξη και τελικά να εδραιώσουμε τη θέση μας στον κόσμο. Μια ταινία για την οικογένεια, όχι την εξ’ αίματος, αυτήν που μας υπαγορεύεται βιολογικά και καλούμαστε να αποδεχτούμε αδιαμαρτύρητα, αλλά για την ουσιαστικότερη έκφρασή της μέσα από μια σε εισαγωγικά «απλή» φιλία. Ειδικότερα, σε μια κοινωνία σαν τη δική μας, αποξενωμένη, εσωστρεφή, με εύθραυστα πλέον οικογενειακά θεμέλια, η ανάγκη του «ανήκειν» που εξερευνά η ταινία, φαντάζει πιο επιτακτική και επίκαιρη από ποτέ. Όχιμόνο για εμάς τους νέους, αλλά για όσους αποζητούν την ψυχική απελευθέρωση.
 
 
BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER
Το Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία:
 
ΑΓΕΛΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ του Δημήτρη Κανελλόπουλου, Ελλάδα – Σερβία – Αλβανία, 2021.
 
Το Βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας - «Μιχάλης Κακογιάννης» για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία:
 
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ του Στέλιου Καμμίτση, Κύπρος – Ελλάδα – Ιταλία, 2020.
 
Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος Meetthe Neighbors του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία:
 
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ του Στέλιου Καμμίτση, Κύπρος – Ελλάδα – Ιταλία, 2020. 
 
Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος >>Film Forward του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία:
 
Η ΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ / THE DAY TODAY του Μαξάνς Σταματιάδης, Γαλλία, 2021
 
Το Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία:
 
ΨΙΘΥΡΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥ / WHISPERSOFWARτου Φλόριαν Χόφμαν, Γερμανία, 2021
 
Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία:
 
Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ / HIVE της Μπλέρτα Μπασόλι, Κόσοβο* - Ελβετία – Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, 2021
 
*Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν θίγει τις θέσεις ως προς το καθεστώς, είναι δε σύμφωνος με την UNSCR 1244/1999 και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
 
 
Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2014-2020 και του προγράμματος MEDIA. Πολύτιμη είναι η στήριξη της ΕΡΤ, επίσημου χορηγού επικοινωνίας του Φεστιβάλ, της COSMOTE TV Μεγάλου Χορηγού του Φεστιβάλ, της Alpha Bank χορηγού προσβασιμότητας, της Mastercard επίσημης κάρτας πληρωμών, της Aegean επίσημου αερομεταφορέα, της Fischer χορηγού βραβείων κοινού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του ΕΟΤ, του ΕΚΟΜΕ, του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και της Jameson.
 
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
 

ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ 62ου ΦΚΘ - ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΤΗΝ "Κ" - ΚΛΙΚ ΕΔΩ

.
Ολα τα τελευταία νέα της Σινεμανίας της "Κ" εδώ 
 Ολες οι τελευταίες κριτικές, εδώ
.

Δείτε αυτά:
.
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
-Οι νέες ταινίες της εβδομάδαςκλικ εδώ.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
΄΄
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλίακλικ εδώ.
.
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..

       


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Η μυθιστορηματική ζωή του Γιανούλη Χαλεπά μέσα από μια έκθεση που διατρέχει όλη του τη ζωή στο Τελλόγλειο
Η μυθιστορηματική ζωή του Γιανούλη Χαλεπά μέσα από μια έκθεση που διατρέχει όλη του τη ζωή στο Τελλόγλειο
με 0 Σχόλια 1393 Views

Το μεγαλείο της τέχνης του, οι τρικυμίες και οι φωτισμένες στιγμές του μέσα από έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά του σημαντικού Έλληνα γλύπτη.Νέα έκθεση. 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή