«Theeb: To λυκάκι από την Ιορδανία που έγινε Λύκος». Είδαμε & Σχολιάζουμε.

618 Views
«Theeb: To λυκάκι από την Ιορδανία που έγινε Λύκος». Είδαμε & Σχολιάζουμε. «Theeb: To λυκάκι από την Ιορδανία που έγινε Λύκος». Είδαμε & Σχολιάζουμε.

«Theeb: To λυκάκι από την Ιορδανία που έγινε Λύκος». Είδαμε & Σχολιάζουμε.

Οι ιδιαιτερότητες της Μέσης Ανατολής με τις διαρκείς βομβιστικές επιθέσεις, τους πολέμους και την προσφυγιά αντικρίζονται στα καθημερινά δελτία ειδήσεων. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μην πληροφορηθούν οι τηλεθεατές για κάποιον καμικάζι, κατά κύριο λόγο, που αποφάσισε να σταθεί στο κέντρο μιας πόλης και να τιναχθεί στον αέρα, σπέρνοντας τον πανικό.
 
Απ’ όλες τις χώρες, όμως, που ανήκουν στον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, η Ιορδανία μένει ανεπηρέαστη από την υπόλοιπη Ανατολή, ούσα η εξαίρεση του κανόνα. Η Ιορδανία είναι η χώρα που έχει ολόκληρη πόλη λαξευμένη σε βράχο κάπου στην έρημο, την Πέτρα, και την Βασίλισσα Ράνια. Τώρα πια, απέκτησε και δικό της ανεξάρτητο κινηματογράφο!
 
Μου κάνει εντύπωση για τον απλούστατο λόγο πως αγνοούσα την ύπαρξή της στα καλλιτεχνικά, μιας και δεν ακούγεται συχνά στα ΜΜΕ, λόγω της ησυχίας που επικρατεί σε σύγκριση με τις γείτονες χώρες της. Από το 2005, συστάθηκε το Ιορδανικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο ενθάρρυνε την δημιουργία ταινιών από Ιορδανούς σκηνοθέτες. Θεσμοθετήθηκε, μεταξύ άλλων, και για να προβληθεί ο ιορδανικός πολιτισμός από γηγενείς και όχι μονάχα από τον Σπίλμπεργκ (Ιντιάνα Τζόουνς και η τελευταία εκστρατεία), την Μπίγκελοου (The Hurt Locker) τον ντε Πάλμα κ.ο.κ.
 
Μέχρι πρότινος, η κινηματογραφία της Ιορδανίας αφορούσε κυρίως μικρού μήκους ταινίες, οι οποίες εμφανίστηκαν από το 2005 και ύστερα. Λίγες ταινίες μεγάλου μήκους, οι οποίες μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, ώσπου ξαφνικά γνωστοποιήθηκε στα πέρατα του κινηματογραφικού κόσμου, χάρη σ’ ένα λυκάκι...
 
Ο 10χρονος Τέεμπ, στα 1916, έχει χάσει τον πατέρα του και ζει με τον αδερφό του, Χουσεϊν. Ως Βεδουίνοι που είναι αναγκάζονται να μετακινούνται από μέρος σε μέρος και ο Χουσεϊν έχει καθήκον να μάθει στον μικρό του αδερφό τις συνήθειες της φυλής του, κάτι που δεν τον ενδιαφέρει. Όταν ένας Βρετανός αξιωματικός θα θελήσει την βοήθεια τους για τη μετάβαση σε κάποιον σταθμό, τότε τα πράγματα αποκτούν μια περίεργη τροπή που θα καθορίσουν την ζωή του Τέεμπ.
 
Τέεμπ σημαίνει λύκος. Ο λύκος είναι τρομακτικός. Τρομακτική είναι η φύση στο σύνολό της. Και στη φύση ανήκει και η έρημος. Το τι γίνεται στην έρημο που περιπλανώνται αυτοί οι Βεδουίνοι είναι στοιχεία του πολιτισμού τους. Ο τρόμος είναι το στοιχείο τους. Όχι τον τρόμο που προκαλούν αν σε περικυκλώσουν και σε απειλήσουν, χρησιμοποιώντας όπλα και ακαταλαβίστικες για μας λέξεις, αλλά ο τρόμος που τους συντροφεύει κάθε φορά που περιπλανώνται.
 
Η περιπλάνηση σχετίζεται με την εύρεση νερού, με την κτηνοτροφία στην άνυδρη και καθόλου πρόσφορη έρημο, με την επιβίωση από άλλες φυλές που θα διεκδικήσουν λάφυρα και καμήλες. Μια επιβίωση που μοιάζει με θρίλερ. Και τι θα κάνει άμα τελειώσει το νερό, τι θα γίνει άμα μας επιτεθούν κάποιοι; Ερωτήματα που δημιουργούν ατμόσφαιρα τρομακτική, αγχωτική και ανυπόφορη ψυχολογικά, με ζέστη να απειλεί τα πρωινά και αμμοθύελλες τα βραδινά.
 
Η ταινία στο 90λεπτο που διαρκεί έχει τα στοιχεία ενός φυσιολογικού θρίλερ. Μακριά από μανιέρες και ερασιτεχνισμούς, οι εξελίξεις που αποτελούν προκλήσεις για τον ήρωα που προσπαθεί να επιβιώσει είναι τόσο φυσιολογικά σκεπτόμενες και δοσμένες που είναι απορίας άξιο που δεν τις σκέφτονται οι άνθρωποι των – και καλά – επιτυχημένων ταινιών του είδους. Δεν έχουμε μια ηθογραφική ταινία, ούτε μια πολεμική περιπέτεια, αλλά ένα δραματικό θρίλερ πάνω στην επιβίωση ενός μικρού παιδιού στην έρημο, στις αμφιταλαντεύσεις του και στα όσα θα έχει να κάνει, χωρίς να διδαχθεί. Άψογη η σύλληψη μιας καθόλου πρωτότυπης ιδέας και ιδιαίτερα καλογραμμένη και σκηνοθετημένη.
 
Εκτός από την σεναριακή απόδοση, οι ερμηνείες είναι πειστικές και δοσμένες ανάλογα με τις αρμοδιότητες που διεκπεραιώνει ο καθένας στο σενάριο. Ο μικρός ατίθασος, ο αγχωμένος Βρετανός αξιωματικός, ο οδηγός που πρέπει να προσέχει τον δρόμο και τον αδερφό του και ο διερμηνέας που ρυθμίζει τις παρεξηγήσεις που προκύπτουν. Είναι από τις περιπτώσεις που οι ρόλοι δεν χρειάζονται να έχουν βαρύτητα. Αρκεί να ταιριάζουν στις καθημερινές συνήθειες των πρωταγωνιστών.
 
Έτσι λοιπόν, οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι παίζονται από πραγματικούς Βεδουίνους, με εξαίρεση του Βρετανού αξιωματικού, ο οποίος – ω, τι έκπληξη – είναι Βρετανός επαγγελματίας ηθοποιός. Είναι εκπληκτικό το πώς πείθει η ταινία ότι οι πρωταγωνιστές αποκλείεται να παίζουν τόσο ρεαλιστικά, ενώ δεν έχουν πάει σε δραματική σχολή και δεν πάρθηκαν από κάστινγκ. Δεν δημιουργείται η υπόνοια πως είναι μη επαγγελματίες και όταν μαθαίνεται, ακούγεται μεγαλοπρεπώς ένα “Αποκλείεται”. Ε, ναι, δεν είναι αναγκαίο να σπουδάσεις σε δραματική σχολή για να παίξεις κάποιον ρόλο που είναι ουσιαστικά η ζωή σου.
 
Συνοψίζοντας (=), αυτή η ταινία ήταν η πρώτη ιορδανική ταινία που προσπάθησε να παρουσιάσει κάτι αξιοπρεπές και καθόλου ερασιτεχνικό στον υπόλοιπο κόσμο, έχοντας πολλά στοιχεία ερασιτεχνισμού. Δεν φάσκω κι αντιφάσκω, απλώς το να κάνεις μια άρτια ταινία, να σαρώσεις τα φεστιβάλ του κόσμου με ένα καστ που αποτελείται από καθαρά ερασιτέχνες και να χαρίσεις ένα άρτιο και αισθητικό αποτέλεσμα στον θεατή είναι κάτι που το παραδέχομαι.
 
Η ταινία αυτή παραλίγο να κερδίσει και το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Το καλό με τη συγκεκριμένη Ακαδημία είναι πως γνωστοποιεί καλές ταινίες που δεν θα βλέπαμε διαφορετικά αν δεν ήταν υποψήφιες, διότι δεν θα γνωρίζαμε την υπάρξή τους.
 
Εκτός από τους μικρομηκάδες τις Ιορδανίας, εύχομαι να δούμε κι άλλες επιτυχίες από τη συγκεκριμένη χώρα...
 
7/10
 
λ
AΠΟ 5 ΜΑΙΟΥ 2016 ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΔΩ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ [Δ.Τ.] ΕΔΩ

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή