Τι ειπώθηκε στην ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

289 Views
Τι ειπώθηκε στην ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Τι ειπώθηκε στην ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Τι ειπώθηκε στην ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
  H αυλαία του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα άνοιξε με μια λιτή τελετή την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014, στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον. Ακολούθησε σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα η προβολή του ντοκιμαντέρ Λίναρ / Linar της Νάστια Ταράσοβα, η συγκινητική καταγραφή της περιπέτειας υγείας ενός μικρού αγοριού.
 
Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης, καλωσόρισε στη 16η διοργάνωση τους θεατές, τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας και τους θεσμικούς φορείς, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι μια διοργάνωση που, με την αδιάκοπη υποστήριξη του κοινού της πόλης και των συνεργατών μας, κατάφερε να αναπτυχθεί ταχύτατα, καταλαμβάνοντας μία σημαντική θέση στον διεθνή χώρο των φεστιβάλ. Όλοι μας έχουμε δικαίωμα πρόσβασης στην ανεξάρτητη εναλλακτική ενημέρωση που παρέχει το ντοκιμαντέρ. Είναι οι εικόνες του κόσμου μας άμεσες και ανεπηρέαστες από σκοπιμότητες. Στόχος, η επαφή με τα γεγονότα ανά τον κόσμο αλλά ταυτόχρονα και η προβολή ανθρωπίνων ιστοριών που διασκεδάζουν, ενημερώνουν ή συγκινούν». 
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του 16ου ΦΝΘ, ο κ. Εϊπίδης σημείωσε: «Θα προβληθούν 191 ταινίες από 42 χώρες και θα υποδεχθούμε 52 ξένους σκηνοθέτες. Θα γίνουν δύο αφιερώματα, το πρώτο στον πρόωρα χαμένο φίλο και σημαντικό υποστηρικτή του Φεστιβάλ, Πίτερ Ουιντόνικ, και το δεύτερο στον Γάλλο σκηνοθέτη Νικολά Φιλιμπέρ. Επιλεγμένες ταινίες από το πρόγραμμα θα ταξιδέψουν ξανά για να συναντήσουν το κοινό των πόλεων της περιφέρειας σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους και κινηματογραφικές λέσχες. Επίσης, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα αναμεταδίδει ταυτόχρονα την προβολή των ταινιών της ζώνης των 20:30 απευθείας από το Ολύμπιον σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας». Ο κ. Εϊπίδης αναφέρθηκε και στην Αγορά Ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ, η οποία θα υποδεχτεί περισσότερους από 140 αγοραστές, εκπροσώπους τηλεοπτικών καναλιών και εταιριών πωλήσεων, παραγωγούς και διανομείς, ενώ επίσης, όπως είπε, στη φετινή διοργάνωση θα είναι παρόντες 62 ξένοι δημοσιογράφοι και ανταποκριτές διεθνών μέσων. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Όπως κάθε χρόνο, φιλοξενούμε την εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN με 70 συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, για άλλη μια χρονιά θα έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε ομάδες φοιτητών που μας έρχονται φέτος από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας, το Columbia University στη Νέα Υόρκη και το Πανεπιστήμιο του Γούστερ στη Μεγάλη Βρετανία». Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Εϊπίδης τόνισε: «Παρά τις δυσκολίες που περνά η χώρα μας, το Φεστιβάλ συνεχίζει να εξελίσσεται. Η διεθνής επιτυχία του θεσμού προβάλλει θετικά την Θεσσαλονίκη και εκτός συνόρων, σαν σημαντικό πόλο έλξης και πολιτισμού».
 
Στη συνέχεια, ο κ. Εϊπίδης κάλεσε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να κηρύξει την έναρξη του 16ου ΦΝΘ. Ο κ. Μπουτάρης ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα διοίκηση του Φεστιβάλ, τονίζοντας ότι «πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει ένα θεσμό με ιδιαίτερη δυναμική για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ο οποίος αγκαλιάστηκε από την παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό της Θεσσαλονίκης». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ αναγνωρίζοντας σ' αυτό ένα από τα πιο ζωντανά και δυναμικά πρόσωπα της πόλης με διεθνή καθιέρωση. Ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης αλλά και ως συνεπής σινεφίλ, θα παρέχω κάθε δυνατή υποστήριξη». Ο κ. Μπουτάρης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κλείσιμο της ΕΡΤ, λέγοντας ότι «χάθηκε ένας σημαντικός χρηματοδότης στην παραγωγή ντοκιμαντέρ. Νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφτεί τον τρόπο που λειτουργούσε η ΕΡΤ σε σχέση με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και να προταθεί κάποια λύση».
 
Αμέσως μετά, ο κ. Εϊπίδης κάλεσε στη σκηνή του Ολύμπιον τη σκηνοθέτιδα Νάστια Ταράσοβα, προκειμένου να προλογίσει το ντοκιμαντέρ της με τίτλο Λίναρ, την ταινία έναρξης του φετινού Φεστιβάλ. Η δημιουργός εξήγησε ότι πρόκειται για την πρώτη της ταινία, για την οποία χρειάστηκαν πέντε χρόνια να ολοκληρώσει. «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δραματική ιστορία, την οποία ωστόσο ελπίζω να την απολαύσετε», υπογράμμισε η ίδια. Το ντοκιμαντέρ Λίναρ συγκίνησε το κοινό, καθώς εστιάζει στην ιστορία ενός εξάχρονου αγοριού από τη Ρωσία που ταξιδεύει στην Ιταλία προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.
 
Την τελετή έναρξης του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι: Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα, βουλευτής, Έλλη Χρυσίδου Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αντώνιος Καρούμπης Αντιδήμαρχος Σχολικής Μέριμνας, Αθλητισμού και Δια βίου Μάθησης, Φίλιος Στάγκος, γενικός διευθυντής TV100 και μέλος Δ.Σ. του ΦΚΘ, Σπύρος Πέγκας εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης και μέλος Δ.Σ. του ΦΚΘ, Βικτωρία Γεωργουβέλα, σύμβουλος πολιτιστικής διαχείρισης, μέλος του Δ.Σ. του ΦΚΘ, Παντελής Πετμεζάς, Πρόξενος Καναδά, Dr Ingo Von Voss, Πρόξενος Γερμανίας,  Marko Suomalainen, Πρόξενος Φινλανδίας, Χρήστος Σαραντόπουλος, Πρόξενος Ιταλίας, Salamon Paven Martin Ladislau, Πρόξενος Ρουμανίας, Σπύρος Βούγιας, συγκοινωνιολόγος, καθηγητής του ΑΠΘ, Χάρης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος ΕΕΣ, Βαγγέλης Ιωακειμίδης, Διευθυντής Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Γιάννης Μυλόπουλος, Πρύτανης Α.Π.Θ., Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης Πρόεδρος Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, κ.ά.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή