TDF19 – Θα έχουμε πάντα το Βερολίνο – Ανταπόκριση από το 19ο ΦΝΘ – 6η μέρα. Είδαμε & Σχολιάζουμε.

60 Views
TDF19 – Θα έχουμε πάντα το Βερολίνο – Ανταπόκριση από το 19ο ΦΝΘ – 6η μέρα. Είδαμε & Σχολιάζουμε. TDF19 – Θα έχουμε πάντα το Βερολίνο – Ανταπόκριση από το 19ο ΦΝΘ – 6η μέρα. Είδαμε & Σχολιάζουμε.

TDF19 – Θα έχουμε πάντα το Βερολίνο – Ανταπόκριση από το 19ο ΦΝΘ – 6η μέρα. Είδαμε & Σχολιάζουμε.

Τι σημαίνει να πηγαίνει ένας γνωστός στην Γερμανία; Σοκολάτες ή και λουκάνικα. Κυρίως σοκολάτες Lindt. Kαι η καλύτερή μου φίλη επισκέφθηκε το Βερολίνο, ήρθε προχθες και μου έλεγε κάπως γκρινιάρικα ότι δεν πήγε στο Φεστιβάλ ακόμα. Την καθησυχάζω και της προτείνω να πάμε αύριο μαζί σε μια ταινία που θα μιλάει για το Βερολίνο. Με ακόμα μεγαλύτερη νοσταλγία, μου διηγείται τα όσα πέρασε σ’ αυτήν την μαγική, επίπεδη πόλη και αρχίζει να με καταλαβαίνει για ποιον λόγο όταν έρχομαι από την Γερμανία στην Ελλάδα έχω μια μικρή θλίψη. Η σημερινή ταινία, πάντως, της επέκτεινε για δύο ώρες το ταξίδι της.
 
20:15 – Τόνια Μαρκετάκη

Ο διάλογος του Βερολίνου του Νίκου Λιγγούρη – Ελλάδα,Γερμανία

Το ημερολόγιο ενός Πολιτιστικού Ανταποκριτή. Έτσι υποτιτλοφορούταν το χρονικό του Έλληνα ομογενή δημιουργού. Αν και ο ίδιος θεωρούσε ατυχή τη σύγκριση ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία, ουσιαστικά αυτό κατάφερε. Με σκόρπιες καλλιτεχνικές διακοπές και μπόλικο αρχειακό υλικό, σύγκρινε το κλασσικιστικό αρχιτεκτονικό μοτίβο της γερμανικής πρωτεύουσας με την διαφορά των πολιτιστικών έθιμων και συνηθειών στην Κρήτη.
 
Ο μηδενισμός των αποστάσεων σε έφερνε σε άλλον κόσμο. Από το ηλεκτρονικό Βερολίνο των τεχνητών ήχων στα Ψηλορείτικα χωριά με τα παραδοσιακά όργανα. Τα 3.000 χλμ είναι η πιο μικρή διαφορά τους, τη στιγμή που παλιά ήταν η μεγαλύτερη. Ο δημιουργός του φιλμ απορούσε την ίδια στιγμή πώς οι Γερμανοί είναι από τους πιο ένθερμους ευρωπαϊστές, την στιγμή που επιθυμεί να κατασκευάσει ένα Πρώσικο παλάτι στο κέντρο του Βερολίνου, για να τους θυμίζει το παρελθόν των Κάιζερ. Πώς γίνεται ο πόνος και η οδύνη που κρύβουν οι οδοί και τα κτίρια του Βερολίνου να αγνοούνται επιδεικτικά; Πώς γίνεται το Βερολίνο να έχει εμποροποιηθεί τόσο πολύ, σε σημείο που να πληροί τις επιταγές της παγκοσμιοποίησης και όχι της βαριάς πρόσφατης ιστορίας που κουβαλάει όσο κανένα μέρος στον κόσμο;
 
Σε πολλά σημεία, δεν κατάλαβα τι ήθελε να πει ο σκηνοθέτης. Πεταγόταν από το ένα θέμα στο άλλο, σαν να πρόκειται για συζήτηση, αλλά οι πομφόλυγες που πετούσε από ‘δω κι από ‘κει δεν κατάφεραν να μεταδώσουν τον σκοπό του. Μάλιστα, ο τρόπος που διάβαζε το σενάριό του έμοιαζε σαν να μην πιστεύει αυτά που λέει. Παρά την έλλειψη κατανόησης, η οποία μπορεί να οφείλεται και σε μένα, λόγω της δικιάς μου έλλειψης γνώσεων, δεν με πτόησαν τα αρνητικά της ταινίας. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και με έκανε να φύγω από την αίθουσα με μια αίσθηση ότι έμαθα αρκετά πράγματα για το παρελθόν μιας πόλης που θα ήθελα να την περπατήσω και να γνωρίζω τι υπάρχει κάτω από κάθε κτίριο και πεζοδρόμιο που πατώ.
 
Ραντεβού αύριο με την τελευταία μέρα της ανταπόκρισης και το τελευταίο ντοκιμαντέρ που θα παρακολουθήσω…
  --------------
----------------
#TDF19 #filmworm #Doc #Cinemania #Berlin #Dialogue #Deutschland #Greece #PandelisTsompanis #Kulturosupa #Κουλτουρόσουπα

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή