360ο Taratsa film festival : Ημέρα 3η. Τελικά ωραία φάση… αν βρεις κενές θέσεις…

246 Views
360ο Taratsa film festival : Ημέρα 3η. Τελικά ωραία φάση… αν βρεις κενές θέσεις… 360ο Taratsa film festival : Ημέρα 3η. Τελικά ωραία φάση… αν βρεις κενές θέσεις…

360ο Taratsa film festival : Ημέρα 3η. Τελικά ωραία φάση… αν βρεις κενές θέσεις…

Την Τρίτη μέρα του φεστιβάλ είχαμε πια καταλάβει πως ο κόσμος έφτανε από πολύ νωρίς στις προβολές ώστε να προφτάσει ένα σκαμπουδάκι, καρεκλάκι ή μια θέση στο πλακάκι οπότε ξεκινήσαμε νωρίς, πολύ νωρίς για το Παλιό Χαμάμ, δηλαδή στις 9 και 20 ήμασταν ήδη εκεί. Παρότι φτάσαμε 40 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής το μικροσκοπικό ταρατσάκι ανάμεσα στους τρούλους του χαμάμ και τα δέντρα της Αριστοτέλους ήταν ήδη κατειλημμένο από το φιλοθεάμων κοινό. Δεν είναι να απορείς βέβαια ο χώρος είναι εντυπωσιακός, με έξυπνο φωτισμό και ακόμα και χωρίς να είχε προβολή είναι ένα υπέροχο μπαρ για τα ζεστά και γεμάτα υγρασία καλοκαιρινά βράδια του Θεσσαλονικίωτικου καλοκαιριού.
 Μετά από τις απαραίτητες συνεννοήσεις με τους υπεύθυνους του Φεστιβάλ, βρήκαμε δυο σκαμπό δίπλα στο μπαρ για να παρακολουθήσουμε τη προβολή. Παραγγείλαμε τα ποτά μας και είχαμε σχεδόν μισή ώρα να τα απολαύουμε υπό τους ήχους χαλαρής μουσικής, μέχρι να ξεκινήσει η προβολή. Ο κόσμος συνεχώς αυξανόταν, άλλοι βρήκαν να κάτσουν αλλά δεν ήταν και λίγοι αυτοί που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν λόγω έλλειψης χώρου. Η αλήθεια να λέγεται η ταράτσα του Παλιού Χαμάμ είναι μικρή-πολύ μικρή για θερινό σινεμά ή για να φιλοξενήσει event με τέτοια προσέλευση. Επίσης η τοποθέτηση των θεατών σε σκαμπό μπαρ αντί για καρεκλάκια, έκανε τη προβολή πιο δύσκολη και το κινηματογραφικό πανί μη ορατό. Παρόλα τα αρνητικά, όταν τα φώτα έσβησαν αφήσαμε την ταράτσα να μας παρασύρει στη μαγεία της.  Το αεράκι που φυσούσε και το τοπίο γύρω με τα δέντρα, την πλατεία Αριστοτέλους και τους φωτισμένους τρούλους μπορεί να συνεπάρει ακόμα και τους πιο κυνικούς, σε μια πολύ διαφορετική εμπειρία, θερινού κινηματογράφου.
Παρακολουθήσαμε την ταινία “Anonyma - Eine Frau in Berlin, μια ταινία εποχής με σκοτεινά πλάνα, θλιμμένη και βίαιη. Η υπόθεση βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία, από ένα βιβλίο που πρωτοειπώθηκε το 1954 και εξιστορεί τα γεγονότα του τέλους του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στο Βερολίνο. Περιγράφει μέσα από τα μάτια της αφηγήτριας τις εμπειρίες βιασμού αλλά και τα γεγονότα, που συνέβησαν μετά την εισβολή των ρώσικων στρατευμάτων από τις 22 Απριλίου έως τις 22 Ιουνίου του 1945. Η ταινία αυτή προσφέρει μια νέα όψη του πολέμου και του τι συμβαίνει μετά από ένα πόλεμο, ενώ μας ξεναγεί σε ένα περίεργο κράμα από πολιτισμούς και γλώσσες , που εξαναγκάστηκαν να συμβιώσουν για μια σκληρή περίοδο. Η μουσική στο υπόβαθρο της ταινίας , οι ερμηνείες αλλά και η ενδιαφέρουσα φωτογραφία και οι απόψεις του Βερολίνου μετά το πέρας του πολέμου μας οδηγούν σε ένα βαρύ,γεμάτο βία ταξίδι στο παρελθόν. Δυστυχώς υπήρξαν και κάποια τεχνικά προβλήματα, πότε σταματούσε ο ήχος και πότε εμφανίζονταν διπλοί υπότιτλοι γερμανικοί και ελληνικοί μαζί, με αποτέλεσμα να είναι κάπως δύσκολο να παρακολουθήσεις την ταινία.
.
Για μας το 360ο Taratsa film festival ολοκληρώθηκε με τη σημερινή, τρίτη κατά σειρά παρουσίαση, ενώ συνεχίζεται έως και την Κυριακή 24 Αυγούστου. Ένα αστικό καλλιτεχνικό πείραμα νέων ανθρώπων που αναμφισβήτητα πέτυχαν το σκοπό τους ενώ είμαστε βέβαιοι ότι το επόμενο καλοκαίρι θα είναι ακόμη καλύτερο.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή