360ο Taratsa film festival: Ημέρα 2η. Για αλλού ξεκινήσαμε, και αλλού καταλήξαμε…

241 Views
360ο Taratsa film festival: Ημέρα 2η. Για αλλού ξεκινήσαμε, και αλλού καταλήξαμε… 360ο Taratsa film festival: Ημέρα 2η. Για αλλού ξεκινήσαμε, και αλλού καταλήξαμε…

360ο Taratsa film festival: Ημέρα 2η. Για αλλού ξεκινήσαμε, και αλλού καταλήξαμε…

Η magenta( ελληνιστί μωβ) ταράτσα: Παλιό Χαμάμ. Η κίτρινη ταράτσα : Fragile bar
    Για τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ ξεκινήσαμε με την φιλόδοξη ελπίδα να παρακολουθήσουμε στη μωβ ταράτσα την κουλτουρο-κομεντί Unmade Beds. Όταν είχε παιχτεί στο πολυαγαπημένο μας Φεστιβάλ την είχαμε χάσει μιας και τα πλήθη συρρέανε να δούνε 20something’s να κάνουν σεξ σε ξέστρωτα κρεβάτια και ήτανε sold out. Ένας από τους πιο συγκλονιστικούς αρχαιολογικούς χώρους στη πόλη μας θα φιλοξενούσε στη ταράτσα του ταινία που δεν έχω δει, και απλά δεν υπήρχε περίπτωση να το χάσουμε.
   Δυστυχώς η ταράτσα που φιλοξενούσε τη προβολή ήταν ιδιαίτερα μικρή και γεμάτη με κόσμο ενώ δεν υπήρχε ούτε μισό πλακάκι στα δάπεδα για να κάτσουμε κατάχαμα και να απολαύσουμε την προβολή. Ήδη από τις δέκα παρά τέταρτο ( η προβολή ξεκινούσε στις 10) κάθε καρεκλάκι, σκαμπουδάκι και επιφάνεια για όρθιους ήταν κατειλημμένη. Συνεπώς κατεβήκαμε τα σκαλιά του υπέροχου χώρου και σπεύσαμε να προφτάσουμε την προβολή του βωβού κινηματογράφου στη κίτρινη ταράτσα, δηλαδή στο fragile bar στη Βαλαωρίτου. Ίσως σήμερα που θα φτάσουμε κάπως νωρίτερα να είμαστε πιο τυχεροί και να κατορθώσουμε να παρακολουθήσουμε την προβολή του “ Anonyma- Eine Frau in Berlin”.
   Συνεχίσαμε λοιπόν στην πιο κοντινή ταράτσα αυτή του Fragile Bar χωρίς πολλές προσδοκίες. Γενικά όταν έμαθα πως στην ταράτσα του Fragile Bar θα προβάλλεται βουβός κινηματογράφος, περίμενα απλά οι ταινίες να παίζουν στον λευκό τοίχο ( στον οποίο γίνονται προβολές από βίντεο και ταινίες χωρίς ήχο καθημερινά κατά τη λειτουργία του bar) με τη μουσική του bar και τις ομιλίες του κόσμου ως soundtrack. Περίμενα δηλαδή πως η προβολή, δεν θα ήταν ακριβώς προβολή αλλά ένα ακόμα βράδυ στο γνωστό και αγαπημένο bar. Για άλλη μια φορά δεν βρήκαμε να κάτσουμε αλλά αποφασίσαμε να σταθούμε για λίγη ώρα όρθιοι και να δούμε πως θα κυλήσει η προβολή.
   Ευτυχώς η διοργάνωση του φεστιβάλ για ακόμη μια φορά με ξάφνιασε θετικά. Όταν ξεκίνησε η προβολή η μουσική του μπαρ σταμάτησε, και αντικαταστάθηκε με τη γνωστή σχεδόν ορχηστρική κλασσική μουσική που οφείλει να συνοδεύει τον βουβό κινηματογράφο. Οι ομιλίες των πελατών του μπαρ φυσικά δεν μπορούσαν να διακοπούν, αλλά η προβολή κύλησε ομαλά και ευχάριστα με σωστή ατμόσφαιρα. Παρακολουθήσαμε δυο αριστουργήματα του βωβού κινηματογράφου.
    Η προβολή ξεκίνησε με το “The haunted house” του Buster Keaton, με διάρκεια 21 λεπτά, που γυρίστηκε το 1921. Παρά το στοιχειωμένο όνομα, η ταινία ήταν μια διαχρονική κωμωδία, που μας μετέφερε σε μια εποχή όπου το σινεμά ήταν πολύ διαφορετικό από ότι σήμερα. Η προβολή συνεχίστηκε με το “The cabinet of Dr. Caligari”, που γυρίστηκε το 1920 και είναι ένα από τα πρώτα μεγάλου μήκους φιλμ τρόμου του βωβού κινηματογράφου. Η ταινία είναι γνωστή για τα αφηρημένα και πρωτότυπα σκηνικά της , ενώ ήταν και μια από τις πρώτες ταινίες που εισάγανε την έννοια της « αναπάντεχης εξέλιξης» στη πλοκή της ταινίας.
   Και οι δύο κλασσικές αυτές ταινίες του βωβού κινηματογράφου είναι διαθέσιμες στο κοινό και στο YouTube, αν και για μια πραγματικά ενδιαφέρουσα προβολή που θα κρατήσει το ενδιαφέρον αμείωτο, το λευκό πανί και το σκοτάδι του κινηματογράφου είναι μάλλον απαραίτητο.
   Μοναδική αμέλεια της διοργάνωσης κατά τη γνώμη μου είναι ότι για το Fragile Bar , δηλαδή για την κίτρινη ταράτσα δεν υπήρχε πουθενά αναρτημένο στο internet ποιες ταινίες θα προβληθούν , με αποτέλεσμα από τη μια να μην προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού και από την άλλη όσοι όντως επιλέξουν να παρακολουθήσουν βουβό κινηματογράφο να μην γνωρίζουν τo πρόγραμμα τους περιμένει.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Εργαζόμενοι Τέχνης και Πολιτισμού: Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων για το επίδομα 534 ευρώ
Εργαζόμενοι Τέχνης και Πολιτισμού: Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων για το επίδομα 534 ευρώ
με 0 Σχόλια 1385 Views
..μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις οι εργαζόμενοι της Τέχνης και του Πολιτισμού για τη χορήγηση του επιδόματος των 534 ευρώ για τον μήνα Ιανουάριο και το επίδομα 534 ευρώ για τον μήνα Φεβρουάριο, 
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή