4 ταινίες από την Ασία σε πανελλήνια πρεμιέρα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

1352 Views
4 ταινίες από την Ασία σε πανελλήνια πρεμιέρα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης 4 ταινίες από την Ασία σε πανελλήνια πρεμιέρα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

 
23 – 26 Φεβρουαρίου 2020, αίθουσα Σταύρος Τορνές
 
Τον συναρπαστικό κόσμο του ασιατικού κινηματογράφου μάς καλεί να ανακαλύψουμε αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης μέσα από το αφιέρωμα «Οικογένεια: ένα περίπλοκο οριγκάμι», που θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 23 έως την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, στο αγαπημένο σινεφίλ στέκι, την αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης).
 
Στο πλαίσιο του αφιερώματος προβάλλονται τέσσερις ταινίες, με κεντρικό θέμα την οικογένεια, οι τρεις εκ των οποίων παρουσιάζονται σε πανελλήνια πρεμιέρα.
.
Πρόκειται για τα φιλμ:
 
Νορβηγικό δάσος (2010) του Αν Χουνγκ Τραν, μια ταινία για την χαμένη νιότη και τον έρωτα, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του σπουδαίου Χαρούκι Μουρακάμι.

Tokyo Sonata (2008) του Κιγιόσι Κουροσάβα, ένα συγκλονιστικό φιλμ που αποτυπώνει την αγωνία της ανεργίας, αλλά και την ισοπεδωτική τραγικότητα της ρουτίνας, 

Το σπίτι του μικρού πτηνού (2018), το πολυβραβευμένο ντεμπούτο της Μπόρα Κιμ, που μας παρουσιάζει το ταξίδι ενηλικίωσης της μικρής πρωταγωνίστριας σε έναν κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, και

Move the Grave (2019) του Σενγκ ο Ζονγκ, ένα ζεστό road movie για τις αδερφικές σχέσεις και τις δοκιμασίες που αυτές αντιμετωπίζουν.
.

Το αφιέρωμα συνεπιμελείται ο κριτικός κινηματογράφου με ειδικότητα στο ασιατικό σινεμά Παναγιώτης Κοτζαθανάσης, ο οποίος και θα παρουσιάσει τις ταινίες.
.

Πρόγραμμα προβολών
ΚΥΡ 23/2  21:00 Νορβηγικό δάσος
ΔΕ   24/2   21:00 Tokyo Sonata
ΤΡ   25/2   21:00 Το σπίτι του μικρού πτηνού
ΤΕ 26/2   21:00 Move the grave

Οι ταινίες του αφιερώματος:    
 
Νορβηγικό δάσος / Norwegian Wood ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ
(Ιαπωνία, 2010)
 
Σκηνοθεσία:Αν Χουνγκ Τραν/Anh Hung Tran. Σενάριο: Haruki Murakami, Anh Hung Tran. Με τους: Ken’ichi Matsuyama, Rinko Kikuchi, Kiko Mizuhara. Έγχρωμη. 133΄.
 
Βαθύτατα υπαρξιακός και παράδοξα ρεαλιστής, ο μεγάλος Χαρούκι Μουρακάμι συνυπογράφει την μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του πιο ανθρώπινου από τα μυθιστορήματά του, στήνοντας μια περίλυπη νοσταλγική γιορτή για τη χαμένη νιότη και τον έρωτα που γλιστρά συνέχεια, μα δίχως να μας στερεί ποτέ τη γλυκύτητα της προσδοκίας του. Γυρισμένο εξ ολοκλήρου στην πρωτεύουσα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, το φιλμ προσεγγίζει την μετάλλαξη της συμπεριφοράς της νεολαίας της χώρας, δύο δεκαετίες μετά το πέρας του Μεγάλου Πολέμου, που τόσα δεινά της προκάλεσε.
&#
 
Tokyo Sonata ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ
(Ιαπωνία, 2008)
Σκηνοθεσία: Κιγιόσι Κουροσάβα/Kiyoshi Kurosawa. Σενάριο: Kiyoshi Kurosawa, Max Mannix, Sachiko Tanaka. Με τους: Teruyuki Kagawa, Kyoko Koizumi, Yu Koyanagi. Έγχρωμη, 120΄.
 
Ο Ρουέι, ένας πιστός και δραστήριος υπάλληλος χάνει τη δουλειά του εξ αιτίας περικοπών τις οποίες, με έναν τρόπο, αυτός επέσπευσε. Μην μπορώντας να αντέξει τον εξευτελισμό, αποφασίζει να κρύψει τα πάντα από τη γυναίκα του, φεύγοντας κάθε πρωί για την «δουλειά» και καταλήγοντας στην ουρά του συσσιτίου. Η γυναίκα του, η οποία υποπτεύεται ότι κάτι συμβαίνει, σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αλήθεια, επιλέγοντας, ωστόσο, να προσποιείται ότι δεν γνωρίζει τίποτε. Ένα συγκλονιστικό φιλμ που αποτυπώνει την αγωνία της ανεργίας, αλλά και την ισοπεδωτική τραγικότητα της ρουτίνας.
 
Το σπίτι του μικρού πτηνού / House of humming bird
(Νότια Κορέα, 2018)
Σκηνοθεσία- Σενάριο: Μπόρα Κιμ/ Bora Kim. Με τους: Ji-hu Park, Sae-byeok Kim, Seung- Yun Lee. Έγχρωμη, 138΄.

Σε ένα σπίτι που καταρρέει, σε μία χώρα που αναπτύσσεται ραγδαία, σε έναν περίγυρο που δεν την καταλαβαίνει, σε μια σειρά από αδιέξοδες ερωτικές εξερευνήσεις, ένα κορίτσι ανοίγει αντίξοο δρόμο προς την ενηλικίωση και προς ένα μοντέρνο κόσμο που αλλάζει ιλιγγιωδώς. Και μια σκηνοθέτιδα από τη Νότια Κορέα παραδίδει το πιο πολυβραβευμένο ντεμπούτο του 2019 (25 βραβεία μέχρι στιγμής σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού).
 
Move the grave ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΠΡΕΜΙΕΡΑ
(Νότια Κορέα, 2019)
Σκηνοθεσία- Σενάριο: Σενγκ ο Ζονγκ/Seung-O Jeong. Με τους: Jang Liu. Έγχρωμη, 98΄.
 
Σε αυτό το άτυπο roadmovie μια ανύπαντρη μητέρα ενός προβληματικού παιδιού αναγκάζεται να αφήσει τη δουλειά της και μαζί με τις άλλες δύο αδερφές της αναλαμβάνουν τη μεταφορά του τάφου του πατέρα τους σε μια απομονωμένη περιοχή της επαρχίας, αφού το νεκροταφείο πρόκειται να μετατραπεί σε εργοτάξιο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι σχέσεις τους θα δοκιμαστούν, σε ένα παράδοξα ζεστό φιλμ το οποίο κέρδισε το βραβείο της καλύτερης ασιατικής ταινίας στο πρόσφατο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βαρσοβίας.
 
 
ΙNFO
Χώρος: Αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)
Τιμές εισιτηρίων: 4€ (γενική είσοδος), 3€ (κάτοχοι CineΚάρταF), δωρεάν (κάτοχοι CineΚάρταF Gold
 
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα διατίθενται σε προσφορά οι παρακάτω εκδόσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:
Shohei Imamura - 8,00 (αρχική 15,00)
Wong Kar Wai - 14,00 (αρχική 20,00)
Hirokazu Kore-Eda - 1,00 (αρχική 2,00)
Mikio Naruse - 4,00 (αρχική 7,00)
Nagisa Oshima - 7,00 (αρχική 10,00)
Pinku Eiga - 2,50 (αρχική 5,00)
Seijun Suzuki - 7,00 (αρχική 10,00)
Νέοι σκηνοθέτες από την Κίνα - 2,00 (αρχική 4,00)

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή