Αφιέρωμα στον Θεσσαλονικιό σκηνοθέτη Απόστολου Κρυωνά από τη Κινηματογραφική Λέσχη Solaris.

613 Views
Αφιέρωμα στον  Θεσσαλονικιό σκηνοθέτη Απόστολου Κρυωνά από τη Κινηματογραφική Λέσχη Solaris. Αφιέρωμα στον Θεσσαλονικιό σκηνοθέτη Απόστολου Κρυωνά από τη Κινηματογραφική Λέσχη Solaris.

Αφιέρωμα στον  Θεσσαλονικιό σκηνοθέτη Απόστολου Κρυωνά από τη Κινηματογραφική Λέσχη Solaris.
Την Τρίτη 29 Απριλίου 2014 η Κινηματογραφική Λέσχη Solaris ξεκινά ένα μικρό αφιέρωμα σε ένα από τους πιο παλιούς σκηνοθέτες της Θεσσαλονίκης. Στο Café Bazaar, Παπαμάρκου 34, πίσω από την πλατεία Άθωνος, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 29 Απριλίου θα προβληθούν ταινίες του Απόστολου Κρυωνά.
Ο τιμώμενος σκηνοθέτης εκτός από τους παλιότερους κινηματογραφιστές στη Θεσσαλονίκη, έχει να δείξει ένα πλούσιο παρελθόν. Ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα ως βοηθός του Τάκη Κανελλόπουλου. Με δεδομένο ότι ο Κανελλόπουλος θεωρείται ως ο πατέρας του ελληνικού ντοκιμαντέρ -ο «Μακεδονικός γάμος» προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης εγκαινιάζοντας την κινηματογραφική ιστορία του ντοκιμαντέρ-, τότε και ο Κρυωνάς είναι από τους πρωτεργάτες του ντοκιμαντέρ που το υπηρετεί πιστά σε όλη του την κινηματογραφική καριέρα.
Οι ταινίες του έχουν να κάνουν με τα Βαλκάνια. Ο ίδιος θα πει: «Αισθάνομαι Βαλκάνιος πάνω απ' όλα και επιπλέον, αυτό που μ' ενδιαφέρει ως κινηματογραφιστή είναι να βρω τι μας ενώνει, να βρω το αποτύπωμα της ιστορίας και τα κοινά χαρακτηριστικά με το γείτονά μου. Βλέπω τις καθημερινές του σχέσεις, τον τρόπο που κηδεύει τους νεκρούς του, που διασκεδάζει, που χτίζει τα σχολειά του. Βλέπω αυτές τις εξάρσεις της ζωής, κοινές στο Βούλγαρο, στο Σκοπιανό ή τον Έλληνα, αναγνωρίζω τις αγωνίες του, τη μοίρα και την αντοχή του.». Η ταινία του «Οι άνεμοι», ένα ποιητικό έργο πάνω στον αποχωρισμό της μάνας και του παιδιού που θα μπαρκάρει, είναι ένα έργο τέχνης διαχρονικό, έχει μετά από τόσα χρόνια τη φρεσκάδα της πρώτης προβολής.
Ο Απόστολος Κρυωνάς είχε την τύχη να συνεργαστεί με την κρατική τηλεόραση και εμείς να κοινωνήσουμε τα έργα του. Σε αυτά η ευαισθησία και η έρευνα παντρεύονται τόσο αρμονικά που το δοκίμιο, ιστορίας και λαογραφίας, θα γίνει ένα ποιητικό έργο που θα μας μεταδώσει με απίστευτη δύναμη αυτό που γίνεται στις μέρες μας στον ελληνικό ή βαλκανικό χώρο, αλλά και θα μας μιλήσει για τις ρίζες του, δηλαδή διαχρονικά. Δεν έχουμε λοιπόν μόνο μια ωραία ταινία αλλά και ένα μάθημα ιστορίας-λαογραφίας που μένει στη συλλογική μας μνήμη.
 
Για το ντοκιμαντέρ, την κινηματογραφική παραγωγή στη Θεσσαλονίκη, για την καριέρα του θα μιλήσουμε και πάνω σε αυτό θα επικεντρωθεί η συζήτηση με το κοινό. Το αφιέρωμα στο Σαγιαζίτ Ράι θα συνεχιστεί την Τρίτη 6 Μαΐου και θα τελειώσει την επόμενη Τρίτη, 13 Μαΐου 2014.
 
Σας υπενθυμίζουμε ότι οι προβολές θα γίνουν στα Café Bazaar, Παπαμάρκου 34, την Τρίτη 29 Απριλίου 2014, στις 9.00 μ.μ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιάννης Φραγκούλης, κριτικός και θεωρητικός του κινηματογράφου. Το κοινό θα πάρει μια καλή γεύση από το ποιοτικό ελληνικό κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ, έτσι όπως ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.
 
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974123481, 2310274567

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε την «Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν ΜακΝτόνα στο θέατρο Αυλαία.
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε την «Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν ΜακΝτόνα στο θέατρο Αυλαία.
με 8 Σχόλια 1442 Views

Λάβετε μέρος στο διαγωνισμό του Kulturosupa.gr διεκδικώντας διπλές προσκλήσεις για να δείτε την συναρπαστική παράσταση της Ομάδας Νάμα «Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» στο Θέατρο Αυλαία  Πέμπτη 19/5 ή Παρασκευή 20/5 στις 21:00

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή