ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ. Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ.

1574 Views
ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ. Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ. ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ. Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ.

ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ. Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ.

Ταινία για τον Νίκο Καζαντζάκη ετοιμάζει ο Γιάννης Σμαραγδής. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ερμηνεύει τον μεγάλο συγγραφέα.
 
Ο Γιάννης Σμαραγδής, μετά τις ταινίες ΚΑΒΑΦΗΣ, ELGRECO και Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ, ανακοινώνει την νέα του ταινία ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ.
 
Το σενάριο της ταινίας βασίζεται πάνω στην πνευματική αυτοβιογραφία του  μεγάλου Έλληνα και ταυτόχρονα οικουμενικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, Αναφορά στον Γκρέκο.
                                                                                              
Είναι μια πολυκύμαντη αναζήτηση του συγγραφέα, μέσα από όνειρα και ταξίδια σε τόπους που αγάπησε, διεκδικώντας βιωματικά να κατανοήσει τον Χριστό, τον Βούδα, τον Λένιν, για να καταλήξει, μέσω του Οδυσσέα του, στην «Κρητική Ματιά» η οποία τον οδήγησε στην κατάργηση του φόβου του θανάτου και στην κατάκτηση μιας ανώτερης ελευθερίας.                                         
 
Το θέμα της ταινίας ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ είναι η πραγματική ιστορία του μεγαλύτερου Έλληνα συγγραφέα του 20ου αιώνα, Νίκου Καζαντζάκη και στηρίζεται πάνω στο έργο του ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ, το οποίο είναι η αυτοβιογραφία του. Είναι μια υπαρξιακή αναζήτηση του συγγραφέα ο οποίος ταξιδεύοντας σε όλο το κόσμο διεκδικεί βιωματικά να κατανοήσει τον Χριστό, τον Βούδα, τον Λένιν, για να καταλήξει, μέσω του Οδυσσέα, στην Κρητική Ματιά: «Η ζωή είναι ανήφορος και πρέπει να τον ανέβουμε με αξιοπρέπεια και ανδρεία.»
 
Ανυποχώρητος στις αξίες του, αντιμετωπίζει με στωικότητα και αξιοπρέπεια τις διώξεις του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει το έργο του, το οποίο υπερασπίζεται την ελευθερία του κάθε ανθρώπου και τις αξίες της ζωής.
 
Η ζωή του Νίκου Καζαντζάκη είναι μια ιστορία αγάπης, πίστης και δύναμης ενός συγγραφέα που μπόρεσε να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και τη βαρβαρότητα της εποχής του και να μείνει το έργο του αιώνιο.
 
Το δημιουργικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη εμπνέει το σήμερα και ενεργοποιεί ευεργετικά το αύριο.

Σκηνοθετική Προσέγγιση του Γιάννη Σμαραγδή

Ο Μεγάλος Έλληνας Συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης, ο οποίος γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και πέθανε το 1957, έλεγε πως δύο πράγματα καθόρισαν την ζωή του: Τα όνειρα και τα ταξίδια.
Η ταινία ξεκινάει με ένα όνειρο λίγο πριν το θάνατό του, έναν εφιάλτη που καταλήγει στο πρόσωπο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (EL GRECO) και η ταινία τελειώνει με ένα λυτρωτικό όνειρο μέσα στο ΦΩΣ.
Ο Καζαντζάκης, ακολουθώντας τα όνειρά του οδηγείται στην συγγραφή  του αυτοβιογραφικού έργου του ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ σε κεφάλαια με συμπαραστάτη την διαισθητική συντρόφισσά του Ελένη.
Τα κεφάλαια αυτά σε flashback θα ζωντανεύουν ως ένα συνεχές ταξίδι στους τόπους που επισκέφθηκε. Το  Άγιον Όρος, το Όρος Σινά, το Παρίσι, τη Βιέννη, το Βερολίνο, τη Μόσχα και το Πεκίνο. Συγχρόνως τα ταξίδια αυτά είναι ένα συνεχές εσωτερικό ταξίδι του συγγραφέα, ο οποίος αναζητά και διεκδικεί να κατανοήσει βιωματικά τον Χριστό, τον Βούδα, τον Νίτσε, τον Λένιν, για να καταλήξει στον πρόγονό του τον Οδυσσέα, και στη μεγάλη μήτρα, το Αιγαίον Πέλαγος και το Ελληνικό Φως.
Εξοπλισμένος με την συνείδηση του χώρου του και της πνευματικότητάς του, καταλήγει σ’ αυτό που ονομάζει «Κρητική ματιά» και που τον οδηγεί στην κατάργηση του φόβου του θανάτου, δηλαδή στην ελευθερία.
Aπ’ αυτό το μακρύ ταξίδι της ψυχής προς την ελευθερία και μέσα από βάσανα και δοκιμασίες, ο Νίκος Καζαντζάκης καταφέρνει να δημιουργήσει το οικουμενικό του έργο, που αποτελεί πλέον ένα μεγάλο πυλώνα του ελληνικού αισθήματος και το οποίο μπορεί στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε να λειτουργήσει ευεργετικά και παρηγορητικά στις πάσχουσες ψυχές των μελλοντικών θεατών.

Κριτική προσέγγιση του Μίμη Τσακωνιάτη*  για το σενάριο ‘ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ’ του Γιάννη Σμαραγδή

«Μαγεία…!!!
Διαβάζοντας κανείς το σενάριο της 5ης ταινίας του Κρητικού κινηματογραφιστή για τον Νίκο Καζαντζάκη , που  ήδη κυοφορείται στη δημιουργική του μήτρα για να βγει  εν καιρώ στις σκοτεινές  αίθουσες και να τις σπιθίσει, προσθέτοντας άλλο ένα κρίκο στη χρυσή αλυσίδα που ενώνει τον ουρανό με τη γη, εντυπωσιάζεσαι με τον τρόπο που ο στοχαστής των εικόνων  «τετραγωνίζει τον κύκλο».
(…)
Και εδώ μπαίνουν τα ασύλληπτα και θαυμαστά , ερωτήματα. Γιατί το ιστορικό λεξικό του έφηβου Καβάφη σταμάτησε στο όνομα Αλέξανδρος ?  Της πιο σημαντικής φυσιογνωμίας στην παγκόσμια ιστορία που έχει γίνει αποδεκτός ως προφήτης από το Κοράνι και το Ταλμούδ?
Και γιατί η Ελένη Καζαντζάκη περιγράφοντας τον νεαρό Καζαντζάκη γράφει χαρακτηριστικά «Αντίς γραβάτα είχε ένα χρυσό Αλέξανδρο…»! Ναι, Αλέξανδρο!!!
Και γιατί ο Νίκος Καζαντζάκης επιλέγει να κάνει Αναφορά στον Γκρέκο για το βίο και την πολιτεία του?
Και γιατί ο φωτοβόλος Γιάννης Σμαραγδής του οποίου οι ταινίες συνιστούν τους χαμένους κρίκους της χρυσής αλυσίδας για την οποία μιλάει ο Όμηρος και η οποία ενώνει τη γη με τον ουρανό … με λάβαρό του στη μάχη με τις δυνάμεις του σκότους την  «Αλέξανδρος Φίλμ»  μιλάει κρυπτικά  για το μυστηριώδες τρίγωνο του Ηρακλείου ανάμεσα στον  ίδιο , στον Θεοτοκόπουλο και στον Καζαντζάκη ? Και γιατί…?
Τι να πω!!! Μένω ενεός, άφωνος από κατάπληξη καθώς εδώ μας μιλάει «το άπειρον δια του αιωνίου”, ο άλλος μας, ανώτερος Εαυτός που μας υπερβαίνει.
Αυτή δεν είναι όμως η Ποίηση, όπως λέει και ο συνοδοιπόρος του Φωτός , Ελύτης
 
*Μίμης Τσακωνιάτης, συγγραφέας των βιβλίων Γιάννης Σμαραγδής: «Ο Αρχιτέκτονας της Ψυχής», και Stanley Kubrick: the master of light in eternal encounter with darkness.
 

Παρουσίαση Συνέντευξης Τύπου

Ο Γιάννης Σμαραγδής, πήρε πρώτος το λόγο και μεταξύ άλλων είπε:
Στην Ευρώπη του σήμερα όπου υπάρχουν εντάσεις και διαφοροποιήσεις, η τέχνη πρέπει να παίξει το ρόλο της, δηλαδή  να ενώνει τις ανθρώπους και να τους δίνει δύναμη.
Εμείς,  οι άνθρωποι του κινηματογράφου το αποδεικνύουμε έμπρακτα.
Τέσσερες διαφορετικές  χώρες της Ευρώπης Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία  ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε μια ταινία για τον Κρητικό Έλληνα, τον Ευρωπαίο και  τον οικουμενικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη!
 
Σ’αυτήν λοιπόν την διεθνή παραγωγή, τα γυρίσματα της οποίας έχουν προγραμματισθεί να ξεκινήσουν τον Απρίλιο του 2016, θα γίνουν γυρίσματα στην Ελλάδα, στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Αίγινα, στις θάλασσες του Αιγαίου,  στην Γαλλία, Παρίσι και Αντίπολη, στην Αυστρία, Βιέννη, στην Γερμανία, Βερολίνο καθώς και στην Κίνα μια χώρα που επίσης θα συμμετάσχει στην Παραγωγή. Άλλωστε, είμαστε σε διαπραγματεύσεις με μια εταιρεία.
Μέσα από την ταινία θέλουμε και πιστεύουμε ότι θα προβληθεί η μεγάλη   αλλά και ελκυστική προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς και οι τόποι που έζησε, αγάπησε και τον γοήτευσαν.
 
Ο μεγάλος Κρήτας αυγγραφέας έλεγε πως «αυτό που καθόρισε την ζωή του αλλά και το έργο του ήταν τα ταξίδια και τα όνειρα». Αυτό ακριβώς θα επιδιωχθεί να αναδειχθεί μέσα από την ταινία. Τα ταξίδα του στην Γαλλία, την Γερμανία την Αυστρία  και την Κίνα και μέσα από αυτά οι φιλοσοφικές και μεταφυσικές αναζητήσεις του, αλλά και το «μέσα» το «εσώτερο» ταξίδι.
 
Πριν παρουσιάσω τους ευρωπαίους συμπαραγωγούς και τους Έλληνες ηθοποιούς πρωταγωνιστές της ταινίας, επιτρέψτε μου να αναφέρω και να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με την βοήθειά τους έφθασε η ταινία στο σημερινό της στάδιο:
Την αγαπητή κυρία Νέλλυ Κάτσου, τους Κρήτες Αντύπα Σηφάκη, Μιλτιάδη Καράτζη, Γιάννη Λεμπιδάκη, Αλέκο Δανδάλη και τους αδελφούς Αλεξάκη καθώς και τους Κρήτες,  από το εξωτερικό, Αμερική, Καναδά και Αυστραλία που εν καιρώ θα αναφέρω τα ονόματά τους.
Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Χρήστο Μπάρλα τον δημιουργό του Ellines.com για την βοήθειά του καθώς και τον αγαπητό φίλο Τέρενς Κουϊκ που με την ιδιότητά του ως δημοσιογράφος στηρίζει το έργο μου επί χρόνια και συνεχίζει να το κάνει ακόμη και τώρα που μπερδεύτηκε και με την πολιτική… τον ευχαριστώ γι’ αυτό.
 
 Στην συνέχεια παρουσίασε την σύζυγό του και κύριο παραγωγό της ταινίας Ελένη Σμαραγδή καθώς και τους τρείς ευρωπαίους συμπαραγωγούς.
Από την Γαλλία τον   κύριο Vincent Michaud (2017 Films Sarl))
Από την Γερμανία τον κύριο Stelios Ziannis   (Aktis Film Production UG)
Από Αυστρία τον κύριο Thomas Christian Eichtiger (Tranmitter Film Co. Ltd)
H  Ελένη Σμαραγδή  παραγωγός και σύζυγος του Γιάννη Σμαραγδή  ευχαρίστησε με την σειρά της τους Έλληνες   που στήριξαν την ταινία μέχρι σήμερα   καθώς και τους συμπαραγωγούς της με τους οποίους μιλάνε την ίδια κινηματογραφική γλώσσα και ενώνουν τις δυνάμεις τους για την δημιουργία ενός ποιοτικού κινηματογράφου με ήρωες και αξίες μιας άλλης εποχής   που στις μέρες μας  έχουν  παντελώς χαθεί. 
.
Στην συνέχεια ο σκηνοθέτης παρουσίασε τους Έλληνες πρωταγωνιστές :
 Τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο ως Νέο Καζαντζάκη
Την Μαρίνα Καλογήρου ως Ελένη Καζαντζάκη
Τον Θοδωρή Αθερίδη ως Γιώργη Ζορμπά
Την Ζέτα Δούκα ώς Μελίνα Μερκούρη
&
Τον  Στάθη Ψάλτη στο ρόλο ενός καλόγερου.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή