Σινεμά. Ταράτσες. Χαμόγελα. Συγκίνηση. Πάρτι. Και φέτος, τα είχε όλα!

486 Views
Σινεμά. Ταράτσες. Χαμόγελα. Συγκίνηση. Πάρτι. Και φέτος, τα είχε όλα! Σινεμά. Ταράτσες. Χαμόγελα. Συγκίνηση. Πάρτι. Και φέτος, τα είχε όλα!

 Σινεμά. Ταράτσες. Χαμόγελα. Συγκίνηση. Πάρτι. Και φέτος, τα είχε όλα!

Ο Αύγουστος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έκλεισε ιδανικά. Μετά από ένα... “αιματηρό” ξεκίνημα, η πόλη ταξίδεψε για πέντε συνεχόμενες μέρες στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη μέσα από τις 100 και πλέον μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες του φετινού Taratsa IFF.
 
Την αρχή έκανε το Pre-Opening event του 3ου Taratsa International Film Festival. 250 και πλέον σινεφίλ και εκλεκτοί καλεσμένοι (όπως η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κα Élise Jalladeau και τα μέλη της κριτικής επιτροπής κ.κ. Ιωσηφέλης, Λάλος, Σπύρογλου και Κολαξίζης) κατέκλυσαν την κεντρική αίθουσα του Ε.Β.Ε.Θ. Μέσα από μια παρουσίαση που ο ρυθμός και το θέμα της συνεπήρε όλη την αίθουσα, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης ταξίδεψε το ακροατήριο από τα ομηρικά έπη έως το κινηματογραφικό σύμπαν του Dario Argento, με όχημα την ελληνική λαογραφία και το παγκόσμιο σινεμά. Την παρουσίαση πλαισίωσε ιδανικά η ταινία The Babadook που προβλήθηκε αμέσως μετά, ενώ η βραδιά έκλεισε στο The Cocktail Bar με το Bloody Tuesday Party.
 
Η συνέχεια επί των οθονών των 7 -και κατάμεστων από κόσμο κάθε βράδυ- ταρατσών ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Από τη ΔΕΘ έως την Πλατεία Δημοκρατίας, η Θεσσαλονίκη από τις 9μιση και μετά ζούσε σε κινηματογραφικούς ρυθμούς. Πέρα από τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού, το ενδιαφέρον των συνολικά σχεδόν 6 χιλιάδων σινεφίλ που προσήλθαν (ανάμεσά τους και η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κα Rebecca A. Fong) τράβηξαν και οι Παράλληλες Προβολές, όπου ο Κισλόφσκι, ο Χίτσκοκ, ο Γούντι Άλεν αλλά και πληθώρα νέων Ελλήνων αλλά και ξένων δημιουργών συναντήθηκαν κάτω από έναν ανέφελο ουρανό.
 
Ουσιαστικό ρόλο -πέρα από την οργανωτική ομάδα και το τεχνικό team- στην ομαλή διεξαγωγή του πενθημέρου έπαιξαν φυσικά οι εθελοντές και εθελόντριές του φεστιβάλ. Η διάθεση, το χαμόγελο και η ενέργειά τους έδιναν το τέμπο από την υποδοχή κάθε ταράτσας μέχρι το τέλος κάθε προβολής. Ένα τέμπο, που ήρθε και ενώθηκε στην ταράτσα του Urania Bar στο πάρτι των εθελοντών του Taratsa IFF την Πέμπτη 25 Αυγούστου.
 
Το happyend του φετινού TaratsaIFF είχε ως επίκεντρο την ταράτσα Τ1 του Ε.Β.Ε.Θ. Από την καρδιά της Θεσσαλονίκης, η κριτική επιτροπή απένειμε τα βραβεία για τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος.
 
Πρώτος ο Ιωάννης Κολαξίζης έδωσε το Βραβείο Μοντάζστην ταινία Duo. Στη συνέχεια, το Βραβείο Φωτογραφίαςδόθηκε από τον δημοσιογράφο Στέφανο Τσιτσόπουλο στην ταινία Adaptation, την ιστορία μίας οικογένειας που προσπαθεί να ξαναπατήσει στα πόδια της μετά τον θάνατο του αγαπημένου γιου. Το Βραβείο Σεναρίου έδωσε ένας βετεράνος της κριτικής επιτροπής που δίνει το “παρών” από την πρώτη του χρονιά. Ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης απένειμε για την απλότητα στο σενάριο αλλά και τη διαχείριση της απώλειας το βραβείο στην ταινία Hasti. Το Βραβείο Σκηνοθεσίας έδωσε ο σκηνοθέτης Μάριος Ερμητικός Σπύρογλου στην ισλανδική ταινία Artun, ενώ το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας δόθηκε από τον ηθοποιό Δημήτρη Λάλο στην δυστοπικό GettingFatinaHealthyWay του KevorkAslanyan. Τέλος, το Βραβείο Κοινούδόθηκε από τον Γιώργο Μάνο, πρόεδρο της 360° -διοργανώτριας εταιρίας του Taratsa IFF- στο κορεατικό InTheDMZ(500m).
 
Για το φινάλε, οι άνθρωποι του Taratsa επιφύλαξαν ένα πάρτι στο Στη Στοά Soul Bar στην περιοχή της Βαλαωρίτου που είχε όλους και όλα: Live από το mashup σχήμα των Johhny Rumble και των The Bullets, όλους τους ανθρώπους του φετινού φεστιβάλ -οργανωτική ομάδα, τεχνικούς, εθελοντές- αλλά και τους φίλους και τις φίλες του Taratsa. Ποτό, καλή διάθεση και χορός σε ρυθμούς rockabilly, έριξαν τίτλους τέλους σε μια κατά γενική ομολογία επιτυχημένη διοργάνωση, που η αρτιότητα και το επίπεδό της θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς και σύγκρισης τόσο για το προσεχές 4ο Taratsa, όσο και τις δράσεις της 360° στο ενδιάμεσο διάστημα. Έως τον επόμενο Αύγουστο λοιπόν... 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή