Ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στον Ινδό δημιουργό Satyajit Ray Κινηματογραφική Λέσχη Solaris

189 Views
Ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στον Ινδό δημιουργό Satyajit Ray Κινηματογραφική Λέσχη Solaris Ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στον Ινδό δημιουργό Satyajit Ray Κινηματογραφική Λέσχη Solaris

Ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στον Ινδό δημιουργό Satyajit Ray Κινηματογραφική Λέσχη Solaris

Την Τρίτη 13 Μαΐου 2014 η Κινηματογραφική Λέσχη Solaris τελειώνει το πολύ σημαντικό αφιέρωμα στο μεγάλο Ινδό δημιουργό, το Satyajit Ray, με την τρίτη ταινία του αφιερώματος, «Agantuk» («Ο ξένος»), 1991. Η προβολή θα γίνει στις 9.00 μμ, πάντα στο Café Bazaar, Παπαμάρκου 34, πίσω από την πλατεία Άθωνος, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Είναι η τελευταία ταινία του, ένα χρόνο πριν να πεθάνει, μετά από αλλεπάλληλα εμφράγματα. Η αφηγηματική της δύναμη είναι μεγάλη, μας δείχνει ότι ο Ray δεν έχει χάσει την ικανότητά του να δημιουργεί ιστορίες γλαφυρές για το κοινό του.
 
Και αυτή η προβολή θα γίνει σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική και μη κρατική οργάνωση Ελληνοϊνδική Εταιρεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΕΛ.ΙΝ.Ε.Π.Α.). Η Ανίλα Μπόζ λαμβάνει ένα γράμμα από έναν άντρα που της δηλώνει ότι είναι ένας μακρινός και χαμένος θείος της, ο Μανομοχάν Μίτρα. Πρόκειται να επισκεφτεί την Ινδία μετά από 35 χρόνια και η Ανίλα είναι η μοναδική συγγενής του, θέλει να την συναντήσει στην Καλκούτα πριν φύγει. Αυτή θέλει να το συναντήσει, αλλά ο άντρας της, ο Σουντίντρα, την υποπτεύεται. Ο θείος φτάνει και μένει με την οικογένεια. Λέει ότι είναι ανθρωπολόγος και ταξιδεύει όλο τον κόσμο, αμέσως κερδίζει τη φιλία του Σατιάκι του γιου της Ανίλα.
 
Η Ανίλα ξαφνικά θυμάται την τελευταία θέληση του παππού της και ο Σουντίντρα υποπτεύεται αυτό τον άντρα, που ονομάζεται Μανομαχάν, ότι έχει έρθει μόνο για να πάρει το μέρισμά του από την κληρονομιά. Αυτή τη στιγμή, επίσης η Ανίλα αρχίζει να αμφιβάλει για την ταυτότητά του, ενώ ο γιος της έχει πειστεί ότι είναι αυτός ο άντρας που δηλώνει ότι είναι. Το κεντρικό σημείο της ιστορίας έχει να κάνει με την ταυτότητα αυτού του ανθρώπου και τις αμφιβολίες της οικογένειας, να το δεχτεί ή όχι. Ο Σουντίντρα βάζει στον επισκέπτη διάφορα τεστ, προσπαθώντας να λύσει αυτό το γρίφο. Τελικά καλεί ένα φίλο δικηγόρο για να τον «ανακρίνει» με όμορφο τρόπο. Καταλήγουν σε σύγκρουση για να ανακαλύψουν αργότερα ότι πράγματι είναι αυτός ο θείος της γυναίκας του και τον πηγαίνουν να επισκεφτεί ένα μακρινό χωριό. Το ζευγάρι απολογείται στο Μανομαχάν και τον παρακαλεί να έρθει μαζί τους στην Καλκούτα. Όταν φτάνουν στην Καλκούτα ο Μανομαχάν, πριν να φύγει για την Αυστραλία, δίνει στην οικογένεια το μερίδιό του από την κληρονομιά.
 

Το αφιέρωμα στο Satyajit Ray τελειώνει με αυτή την ταινία. Έρχεται σιγά-σιγά το καλοκαίρι και η διάθεσή μας γίνεται πιο παιχνιδιάρικη. Συνεχίζουμε λοιπόν με κωμωδία και, καιρού επιτρέποντος, βγάζουμε έξω, στον πεζόδρομο, την οθόνη για να κάνουμε κάτι σαν θερινό κινηματογράφο. Με πολύ δυνατές κωμωδίες, μεταξύ τους και δύο ελληνικές, θα φτάσουμε στα μέσα του Ιουλίου, αρχής γενομένης απ’τις 20 Μαΐου 2014. Με γέλιο ανατρεπτικό και λυτρωτικό εξορκίζουμε τα προβλήματά μας και ανακαλύπτουμε τα αμυντικά εφόδια μας, καθαρίζοντας την ψυχή μας.

 
Οι προβολές θα γίνουν στα Café Bazaar, Παπαμάρκου 34, την Τρίτη 13 Μαΐου 2014, στις 9.00 μ.μ., την κουβέντα θα συντονίζει ο Γιάννης Φραγκούλης, κρητικός και θεωρητικός του κινηματογράφου, βοηθούμενος από στέλεχος της Ελληνοϊνδική Εταιρεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΕΛ.ΙΝ.Ε.Π.Α.).
 
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974123481, 2310274567.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή