«Πού Χάθηκες, Μπερναντέτ»: Μάθε πριν δεις τη νέα ταινία της Κέιτ Μπλάνσετ στους κινηματογράφους.

892 Views
«Πού Χάθηκες, Μπερναντέτ»: Μάθε πριν δεις τη νέα ταινία της Κέιτ Μπλάνσετ στους κινηματογράφους. «Πού Χάθηκες, Μπερναντέτ»: Μάθε πριν δεις τη νέα ταινία της Κέιτ Μπλάνσετ στους κινηματογράφους.

 

WhereYou Go, Bernadette
 
Ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ και η Κέιτ Μπλάνσετ ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια ιστορία που θα μιλήσει στις καρδιές μας.
 
Λίγα Λόγια για την Ταινία
Η Μπερναντέτ Φοξ τα έχει όλα: έναν τρυφερό σύζυγο, μια γλυκύτατη κόρη και μια υπέροχη ζωή. Το μόνο που της λείπει είναι η περιπέτεια. Όταν η Μπερναντέτ εξαφανίζεται πριν από ένα προγραμματισμένο οικογενειακό ταξίδι στην Ανταρκτική, η 13χρονη κόρη της θα κάνει τα πάντα για να την εντοπίσει, ανακαλύπτοντας στην πορεία συγκλονιστικά στοιχεία από το παρελθόν της μητέρας της. Ο πέντε φορές υποψήφιος για Όσκαρ Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ (Πριν το Ξημέρωμα, Πριν το Ηλιοβασίλεμα, Πριν τα Μεσάνυχτα, Boyhood) καθοδηγεί τη βραβευμένη με δύο Όσκαρ Κέιτ Μπλάνσετ σε ένα μοναδικό κινηματογραφικό ταξίδι.
 
Εισαγωγή
Το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαρία Σεμπλ κυκλοφόρησε το 2012 και το 2013 η Annapurna Pictures και η Color Force εξασφάλισαν τα δικαιώματα και έτσι μια μεταφορά στη μεγάλη οθόνη ήταν ήδη στα σχέδια. Έφτασε τότε η στιγμή που το project πέρασε από τα χέρια του υποψήφιου για Όσκαρ σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, ο οποίος δήλωσε γοητευμένος από την ιστορία. «Είναι ένα σύνθετο πορτρέτο μιας ώριμης γυναίκας που ενώ τυγχάνει να είναι διάνοια, δεν εξασκεί την τέχνη της», ισχυρίζεται ο Λινκλέιτερ. «Η Μπερναντέτ είναι ένα μαγευτικό πρόσωπο, μια δυναμική γυναικεία παρουσία που είναι ταυτόχρονα και η ‘’φωνή’’ πολλών ανθρώπων. Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον σε αυτή την ιστορία είναι η δυσκολία ενός καλλιτέχνη ή κάποιου ατόμου που δημιουργεί να συνεχίσει να δημιουργεί εξαιτίας κάποιων παραγόντων».
 
Ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, ως έμπειρος δημιουργός πολλών αγαπημένων ταινιών, μπόρεσε και εντόπισε τις βασικές θεματικές του βιβλίου που ενδιαφέρουν το κοινό. Ο ίδιος λέει: «Η ιστορία αυτή στοχεύει σε κάτι που μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη πολλών ανθρώπων. Έχετε ακούσει ποτέ την εξής άποψη: Το πιο επικίνδυνο πράγμα στον κόσμο είναι ένας δημιουργός που δεν δουλεύει; Αυτό είναι πράγματι λυπηρό». Η Κέιτ Μπλάνσετ λέει για το βιβλίο: «Ήταν όντως συναρπαστικό, ξεκαρδιστικό στο να το διαβάζεις μα πολύ δύσκολο να γίνει μεταφορά στην οθόνη. Η Μαρία Σεμπλ έχει φτιάξει μερικούς πραγματικά ασυνήθιστους χαρακτήρες».
 
Από τη Σελίδα στην Οθόνη
Κάθε βιβλίο που γίνεται μεταφορά στον κινηματογράφο είναι μια πρόκληση. Το «Πού Χάθηκες, Μπερναντέτ» είχε τις δικές του δυσκολίες. «Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι το εξής: Πώς είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει κάποιοςόλα αυτά τα γράμματα και τα emailsτης ταινίας σαν το βασικό του υλικό;» αναρωτιέται ο Λινκλέιτερ. «Η μεταφορά αυτού του βιβλίου πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχω συναντήσει. Και πήραμε μερικές σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα το φτιάξουμε». Πέρα από τον ίδιο τον Λινκλέιτερ, στο σενάριο συνεργάστηκαν οι Χόλι Γκεντ και ο Βινς Πάλμο. Οι τρεις τους είχαν συνεργαστεί παλαιότερα στην ταινία «Εγώ και ο Όρσον Γουέλς» αλλά και σε άλλα σενάρια με τον σκηνοθέτη. «Είναι δυο έξυπνοι συνεργάτες. Και μαζί κάναμε μεγάλη προσπάθεια να βρούμε τι μας ενδιαφέρει να δείξουμε. Το υλικό μας ήταν σε μη γραμμική αφήγηση και αυτό ήταν μια δοκιμασία με δυσκολίες. Ωστόσο, περάσαμε ευχάριστα!», δηλώνει ο Λινκλέιτερ.
 
Η Χόλι Γκεντ σημειώνει: «Βασιστήκαμε στο εσωτερικό ταξίδι της Μπερναντέτ και λιγότερο στα χρονικά γεγονότα. Από την πρώτη κιόλας συζήτησή μας, διαπιστώσαμε ότι η ιστορία έχει να κάνει με την ανάγκη μιας γυναίκας να δημιουργεί με τον τρόπο που εκείνη θέλει χωρίς να ακολουθεί το μονοπάτι της κοινωνίας. Η φωνή της Μπερναντέτ και η αυτογνωσία της είναι η καρδιά αυτής της ιστορίας». Όπως η Γκεντ, έτσι και ο Βινς Πάλμο έδωσε πολλά πράγματα στην ταινία. Είναι ο βοηθός σκηνοθέτη πέρα από τον συν-σεναριογράφο. «Θα μπορούσα να πω ότι ο Πάλμο συμμετέχει – κατά κάποια έννοια - και στην παραγωγή της ταινίας. Φυσικά και η Γκεντ έχει συμβάλλει αρκετά σε αυτό», σημειώνει ο Λινκλέιτερ.
 
«Ως δημιουργοί αλλά και γονείς, πιστεύω πως πολλοί από εμάς μπορούμε να ταυτιστούμε με την Μπερναντέτ», υποστηρίζει ο σκηνοθέτης. «Σε πολλές από τις ταινίες που έκανα στο παρελθόν, δεν υπήρξε η ανάγκη να συζητήσουμε τόσο πολύ γύρω από έναν χαρακτήρα. Αυτή τη φορά χρειάστηκε».
 
Η Κέιτ Μπλάνσετ είναι η Μπερναντέτ Φοξ
«Όταν έμαθαπως το ρόλο της Μπερναντέτ πήρε η Κέιτ Μπλάνσετ, χάρηκα πολύ», λέει η συγγραφέας Μαρία Σεμπλ. «Και κυρίως χάρηκα γιατί θα έφερνε όλη αυτή τη ζωντάνια και τη νοημοσύνη που αρμόζει σε αυτόν τον χαρακτήρα». Η ίδια η Κέιτ Μπλάνσετ από νωρίς γοητεύτηκε από αυτήν την ιδιαίτερη και χαρισματική ηρωίδα, την Μπερναντέτ. «Είναι αστείο και επώδυνο την ίδια στιγμή να παρακολουθείς μια γυναίκα σε στιγμές χάους που προσπαθεί να κάνει μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή της», σημειώνει η Μπλάνσετ. «Πιστεύω, ωστόσο, πως χρειάζεται να περάσεις από μια χαοτική κατάσταση γιατί στην πραγματικότητα δεν μπορείς να ξεφύγεις από τον πραγματικό σου εαυτό. Θα χρειαστεί να ανακαλύψεις ποιος πραγματικά είσαι, αργά ή γρήγορα. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά σε άτομα τέτοιας ηλικίας».
 
Ένας χαρακτήρας με τέτοιες ανθρώπινες αδυναμίες έφτανε για να πείσει την ηθοποιό Κέιτ Μπλάνσετ να την ερμηνεύσει. «Μπορώ εύκολα να ταυτιστώ με την Μπερναντέτ κυρίως ως προς την ιδέα να μη μπορείς να ξεφύγεις από τον πραγματικό σου εαυτό. Όσο μεγαλώνεις για την ακρίβεια, τόσο περισσότερο χρειάζεται να αντιμετωπίσεις το παρελθόν και υπεύθυνα πια να συνεχίζεις μπροστά στη ζωή σου», τονίζει η Μπλάνσετ.

Το Υπόλοιπο Καστ
Η ταινία «Πού Χάθηκες, Μπερναντέτ» εστιάζει βασικά στον αγώνα μιας γυναίκας να μάθει τον πραγματικό της εαυτό. Ωστόσο, είναι και η ιστορία μιας οικογένειας και της σχέσης μητέρας και κόρης. Η Μπι, η κόρη της Μπερναντέτ και του συζύγου της Έλγκι, είναι κάτι σαν μια 13χρονη Μπερναντέτ. «Η Μπι μοιάζει σε πολλά με τη μητέρα της. Είναι έξυπνη, δεν έχει όρια στη σκέψη της και πιστεύω πως κατανοεί απόλυτα την κατάσταση της μητέρας της», λέει η Μπλάνσετ. Η Μπερναντέτ στηρίζεται στην Μπι σαν να ήταν φίλη της. Την Μπι ερμηνεύει η 13χρονη Έμμα Νέλσον, που επελέγη μέσα από αρκετές υποψήφιες. Η παραγωγός της ταινίας Τζίντζερ Σλεντζ (Appaloosa, Σκοτεινός Τόπος) λέει: «Ο Ρίτσαρντ μπορεί να καταλάβει καλύτερα από όλους μας αν κάποιος έχει ένα ιδιαίτερο ταλέντο που θα ξεχωρίσει στη συνέχεια. Γι’ αυτό και τον στηρίξαμε στις επιλογές του».Για την Μπι είναι ο πρώτος της ρόλος και σίγουρα είναι μια μεγάλη εμπειρία.
 
Ο Μπίλι Κράνταπ (Η Πόλη του Πάθους, Σχεδόν Διάσημοι) είναι ο πατέρας της Μπι και ο σύζυγος της Μπερναντέτ. Ο ηθοποιός έχει παίξει στο παρελθόν με την Κέιτ Μπλάνσετ (Σάρλοτ Γκρέι) και με την Κρίστεν Γουίγκ (PrettyBird) αλλά δεν είχε συνεργαστεί ποτέ με τον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ μέχρι τώρα. «Είμαι ευγνώμων που δουλέψαμε σε ταινία μαζί», δηλώνει ο Κράνταπ.
 
Η Κρίστεν Γουίγκ (Το Ημερολόγιο μιας Έφηβης, Η Διάσωση) υποδύεται την Όντρεϊ, έναν ρόλο που πραγματικά συμπάθησε. Η ίδια λέει για τον χαρακτήρα της: «Αν και είναι δύστροπη σαν χαρακτήρας, πιστεύω πως βαθιά μέσα της θαυμάζει την Μπερναντέτ».
 
Σε ένα πράγμα συμφώνησαν όλοι οι ηθοποιοί της ταινίας: η επιμονή του σκηνοθέτη Λινκλέιτερ να κάνουν πρόβες μια συγκεκριμένη περίοδο.

Κατασκευάζοντας την Μπερναντέτ
Η Μπερναντέτ διαθέτει μερικά αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά που της δίνουν στυλ και τονίζουν την προσωπικότητά της. Φοράει συχνά τα μεγάλα της γυαλιά ηλίου, συνήθεια που απέκτησε από τη στιγμή που έφυγε από το Λος Άντζελες και πήγε στο Σιάτλ, σύμφωνα με τη Σεμπλ. Ο κατασκευαστής των γυαλιών αυτών, ο Μπάρτον Περέιρα, είχε σταματήσει να τα φτιάχνει. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν πτόησε τους δημιουργούς της ταινίας και κατασκεύασαν άλλα τρία όμοια ζευγάρια ώστε η Μπερναντέτ να τα φοράει πάντα μέσα στην ταινία. Το πρώτο ζευγάρι γυαλιών από αυτά το έδωσε η ίδια η Μαρία Σεμπλ στην Μπλάνσετ όταν την επισκέφτηκε στο Σιάτλ πριν αρχίσουν τα γυρίσματα.
 
Για την εμφάνιση της Μπερναντέτ, η Κέιτ Μπλάνσετ δούλεψε αρκετά με την σχεδιάστρια ρούχων Κάρι Πέρκινς. «Έχει πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθείς την πορεία αλλαγής της Μπερναντέτ μέσα από τα ρούχα», λέει η Πέρκινς. «Το αποτέλεσμα μοιάζει πολύ με αυτό που διάβασα στο βιβλίο».
 
Λίγα Λόγια για τους Συντελεστές
Κέιτ Μπλάνσετ: βραβευμένη με Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, BAFTA. Έχει παίξει στις ταινίες «Ελίζαμπεθ», «Το Χάρισμα», «Βαβέλ», «Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», «Θλιμμένη Τζάσμιν» και «Κάρολ». Υπήρξε Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο 71ο Φεστιβάλ των Καννών.
 
Μπίλι Κράνταπ: Έχει παίξει στις ταινίες «Όλοι Λένε Σ’ Αγαπώ», «Η Πόλη του Πάθους», «Σχεδόν Διάσημοι», «Ο Καθοδηγητής», «Spotlight: Όλα στο Φως».
 
Λόρενς Φίσμπερν: Έχει παίξει στις ταινίες «Ο Βασιλιάς της Νέας Υόρκης», «Τα Παιδιά της Γειτονιάς», «TheMatrix», «Το Βαποράκι».
 
Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ: σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Σκηνοθέτης των ταινιών «Νεανικά Μπερδέματα», «Πριν το Ξημέρωμα», «AScannerDarkly» και «Boyhood».  
 
Στοιχεία για την Ταινία:
Σκηνοθεσία
Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Σενάριο
Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, Χόλι Γκεντ, Βινς Πάλμο (Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαρία Σεμπλ)
Παραγωγή
Νίνα Τζέικομπσον, Μπραντ Σίμπσον, Τζίντζερ Σλεντζ
Ηθοποιοί
Κέιτ Μπλάνσετ, Κρίστεν Γουίγκ, Λόρενς Φίσμπερν, Έμμα Νέλσον, Τζούντι Γκριρ, Μπίλι Κράνταπ
Φωτογραφία
Σέιν Κέλλυ
Μοντάζ
Σάντρα Άντερ
Σχεδιασμός Παραγωγής
Μπρους Κέρτις
Μουσική
Γκρέιαμ Ρέινολντς
Διάρκεια
104’
Διανομή
ΟDEON, AUDIOVISUAL
Είδος
Κωμωδία, περιπέτεια
 

5 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους από την ODEON και την AUDIOVISUAL
Δείτε το τρέιλερ:

.
Δείτε αυτά:
  
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη, κλικ εδώ.
-ΝΕΟ Τι παίζουν τα θερινά σινεμά της Θεσσαλονίκης τώρα, κλικ εδώ.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
 
-Θέατρο Δάσους & Θέατρο Γης 2019: πρόγραμμα εκδηλώσεων, κλικ εδώ.
-Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών: Πρόγραμμα εκδηλώσεων, κλικ εδώ. 
-Εδώ Θεσσαλονίκη: Η πολιτιστική ατζέντα του καλοκαιριού 2019, εδώ
-ΝΕΟ Βαλκανική Πλατεία 2019: Πρόγραμμα συναυλιών, κλικ εδώ
-ΝΕΟ «Παρά Θιν΄Αλός»: Πρόγραμμα συναυλιών, κλικ εδώ
.
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις
«Σκέφτομαι να Βάλω Ένα Τέλος»: Μια σουρεαλιστική ταινία που ίσως το παρατραβάει κάπου-κάπου. Είδαμε & Σχολιάζουμε.
«Σκέφτομαι να Βάλω Ένα Τέλος»: Μια σουρεαλιστική ταινία που ίσως το παρατραβάει κάπου-κάπου. Είδαμε & Σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 836 Views

 Στη νέα ταινία του Τσάρλι Κάουφμαν, μια νεαρή γυναίκα πηγαίνει με τον σύντροφό της, Τζέικ, στο σπίτι των γονιών του. Εγκλωβισμένη ανάμεσα στην αμηχανία και την χιονοθύελλα, η πρωταγωνίστρια χάνει την αίσθηση της πραγματικότητας.  Είδε και σχολιάζει ο  Γιώργος Κελεσίδης

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή