«Φύγαμε»: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν δεις στους κινηματογράφους.

1585 Views
«Φύγαμε»: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν δεις στους κινηματογράφους. «Φύγαμε»: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν δεις στους κινηματογράφους.

 

 
(Onward)
 
Μία πρωτότυπη περιπέτεια από την Pixar φέρνει τη μαγεία στη μεγάλη οθόνη και στη ζωή δύο νεαρών ξωτικών που ζουν μία απρόβλεπτη, συγκινητική και ξεκαρδιστική περιπέτεια χάρη σε ένα ξόρκι που πήγε στραβά.
 
Σε ένα σύγχρονο παράλληλο σύμπαν,όπου τίποτα δεν είναι όπως το ξέρουμε, συναντάμε ξωτικά-έφηβους, μονόκερους-χαμίνια, δράκους-κατοικίδια, Κενταύρους-αστυνόμους και πολλά άλλα μυθικά, αξέχαστα πλάσματα. Τη συναρπαστική περιπέτεια κινουμένων σχεδίων σκηνοθετεί ο ταλαντούχος DanScanlon (Μπαμπούλες Πανεπιστημίου) που συνυπογράφει το σενάριο.
 
Σύνοψη
Δύο αδέλφια-ξωτικά έχουν την ευκαιρία να φέρουν τον πατέρα τους ξανά στη ζωή για μία μέρα χάρη σε ένα μαγικό ραβδί και ένα ξόρκι που έχει αφήσει πίσω για τα παιδιά του. Έτσι, ξεκινάει μία απίθανη περιπέτεια που τους αποκαλύπτει ότι υπάρχει ακόμα μαγεία εκεί έξω.
 

 
Πατέρας και γιοι
«Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από τη σχέση μου με τον αδελφό μου και τον δεσμό μας με τον πατέρα μας που πέθανε όταν ήμουν ενός» λέει ο σκηνοθέτης DanScanlon. «Ήταν πάντα ένα μυστήριο για εμάς. Ένας συγγενής μας έστειλε μία ηχογράφηση του στην οποία έλεγε απλώς γεια και αντίο. Δύο λέξεις. Αλλά για μένα και τον αδελφό μου ήταν μαγικές».
 
«Αυτό ήταν το εφαλτήριο» συνεχίζει ο Scanlon. «Όλοι έχουμε χάσει κάποιον και αν μπορούσαμε να περάσουμε μία ακόμα μέρα μαζί του, θα ήταν μία συναρπαστική ευκαιρία. Ξέραμε ότι για να πούμε αυτή την ιστορία, έπρεπε να την τοποθετήσουμε σε έναν κόσμο που αυτή η απίστευτη πιθανότητα μπορεί να συμβεί».
 
Η ιστορία μας συστήνει τον Ίαν, ένα ξωτικό που έχει χάσει τον πατέρα του πριν γεννηθεί. Ανασφαλής και εσωστρεφής, ο Ίαν λαχταρά να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και δύναμη. Είναι σίγουρος ότι αν είχε μεγαλώσει με τον μπαμπά του, θα τα είχε και τα δύο. «Είναι ντροπαλός και άτσαλος» λέει ο σκηνοθέτης. «Τον κάναμε ταίρι με τον ατίθασο και χαοτικό μεγάλο αδελφό, τον Μπάρλεϊ, που όλο του προκαλεί προβλήματα. Ο Μπάρλεϊ θέλει να του μάθει τη ζωή, αλλά ο Ίαν δεν είναι σίγουρος ότι ο Μπάρλεϊ ξέρει για τι πράγμα μιλάει».
 
Ο Ίαν γίνεται 16 και θέλει πιο πολύ από κάθε άλλη φορά να γίνει καλύτερος, πιο θαρραλέος, πιο πολύ σαν τον μπαμπά του. Οπότε, όταν η μαμά δίνει στα αγόρια ένα δώρο που είχε αφήσει ο πατέρας τους, ο Ίαν βλέπει μια ευκαιρία να αποκτήσει αυτό που ονειρευόταν, να έχει την καθοδήγηση του πατέρα του. «Ο μπαμπάς άφησε ένα γράμμα για τους γιους του μαζί με ένα μυστήριο ξόρκι που τους εξασφαλίζει μία μέρα ακόμα μαζί του. Όταν αρρώστησε, ήθελε να έχει έναν τρόπο να τους ξαναδεί να μεγαλώνουν».
 
Ο Μπάρλεϊ αρπάζει την ευκαιρία, αφού πάντα πίστευε στη μαγεία. Αλλά το ξόρκι δεν πάει κατ’ ευχήν. «Καταλήγουν να έχουν μόνο τα πόδια του μπαμπά τους, που είναι ολοζώντανα» λέει ο σκηνοθέτης. «Έχουν 24 ώρες για να βρουν τρόπο να τον επαναφέρουν ολόκληρο πριν εξαφανιστεί τελείως».
 
Ένα πρωτόγνωρο σύμπαν
«Ξεκινήσαμε με τους χαρακτήρες πρώτα» λέει ο σκηνοθέτης DanScanlon. «Θέλαμε να πούμε μία ιστορία για δύο αδέλφια. Ξέραμε ότι ο ένας θα ήταν ντροπαλός και ατσούμπαλος θέλαμε να έχει έναν εντελώς διαφορετικό αδελφό, κάποιον που θέλει να του μάθει τη ζωή, αλλά δεν ξέρει και πολλά ο ίδιος».
Ενώ οι χαρακτήρες είναι αποκυήματα της φαντασίας, ήταν σημαντικό για τους δημιουργούς να έχουν -ειδικά οι κεντρικοί χαρακτήρες- συναισθήματα και εσωτερικές εντάσεις.
 
ΊανΛάιτφουτ με τη φωνή των TomHolland/Ανδρέα Καρτσάτου
Ένα 16χρονο ξωτικό που λαχταρά τον πατέρα, τον οποίο έχασε πριν γεννηθεί. Είναι γλυκός, αποφασιστικός, καλοπροαίρετος, αλλά του λείπει η αυτοπεποίθηση και μερικές φορές τον κυριεύει η νευρικότητα του. Είναι σίγουρος ότι αν είχε την καθοδήγηση του μπαμπά του, η ζωή δεν θα ήταν περίπλοκη και ανάστατη. «Είναι λίγο εσωστρεφής, όπως εγώ» παραδέχεται ο σκηνοθέτης. «Είναι λογικός και πρακτικός. Καταλαβαίνει τον κόσμο και θέλει να ζήσει όπως κάθε 16χρονος. Δεν θέλει να αλλάξει τον κόσμο, προτιμά να περνάει απαρατήρητος».
 
Το απρόσμενο δώρο του πατέρα του για τα γενέθλια του τον οδηγεί σε μία καταλυτική αναζήτηση, αλλά δεν είναι σίγουρος αν ο φαντασιόπληκτος αδελφός του Μπάρλεϊ μπορεί να τους οδηγήσει κάπου. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, ενώ ο Ίαν μπορεί να κάνει μαγικά, είναι ο Μπαρλεϊ που καταλαβαίνει πώς λειτουργεί η μαγεία. «Ο Ίαν τελικά καταλαβαίνει ότι μπορεί να εκτελέσει το ξόρκι του πατέρα του, αλλά δεν είναι αρκετά ικανός για να το ολοκληρώσει. Ο Μπάρλεϊ πάει να βοηθήσει, αλλά ο Ίαν φοβάται ότι η βοήθεια του θα κάνει τα πράγματα χειρότερα».
Ο Scanlonλέει ότι η μαγεία είναι μεγάλο μέρος της πλοκής, αλλά η ιστορία δεν αφορά μόνο τα ξόρκια και το θέαμα. «Η μαγεία είναι μία μεταφορά για τις δυνατότητες που έχουμε μέσα μας» λέει. «Για να κάνεις μαγικά, πρέπει να πάρεις ρίσκα. Να πιστέψεις στον εαυτό σου. Να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου. Να ακούς».
Η απολαυστική φυσιογνωμία τουΊαν είναι εμπνευσμένη από έναν υπάλληλο της Pixar, που έτυχε να εκφράζει όλη την ντροπαλή και αστεία ιδιοσυγκρασία του χαρακτήρα.
 
 
Μπάρλεϊ Λάιτφουτ με τη φωνή των Chris Pratt/Δημήτρη Σάρλου
Είναι ένας μεγαλόσωμος, φασαριόζος 19χρονος, που αγαπά τη μαγεία όσο τίποτα. Ένα ξωτικό που είναι ελεύθερο πνεύμα, παθιασμένο με το παρελθόν.Δεν τα πάει καλά με το παρόν. Η περιπέτεια που ζει με τον αδελφό του τού δίνει φτερά.Περίμενε μια ολόκληρη ζωή αυτή τη στιγμή, αλλά τελικά δεν είναι τόσο έτοιμος όσο νομίζει.
 
Η τρελή του προσωπικότητα εκδηλώνεται μέσα από τον τρόπο που κινείται, ζει την κάθε στιγμή και παίρνει ρίσκα. Δεν τον νοιάζει τι πιστεύουν οι άλλοι για αυτόν και έχει πάντα ένα γελάκι σαν απάντηση.
 
Λόρελ Λάιτφουτ με τη φωνή των Julia Louis-Dreyfus/Σοφίας Τσάκα
Μία δουλευταρού, σαρδόνια και αφοσιωμένη μητέρα που δίνει την καρδιά της σε ό,τι κάνει. Η Λόρελ έχασε τον άντρα της πριν χρόνια, αλλά η αποφασιστικότητα της τη βοήθησε να ξεπεράσει τα εμπόδια και να κάνει το καλύτερο για τα παιδιά της, τον Ίαν και τον Μπάρλεϊ. Είναι αστεία και ταυτόχρονα σκληρή, ευαίσθητη και τρομαχτική την ίδια στιγμή.
 
Εμφανισιακά, η επιβλημτική κορμοστασιά της μοιάζει με αυτή του μεγάλου της γιου Μπάρλεϊ, αλλά η φυσιογνωμία της μαλακώνει χάρη στις χαριτωμένες φακίδες του Ίαν.
 
Γουίλντεν Λάιτφουτ με τη φωνή των Kyle Bornheimer/Χρήστου Θάνου
Ο αγαπημένος πατέρας του Ίαν και του Μπάρλεϊ. Έξυπνος και αποφασιστικός άντρας. Βρήκε έναν δημιουργικό τρόπο να συνδεθεί με τους γιους του μετά τον θάνατο του. Ένα αρχαίο ραβδί και ένα μαγικό ξόρκι επιτρέπουν στους γιους του να τον επαναφέρουν για 24 ώρες. Αλλά η μαγεία δεν είναι προβλέψιμη υπόθεση και τα αγόρια επαναφέρουν μόνο τον μισό μπαμπά τους, τοκάτω του μισό για την ακρίβεια. «Αναρωτιόμασταν πώς γίνεται να δουν τον μπαμπά τους, αλλά όχι να τον συναντήσουν αμέσως. Έτσι ήρθε η ιδέα να δημιουργήσουμε έναν μισό μπαμπά. Ήταν σαν το ηχογραφημένο μήνυμα που βρήκα από τον μπαμπά μου, μία μικρή γεύση από τον πρόσωπο που σε κάνει να θέλεις κάτι παραπάνω».
 
Ο μισός αυτός μπαμπάς δυσκόλεψε το τμήμα του animation, που έπρεπε να δώσει ζωή σε ένα παντελόνι. Για να το καταφέρουν αυτό, έδεσαν τα μάτια τους και τα χέρια τους και άρχισαν να σκουντουφλάνε παντού, ενώ γύριζαν τις απόπειρες αυτές για να έχουν υλικό για το κινούμενο σχέδιο.
 
Μαντιχώρη με τη φωνή των Octavia Spencer/Ζωής Ρηγοπούλου
Έχει κλείσει τα χίλια χρόνια, αλλά δεν είναι παρά μεσήλικας για το είδος της. Λίγο λιοντάρι, λίγο νυχτερίδα, λίγο σκορπιός, η Μαντιχώρη ήταν κάποτε μια ατρόμητη πολεμίστρια και ιδιοκτήτρια μιας μυστηριώδους ταβέρνας-σταθμού για τους ταξιδιώτες που έκαναν επικές διαδρομές. Τώρα πια η ταβέρνα έχει μεταμορφωθεί σε ένα οικογενειακό εστιατόριο, όμως το περιπετειώδες της πνεύμα αγρυπνεί.
Η Μαντιχώρη συνεργάζεται με τη Λόρελ για να βρει τα αγόρια και να τα προειδοποιήσει για τους κινδύνους που θα βρουν μπροστά τους. Οι δυο τους είναι ξεκαρδιστικές σε αυτή την αποστολή.
 
Η αλλόκοτη όψη της και το μεγάλο της μέγεθος ήταν μία πρόκληση για τους δημιουργούς, που κλήθηκαν να αποτυπώσουν τη μεταμόρφωση της από κουρασμένη ιδιοκτήτρια εστιατορίου στην παλαίμαχο αγωνίστρια που κρύβει μέσα της.
 
Κολτ Μπρόνκο με τη φωνή των Mel Rodriguez/Ανδρέα Ευαγγελάτου
Ο αστυνόμος Μπρόνκο είναι πιστός στους κανόνες και στις αρχές. Μοιάζει με Κένταυρο, αφού είναι μισός άνθρωπος, μισός άλογο. Είναι κοντά στη μητέρα των αγοριών και θέλει πολύ να συνδεθεί μαζί τους, γεγονός που δεν τα ενθουσιάζει. «Ένας ενήλικας άντρας που κυκλοφορεί καθημερινά στο σπίτι τους, δεν είναι κάτι που έχουν συνηθίσει» λέει ο σκηνοθέτης. Αν και αυστηρός, κρύβει μια χρυσή καρδιά.
 
Αστυνομικίνα Σπέκτερ με τη φωνή των Lena Waithe/Βίνας Παπαδοπούλου
Μία πολύ σοβαρή αστυνομικίνα. Ένας θηλυκός Κύκλωπας που βλέπει παντού παρανομίες, κάτι που την κάνει εξαιρετικά αποτελεσματική στη δουλειά της. Παρά το σκληρό παρουσιαστικό της, έχει τρυφερά αισθήματα που αποκαλύπτονται σε σπάνιες περιπτώσεις.
 
Αστυνομικίνα Γκόουρ με τη φωνή των Ali Wong/Σοφίας Καψαμπέλη
Μία κοντούλα και ακατάστατη σάτυρος, που νομίζει ότι είναι η πιο έξυπνη από όλους. Έχει έντονη άποψη, αλλά επί του πρακτέου υστερεί. Μιλάει χωρίς να σκέφτεται.
 
Γκρέκλιν με τη φωνή των Tracey Ullman/Κατερίνας Γκίγκις
Αυτή η ιδιοκτήτρια ενεχυροδανειστηρίου συναγελάζεται με κάθε καρυδιάς καρύδι που έρχεται στο μαγαζί της αναζητώντας κρυμμένους θησαυρούς. Είναι λίγο ανατριχιαστική, έχει μεγάλα πόδια σαύρας και την αντίστοιχη βδελυρή γλώσσα.
 
Γκάξτον με τη φωνή των Wilmer Valderrama/Θανάση Κουρλαμπά
Φίλος με τον πατέρα του Ίαν και του Μπάρλεϊ από το κολέγιο. Όταν μοιράζεται με τον Ίαν πόσο καταπληκτικός ήταν ο μπαμπάς του, ο Ίαν λαχταράει ακόμα περισσότερο να συναντήσει τον πατέρα του και εύχεται να ήταν περισσότερο σαν αυτόν.
 
Ντιούντροπ με τη φωνή των Grey Griffin/ΚατερινάςΓκίργκις
Η ατρόμητη Αρχηγός των Βασιλιάδων Σκόνης, μιας ομάδας μοτοσικλετιστών-ξωτικών. Είναι σκληρή και δεν φοβάται να αντιμετωπίσει τον οποιονδήποτε που θα την στραβοκοιτάξει. Ο δρόμος είναι το σπίτι της, εκτός αν πρέπει να σταματήσει κάπου για να ανεφοδιαστεί με λιχουδιές για την ίδια και τους συνταξιδιώτες της.
 
Μπλέιζι
Η δράκαινα-κατοικίδιο της οικογένειας Λάιτφουτ. Είναι φιλική και υπερκινητική, προκαλεί το χάος μόνο και μόνο κουνώντας την ουρά της ή βγάζοντας σπίθες καθώς ανασαίνει. Έχει τεράστια γλώσσα και λαχανιάζει σαν σκύλος.
 
Μονόκεροι
Δεν είναι πια τόσο κομψοί και μαγευτικοί όσο παλιά. Ζούνε σαν άστεγοι, τρώνε σκουπίδια και βγάζουν απειλητικούς ήχους σε όποιον πλησιάσει τη βρωμερή τους λεία.
 
 
Συντελεστές
Σενάριο: DanScanlon, Jason Headley, Keith Bunin
Σκηνοθεσία: DanScanlon
Ακούγονται: TomHolland, Chris Pratt, Julia Louis-Dreyfus, Octavia Spencer, Mel Rodriguez, Lena Waithe, Grey Griffin, Tracey Ullman, Ali Wong,
Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Ανδρέας Καρτσάτος, Δημήτρης Σάρλος, Σοφία Τσάκα, Ζωή Ρηγοπούλου, Ανδρέας Ευαγγελάτος, Χρήστος Θάνος, Βίνα Παπαδοπούλου, Σοφία Καψαμπέλη, Κατερίνα Γκίργκις, Θανάσης Κουρλαμπάς, Βασίλης Μήλιος
Μοντάζ: Catherine Apple
Μουσική: Jeff & Mychael Danna

4 Ιουνίου και πάλι στους κινηματογράφους από τη Feelgood


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ημέρες Θάλασσας 2021 στο Δήμο Θερμαϊκού!
Ημέρες Θάλασσας 2021 στο Δήμο Θερμαϊκού!
με 0 Σχόλια 380 Views

 Όπως γνωρίζετε, η 20η Μαΐου έχει καθιερωθεί, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα», με στόχο να τονίσει το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες στην καθημερινή ζωή των πολιτών

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή