ΠΡΟΜΑΧΟΣ: ελληνική κινηματογραφική παράνοια και αρχαιολαγνεία για τα μάτια σας μόνο. Είδαμε και σχολιάζουμε.

384 Views
ΠΡΟΜΑΧΟΣ: ελληνική κινηματογραφική παράνοια και αρχαιολαγνεία για τα μάτια σας μόνο. Είδαμε και σχολιάζουμε. ΠΡΟΜΑΧΟΣ: ελληνική κινηματογραφική παράνοια και αρχαιολαγνεία για τα μάτια σας μόνο. Είδαμε και σχολιάζουμε.

ΠΡΟΜΑΧΟΣ: ελληνική κινηματογραφική παράνοια και αρχαιολαγνεία για τα μάτια σας μόνο. Είδαμε και σχολιάζουμε...

Η υπόθεση διαπραγματεύεται τον δικαστικό αγώνα του Ανδρέα,για την επιστροφή των περίφημων ελγίνειων μαρμάρων στην Αθήνα. Ο Ανδρέας έχει βρει ένα στοιχείο που για χρόνια όλοι είχαν παραβλέψει και θα κάνει τα πάντα ώστε τα μάρμαρα να επιστρέψουν στη χώρα τους. Το πρώτο βήμα γίνεται στη Βρετανία, όπου το δικαστήριο εξετάζοντας τα επιχειρήματα των μηνυτών, αποφαίνεται ότι δεν μπορεί να εκδικάσει μια υπόθεση του 19ου αιώνα εν έτη 2014. Στη συνέχεια η ομάδα καταφεύγει στο Δικαστήριο της Χάγης, ενώ ο Ανδρέας σταδιακά ερωτεύεται τη συνεργάτιδα του. Κάτω από τη σκιά του Παρθενώνα και ανάμεσα στις κολώνες του μουσείου της Ακρόπολης, οι πρωτοεμφανιζόμενοι σκηνοθέτες προσπαθούν να παρουσιάσουν μια Αθήνα πολύ διαφορετική από τα τετριμμένα αλλά και από την πραγματικότητα.
 
Παρότι με τη πρώτη μάτια φαίνεται να έχει κάποιο στοιχειώδες ενδιαφέρον και σχεδόν μας ξεγελάει έτσι ώστε να μας πείσει να τη δούμε, η ταινία όσο προχωράει αρχίζει να μοιάζει με διαφημιστική μπροσούρα για την ομορφιά και την αρχαιότητα της Ελλάδας. Οι ομιλίες μισές στα ελληνικά και μισές στα Αγγλικά, ακόμα και ανάμεσα στους έλληνες πρωταγωνιστές, προσθέτουν ένα στοιχείο γελοιότητας, που σταδιακά κορυφώνεται θυμίζοντας ταινίες του Bollywood και όχι μια ταινία που προσπαθεί να αντικατοπτρίσει ένα δικαστικό αγώνα και την Ελλάδα της κρίσης.
Αν οι αδερφοί Βόρχες είχαν περιοριστεί στις καλοστημένες δικαστικές σκηνές και δεν είχαν αποπειραθεί να γεμίσουν τον κινηματογραφικό χρόνο με άχρηστες σκηνές της Αθήνας και του ελληνικού τοπίου ίσως να είχαν στα χέρια τους μια δικαστική ταινία μικρού μήκους.
 
Προκείμενου να γεμίσουν τον κινηματογραφικό χρόνο ώστε η ταινία να γίνει με το ζόρι μεγάλου μήκους αποφάσισαν να εμφανίσουν ετερόκλητα πλάνα της ζωής των δυο δικηγόρων που ερωτεύονται χωρίς ποτέ να κατανοήσουμε γιατί ή να δούμε έστω μια καλοστημένη ρομαντική σκηνή. Από τα δικαστήρια της Χάγης, μας μεταφέρουν βιαία στην Ελλάδα της κρίσης και στις εξεγέρσεις του 2011 προσφέροντας μας πλάνα απείρου κάλλους, οπού παρακολουθούμε  δικηγόρους με κουστούμια  και ταγέρ να τρέχουν ανάμεσα στα Ματ και τους αναρχικούς και  να τις τρώνε. Λίγα λεπτά αργότερα οι ίδιοι πρωταγωνιστές πίνουν τσίπουρα σε γιοτ που πλέουν στο Αιγαίο, χωρίς καμία απολύτως συνοχή.
Η παράνοια κορυφώνεται σε μια σκηνή όπου ο Χωραφάς ερμηνεύει έναν αρχιτέκτονα και εμφανίζεται από το πουθενά στη δίκη, για να παρουσιάσει τα χειρότερα τρισδιάστατα ολογραφήματα του Παρθενώνα. Δικηγόροι και δικαστές φοράνε διαστημικά τρισδιάστατα γυαλιά και ξαφνικά εμφανίζεται ένα ολόγραμμα του Παρθενώνα σε μια σκηνή που θυμίζει Star wars και μας έκανε να ξεκαρδιστούμε στα γέλια.
Η ταινία, όσο πλησιάζει το φινάλε κορυφώνεται, καταλήγοντας σε ένα εμετικά πομπώδες φινάλε, που έκανε τις τρίχες μας να σηκωθούν κάγκελο, με το πόσο ανίδεοι πάνω στα προβλήματα της Ελλάδας και ταυτόχρονα φιλέλληνες και αρχαιολάγνοι, μπορεί να ήταν οι σκηνοθέτες της ταινίας. Μια ακόμα γελοία ταινία, που παρότι μιλάει ελληνικά, έχει αμερικάνικη σκηνοθεσία και πολλούς ξένους παραγωγούς και συντελεστές, μας έκανε να απορούμε για το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου και φρονήματος από όπου κι αν προέρχεται.
Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα άλλο, η ευθύνη δίκη σας.
Βαθμολογία
ΜΗΔΕΝ στα 10
των Κέρτε και Τζον Βόρχες
με τους Παντελή Κοντογιάννης, Κασσάνδρα Βογιατζή, Γιώργος Χωραφάς, Γιώργος Βογιατζής, Σπύρος Φωκάς, Giancarlo Giannini, Michel Byrne, Paul Freeman


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή