OSCARS 2017: Οι 9 επιλογές της Ακαδημίας για την καλύτερη ταινία – Μέρος 1ο

327 Views
OSCARS 2017: Οι 9 επιλογές της Ακαδημίας για την καλύτερη ταινία – Μέρος 1ο OSCARS 2017: Οι 9 επιλογές της Ακαδημίας για την καλύτερη ταινία – Μέρος 1ο

 OSCARS 2017: Οι 9 επιλογές της Ακαδημίας για την καλύτερη ταινία – Μέρος 1ο

26 Φεβρουαρίου τα μάτια θα είναι στραμμένα, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στο Λος Άντζελες, στα βραβεία της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τα αποκαλούμενα Όσκαρ, χάριν συντομίας και αγαλματιδίου. Βέβαια, τα μάτια των Αμερικάνων, μιας και θα προβάλλεται σε ώρα prime time. Των Ελλήνων τα μάτια, με εξαίρεση των φαν και των κριτικών, θα ‘ναι ερμητικά κλειστά, λόγω προβολής το άγριο χάραμα.
.
Παρ’ όλα αυτά, η κίνηση που παρατήρησα στους κινηματογράφους από φίλους ή ιδίοις όμμασι έξω από τις αίθουσες στο κέντρο στις ταινίες που είναι υποψήφιες για την κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας είναι εντυπωσιακή, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως όλες οι ταινίες δεν περιλαμβάνουν μεγάλα ονόματα και είναι σχεδόν όλες δραματικές. Από κατηγορία σφίξιμο στο στήθος ως κατηγορία «χρειάζομαι-χαρτομάντηλο-για-το-κορόμηλο».
.
Στα επόμενα δύο άρθρα, θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι εννιά υποψήφιες ταινίες. Τέσσερις σ’ αυτό το άρθρο, πέντε στο επόμενο, προκειμένου να έχετε μια άποψη για το αν θέλετε να παρακολουθήσετε κάποια, να μαυρίσετε λίγο ή πολύ εσωτερικά, κυρίως, όμως, να αισθανθείτε τους ήρωες, στους οποίους πιθανότατα θα βρείτε σημεία του εαυτού σας και της ζωής σας – σας το λέω εκ πείρας, παρά το νεαρό φορτίο που κουβαλώ.
.
Να σημειωθεί πως η σειρά κατάταξης είναι απολύτως τυχαία. Αδυνατώ να επιλέξω ποια άφησε το μεγαλύτερο βάρος στο στέρνο μου γιατί όλες θεάθηκαν η μία πάνω στην άλλη και μια μικρή ανοσία την απέκτησα.

1.       HIDDEN FIGURES – AΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΙΔΕΣ
Υποψηφιότητες: 3 (Ταινίας, ΄Β Γυναικείου, Προσαρμοσμένου Σεναρίου)

Υπόθεση: Τρεις έγχρωμες γυναίκες που εργάζονται στη ΝASA, παρά τον φυλετικό και σεξιστικό ρατσισμό που βιώνουν στην υπηρεσία, καταφέρνουν να λύσουν το πρόβλημα που δεν μπορούσαν να κατανοήσουν οι άντρες λευκοί.
 
mini-άποψη: Στην εποχή του μισογυνισμού του Τραμπ, αυτή η ταινία καταπιάνεται μ’ ένα διαχρονικά επίκαιρο θέμα και με μια έξυπνη σκοπιά, αυτήν του θεωρητικά – απ’ όλες τις απόψεις - άβατου της NASA, της δεκαετίας του ’60. Η Οκτάβια Σπένσερ καταφέρνει να ξεχωρίσει από την θηλυκή τριάδα που διαθέτει απίστευτη χημεία. Το χιούμορ, κάποιες φορές εύστοχο, κάποιες φορές τηλεοπτικό. Παρά τη θεματολογία, όμως, που θα μπορούσε να αποδειχτεί χρυσός, η ιστορία αποτυπώνεται σαν ένα γλυκό παραμυθάκι, όπου οι καλοί θριαμβεύουν όπως στα καρτούν στη Ντίσνει.
 
ανεπιτυχές σατυρικόν τιτλίδιον: Οι Άγγελοι του Τσάρλι σε μαθηματική έκδοση.
 
Πρόβλεψη για κουβά: 0/3.
 
Η Οκτάβια Σπένσερ έχει προταθεί για καλύτερη ταινία απ’ αυτήν.
      
,
 2.       MANCHESTER BY THE SEA
Υποψηφίοτητες: 6 (Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Ά Ανδρικού, ΄Β Ανδρικού, ΄Β Γυναικείου Σεναρίου)

Υπόθεση: Ένας μοναχικός Βοστονέζος, μετά την απώλεια του αδερφού του, αναγκάζεται να πάει στην πατρίδα του, το Manchester-by-the-Sea, και να φροντίσει τον ανιψιό του. Εκεί, όμως, βρίσκεται αντιμέτωπος με κάτι πιο τραγικό απ’ αυτό που φανταζόταν – όχι, δεν είναι φόνος.
 
mini-άποψη: Η ταινία που αν δακρύσει ένας πρωταγωνιστής, μπορεί να δακρύσουν δέκα, γιατί το σενάριο είναι τόσο απλό και σφιχτό που περνάει στο μέγιστο τα μηνύματά του. Ο Κένεθ Λόνεργκαν χαρίζει απλόχερα το μυαλό των ηρώων και διαβάζει το μυαλό μας με το να αποτυπώνει τις σκηνές του παρελθόντος, αφότου μας προσδώσει την κατάλληλη περιέργεια. Πολύ δυνατή απεικόνιση του συναισθηματικού κόσμου των ηρώων με απλότητα. Οι πρωταγωνιστές, με επικεφαλή τον Άφλεκ Jr., αποτυπώνουν άριστα την απόλυτη συναισθηματική κενότητα, με την αδυναμία τους να βρουν λύσεις στις πολύπλοκες οικογενειακές και κοινωνικές καταστάσεις και το λεπτό χιούμορ σαν αντίβαρο. Σαν μοναδικό μείον, ο ελληνικός τίτλος: «Μια πόλη δίπλα στην θάλασσα». Γιατί να κατακρεουργηθεί ένας τόσο ωραίος τίτλος, εφόσον το θέμα δεν είναι μια τυχαία πόλη που έχει το Μάντσεστερ μπροστά;
 
ανεπιτυχές σατυρικόν τιτλίδιον:  Μάντσεστερ - όχι η Γιουνάιτεντ – vs. Los Angeles Land
 
Πρόβλεψη για κουβά: (2/6)
 
Στο ‘Α Ανδρικού, ο Άφλεκ ερμήνευσε καλύτερα από τον Γκόσλινγκ, αλλά όχι κι από τον Ντένζελ Ουάσιγκτον. Στο σεναρίου, οι Λάνθιμος και Φιλίππου μπορούν να κονταροχτυπηθούν με τον Λόνεργκαν, με τον τελευταίο να ποντάρει στο ότι έχει κερδίσει την πλειονότητα των Αμερικάνων κριτικών με τις ταινίες του.
          
.
3.    HACKSAW RIDGE – ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ
Υποψηφιότητες: 6 (Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Ά Ανδρικού, Μοντάζ, Μιξάζ, Ηχητικά εφέ)

Υπόθεση: Η πραγματική ιστορία ενός στρατιώτη που αποφασίζει να πάει κόντρα στους ανωτέρους του και να μην αγγίξει όπλο κατά τη διάρκεια του ΄Β. Π. Π., καταφέρνοντας να σώσει 75 στρατιώτες από την μάχη της Οκινάουα.
 
mini-άποψη: Άκρατος ρεαλισμός, εισβολή του θεατή στη μάχη και σασπένς κάθε φορά που σώζεται ένας στρατιώτης, μη γνωρίζοντας αν ζει, πέθανε ή άντεξε. Ο Μελ Γκίμπσον καταπιάνεται με την πραγματική ιστορία του Ντέσμοντ Ντος, ο οποίος ναι μεν δέχτηκε το κράξιμο για την απόφασή του να μην πιάσει όπλο, αλλά δεν διώχθηκε ποινικά, όπως θα γινόταν σήμερα, μεταφέροντας ένα μήνυμα που δεν θα έχει ποτέ παραλήπτη. Πιο ώριμος από κάθε άλλη στιγμή, ο Γκίμπσον μας δίνει ένα πασιφιστικό αριστούργημα, με σκηνές που θυμίζουν το Braveheart, χωρίς, όμως, να είναι απαραίτητα κακό αυτό.
 
ανεπιτυχές σατυρικόν τιτλίδιον: Η επιστροφή του Μελ στους τίτλους τέλους.
 
Πρόβλεψη για κουβά: (2/6)
 
Για τα Ηχητικά εφέ θεωρείται φαβορί, συγκριτικά με τις άλλες δύο κατηγορίες, αλλά μπορεί να κάνει την έκπληξη στην κατηγορία της Ταινίας – να μην ξεχνάμε πως θίγει το στρατιωτικό αίσθημα της υπερδύναμης, έστω και με ειρηνευτικό περιεχόμενο – ή στο Ά Ανδρικού, με τον Άντριου Γκάρφιλντ: απειροελάχιστες ελπίδες λόγω του νεαρού της ηλικίας.
       
.
4.    MOONLIGHT
Υποψηφιότητες: 8 (Ταινίας, Σκηνοθεσίας, ΄Β Ανδρικού, ‘Β Γυναικείου, Διασκευασμένου Σεναρίου, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Μουσικής)

Υπόθεση: Η ζωή του Chiron. Η παιδική του ηλικία, η εφηβεία του και η ενήλικη ζωή του. Το ενδιαφέρον; Η μάνα του εξαρτημένη στο crack, ο ίδιος θύμα bullying και ο μοναδικός του φίλος που είναι η όαση σε κάθε στάδιο της ζωής του.
 
mini-άποψη: Φεστιβαλική ταινία που θα σάρωνε σε όποιο φεστιβάλ και να προβαλλόταν. Ο σκηνοθέτης Μπάρι Τζέκινς αποδίδει ρεαλιστικά και προβλέψιμα την εξέλιξη των ηρώων, χωρίς μεγάλες εκπλήξεις, και με ιδιαίτερη σκηνοθεσία που μετουσιώνει τεχνικές παλαιότερων σκηνοθετών. Και εκεί κερδίζει η ταινία. Η ουσιαστική απλότητα, όπως στο Μάντσεστερ, είναι ο ιδανικότερος τρόπος να περάσει τα μηνύματά της. Σε αντίθεση με τα καλοδομημένα και ψυχολογικά δυνατά πρώτα δύο μέρη, το τρίτο μέρος της ταινίας χάνει όλη την ένταση που δημιούργησε από το πρώτο λεπτό και αφήνει τον θεατή με ανάμικτο συναίσθημα.
 
ανεπιτυχές σατυρικόν τιτλίδιον: Άγνωστοι δευτεροκομπάρσοι που έγιναν διάσημοι πρωταγωνιστές (και μπράβο τους!)
 
Πρόβλεψη: (2/8)
 
Το La La Land δεν βοηθάει καθόλου στις προβλέψεις, μιας και γίνεται εβδομαδιαία ντόρος για τα βραβεία που κερδίζει. Σαν το Μάντσεστερ, έχει την ατυχία να πέσει στη χρονιά του Σαζέλ. Ίσως να καταφέρει να πάρει του Διασκευασμένου Σεναρίου και να χτυπηθεί με το Fences και το Μάντσεστερ ή αυτό του ΄Β Ανδρικού. Για ταινία, θα ήταν περισσότερο ευχή παρά πρόβλεψη.
 .
.
....συνέχεια την ερχόμενη Πέμπτη, 16/2
.
.
#Filmworm #Cinemania #Eidame_kai_sxoliazoume #Oscars2017 #USA #Hidden_Figures #Manchester-by-the-Sea #Hacksaw_Ridge #Moonlight #Best_Picture #Countdown #Satire_not #Predictions_not #Drama #Kulturosupa #Κουλτουρόσουπα #Pantelis_Tsompanis

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Οσκαρ2017ΥποψηφιότητεςOSCAROscar

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Ιστορία χωρίς Όνομα» & «Το Παλτό» κυριάρχησαν στα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης. Όλα τα βραβεία.
«Ιστορία χωρίς Όνομα» & «Το Παλτό» κυριάρχησαν στα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης. Όλα τα βραβεία.
με 0 Σχόλια 11217 Views

Σε μια σεμνή όπως απαιτούσαν οι περιστάσεις και χωρίς θεατές δόθηκαν πριν λίγο σε διαδικτυακή μετάδοση από το Βασιλικό Θέατρο τα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2020. Μεγάλος νικητής η «Ιστορία χωρίς όνομα» του Σ. Δάνδολου, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη που τιμήθηκε με 4 μεγάλα βραβεία εκ των οποίων Καλύτερη Παράσταση της Χρονιάς και Σκηνοθεσίας. Η παράσταση «Το Παλτό» κέρδισε 5 με αυτά του Α΄ και Β΄ Ανδρικού να ξεχωρίζουν. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Δείτε αναλυτικά όλα τα βραβεία.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή