Στο δρόμο για τα Όσκαρ: Η δύναμη του ανθρώπινου μυαλού στη ταινία ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΜΙΜΗΣΗΣ. Είδαμε και σχολιάζουμε.

402 Views
Στο δρόμο για τα Όσκαρ: Η δύναμη του ανθρώπινου μυαλού στη ταινία ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΜΙΜΗΣΗΣ. Είδαμε και σχολιάζουμε. Στο δρόμο για τα Όσκαρ: Η δύναμη του ανθρώπινου μυαλού στη ταινία ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΜΙΜΗΣΗΣ. Είδαμε και σχολιάζουμε.

Στο δρόμο για τα Όσκαρ Α μέρος: Η δύναμη του ανθρώπινου μυαλού στη ταινία ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΜΙΜΗΣΗΣ. Είδαμε και σχολιάζουμε...

Οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ ανακοινώθηκαν και η καλύτερη κινηματογραφική εποχή του χρόνου είναι εδώ. Απο τα τέλη Δεκέμβρη μέχρι τις αρχές Γενάρη παρελαμβάνουν στους κινηματογράφους οι οσκαρικές ταινίες που συνήθως είναι και οι καλύτερες αμερικάνικες ταινίες της χρονιάς.
Φέτος λοιπόν ανάμεσα στις υποψήφιες ταινίες για όσκαρ υπάρχουν δυο αληθινές ιστορίες για ανθρώπους της επιστήμης που με τη δύναμη του μυαλού τους και μόνον παρά την κατά τα αλλά δυσλειτουργική τους ζωή κατάφεραν να αλλάξουν το κόσμο. Η σύγκριση ανάμεσα στις δύο αυτές ταινίες ήταν αναπόφευκτη, μιας και σπάνια παρακολουθούμε τις αληθινές ιστορίες επιστημόνων ( ήρωες για αυτή την εποχή συνήθως είναι σταρ, πολιτικοί ή άνθρωποι του πολέμου) παρότι δεν είθιστε να ασχολούμαστε με τον βίο των ανθρώπων της διανόησης.
Ο λόγος λοιπόν γίνεται απο τη μια για την ταινία Η θεωρία των πάντων (The theory of everything ) που παρακολουθεί τη ζωή και τα επιτεύγματα του Stephen Hawking και απο την άλλη για το Παιχνίδη της μίμησης (The Imitation game) που παρακολουθεί την ζώη του μαθηματικού κι αναλυτή Άλαν Τιούρινγκ,στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμό ενώ είχε καθοδηγήσει με επιτυχία μια ομάδα επιστημόνων, κι «έσπασε» τον κώδικα της περίφημης Γερμανικής μηχανής Enigma. Δυό εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ταινίες, που συγκινούν με τη δύναμη της ανθρώπινης νόησης και τη σημασία που έχουν αυτοί οι εξαιρετικά ευφυής άνθρωπο στη πορεία της ανθρωπότητας.
.
Στο σημερινό μας σημείωμα θα μιλήσουμε αναλυτικά για «Το παιχνίδι της μίμησης» και 3 Φεβρουαρίου για την «Θεωρεία των πάντων».
Η ταινία πραγματεύεται το πορτρέτο του Άλαν Τούρινγκ, ενός σπουδαίου και παράλληλα περίπλοκου ανθρώπου, στον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι οφείλουν τη ζωή τους, μιας και κατάφερε να σπάσει τον κώδικα Enigma, με το οποίον μετέφεραν μηνύματα οι Γερμανοί τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Το χειμώνα του 1952, οι Βρετανικές αρχές εισέβαλαν στο σπίτι του και τον συνέλαβαν για «απρεπή συμπεριφορά», μια κατηγορία που αργότερα θα οδηγούσε στην καταδίκη του με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας.
Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο θρύλος του Άντριου Χότζες «Άλαν Τιούρινγκ, Το Αίνιγμα» και καταφένει να φέρνει στο προσκήνιο ζητήματα εξαιρετικά σημαντικά όπως η δύναμη του ανθρώπινου μυαλού, η ηθική, η κατανόηση απέναντι στο διαφορετικό, η φιλία και η ομοφυλοφιλία. Η ταινία ρέει γρήγορα με αρκετά φλασμπάκ, ξεδιπλώνοντας την ιδιαίτερη προσωπικότητα του Άλαν Τούρινκ και την ιδιαίτερη αλλα συγκηνιτική φιλία του με την Τζόαν Κλαρκ( την οποία ερμηνεύει η Κίρα Ναίτλι), μια φιλία εγκεφαλική και μοναδική που στηριζόταν στην αλληλοκατανόηση.
Το καστ είναι εξαιρετικό και γεμάτο με μεγάλα ονόματα. Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς ( γνωστός απο τη σειρά Σέρλοκ Χόλμς ενώ fan fact έχει ερμηνεύσει και αυτός τον Hawking ) καταφέρνει να ενσαρκώνει εξαιρετικά τη σοβαρή και νευρωτική περσόνα του Τούρινκ που παρά την δύναμη του μυαλού του, δείχνει να αδυνατεί να επικοινωνήσει με τους γύρω του. Η νευρωτικότητα αυτή σε συνδυασμο με το αιχμηρό μυαλό, καταφένουν να δημιουργούν στην ταινία εξαιρετικά αστείες σκηνές, όπου το κοινό ξεκαρδίζεται στα γέλια παρά τη σοβαρότητα του θέματος. Η μεταφορά μας στην εποχή εκείνη αλλά και στα παρασκήνια του πολέμου μέσα στα γραφεία των πόλεων, μας φέρνει κάπως πιο κοντά στο να κατανοήσουμε πως διεξάγεται ένας πόλεμος και πως ήταν να ζεις την εποχή αυτή
Συνοψίζοντας[=] η ταινία αυτή κατορθώνει να πραγματευέται ένα ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό, με ενά τρόπο γεμάτο χίουμορ και τρυφερότητα. Προσφέροντας στο κοινό ένα αίσθημα λύτρωσης και κατορθόνωντας να περάσει ποικίλα και πολύπλευρα μηνύματα χωρίς να γίνεται κουραστική.
 

.

-Το Παιχνίδι της Μίμησης είναι υποψήφιo για 8 ΟΣΚΑΡ 2015: Όλες οι υποψηφιότητες ΕΔΩ

Το Παιχνίδι Της Μίμησης - The Imitation Game  του Μόρτεν Τίλντουμ
με τους με τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρα Νάιτλι, Μάθιου Γκουντ, Τσαρλς Ντανς, Μαρκ Στρονγκ, Τάπενς Μίντλετον

Το χειμώνα του 1952, οι Βρετανικές αρχές εισέβαλαν στο σπίτι του μαθηματικού κι αναλυτή Άλαν Τιούρινγκ, και τον συνέλαβαν για «απρεπή συμπεριφορά», μια κατηγορία που αργότερα θα οδηγούσε στην καταδίκη του με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας- ωστόσο κανείς δε γνώριζε ότι επρόκειτο για ένα πρωτοπόρο και ιδιοφυή επιστήμονα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου είχε καθοδηγήσει με επιτυχία μια ομάδα επιστημόνων, κι «έσπασε» τον κώδικα της περίφημης Γερμανικής μηχανής Enigma. Ένα στοιχειωτικό πορτραίτο ενός σπουδαίου και παράλληλα περίπλοκου ανθρώπου, στον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι οφείλουν τη ζωή τους

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή