Οι Νέες Ταινίες της Εβδομάδας 27/11-03/12: Σύλλας Τζουμέρκας, το Βραβείο της Επιτροπής των Καννών και άλλες 7 –αν έχουν το Θεό τους…

365 Views
Οι Νέες Ταινίες της Εβδομάδας 27/11-03/12: Σύλλας Τζουμέρκας, το Βραβείο της Επιτροπής των Καννών και άλλες 7 –αν έχουν το Θεό τους… Οι Νέες Ταινίες της Εβδομάδας 27/11-03/12: Σύλλας Τζουμέρκας, το Βραβείο της Επιτροπής των Καννών και άλλες 7 –αν έχουν το Θεό τους…

Οι Νέες Ταινίες της Εβδομάδας 27/11-03/12: Σύλλας Τζουμέρκας, το Βραβείο της Επιτροπής των Καννών και άλλες 7... αν έχουν το Θεό τους…

Από τη κριτικό κινηματογράφου, Δήμητρα Γιαννακού.

Η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα «Η Έκρηξη» περιμένει τους θεατές αυτήν την εβδομάδα στις αίθουσες, όπως και ένα χρονικό μιας οικογένειας μελισσοκόμων (Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών), ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, μια ευχάριστη κοινωνική κομεντί, το νούμερο 2 της κωμωδίας «Αφεντικά Για Σκότωμα» και ένα animation.

Η Έκρηξη
Σκηνοθεσία: Σύλλα Τζουμέρκα
με τους Αγγελική Παπούλια, Βασίλη Δογάνη, Μαρία Φιλίνη, Θέμι Μπαζάκα, Γιώργο Μπινιάρη, Μάκη Παπαδημητρίου
Η νέα ταινία του αντανακλά μερικά στοιχεία της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας μέσα από το πρίσμα των αναταραχών που συμβαίνουν στους κόλπους μιας οικογένειας. Κεντρική φιγούρα είναι μια νέα μητέρα, η Μαρία (Αγγελική Παπούλια), η οποία βιώνει ένα μόνιμο άγχος και ένα έντονο συναίσθημα στέρησης του αγαπημένου της, καθώς αυτός είναι ναυτικός και είναι μονίμως απών.
Η υστερία, ως βασική νότα, διαπερνά τις περισσότερες σκηνές και ένα διάχυτο αίσθημα οργής. Το μοντάζ παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς λειτουργεί σημασιοδοτικά και ανεβάζει τους ρυθμούς, προς το τέλος αυτής της ταινίας.

Τα Θαύματα
Άλις Ρορβάχερ
με τους Άλμπα Ρορβάχερ, Μαρία Αλεξάντρα Λούνγκου, Μόνικα Μπελούτσι, Σαμ Λούγουικ, Σαμπίνε Τιμοτέο
Η σκληρή ζωή των αγροτών και πιο συγκεκριμένα των μελισσοκόμων δίνεται μέσα από το πορτραίτο μιας οικογένειας, που στήνει η νέα κινηματογραφίστρια Άλις Ρορβάχερ στην ταινία της «Τα Θαύματα». Η οικογένεια ζει κάπου στα βάθη της ιταλικής εξοχής, ο πατέρας αυστηρός, επιβάλλει με μια κουβέντα του το νόμο και την τάξη σε όλα τα μέλη, ενώ οι κόρες τον βοηθάνε, ως εργάτριες, στην παραγωγή μελιού. Η Ρορβάχερ εστιάζει στη μεγαλύτερη κόρη, στο ξύπνημα της εφηβείας, στις αλληλεπιδράσεις με τις αδελφές της, όπως και με ένα νέο πρόσωπο που εισέρχεται στην αφήγηση, το μικρό Μάρτιν. Διακρίνεται η λεπτομερής καταγραφή των κινήσεων και του τρόπου ζωής αυτής της μικρής κοινότητας, σε σημείο που το φιλμ αγγίζει τα όρια «ταινίας τεκμηρίωσης», ενώ δίνεται χρόνος στις στιγμές, τις παύσεις, τη σκέψη των προσώπων και το χρόνο που κυλά.
Επιπλέον, ασκείται μια έμμεση κριτική στα τηλε-ριάλιτι σόου.
Εκλεπτυσμένη και ποιητική, σε κάποια σημεία, η αφήγηση, σίγουρα δεν είναι για μεγάλο κοινό. Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών.

Παλικάρι: Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου
του Νίκου Βεντούρα
Ο κινηματογράφος έχει τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να ανασύρει μνήμες στην επιφάνεια, να διδάσκει ιστορία και να μεταδίδει πληροφορίες στους νεώτερους, καθιστώντας το παρόν πιο κατανοητό μέσα από τη γνώση των γεγονότων του παρελθόντος. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί του ντοκιμαντέρ του Νίκου Βεντούρα με παραγωγό τη Λαμπρινή Χ. Θωμά «Παλικάρι: Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου». Το Παλικάρι του τίτλου είναι ένας κρητικός, ο Λούης Τίκας ή Ηλίας Σπαντιδάκης, ο οποίος μετανάστευσε στις Η.Π.Α. στις αρχές του 20ου αι. και πολέμησε γενναία διεκδικώντας τα εργατικά δικαιώματα, θυσιάζοντας τη ζωή του.
Η «Σφαγή του Λάντλοου» (20 Απριλίου 1914) αποτελεί μία από τις πιο αιματηρές επιθέσεις των εργοδοτών και του κράτους κατά των επαναστατημένων εργατών και η ηγετική μορφή του Λουή Τίκα πέρασε στην ιστορία των συνδικαλιστικών αγώνων. Το ντοκιμαντέρ συντίθεται από μαρτυρίες ποικίλων προσώπων και οι παραλληλισμοί με τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτοι.

Samba
των Ερίκ Τολεντανό, Ολιβιέ Νακάς
με τους Ομάρ Σι, Σαρλότ Γκενσμπούργκ, Ταχάρ Ραχίμ, Ίζια Ιζλαν
Οι σκηνοθέτες της παγκόσμιας επιτυχίας «Οι Άθικτοι» δημιουργούν μια νέα δραματική κομεντί με τον Ομάρ Σι πάλι στο κέντρο της αφήγησης. Ο Ομάρ Σι είναι ξανά φτωχός, δεν είναι γάλλος και κάνει διάφορες δουλειές «του ποδαριού» για να επιβιώσει. Θα συναντήσει στο δρόμο της ζωής του ένα υψηλόβαθμο στέλεχος επιχειρήσεων, που υποδύεται η Σαρλότ Γκαινσμπούργκ, μια γυναίκα σε αδιέξοδο από το φόρτο εργασίας. Ένα από τα ερωτήματα αυτής της νέας ταινίας είναι η δουλειά και μέχρι ποιο βαθμό μπορεί αυτή να καθορίσει την ζωή μας.
Ένα άλλο στοιχείο, κοινό με τους «Άθικτους» είναι ότι στηρίζεται επάνω στο χάσμα που διαχωρίζει τους ανθρώπους διαφορετικών κοινωνικών τάξεων και στην επικοινωνία που μπορεί να υπάρξει, παρά τις τεράστιες διαφορές. Στους «Άθικτους» έντονοι δεσμοί φιλίας ένωναν τα πρόσωπα, στο «Samba» μια φυσική έλξη αποτελεί την κινητήριο δύναμη της σχέσης των δύο βασικών χαρακτήρων. Το «Samba» είναι μια ταινία ανθρώπινη, συγκινητική, σκοτεινή και αστεία ταυτόχρονα.

Αφεντικά Για Σκότωμα 2
του Σον Άντερς
με τους Τζέισον Μπέιτμαν, Τσάρλι Ντέι, Τζέισον Σουντέικις, Τζένιφερ Άνιστον, Τζέιμι Φοξ, Κρις Πάιν, Κέβιν Σπέισι, Κρίστοφ Γουόλτζ
Τα «Αφεντικά Για Σκότωμα 2» αποτελούν τη συνέχεια της ομώνυμης επιτυχημένης κωμωδίας του 2011. Αν και με διαφορετικό σκηνοθέτη αυτή τη φορά, το Σον Άντερς στη θέση του Σεθ Γκόρντον, στην ταινία επανενώνονται οι σταρ Τζέισον Μπέιτμαν, Τσάρλι Ντέι και Τζέισον Σουντέικις στους δημοφιλείς ρόλους των υπαλλήλων που δεν αντέχουν πια να έχουν αφεντικό «πάνω από το κεφάλι τους» και επιθυμούν να γίνουν οι ίδιοι κύριοι του εαυτού τους. Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται και οι περιπέτειες ακολουθούν η μία την άλλη εξαιτίας ενός επενδυτή που τους αφήνει ξαφνικά αβοήθητους.
Βρίσκουμε ξανά την Τζένιφερ Άνιστον ως σεξομανή και τον Κέβιν Σπέισι μέσα στα νεύρα. Μια απλή κωμωδία για να περάσει η ώρα.

Οι Πιγκουίνοι Της Μαδαγασκάρης
των Έρικ Νταρνέλ, Σάιμον Τζ. Σμιθ
Από την επιτυχημένη ταινία κινουμένων σχεδίων «Μαδαγασκάρη», επιλέγεται η ομάδα των πιγκουίνων και δημιουργείται μια νέα διασκεδαστική περιπέτεια επάνω στα κατορθώματά τους, καθώς διασχίζουν τον κόσμο με τα ταξίδια τους. Οι πιγκουίνοι γίνονται κατάσκοποι και θα συνασπιστούν με την ειδική ομάδα δράσης «Βόρειος Άνεμος», για να κατατροπώσουν έναν κακό. Το ομαδικό πνεύμα ξεχωρίζει σε όλη την αφήγηση. Μια ταινία για παιδιά.
.
Επίσης κυκλοφορούν:
«ΠΡΟΜΑΧΟΣ»,
«DRIVE HARD»

και
«Ouija Πίνακας Πνευμάτων»

για τις οποίες δεν έγιναν δημοσιογραφικές προβολές, άρα δεν έχει και παρουσίαση...

-Κάθε Τετάρτη η κριτικός κινηματογράφου Δήμητρα Γιαννακού παρουσιάζει με κριτική ματιά τις νέες ταινίες της εβδομάδας.

-Αίθουσες προβολής Θεσσαλονίκης, " target="_blank">εδώ


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή