Οι Νέες Ταινίες Της Εβδομάδας 04-10/12/2014: Μια ταινία που σοκάρει, «Οι Σταθμοί Του Σταυρού», ένας Κεν Λόουτς και άλλες πέντε ζωή να΄χουν…

278 Views
Οι Νέες Ταινίες Της Εβδομάδας  04-10/12/2014: Μια ταινία που σοκάρει, «Οι Σταθμοί Του Σταυρού», ένας Κεν Λόουτς και άλλες πέντε ζωή να΄χουν… Οι Νέες Ταινίες Της Εβδομάδας 04-10/12/2014: Μια ταινία που σοκάρει, «Οι Σταθμοί Του Σταυρού», ένας Κεν Λόουτς και άλλες πέντε ζωή να΄χουν…

Οι Νέες Ταινίες Της Εβδομάδας  04-10/12/2014: Μια ταινία που σοκάρει, «Οι Σταθμοί Του Σταυρού», ένας Κεν Λόουτς και άλλες πέντε… ζωή να΄χουν…
Από τη κριτικό κινηματογράφου, Δήμητρα Γιαννακού.
Μια ποικιλία ταινιών κατακλύζει τις αίθουσες αυτήν την εβδομάδα. Ένα δράμα κατά του θρησκευτικού δογματισμού, η νέα (και τελευταία όπως λέγεται) ταινία του Κεν Λόουτς, μια ιστορική, δύο νέες ελληνικές παραγωγές, μια κωμωδία και το κινούμενο σχέδιο «Κούμπα: Μια Ζέβρα και Μισή» για τα παιδιά. Ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις συνήθειές σας, εσείς αποφασίζετε.
Οι Σταθμοί Του Σταυρού
του Ντίτριχ Μπρίγκεμαν
με τους Lea van Acken, Franziska Weisz, Florian Stetter, Lucie Aron, Moritz Knapp


Την Αργυρή Άρκτο Καλύτερου Σεναρίου και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Οικουμενικής Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ του Βερολίνου έλαβε η ταινία «Οι Σταθμοί Του Σταυρού». Πρόκειται για ένα φιλμ που σοκάρει καθώς δείχνει από πολύ κοντά τις ολέθριες συνέπειες του θρησκευτικού φανατισμού μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας Γερμανών, προσηλωμένων στις παραδόσεις, έντονα θρησκόληπτων και ακραία συντηρητικών. Η δεκατετράχρονη Μαρία μεγαλώνοντας σε ένα τέτοιο περιβάλλον, έχει ως όνειρο ζωής να γίνει αγία. Πέφτει εύκολα θύμα της καταστροφικής επιρροής μιας τυραννικής μητέρας και ενός ιερέα που κάνει «πλύση εγκεφάλου» στους νέους για το πώς θα γίνουν στρατιώτες του Θεού.
Ιδιαίτερα προσεγμένη σκηνοθεσία, με ακίνητα πλάνα-σεκάνς σε κάθε φάση του Γολγοθά της άμοιρης Μαρίας. Χαρακτηριστικά είναι επίσης και τα πανοραμίκ σε πολύ κρίσιμες στιγμές της ιστορίας. Μια ταινία για το σινεφίλ κοινό.
Jimmy’s Hall
Κεν Λόουτς
με τους Μπάρι Γουόρντ, Σιμόν Κίρμπι, Άντριου Σκοτ, Τζιμ Νορτον


Λένε ότι η τέχνη απελευθερώνει το μυαλό, του αφαιρεί τυχόν παρωπίδες, ανοίγει νέους πνευματικούς ορίζοντες, εξάπτει τη φαντασία και οδηγεί προς την ελευθερία. Η νέα ταινία του Κεν Λόουτς «Jimmy’s Hall» μας δίνει αυτό το μάθημα, μέσα από μια παλιά αληθινή ιστορία που ο σκηνοθέτης ανασυνθέτει και ζωντανεύει με τις εικόνες του, προσθέτοντας άλλο ένα πετραδάκι στο οικοδόμημα του πολιτικού και κοινωνικού σινεμά που έχει δημιουργήσει έως τώρα. Το «Jimmy’s Hall» αναφέρεται σε ένα πολιτιστικό στέκι, σε ένα χώρο συγκέντρωσης, διασκέδασης και ελεύθερης έκφρασης που θα αναταράξει τις συντηρητικές αρχές της Ιρλανδίας το 1932.
Ο βρετανός σκηνοθέτης φτιάχνει άλλη μια ταινία διαποτισμένη με τις ιδέες της επαναστατικότητας και της αντίστασης στον αυταρχισμό, και καταφέρνει να σχολιάσει το παρόν μέσα από ιστορίες του παρελθόντος.
Η Νύχτα Πριν Πέσει Το Παρίσι
Του Φόλκερ Σλέντορφ
με τους Νιλς Άρεστραπ, Αντρέ Ντισολιέ, Τσάρλι Νέλσον


Το Παρίσι παραλίγο να σβηστεί από το χάρτη τον Αύγουστο του 1944, όταν ο στρατηγός Ντίτριχ φον Σόλτιτζ, αφοσιωμένος στο Χίτλερ, λαμβάνει την εντολή να καταστρέψει ολοσχερώς τη γαλλική πρωτεύουσα, την πόλη του Φωτός μαζί με όλα τα πολύτιμα μνημεία της. Ένας σουηδός πρόξενος, ο Νόρντλινγκ μόλις λαμβάνει αυτή την είδηση τον επισκέπτεται και προσπαθεί να του αλλάξει γνώμη. Η τέχνη της ρητορικής και της διπλωματίας μπαίνει σε προτεραιότητα και καταδεικνύεται ανάγλυφα μέσα από την πολύωρη συνάντηση και συζήτηση μεταξύ των δύο σημαντικών προσώπων. Ένας έντονος διάλογος αναπτύσσεται, μια μάχη επιχειρημάτων που επρόκειτο να καθορίσει την εξέλιξη της Ιστορίας.
  Δεν πρόκειται για μια ταινία δράσης ή σασπένς αλλά όλο το δράμα στηρίζεται στους ώμους των δύο πρωταγωνιστών (Νιλς Άρεστραπ και Αντρέ Ντισολιέ) οι οποίοι συγχρονίζονται σε ένα ρυθμό που διατηρεί ζωηρό το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το τέλος. Ο συλλογισμός και τα διλήμματα του στρατιωτικού διοικητή κεντρίζουν τη σκέψη, καθώς προσπαθούν να μας βάλουν στη θέση του. Ένα ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό δράμα που αξίζει της προσοχής.
Από Έρωτα
του Θοδωρή Αθερίδη
με τους Σμαράγδα Καρύδη, Παναγιώτα Βλαντή, Θοδωρή Αθερίδη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Μάρθα Καραγιάννη, Γιάννο Περλέγκα, Γιώργο Χρυσοστόμου


Τι μπορεί να πάθει κανείς από έρωτα; Αυτή η κοινότοπη και γνωστή φράση παίρνει ζωή μέσα από τις εικόνες και τη σκηνοθεσία της ταινίας του Θοδωρή Αθερίδη «Από Έρωτα». Ο ίδιος υποδύεται τον ερωτοχτυπημένο που δεν μπορεί να ξεπεράσει την απώλεια ενός μεγάλου έρωτα, του μοναδικού ίσως της ζωής του, που αρνείται να τον πενθήσει και να αποδεχθεί ένα τέλος και, αντ’αυτού, ζει στο δικό του κόσμο, με τις ψευδαισθήσεις και τις εμμονές του.
Το «Από Έρωτα» μας διηγείται μια τρυφερή ιστορία αγάπης με την οποία θα ταυτιστούν όσοι έχουν ερωτευτεί και έχουν πονέσει βαθιά για τον/την αγαπημένο/η τους. Χωρίς να λείπει εκείνο το χιούμορ και η αντίστοιχη ελαφράδα που χαρακτηρίζει τα τηλεοπτικά θεάματα, η ταινία «μιλά» για τη δημιουργία ενός επίπλαστου κόσμου, αποκύημα της φαντασίας, στο οποίο δεν παραδίδεται μόνο ο ήρωας που υποδύεται ο Αθερίδης αλλά και αρκετοί άνθρωποι στην πραγματική ζωή, σύμφωνα με ψυχιατρικές μελέτες. Οι επαναλήψεις της ίδιας κατάστασης μέσα σε διαφορετικά ντεκόρ, τουριστικά και μη, βρίσκονται ανάμεσα στα μείον της ταινίας.
Ηλέκτρα
του Πέτρου Σεβαστίκογλου
με τους Σοφία Κόκκαλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Chris Ratzanov, Modou Ndiaye, Omar Fall


Τη συνεχή περιπλάνηση μιας νέας κοπέλας που δείχνει αποξενωμένη από όλους και όλα θα παρακολουθήσει ο θεατής της ταινίας «Ηλέκτρα» του Πέτρου Σεβαστίκογλου. Η κάμερα εστιάζει στο πρόσωπο της Σοφίας Κόκκαλη (που υποδυόταν τη Μόσχα στη «Μικρά Αγγλία»), την ακολουθεί σχεδόν σε κάθε της βήμα και μας παραδίδει διάφορα πλάνα από ποικίλες περιοχές και περιστάσεις: βόλτες με μηχανάκια, έρημα τοπία, εξερευνήσεις σε ένα δάσος, και αναζητήσεις αφηρημένες, αρκετά ασαφείς, όμως, για το κοινό.
Κάποια σύνδεση υπονοείται με μια άλλη γυναίκα στην Αφρική (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη), καθώς το φιλμ θα μας ταξιδέψει και εκεί. Ο αυτοσχεδιασμός σε όλα βρίσκεται στη βάση αυτής της παραγωγής, που συντίθεται από ένα συνονθύλευμα πολύχρωμων εικόνων και αφρικανικών ήχων, χωρίς να καταφέρνει να διατηρήσει το ενδιαφέρον του θεατή, ο οποίος θα βγει από την αίθουσα με απορία.
Ηλίθιος και Πανηλίθιος 2
των Μπόμπι και Πίτερ Φαρέλι
με τους Τζιμ Κάρεϊ, Τζεφ Ντάνιελς, Λόρι Χόλντεν, Κάθλιν Τέρνερ


Το σίκουελ της γνωστής κωμωδίας «Ηλίθιος και Πανηλίθιος» του 1994 κυκλοφορεί αυτήν την εβδομάδα στις αίθουσες. Ο Lloyd (Jim Carrey) και ο Harry (Jeff Danniels) παραμένουν φίλοι και ρίχνονται σε νέες περιπέτειες, καθώς ξεκινούν ένα νέο ταξίδι, μέσα στη γενικότερη προσπάθεια να βρουν την κόρη του Harry. Θα περάσουν από διάφορα μέρη σκορπίζοντας το χάος γύρω τους και γέλιο στους fans της παλιάς κωμωδίας.
Ωστόσο, η ταινία στερείται πρωτοτυπίας και αποτελεί ένα αναμάσημα του προηγούμενου φιλμ, με το αμερικανικό χονδροκομμένο χιούμορ σε επανάληψη.
Κούμπα: Μια Ζέβρα και Μισή
του Άντονι Σίλβερστον


(μεταγλωττισμένη στα ελληνικά)
Μετά το «Zambezia: Πουλιά Στον Αέρα», τα  νοτιοαφρικανικά στούντιο «Triggerfish Animation» στρέφονται προς τις ζέβρες για τη δεύτερή τους ταινία animation. Διάφορες μορφές του ζωικού βασιλείου παρελαύνουν στην ταινία «Κούμπα: Μια Ζέβρα και Μισή», κωμικές και μη, ενώ ο Κούμπα, μια ζέβρα διαφορετική από τις άλλες, θα αναζητήσει την τύχη του σε ένα διασκεδαστικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις.
Μια καλή επιλογή για να περάσουν τα παιδιά την ώρα τους.

Η Επέλαση των Βίκινγκς
του Κλαούντιο Φα
με τους Τζέιμς Νόρτον, Ράιαν Κουάντεν, Τσάρλι Μέρφι, Εντ Σκράιν, Τομ Χόπερ, Κεν Ντούκεν, Ανατόλ Τάουμπμαν, Γιόαν Χεγ
κ


[δεν έγινε δημοσιογραφική προβολή], άρα δεν είδαμε, δεν ξέρουμε...

-Κάθε Τετάρτη η κριτικός κινηματογράφου Δήμητρα Γιαννακού παρουσιάζει με κριτική ματιά τις νέες ταινίες της εβδομάδας.

-Αίθουσες προβολής Θεσσαλονίκης, εδώ


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή