ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΨΕΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΤΗΝΟΣ. Ισπανική αποκάλυψη από το πολυβραβευμένο ΜΑΥΡΟ ΨΩΜΙ στις αίθουσες.

440 Views
ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΨΕΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΤΗΝΟΣ. Ισπανική αποκάλυψη από το πολυβραβευμένο ΜΑΥΡΟ ΨΩΜΙ στις αίθουσες. ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΨΕΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΤΗΝΟΣ. Ισπανική αποκάλυψη από το πολυβραβευμένο ΜΑΥΡΟ ΨΩΜΙ στις αίθουσες.

Ισπανική αποκάλυψη από το πολυβραβευμένο ΜΑΥΡΟ ΨΩΜΙ στις αίθουσες.  ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΨΕΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΤΗΝΟΣ
Το ΜΑΥΡΟ ΨΩΜΙ είναι η Ισπανική αποκάλυψη από τον πολυβραβευμένο Αγούστι Βιγιαρόνγκα:  
13 Βραβεία Γκαουντί, 9 Βραβεία Γκόγια, Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, αλλά και η επίσημη πρόταση της Ισπανίας για το Ξενόγλωσσο Όσκαρ.
Κυκλοφορεί στις 29 Μαϊου από τη WEIRD WAVE.

ΣΥΝΟΨΗ
Στη βόρειο-κεντρική Καταλονία, λίγο μετά τον Ισπανικό Εμφύλιο, ο 11χρονος Αντρέου (που η οικογένεια του βρίσκεται στην πλευρά των ηττημένων), μεγαλώνει σε ένα αγρόκτημα ενός μικρού χωριού. Η χώρα έχει ήδη χωριστεί σε νικητές και ηττημένους και κανείς δεν έχει δικαίωμα να είναι «ουδέτερος».
Ο Αντρέου άθελα του θα γίνει αυτόπτης μάρτυρας δύο φόνων στο δάσος, ενός πατέρα και του γιού του. Η αστυνομία θεωρεί ως μοναδικό ύποπτο τον άνεργο πατέρα του, τον κόκκινο επαναστάτη Φαριόλ. Ο Αντρέου για να τον σώσει, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τον πραγματικό ένοχο. Σύντομα ο Φαριόλ θα βρεθεί στη φυλακή όσο η σύζυγος του θα προσπαθεί να τα βγάλει πέρα εργαζόμενη σ’ ένα από τα υφαντουργεία της περιοχής. Το χωριό όμως ζει στη σκιά ενός φόνου από το παρελθόν και θα χρειαστεί να αποκαλυφθεί ο πραγματικός ένοχος για να μπορέσει ο Αντρέου να λύσει το μυστήριο.

Η σκληρή πραγματικότητα εγκλωβίζει τον Αντρέου που προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του και τον κόσμο μέσα από εικόνες, αστικούς μύθους, μισόλογα και τις (συνήθως) αυθαίρετες ερμηνείες των όσων συμβαίνουν.
Το σχολείο με τον μεθύστακα δάσκαλο είναι μια φυλακή για εκείνον και τη Νούρια, την ανάπηρη ξαδέλφη του. Η Νούρια θέλοντας να ξεφύγει από τη δική της πραγματικότητα δεν θα αργήσει να γίνει συνοδοιπόρος στο ταξίδι της φαντασία του Αντρέου αλλά και ο συνδετικός του κρίκος με μια ακόμα πιο σκληρή πραγματικότητα.

Βάναυση τρυφερότητα, πραγματικότητα και φαντασία μπλέκονται ονειρικά στο σκοτεινό παραμύθι που περιγράφει με ωμό τρόπο τα βασανιστήρια των παιδιών που δεν επέλεξαν να ζουν στον απόηχο των ψεμάτων των γονιών τους. Ο κόσμος των μεγάλων δημιουργεί μικρά κτήνη, ανθρώπους πιο σκληρούς από τους ίδιους τους ανθρώπους που τους έφεραν στον κόσμο. Ο Αντρέου για να επιβιώσει πρέπει να επινοήσει τρόπους μετάβασης από το στρατόπεδο των νικημένων σε εκείνο των νικητών, σε μια χώρα που με δυσκολία περνά από τον παραλογισμό του εμφυλίου πολέμου, στον παραλογισμό μιας μακροχρόνιας δικτατορίας.

Το «Μαύρο Ψωμί» είναι ένα παραμύθι που θυμίζει τον «Λαβύρινθο του Πάνα». Πρόκειται για τη νέα ισπανική αποκάλυψη από τον πολυβραβευμένο Βιγιαρόνγκα. Η ταινία μέχρι στιγμής έχει κερδίσει 13 Βραβεία Γκαουντί, 9 Βραβεία Γκόγια, Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και φυσικά ήταν η επίσημη πρόταση της Ισπανίας για το Ξενόγλωσσο Όσκαρ.
(Black Bread, Pa Negre, Pan Negro)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΑΓΟΥΣΤΙ ΒΙΓΙΑΡΟΝΓΚΑ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚ ΚΟΛΟΜΕΡ / ΝΟΥΡΙΑ ΚΟΜΑΣ / ΝΟΡΑ ΝΑΒΑΣ / ΣΕΡΖΙ ΛΟΠΕΘ / ΡΟΧΕΡ ΚΑΣΑΜΑΧΟΡ / ΓΙΟΥΙΣΑ ΚΑΣΤΕΓ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 108’

13 ΒΡΑΒΕΙΑ GAUDI
9 ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΚΟΓΙΑ
(η πρώτη καταλανική ταινία που κερδίζει
βραβείο Γκόγια καλύτερης ταινίας)
ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΡΑ ΝΑΒΑΣ
ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ
Η ΤΑΙΝΙΑ ΔΙΑΝΕΜΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ SONY

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: ΟΓΟΥΣΤΙ ΒΙΓΙΑΡΟΝΓΚΑ
Ο Ογούστι Βιγιαρόνγκα γεννήθηκε το 1953 στη Μαγιόρκα. Καθιερώθηκε στην Ισπανία με την πολιτική προκλητική του ταινία «El Mar», που μεταξύ άλλων βραβεύτηκε και στο φεστιβάλ του Βερολίνου. Στη συνέχεια κινηματογραφεί τη βιογραφία του Ούγκρου μετανάστη Άρο Τολμπούκιν με τίτλο «Aro Tolbukhin – En La Mente Del Asesino» που απέσπασε συνολικά 7 βραβεία. Η διεθνής αναγνώριση έρχεται με το «Μαύρο Ψωμί»  που μέχρι στιγμής μετρά 28 σημαντικές διακρίσεις. Ο ίδιος έχει αποσπάσει 22 βραβεία για το συνολικό του εργο.

ΦΡΑΝΤΣΕΣΚ ΚΟΛΟΜΕΡ
Ο νεαρός Φραντσέσκ Κολομέρ, γενήθηκεστις8 Ιουλίου του 1997 στη Βαρκελώνη.
Κάνει το κινηματογραφικό ντεμπούτο του στην ταινία «Μαύρο Ψωμί» και κερδίζει το βραβείο Γκόγια καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού. Η βιογραφία του έχει μόλις τρεις κινηματογραφικές εμφανίσεις με πιό πρόσφατη αυτή την ταινία του Νταβίντ Τρουέμπα (Οι Στρατιώτες τη Σαλαμίνας), με τίτλο «Vivir es facil con los ojos cerrados» (Είναι εύκολο να ζεις με τα μάτια κλειστά). 

ΝΟΡΑ ΝΑΒΑΣ
Γεννημένη το 1975, η Νόρα Νάβας, κερδίζει για την ερμηνεία της στην ταινία  «Μαύρο Ψωμί» το βραβείο Γκαουντί, το βραβείο Γκόγια και το Αργυρό Κοχύλι στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Πρόσφατα τιμήθηκε στο Φεστιβάλ της Valladolid για την ερμηνεία της στην δραματική ταινία «Tots Volem El Millor Per e Ella».
ΡΟΧΕΡ ΚΑΣΑΜΑΧΟΡ
Γεννημένος στις 17 Δεκεμβρίου του 1976, ο Ρόχερ Κασαμαχόρ, έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Ογούστι Βιγιαρόνγκα στην ταινία «El Mar».
Συμετείχε στην παγκόσμια εμπορική επιτυχία «Ο Λαβύρυνθος του Πάνα» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο.Για την ερμηνία του στο «Μαύρο Ψωμί» κερδίζει βραβείο Γκαουντί. Στο βιογραφικό του έχει και άλλο ένα βραβείο.

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΜΑΣ
Γενήθηκε την πρώτη Σεπτεμβρίου του 1996 στη Βαρκελώνη.
Το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Μαρίνα Κόμας έγινε στην ταινία «Μαύρο Ψωμί» και για την ερμηνεία της τιμήθηκε με βραβείο Γκαουντί και Γκόγια.
Το 2012 θα αποσπάσει άλλα δύο βραβεία για την ταινία «Els Nens Salvatges»,  ένα ακόμα βραβείο Γκαουντί και το βραβείο Τούρια.

ΣΕΡΖΙ ΛΟΠΕΘ
Γενημένος στιε 22 Δεκεμβρίου του 1965, ο Καταλανός τετράγλωσσος ηθοποιός Σερζί Λοπέζ θα ταξιδέψει φεστιβαλικά με την ταινία «Χάδια» του Βεντούρα Ποντς (βασισμένο στο θεατρικό του Σερζί Μπελμπέλ) σε όλο τον κόσμο. Λίγα χρόνια αργότερα με τον ίδιο σκηνοθέτη συμετείχε στο «Να ζεις ή να πεθάνεις».
Πρωταγωνιστεί στο πλευρό του Χαβιέρ Μπαρδέμ και της μούσας του Αλμοδόβαρ Βικτόρια Αμπρίλ στην ταινία «Ανάμεσα στα Πόδια».Λίγο καιρό αργότερα, με την αγαπημένη και από το Ελληνικό κοινό «Πορνογραφική Σχέση», ξεκινάει τη διεθνή καριέρα που δειλά είχε κάνει την εκκίνηση με το «Western» το 1997.
Το 2002 παίζει στο πλευρό της κινηματογραφικής Αμελί, Οντρέ Τοτού στο «Βρώμικα Όμορφα Πράγματα» του Στίβεν Φρίαρςκαι ένα χρόνο αργότερα στο κύκνειο άσμα της Μαρί Τρεντινιάν «Τζάνις και Τζον» που συμπρωταγωνιστούσε με τον σύντροφο της και μετέπειτα πρωταγωνιστή του «Άθικτοι» Φρανσουά Κλουζέ.
Πρωταγωνιστεί το 2006 στον πολυβραβευμένο «Λαβύρινθο του Πάνα» στον ρόλο του στρατηγού Βιδάλ.
Το 2009 δέχεται τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Φρανσουά Οζόν και της Ιζαμπέλ Κοιξέ στο «Ricky: Τα Φτερά ενός Αγγέλου» και «Ο Χάρτης των ήχων του Τόκυο» αντίστοιχα, ενώ λίγο αργότερα παίζει στο πλευρό της Κριστίν Σκοτ Τόμας, στο «Partir».
Συνεργάζεται εκ νέου με τον Φρανσουά Οζόν στο «Potiche» την ίδια χρονιά που αναλαμβάνει ένα δεύτερο αλλά πολύ σημαντικό ρόλο στην ταινία «Μαύρο Ψωμί».
Φέτος έπαιξε στο πλευρό της Μπελέν Ρουέδα (Η Θάλασσα Μέσα μου, Το Ορφανοτροφείο) και του Μάριο Κάσας στο «Ismael» ενώ μαζί με τον Λουί Τοσάρ (Κελί 211) θα τον δούμε σε δύο ταινίες, στο «Murieron Por Encima de sus Posibilidades» αλλά και στο «El Nino».
Έχει τιμηθεί συνολικά με 16 βραβεία για το συνολικό του έργο, μεταξύ αυτών και με βραβείο Ευρωπαϊκό βραβείο και βραβειο Cesar για το «Χάρι, ο Καλύτερος Φίλος του Ανθρώπου» το 1997.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΜΙΛΙ ΤΕΙΣΙΔΟΡ
O Eμίλι Tεϊσιδόρ, γεννήθηκε στην Ρόδα δε Τερ, (Βαρκελώνη) το 1934. Σπούδασε νομική, φιλοσοφία, φιλολογία και δημοσιογραφία και στη συνέχεια ασχολήθηκε για μερικά χρόνια με τα παιδαγωγικά. Υπήρξε συνεργάτης σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα, καθώς και σε εφημερίδες. Έχει μεταφράσει και γράψει θεατρικά έργα και κινηματογραφικά σενάρια. Έχει γράψει επίσης πολλά και ποικίλα βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, και έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία. Το Μαύρο ψωμί τιμήθηκε τo 2004 με τα βραβεία Μ. Άνζελς Ανγκλάδα, το βραβείο Lletra d'Or και το έγκριτο βραβείο Ζοάν Κρεσέλς, ως το καλύτερο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2003.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή