Local Short Film Festival: Η Θεσσαλονίκη πάντα θα είναι σινεφίλ! Η «Κ» ήταν εκεί.

4297 Views
Local Short Film Festival: Η Θεσσαλονίκη πάντα θα είναι σινεφίλ! Η «Κ» ήταν εκεί. Local Short Film Festival: Η Θεσσαλονίκη πάντα θα είναι σινεφίλ! Η «Κ» ήταν εκεί.

 Η «Κ» ήταν εκεί.


Local Short Film Festival ή αλλιώς μια έμπρακτη εκδήλωση υποστήριξης σ’ όλους εκείνους τους φιλόδοξους κινηματογραφιστές της Θεσσαλονίκης.  Για 8η φορά, την περασμένη Πέμπτη στον πολυχώρο WE, συγκέντρωσε τους σινεφίλ της πόλης κι έδωσε την ευκαιρία σε 6 ομάδες να προβάλλουν την δουλειά τους. Γεια σου Θεσσαλονίκη με τις τέχνες σου.
 
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2016 μ’ έναν και μοναδικό σκοπό· να αναδείξει νέους δημιουργούς και να προωθήσει την τοπική 7η τέχνη. Κι αν νομίζετε πως οι συντελεστές των ταινιών προέρχονται μόνο από τη σχολή κινηματόγραφου θα σας εκπλήξω καθώς μεράκι για το σινεμά, έμπνευση και ταλέντο κρύβεται σε κάθε κλάδο έξω από πανεπιστήμια κι επισημότητες.
 
Το κοινό της Θεσσαλονίκης γνωρίζει σταδιακά κι αγκαλιάζει τις προσπάθειες του φεστιβάλ – με έκπληξη των διοργανωτών αποκαλύφθηκε πως για πρώτη φορά δεν χωρούσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι στο ευρύχωρο WE- το μεγαλύτερο Local που έχει γίνει μέχρι σήμερα.  O λόγος προφανής, αγαπάμε βαθιά τον κινηματογράφο. Και προφανώς όχι μόνο ως θεατές, αλλά με πρόθεση να γίνουμε κομμάτι του, να συμπαράγουμε και να δημιουργήσουμε · κάθε δύο μήνες διαφορετικοί συντελεστές και καινούριες ταινίες μικρού μήκους. Όντως η Θεσσαλονίκη είναι βαθιά της σινεφίλ.
 
Για τον λόγο αυτό, το κοινό είναι κι εκείνο που θα αποφασίσει ποια από τις διαγωνιζόμενες ταινίες θα στεφθεί νικήτρια σε κάθε φεστιβάλ. Μέτα από αδιάλειπτη προβολή των ταινιών, οι θεατές έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν και υποστηρίξουν την ταινία που τους άρεσε περισσότερο- spoiler alert, η φετινή νικήτρια δίνει την δική της οπτική στη ζωή μετά τον θάνατο και πολύ μας αρέσουν αυτές οι υπαρξιακές αναζητήσεις.
 
Κάθε φεστιβάλ ξεκινάει με μια guestmovie από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας ή του εξωτερικού και φέτος είχαμε την χαρά να απολαύουμε την ταινία «Ψωμί κι Ελιές» των Ιορδάνη Ορφανίδη και Alexander Jaschik. Με πρωταγωνιστές τον Αντώνη Καφετζόπουλο, Αντώνη Καρυστινό και Αναστάση Κολοβό, το φιλμ εξιστορεί την ιστορία δυο αδερφών, που αναγκάζονται να αφήσουν την Ελλάδα και να αναζητήσουν την τύχη τους στην Γερμανία, με την βοήθεια του πετυχημένου- ή και όχι- θείου τους. Το «Bread and Olives» έχει συμμετάσχει ήδη σε μεγάλο αριθμό φεστιβάλ, από το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας μέχρι και το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο κι έχει κερδίσει την καρδιά του κοινού, τόσο για την κινηματογράφηση όσο και για το πετυχημένο σενάριο παιγμένο από εξαίρετους ηθοποιούς.
 
Επιστρέφοντας στις διαγωνιζόμενες ταινίες, στο 8ο Local Short Film Festival διαγωνίστηκαν οι εξής 6 :
Still Life (Δημήτρης Καράς – 9’)
Novum (George Varanos, Mikel Sinanaj – 6’)
Harmonica (Πελαγία Χατζηνικήτα – 6’)
Στίγμα (Δημήτρης Θεοχαρίδης – 4’)
Δέκα μείον (Αναστάσης Μαυρογιάννης – 19’)
9023 (Τάνια Ναναυράκη, Σωτήρης Πετρίδης – 8’)
 
Με δυο λόγια, έχουμε να κάνουμε με τις επιλογές του ανθρώπου μετά τον θάνατο, μ’ ένα animation επιστημονικής φαντασίας, μ’ ένα παιδί του δρόμου που βρίσκει αναπάντεχα την αλληλεγγύη που χρειάζεται, μ’  ένα ψυχολογικό κομφούζιο γεμάτο συναισθηματική φόρτιση, μ’ ένα δολοφονικό παιχνίδι, και τέλος με μια όχι και τόσο μακρινή πραγματικότητα που όχι απλά τρομάζει αλλά φρικάρει στην προοπτική της.
 
Μετά την προβολή των ταινιών, ακολούθησε μια μίνι συζήτηση με τους συντελεστές, ερωτήσεις από το κοινό και η αθώα αμηχανία ανθρώπων που σηκώνονται να παρουσιάσουν την δουλειά τους χωρίς να έχουν συνηθίσει την θέση «μπροστά» από την κάμερα.
 
Ψηφίσαμε, κάναμε διάλλειμα για 15 λεπτά (χάθηκε και το μισό κοινό) και ετοιμαστήκαμε να μάθουμε τον μεγάλο νικητή.
 
3η θέση η «Harmonica» , 2η το «Δέκα μείον» μαζί με το «9023».
Μεγάλος νικητής του βραβείου κοινού; Το «Still Life» του Δημήτρη Καρά, ο οποίος με μεγάλη μας χαρά απάντησε στις ερωτήσεις μας και μας κατατόπισε έτσι λίγο για το όραμα του, για τις μελλοντικές του κινηματογραφικές διαθέσεις, για την εμπειρία του στο Φεστιβάλ.
 
Μιας και το θέμα της ταινίας του ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, αναρωτήθηκα πως αποφάσισε να αποτυπώσει στη μεγάλη οθόνη την δική του άποψη για ένα τόσο αμφίβολο ζήτημα. «Η μετά θάνατον ζωή είναι ένα θέμα που με έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, το αν υπάρχει, ποια μορφή θα μπορούσε να έχει, και αν μπορούμε να έχουμε κάποια δυνατότητα επιλογής πάνω σ’ αυτήν. Κάποια στιγμή μου ήρθε η ιδέα της απεικόνισης της μετά θάνατον ζωής σαν μια απέραντη ερημική περιοχή. Αυτή η σκέψη λειτούργησε καταλυτικά στο να μπορέσω να αναπτύξω μια ιστορία που θα εξέφραζε τους προβληματισμούς και τις σκέψεις μου σχετικά μ’ αυτό το θέμα», μου απάντησε κι όντως, το «Still life» διαδραματίζεται σε μια ερημική παραλία της Επανομής, στα μέσα του Χειμώνα, σχηματίζοντας ένα καταθλιπτικό, απέραντο κι απαισιόδοξο φόντο.
 
Ο Δημήτρης, αν και απόφοιτος Πολυτεχνικής σχολής, ασχολείται με τον κινηματογράφο ήδη από το 2014, με τη σκηνοθεσία και το σενάριο του «Blue Moon». Έχει συμμετάσχει σε ταινίες μεγάλου μήκους ως βοηθός σκηνοθέτη, έχει ασχοληθεί με τρέιλερ θεατρικών παραστάσεων καθώς και  με την μουσική επένδυση σε ταινίες μικρού μήκους. Τελευταίο καλλιτεχνικό του «κάλεσμα» η συγγραφή σεναρίων, και μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για ένα νέο που δεν εφησυχάζετε με τίποτα.
 
Θα μπορούσε όμως να ταχθεί αποκλειστικά στην 7η τέχνη; «Το μόνο σίγουρο είναι πως πάντα θα προσπαθώ να ασχολούμαι με τον κινηματογράφο όσο περισσότερο μπορώ. Βέβαια δεν πιστεύω πως θα ασχοληθώ ποτέ αποκλειστικά. Υπάρχουν πολλά πράγματα που με εκφράζουν και η ιδέα της αποκλειστικότητας μου ακούγεται αρκετά περιοριστική!» Κι όσον αφορά τον κινηματογράφο, Αθήνα με προοπτικές ή Θεσσαλονίκη με ψυχή;  « Η Αθήνα είναι μια πόλη με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα, όπου υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και πρόσφορο έδαφος για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο ή με τις τέχνες γενικότερα. Στη Θεσσαλονίκη σίγουρα υπάρχουν περισσότερες δυσκολίες, κυρίως από πλευράς χρηματοδότησης. Παρ’ όλα αυτά, έχω παρατηρήσει ότι αυτές οι δυσκολίες έχουν βοηθήσει στο να καλλιεργηθεί ένα κλίμα συντροφικότητας και αλληλοβοήθειας. Αυτό έχει ως συνέπεια ότι η ενασχόληση με τον κινηματογράφο στη Θεσσαλονίκη είναι μια ιδιαίτερα εποικοδομητική εμπειρία».
 
Όσον αφορά τη νίκη του στο Φεστιβάλ, ο Δημήτρης ευχαριστεί θερμά όλους τους ηθοποιούς και το συνεργείο και νιώθει ευγνώμων για την ομαδική δουλειά και το αποτέλεσμα που κατάφεραν να πετύχουν. Η συμμετοχή του κοινού κι η πρόθεση τους για ερωτήσεις του απέδειξαν πως οι ιδέες και τα μηνύματα που ήθελε να περάσει μέσα απ’ την ταινία του όντως μεταδόθηκαν, προκαλώντας μάλιστα αντιδράσει  κι  εμπνέοντας προβληματισμούς , σκέψεις κι οπτικές που δεν φανταζόταν ούτε ο ίδιος! «Ήταν μια υπέροχη εμπειρία. Το Local Short Film Festival ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα τόσο έντονα την απήχηση και την αναγνώριση του κοινού. Το βραβείο αποτέλεσε μεγάλη τιμή και χαρά για μένα».
 
Τον ανταγωνισμό τον βρήκε υψηλού επιπέδου κι εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Πιστεύει στους κινηματογραφιστές της Θεσσαλονίκης, γιατί όπως φάνηκε έχουν «ωραίες ιδέες, μεράκι και ενθουσιασμό, και παρά τις δυσκολίες καταφέρνουν να παράγουν αξιόλογο έργο».
 
Κύριε Δημήτρη Καρά, τι ετοιμάζετε για το μέλλον;
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσω να ασχολούμαι με τον κινηματογράφο! Δεν μπορώ ακόμα να πω πολλές λεπτομέρειες, αλλά έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία για την επόμενη ταινία μικρού μήκους! Έχω ολοκληρώσει κι ένα σενάριο για ταινία μεγάλου μήκους επιστημονικής φαντασίας, με το οποίο είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος. Γι’ αυτό και είμαι στη διαδικασία ανεύρεσης χρηματοδότησης για να ξεκινήσουμε τα γυρίσματα».
 
Εμείς με την σειρά μας, να ευχαριστήσουμε θερμά τον Δημήτρη Καρά για την συνέντευξη και την μεγάλη του προθυμία και να του δώσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για την επιτυχία του. Ευχόμαστε τόσο σ’ εκείνον όσο και σ’ όλους τους φιλόδοξους κινηματογραφιστές της πόλης να συνεχίσουν το όνειρο και να μας κάνουν περήφανους με την δουλειά και το ταλέντο τους.
 
Ραντεβού σε δύο μήνες στο επόμενο Local Short Film Festival.
 

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε την «Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν ΜακΝτόνα στο θέατρο Αυλαία.
Κερδίστε προσκλήσεις για να δείτε την «Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν ΜακΝτόνα στο θέατρο Αυλαία.
με 8 Σχόλια 1456 Views

Λάβετε μέρος στο διαγωνισμό του Kulturosupa.gr διεκδικώντας διπλές προσκλήσεις για να δείτε την συναρπαστική παράσταση της Ομάδας Νάμα «Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» στο Θέατρο Αυλαία  Πέμπτη 19/5 ή Παρασκευή 20/5 στις 21:00

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή