Γιατί ο Leonardo DiCaprio δεν θα γίνει ποτέ μεγάλος ηθοποιός…

533 Views
Γιατί ο Leonardo DiCaprio δεν θα γίνει ποτέ μεγάλος ηθοποιός… Γιατί ο Leonardo DiCaprio δεν θα γίνει ποτέ μεγάλος ηθοποιός…

Γιατί ο Leonardo DiCaprio δεν θα γίνει ποτέ μεγάλος ηθοποιός…

 Γράφει ο Μιχάλης Σκολιανός.

Ο Leonardo DiCaprio είναι αναμφισβήτητα ένας καλός, πολύ καλός ηθοποιός. Δεν θα κατορθώσει όμως ποτέ να γίνει ένας σπουδαίος ηθοποιός. Ένας μοναδικός, σπάνιος ηθοποιός. Δεν θα μπορέσει να μπει ποτέ σε αυτήν την κλειστή και τόσο μικρή κλίκα των μεγάλων ηθοποιών διότι δεν είναι χαρισματικός ηθοποιός.
Η διαφορά ενός πολύ καλού ηθοποιού από έναν χαρισματικό ηθοποιό είναι ότι ο πρώτος υποδύεται τους ρόλους ενώ ο δεύτερος τους ενσαρκώνει. Ο πρώτος θέτει τον εαυτό του υπό τον ρόλο ενώ ο δεύτερος ενσωματώνει τον ρόλο. Ο πρώτος έρχεται στα μέτρα του ρόλου ενώ ο δεύτερος, αντιθέτως, φέρνει τον ρόλο στα μέτρα του.
Στην περίπτωση του πολύ καλού ηθοποιού ο ρόλος είναι διακριτός από τον πραγματικό χαρακτήρα του ηθοποιού ενώ στην περίπτωση του χαρισματικού ηθοποιού ο ρόλος με τον χαρακτήρα του ηθοποιού γίνονται ένα, ένα αδιαίρετο και αδιάσπαστο σύνολο. Ο ρόλος και ο ηθοποιός, στον χαρισματικό ηθοποιό, αναπτύσσουν μια δυναμική σχέση με αποτέλεσμα ο ρόλος να εξελίσσεται και να αποκτά καινούργιες διαστάσεις και όψεις που δεν είχε στο χαρτί. Αντιθέτως ο πολύ καλός ηθοποιός υποδύεται επαρκέστατα και άκρως ικανοποιητικά τον ρόλο όπως είναι γραμμένος, χωρίς όμως να τον εξελίσσει, να του προσδίδει νέα προοπτική. Η σχέση μεταξύ ηθοποιού και ρόλου έχει στεγανά και για αυτό είναι στατική. Αντιθέτως, στον χαρισματικό τα όρια μεταξύ ρόλου και ηθοποιού είναι ρευστά, ευμετάβλητα και επιτελείται μια σύνθεση μεταξύ αυτών των δύο, δημιουργώντας κάτι νέο και μοναδικό. Συντελείται δηλαδή ένα δημιουργικό θαύμα, μια καλλιτεχνική γέννηση, απόρροια της σύζευξης ηθοποιού και ρόλου. Για αυτό οι ερμηνείες των πολύ καλών ηθοποιών έχουν μια επαναληπτικότητα ενώ των χαρισματικών μια μοναδικότητα, στο θέατρο μάλιστα μια τραγικά εφήμερη μοναδικότητα.
Επομένως σπουδαίοι ηθοποιοί δύνανται να γίνουν μόνο οι χαρισματικοί, όπως ορίστηκαν παραπάνω. Και από αυτούς βέβαια δεν γίνονται όλοι σπουδαίοι ηθοποιοί, έχουν όμως τη δυνατότητα να γίνουν. Είναι όλοι τους εν δυνάμει σπουδαίοι ηθοποιοί. Οι λόγοι που δεν γίνονται τελικά πολλοί από αυτούς σπουδαίοι είναι εξωγενείς, όπως συγκυρίες, επιλογές, τρόπος ζωής. Δεν έχουν να κάνουν όμως με τους εαυτούς τους και τις ενδιάθετες δυνατότητες τους. Αντιθέτως, οι πολύ καλοί δεν δύνανται να εξελιχθούν σε σπουδαίους ηθοποιούς. Όσο και αν προσπαθήσουν ποτέ δεν θα φθάσουν να γίνουν μεγάλοι γιατί δεν έχουν τις δυνατότητες. Βασική προϋπόθεση για να εξελιχθεί κάποιος σε μεγάλο ηθοποιό είναι να είναι χαρισματικός και οι πολύ καλοί δεν τη πληρούν αυτή την προϋπόθεση. Μπορούν μέσω της σκληρής δουλειάς να βελτιωθούν και άλλο διορθώνοντας ή προσθέτοντας κάποια τεχνικά γνωρίσματα στην ερμηνεία τους, δεν μπορούν όμως να γίνουν μεγάλοι.
Και ο Leonardo DiCaprio ανήκει σε αυτήν την κατηγορία: των πολύ καλών εργατικών ηθοποιών που βελτιώνουν συνεχώς τεχνικές λεπτομέρειες στις ερμηνείες τους, που δεν θα φθάσουν όμως ποτέ να γίνουν μοναδικοί γιατί απλούστατα δεν είναι χαρισματικοί.

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
με 0 Σχόλια 1395 Views
«Περσέας και Ανδρομέδα»:  Η πιο παραμυθένια ιστορία της Μυθολογίας μας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την παιδική σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή