«Κρίστοφερ & Γουίνι»: Μάθε για την ταινία πριν δεις στους κινηματογράφους

939 Views
«Κρίστοφερ & Γουίνι»: Μάθε για την ταινία πριν δεις στους κινηματογράφους «Κρίστοφερ & Γουίνι»: Μάθε για την ταινία πριν δεις στους κινηματογράφους

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Κρίστοφερ & Γουίνι»: Μάθε πριν δεις στους κινηματογράφους

(ChristopherRobin)
 
"Πάω πάντα εκεί που θέλω, περπατώντας μακριά από εκεί που είμαι"
Γούινι το Αρκουδάκι
 
Η Disney μας χαρίζει μία τρυφερή live-action περιπέτεια για όλη την οικογένεια με τον αξιαγάπητο Γουίνι το Αρκουδάκι και τον καλό του φίλο Κρίστοφερ Ρόμπιν. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο εξαιρετικός Ewan McGregor (Moulin Rouge!, Trainspotting, Beauty and the Beast), που υποδύεται τον ενήλικα πια Κρίστοφερ, καθώς συναντά και πάλι την αξιολάτρευτη λούτρινη παρέα, που θα ξυπνήσει το αιώνιο παιδί μέσα του. Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Marc Forster (Stranger Than Fiction, Finding Neverland) σε σενάριο των Alex Ross Perry (Listen Up Philip) και Allison Schroeder (Hidden Figures).
 
Ετοιμαστείτε να περιπλανηθείτε στη μαγική Αγγλία του προηγούμενου αιώνα με τον αγαπημένο Κρίστοφερ, τον σοφό Γουίνι, τον ζωηρό Τίγρη, τον γκρινιάρη Γκαρή και φυσικά το ντροπαλό Γουρουνάκι! Το Κρίστοφερ & Γουίνι είναι ένα ευφάνταστο παραμύθι για τη χαρά και την αγνότητα της παιδικής ηλικίας.
 
Σύνοψη
Ο Κρίστοφερ Ρόμπιν (Ewan McGregor), το νεαρό αγόρι που μοιράστηκε αμέτρητες περιπέτειες με τους λούτρινους φίλους του στο Δάσος των Γαλάζιων Ονείρων, έχει πια μεγαλώσει και ζει στο Λονδίνο. Δουλεύει συνέχεια και έχει ελάχιστο χρόνο για τη γυναίκα και την κόρη του. Έχει ξεχάσει την ειδυλλιακή παιδική του ηλικία, την οποία πέρασε παρέα με τον Γουίνι, ένα λούτρινο αρκουδάκι, και όλους τους φίλους του. Όταν ο Γουίνι τον ξαναβρίσκει, η φιλία τους αναθερμαίνεται. Ο  Κρίστοφερ θυμάται τις ατελείωτες ημέρες της παιδικής ανεμελιάς, όταν το να μην κάνεις τίποτα ήταν από μόνο του ό,τι καλύτερο.
 
Από γενιά σε γενιά
 
Οι χαρακτήρες του Κρίστοφερ Ρόμπιν και του Γουίνι πρωτοεμφανίστηκαν σε μια συλλογή   ποιημάτων που έγραψε ο Άγγλος συγγραφέας A.A. Milne το 1924. Δύο χρόνια μετά, ο Γούινι έκλεψε τις καρδιές του αναγνωστικού κοινού με τα διηγήματα για τις περιπέτειες  στο Δάσος των Γαλάζιων Ονείρων. Από τότε, αυτές οι ιστορίες έχουν αγαπηθεί από αναγνώστες όλων των ηλικιών και το ενδιαφέρον είναι σταθερό μέσα στα χρόνια, από γενιά σε γενιά.
 
Οι ιστορίες αυτές μεταδίδουν πολλά μηνύματα, εμπνευσμένα από την πραγματική ζωή, όπως ο αποχαιρετισμός της παιδικής ηλικίας, της μητρικής προστασίας και της ανεμελιάς, που έρχεται όταν ο Κρίστοφερ ανακοινώνει στον Γουίνι ότι πρέπει να φύγει σε κάποιο οικοτροφείο. Αυτή η γλυκόπικρη στιγμή από το βιβλίο του Milne ήταν η πηγή έμπνευσης της ταινίας για μια εξολοκλήρου καινούρια προσέγγιση στους κλασικούς χαρακτήρες που ξαναβρίσκονται χρόνια μετά.
 
Η απλότητα των χαρακτήρων του Milne αρέσει στα παιδιά και οι ατέλειες τους είναι εύκολα αναγνωρίσιμα στοιχεία στα μάτια ενός ενήλικα. Επιδεικνύουν αγάπη και τρυφερότητα -ειδικά ο Γουίνι- και τα θέματα των ιστοριών είναι οικεία σε όλους. Οι ευθύνες της ενήλικης ζωής μας σπρώχνουν μακριά από τις ανέμελες μέρες της νιότης. Ο Γουίνι, που κάνει βαθυστόχαστες δηλώσεις, όπως "λένε ότι τίποτα δεν είναι απίθανο, αλλά εγώ δεν κάνω τίποτα κάθε μέρα", είναι το όχημα που θα θυμίσει στον Κρίστοφερ τι αγαπά περισσότερο στη ζωή του.
 
Μία νέα προσέγγιση
 
Ο σκηνοθέτης Marc Forster είχε μεγαλώσει με τις περιπέτειες του Γουίνι και μαγεύτηκε από τη νέα αυτή προσέγγιση. Η ιστορία έχει μια αίσθηση μαγικού ρεαλισμού και πίστευε από την αρχή ότι θα μπορούσε να κάνει μία καλλιτεχνική, συναισθηματική, αστεία και διαχρονική ταινία.
 
"Όταν κάνεις τους άλλους να γελάνε ή να κλαίνε στην ίδια ταινία, όταν διηγείσαι μία ιστορία με συνέπεια και αληθοφάνεια, αλλά και με μαγικό ρεαλισμό, τότε συνδέεσαι με τους ανθρώπους" λέει ο Forster.
 
Και αυτή η ιστορία είναι πολύ επίκαιρη κατά τον Forster. "Νομίζω ότι είναι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος τώρα. Λίγο από την καρδιά και τη σοφία του Γουίνι".
 
Το να βρεθεί ο κατάλληλος ηθοποιός για να ενσαρκώσει τον ενήλικα Κρίστοφερ Ρόμπιν ήταν φυσικά μια πρόκληση. Το αγόρι των βιβλίων έχει πια αλλάξει εξαιτίας των ευθυνών της ενήλικης ζωής και έχει ξεχάσει τον παλιό καλό καιρό, έχει μάλλον χάσει τον εαυτό του.
"Ο Κρίστοφερ Ρόμπιν προσπαθεί να συνδεθεί με τη σύζυγο του και την κόρη του και δεν τα καταφέρνει μέχρι που συνειδητοποιεί τι του συμβαίνει" επισημαίνει ο σκηνοθέτης.
Λίγοι ήταν οι ηθοποιοί που θα μπορούσαν να το ερμηνεύσουν αυτό και ο Ewan McGregor ήταν ο ιδανικός.
 
Ο πρωταγωνιστής των Moulin Rouge!, Trainspotting και Star Wars: Episode I – The Phantom Menace, ένιωσε κοντά στον χαρακτήρα του Κρίστοφερ Ρόμπιν.  "Μου άρεσε που το σενάριο έκανε τον Κρίστοφερ έναν άντρα στην ηλικία μου και που ο Γουίνι επιστρέφει στη ζωή του σε μία δύσκολη στιγμή" λέει ο πρωταγωνιστής. "Το βρήκα συγκινητικό. Ο Κρίστοφερ έχει μία κόρη που δεν τη νιώθει κοντά του και συνειδητοποιεί ότι πρέπει να τη πλησιάσει. Αυτό το σμίξιμο του πατέρα με την κόρη με συγκίνησε, γιατί έχω κι εγώ δύο κόρες".
 
Ο Κρίστοφερ δουλεύει σε μία εταιρεία που πουλάει βαλίτσες στα μεταπολεμικά χρόνια, όταν οι περισσότεροι δεν έχουν χρήματα να πάνε διακοπές, πόσω μάλλον να αγοράσουν βαλίτσα για ένα ταξίδι, οπότε η πίεση να παραμείνει η εταιρεία ανοιχτή είναι πολύ μεγάλη. "Ο Κρίστοφερ δουλεύει σκληρά και ίσως υπερβολικά πολύ και η σχέση του με την οικογένεια του έχει ταλαιπωρηθεί" εξηγεί ο πρωταγωνιστής.
 
"Έχουμε συνεργαστεί ξανά με τον Ewan (στο θρίλερ Stay) και ήξερα ότι είναι τέλειος για τον ρόλο του Κρίστοφερ Ρόμπιν" λέει ο σκηνοθέτης Marc Forster. "Έχει κάτι το αρρενωπό και παιχνιδιάρικο μαζί, το οποίο ήταν ιδιαίτερα κρίσιμο για τον χαρακτήρα".
 
Ο ρόλος της συζύγου είχε κι αυτός τις προκλήσεις του. "Δεν θέλεις να έχεις κάποια που θα ερμηνεύσει δυσδιάστατα τον ρόλο και θα βγει σαν μια παραπονιάρα νοικοκυρά" εξηγεί ο σκηνοθέτης. "Θέλεις μια ηθοποιό που έχει υποκριτική δύναμη και κωμικές δεξιότητες για να ζωντανέψει τον χαρακτήρα".
 
Η Hayley Atwell (Howard's End) ήταν η ηθοποιός που ανέλαβε τον ρόλο της Έβελυν Ρόμπιν, της συζύγου του Κρίστοφερ, που εκπροσωπεί το σπίτι, την αγάπη και την οικογένεια. "Ήταν πολύ ευτυχισμένοι στην αρχή του γάμου, αλλά τον έχει απορροφήσει η δουλειά και έχει χάσει την επαφή με την οικογένεια του" λέει η ηθοποιός που έχει συνεργαστεί με τον Ewan McGregor στο Cassandra's Dream του Woody Allen. "Έχει τραύματα από τον πόλεμο και δουλεύει υπερβολικά, προσπαθώντας να βρει τη θέση του στον κόσμο, αλλά η Έβελυν και η Μάντλιν (η κόρη του) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται".
 
Η Bronte Carmichael παίζει την Μάντλιν Ρόμπιν, την πανέξυπνη εννιάχρονη κόρη του Κρίστοφερ. Της αρέσει να της διαβάζει βιβλία κάθε βράδυ ο πατέρας της πριν τον ύπνο, αλλά εκείνος θέλει να είναι συγκεντρωμένη στα μαθήματα της. "Η Μάντλιν είναι ένα πολύ σοβαρό κορίτσι και θέλει να ευχαριστεί τον πατέρα της, διαβάζοντας συνέχεια" επισημαίνει ο σκηνοθέτης. "Ετοιμάζεται να πάει σε οικοτροφείο, αλλά στην πραγματικότητα θέλει να μείνει σπίτι με την οικογένεια της".
 
Όταν η Μάντλιν βρει ένα κουτί που ανήκει στον πατέρα της με μία ζωγραφιά του Γουίνι και της παρέας του, αποκτά μια εικόνα της παιδικής του ηλικίας. "Ήταν άλλοι καιροί τότε και οι γονείς συνδέονταν διαφορετικά με τα παιδιά τους" λέει ο McGregor. "Η κόρη θέλει την αγάπη του, εκτός από αυτά που τους προσφέρει στο σπίτι σαν πατέρας. Γενικά, η ιστορία έχει να κάνει με αυτό και, στο τέλος της ταινίας, της προσφέρει αυτό που θέλει".
 
 
Η λούτρινη παρέα
 
Γουίνι το Αρκουδάκι
Ο καλύτερος φίλος του Κριστοφερ Ρόμπιν είναι ένας αγαπησιάρης και ελαφρώς φθαρμένος αρκούδος. Γεμάτος αισιοδοξία και με μια δική του σοφία. Η κοιλίτσα του γουργουρίζει πολύ συχνά.
 
Τίγρης
Ατρόμητος, κοινωνικός, ενεργητικός και απίστευτα σίγουρος για τον εαυτό του. Ένας πορτοκαλής τίγρης με μαύρες ρίγες, που ορμάει χωρίς να το πολυσκεφτεί.
 
Γκαρής
Ένας γκρι γαϊδαράκος με μελαγχολική και σαρκαστική διάθεση. Δεν έχει ιδιαίτερες προσδοκίες από τη ζωή, αλλά ο Κρίστοφερ τον αγαπά από πάντα.
 
Γουρουνάκι
Ένα μικρό, αγχωτικό γουρουνάκι. Ντροπαλό και γλυκομίλητο.
 
Κάνγκου
Ένα καλόκαρδο θηλυκό κανγκουρό. Μία μητρική φιγούρα για τον Κρίστοφερ Ρόμπιν και όλη την παρέα.
 
Κουκουβάγια
Αν και αδιαμφισβήτητα σοφός, είναι κολλημένος στους τύπους και δεν αφήνει το πνεύμα του ελεύθερο.
 
Λαγός
Ο αυτόκλητος αρχηγός της παρέας. Είναι λίγο επιδεικτικός και αυταρχικός.
 
 
Το μήνυμα
 
Η ταινία φέρνει τη διαχρονική μαγεία της αγαπημένης παρέας στη μεγάλη οθόνη σε ένα ευφάνταστο παραμύθι για τη χαρά και την αγνότητα της παιδικής ηλικίας. Είναι μια γλυκιά υπενθύμιση για τους μεγάλους και ένα κλείσιμο ματιού για τα παιδιά.
"Μία τρυφερή, απλή ιστορία, χωρίς μπερδεμένο μήνυμα. Τα πιο απλά πράγματα στη ζωή είναι αυτά που μας κάνουν ευτυχισμένους. Στην ταινία, βλέπουμε έναν άντρα που έχει χάσει την επαφή του με τον κόσμο και τελικά θυμάται τον καλύτερο εαυτό του όταν έρχεται σε επαφή με την παιδική του ηλικία, με την ίδια του τη φαντασία. Όταν επανασυνδέεται με το δέος για τη ζωή, τότε βρίσκει και τον δρόμο της επιστροφής στην πραγματική αγάπη, στην οικογένεια του. Η ζωή του γίνεται πιο πλούσια. Και το καταφέρνει γιατί θυμάται ότι τα πιο απλά πράγματα στη ζωή δεν πρέπει να ξεχνιούνται ποτέ" λέει ο σκηνοθέτης Marc Forster.
"Η ζωή περνάει γρήγορα, αλλά ευτυχώς η ταινία θα θυμίσει στους θεατές να ρίξουν μια ματιά στη δική τους ζωή και να επαναξιολογήσουν πώς περνάνε τον χρόνο τους... και με ποιον" καταλήγει ο Forster.
 
Παραλειπόμενα
 
Οι χαρακτήρες του Κρίστοφερ Ρόμπιν και του Γουίνι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε μία συλλογή ποιημάτων του A.A. Minle με τίτλο When We Were Very Young το 1924. Το βιβλίο του Milne με τα διηγήματα με τον τίτλο Winnie-the-Pooh, που εκδόθηκε το 1926, θεωρείται μέχρι σήμερα το πιο δημοφιλές παιδικό βιβλίο όλων των εποχών.
 
Οι πρωτότυπες ζωγραφιές του E.H. Shepard που στολίζουν τα βιβλία του A.A.Milne εκτίθενται στη Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.
 
Το Δάσος των Γαλάζιων Ονείρων, όπου ο Κρίστοφερ ζει απίθανες περιπέτειες με τους φίλους του, είναι εμπνευσμένο από ένα δάσος στο καταπράσινο Σάσεξ, έξω από το Λονδίνο. Χιλιάδες τουρίστες το επισκέπτονται για να εξερευνήσουν τα σημεία που αναφέρονται στα βιβλία του Γουίνι.
 
Είναι η πρώτη φορά που ο Γουίνι το Αρκουδάκι, ο Τίγρης, το Γουρουνάκι, ο Γκαρής, ο Ρω, ο Λαγός και η Κουκουβάγια εμφανίζονται σε live-action ταινία ως τρισδιάστατοι χαρακτήρες.
 
Ο διευθυντής φωτογραφίας Matthias Königswieser επέλεξε να κάνει γύρισμα με παραδοσιακές κάμερες στο χέρι για να δώσει αληθοφάνεια στις κινήσεις των ζώων. Η λούτρινη παρέα ζωντάνεψε ψηφιακά με φωτορεαλιστική αίσθηση και ταίριαξε απόλυτα στο Λονδίνο του προηγούμενου αιώνα, αλλά και στην πλούσια φύση του δάσους.
 
Για τις ανάγκες κάποιων σκηνών, η παραγωγή είχε πραγματικά λούτρινα ζωάκια για να έχουν οι ηθοποιοί ένα σημείο αναφοράς στους διαλόγους. Η δημιουργία τους έγινε με μεγάλη λεπτομέρεια, ειδικά σε ό,τι αφορά τη στρουμπουλή κοιλίτσα του Γουίνι, τις έντονες εκφράσεις του Τίγρη και στην γκρινιάρικη μούρη του Γκαρή.
 
Πάνω από 400 κομπάρσοι ντύθηκαν με ρούχα εποχής για τις σκηνές που διαδραματίζονται στον σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου. Οι σκηνές γυρίστηκαν σε έναν σταθμό που έκλεισε οριστικά το 1994.
 
 
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Marc Forster
Σενάριο: Alex Ross Perry, Allison Schroeder
Ιστορία: Alex Ross Perry
Βασισμένο στους χαρακτήρες του: A.A. Milne
Παίζουν: Ewan McGregor, Hayley Atwell, Bronte Carmichael, Mark Gatiss
Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι: Γιώργος Στάμος, Άριελ Κωνσταντινίδη, Στεφανία Παππά, Σωτήρης Δουβρής, Ακίνδυνος Γκίκας, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Ντίνος Σούτης, Σπύρος Μπιμπίλας, Γιάννης Στεφόπουλος, Ανδρέας Ευαγγελάτος, Γιάννος Κοιλάκος, Βάσια Ζαχαροπούλου, Ηλίας Ζερβός
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Matthias Königswieser
Μοντάζ: Matt Chesse


6 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους από τη
Feelgood

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
ΑΣΤΕΡΟΚΟΣΜΟΣ 2019/20 στη ΔΕΘ. Η Χριστουγεννιάτικη διασκέδαση επιστρέφει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης 7/12 - 7/1
ΑΣΤΕΡΟΚΟΣΜΟΣ 2019/20 στη ΔΕΘ. Η Χριστουγεννιάτικη διασκέδαση επιστρέφει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης 7/12 - 7/1
με 0 Σχόλια 1014 Views

 18 παιχνίδια λούνα παρκ, δύο στεγασμένα παγοδρόμια,  ένας Άη Βασίλης 5 μέτρων  και δεκάδες εργαστήρια και δράσεις  στο παλαιότερο και μεγαλύτερο  χριστουγεννιάτικο πάρκο της Ελλάδας

Παιχνίδια Περιπτέρου 14
Περισσότερα ...
 • Kif Express: Γιώργος Ξουλόγης, με επώνυμο σαν παρτιτούρα...
  Kif Express: Γιώργος Ξουλόγης, με επώνυμο σαν παρτιτούρα...
  με 0 Σχόλια 473 Views

  Ένας μουσουργός μου έχει προξενήσει το ενδιαφέρον εάν όχι το θαυμασμό τον τελευταίο καιρό. Είναι ο Γιώργος Ξουλόγης με αυτό το επώνυμο που μοιάζει με παρτιτούρα σουίτας. Από τη στήλη Kif Express του Ιωάννη Κυφωνίδη.  Περισσότερα ...
 • Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (& όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 5-11/12/2019
  Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (& όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 5-11/12/2019
  με 0 Σχόλια 925 Views
  Από τις ΔΕΚΑ νέες #ταινίες (10!!!) που βγαίνουν από σήμερα στις αίθουσες, έχουμε νέο  Φατίχ Ακίν, με «Το Χρυσό Γάντι» να πραγματεύεται  έναν  κατά συρροήν δολοφόνο στο #Αμβούργο της δεκαετίας του ’70, η μυστηρίου «Στα Μαχαίρια» αναζητά άλλον δολοφόνο στην #έπαυλη μιας οικογενείας, ενώ Μόνικα #Μπελούτσι και Μπεν Κίνγσλεϊ κυνηγιούνται σαν τη γάτα με το ποντίκι στην #ταινία «Δίκτυο Κατασκόπων». Το οικογενειακό #τολμηρό ερωτικό #δράμα «Η Βασίλισσα της Καρδιάς», είναι η επίσημη #υποψηφιότητα της Δανίας για τα #Όσκαρ του #2020, ενώ «Η Αντιπροσωπεία» αφηγείται μια ιστορία πολιτικών κρατουμένων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αυγή της δεκαετίας του ’90. Η «Λίλιαν» αποτελεί ένα #οδοιπορικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την #Αλάσκα μιας γυναίκας που προσπαθεί να επιστρέψει στη χώρα της, τη #Ρωσία, ενώ τα «Άγρια #Αγόρια» του αιρετικού Μπερτράν Μαντικό ξεκινούν ένα ταξίδι επικών διαστάσεων και Λουίς #Μπουνιουέλ σε anmated έκδοση από το #Παρίσι στην #Ισπανία και τις απαρχές του σουρεαλισμού.
  Τέλος, μια αστυνομική #περιπέτεια, οι «21 Γέφυρες» έρχονται να ολοκληρώσουν το #παζλ έντασης και αγωνίας αυτής της κινηματογραφικής εβδομάδας (05-11/12/2019).
  .
  Θέλετε κι’ άλλα;
  Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή