«Ο Άσωτος Υιός»: Δείτε και λίγο κινέζικο κουνγκ φου… θα σας κάνει καλό!

651 Views
«Ο Άσωτος Υιός»: Δείτε και λίγο κινέζικο κουνγκ φου… θα σας κάνει καλό! «Ο Άσωτος Υιός»: Δείτε και λίγο κινέζικο κουνγκ φου… θα σας κάνει καλό!

 «Ο Άσωτος Υιός»: Δείτε και λίγο κινέζικο κουνγκ φου… θα σας κάνει καλό! Από τη στήλη «Έι γκα» του Παναγιώτη Κοτζαθανάση.  

Η συγκεκριμένη ταινία θεωρείται μία από τις καλύτερες «παραδοσιακές» του είδους και περιγράφει την ιστορία δύο ιστορικών προσωπικοτήτων του Γουίνγκ Τσουν (παραδοσιακή κινέζικη πολεμική τέχνη), των Λέουνγκ Τσανγκ και Λέουνγκ Γι Τάι. Ο πρώτος είναι ο κακομαθημένος γιος ενός πλούσιου επιχειρηματία στο Φοσάν του 19ου αιώνα, ο οποίος μαθαίνει κουνγκ φου, αν και απρόθυμα. Η έλλειψη διάθεσης και το γεγονός πως προκαλεί συνεχώς άλλους μαχητές σε μονομαχίες, έχει αναγκάσει τον πατέρα του να πληρώνει τους αντιπάλους του στα κρυφά ώστε να χάνουν επίτηδες. Κάποια στιγμή όμως, κατά την διάρκεια μιας θεατρικής παράστασης που παρευρίσκονται οι φίλοι του Τσανγκ, δημιουργείται μια διαμάχη ανάμεσά τους και  σε ένα ηθοποιό του θιάσου, ο οποίος αποκαλύπτεται ως ο διάσημος δάσκαλος του Γουίνγκ Τσουν,  Λέουνγκ Γι Τάι προτού τους ταπεινώσει στον καυγά που ακολουθεί. Ο Τσανγκ τότε τον προκαλεί σε μονομαχία, αλλά ο πατέρας του δεν καταφέρνει να τον δωροδοκήσει, με αποτέλεσμα μια ντροπιαστική ήττα και την αποκάλυψη του τι πραγματικά συνέβαινε ως τότε. Απαλλαγμένος από τις ψευδαισθήσεις, ο Τανγκ ζητάει από τον Τάι να γίνει δάσκαλός του.
 
Από τους «Τρεις Αδερφούς» της σκηνής πολεμικών τεχνών του Χονγκ Κονγκ (Σάμο Χανγκ, Γιουέν Μπιάο, Τζάκι Τσαν) εδώ συναντούμε τους δύο πρώτους, με τον Σάμο Χανγκ να κάθεται και στην καρέκλα του σκηνοθέτη.
 
Στα θετικά (+) Ο Χανγκ θεωρείται ειδήμων στην απεικόνιση του Γουίνγκ Τσουν στον κινηματογράφο και η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί ένα σαφέστατο δείγμα των ικανοτήτων του. Οι σκηνές μάχης είναι εξαιρετικά γρήγορες και άρτια χορογραφημένες, με τους ηθοποιούς να τις εκτελούν άψογα, χωρίς μάλιστα την βοήθεια σχοινιών ή εφέ. Ως εκ τούτου, οι τρεις πρωταγωνιστές, Γιούν Μπιάο, Τσινγκ Γινγκ και Σάμο Χουνγκ κέρδισαν το Βραβείο Καλύτερης Χορογραφίας Δράσης στα Κινηματογραφικά Βραβεία του Χονγκ  Κονγκ το 1983.
 
Πέρα από τις σκηνές δράσης, το υπόλοιπο φιλμ είναι μια φαρσοκωμωδία στο στυλ που ανέδειξε τον Τζάκι Τσαν και την εταιρεία Golden Harvest, το οποίο περιλαμβάνει ανεκδιήγητους χαρακτήρες, ηθοποιούς που συχνά συμπεριφέρονται σαν κλόουν, με πρώτο και καλύτερο τον Χανγκ, και μπόλικο «χοντροκομμένο» χιούμορ. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνονται και αρκετές σκηνές κινέζικης οπέρας (με τις πολεμικές χορογραφίες της εποχής να είναι βασισμένες στο χαρακτηριστικό ρυθμό της) καθώς και μία, εξαιρετικά βίαιη σκηνή μαζικής δολοφονίας.
 
Ακόμα ένα σημείο αναφοράς είναι η εξαιρετική φωτογραφία, με τον Ρίκι Λάου να δίνει έντονο βάθος στα πλάνα, σε μια τακτική που διέφερε ριζικά από την συνηθισμένη δισδιάστατη προσέγγιση της εποχής.
 
Στα αρνητικά (-) Όπως συνήθως στην συγκεκριμένη κατηγορία, οι ηθοποιίες δεν ξεφεύγουν του μετρίου. Παρόλα αυτά, ο Γιουέν Μπιάο είναι αρκετά πειστικός ως ο κακομαθημένος και αυτάρεσκος χαρακτήρας του τίτλου και ο Λαμ Τσινγκ Γινγκ είναι ξεκαρδιστικός όταν υποδύεται την γυναίκα, τόσο κατά την διάρκεια των παραστάσεων όσο και εκτός θεάτρου (την περίοδο εκείνη οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να γίνονται ηθοποιοί, με αποτέλεσμα τους ανάλογους ρόλους να τους υποδύονται άντρες). Οι μέτριες ηθοποιίες όμως, σε συνδυασμό με τον έκδηλο παραλογισμό του σεναρίου έχουν ως αποτέλεσμα μια πλειάδα κουραστικών σκηνών, κυρίως όταν δεν υπάρχει δράση, γεγονός που ισχύει για την μεγαλύτερο μέρος του φιλμ.
 
Εν ολίγοις [=] «Ο Άσωτος Υιός» είναι ένα εντυπωσιακό φιλμ που ωφελείται τα μέγιστα από τις σκηνές δράσης και την φωτογραφία, αλλά θα μπορούσε να περιείχε περισσότερες μάχες. Οι οπαδοί της κατηγορίας πάντως θα μείνουν απόλυτα ευχαριστημένοι.
 
Το trailer:


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
με 0 Σχόλια 1394 Views
«Περσέας και Ανδρομέδα»:  Η πιο παραμυθένια ιστορία της Μυθολογίας μας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την παιδική σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή