Ο Ευριπίδης των ταινιών τεκμηρίωσης...

825 Views
Ο Ευριπίδης των ταινιών τεκμηρίωσης... Ο Ευριπίδης των ταινιών τεκμηρίωσης...


Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΦΩΝΙΔΗ  - Artύσιμο...!!!  

Ένας Θεσσαλονικιός, με θητεία δημοσιογραφική στην ΕΡΤ, ο Ευρυπίδης Καρύδης, ζει τα τελευταία χρόνια στη Μ. Βρετανία και δημιουργεί ως σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής και μοντέρ ταινιών τεκμηρίωσης ή αλλιώς ντοκιμαντέρ. Η περίπτωσή του χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς διαμόρφωσε την τέχνη του in progress.
 
To πρώτο του κατά μία έννοια δείγμα το έδωσε με την ταινία του “The Crossing” που συμμετείχε με διακρίσεις και πολύ καλές κριτικές σε διάφορα φεστιβάλ της υφηλίου, ανάμεσά τους και αυτό του Καναδά για ταινίες εμπνευσμένες από τον αθλητισμό.
 
Η τελευταία ταινία ντοκιμαντέρ που συμμετέχει ως κινηματογραφιστής και μοντέρ τιτλοφορείται “ Age is just a bingo number” με σκηνοθέτη τη Simona Palladino. Η ταινία αφορά σε κοινότητα Ιταλών που μεγαλώνουν ηλικιακά και ζουν στο Νιουκάσλ της Αγγλίας.
 
O Καρύδης είναι μία περίπτωση πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ διαφορετική σε σχέση με όλους τους άλλους Έλληνες που ζουν και δημιουργούν κινηματογραφικά στο εξωτερικό. Πρώτα και κύρια γιατί είναι πολύ λίγοι οι Έλληνες που κάνουν ντοκιμαντέρ. Δεύτερον γιατί εξέλιξε τις σπουδές και ανησυχίες του με τρόπο μη αναμενόμενο. Και τρίτον και πιο εντυπωσιακό γιατί έκανε εμφανή την παρουσία του με μία ταινία μικρού μήκους αθλητικού περιεχομένου και όχι μόνο.
 
Όπως άλλωστε λέει και μέσα από την ιστοσελίδα του ο σκηνοθέτης και παραγωγός Ηλίας Γιαννακάκης το είδος του αθλητικού ντοκιμαντέρ είναι σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα καθώς είτε πρόκειται για αυτόνομες ταινίες είτε, πολύ περισσότερο, για σειρές.
 
“Όταν μιλάμε για αθλητικό ντοκιμαντέρ ασφαλώς δεν αναφερόμαστε σε ρεπορτάζ ούτε σε εκπομπές ύφους και στιλ που παραπέμπουν σε ρεπορτάζ. Ούτε σε συζήτηση που εξαντλείται στο στούντιο.

Το αθλητικό ντοκιμαντέρ επιχειρεί να “κοιτάξει” ένα αθλητικό γεγονός, μια σημαντική ομάδα ή κάποιον σπουδαίο αθλητή με ένα τρόπο που δεν έχουμε την ευκαιρία να δούμε σε ένα δελτίο ειδήσεων ή σε μια κλασικού τύπου αθλητική εκπομπή επικαιρότητας.

Στο αθλητικό ντοκιμαντέρ τα πρόσωπα αναδεικνύονται ως χαρακτήρες σχεδόν λογοτεχνικοί. Δραματικοί ή κωμικοί. Και σίγουρα αυθεντικοί.

Τα γεγονότα και τα πρόσωπα συνδέονται με την Ιστορία και την κοινωνία.” λέει μεταξύ άλλων στο σάιτ του ο Έλληνας σκηνοθέτης, ο οποίος σκηνοθέτησε το αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ για τον υπερμαραθωνοδρόμο Γιάννη Κούρο με τίτλο Γιάννης Κούρος - Αενάως κινούμενος.

 

Όπως σημειώνει ο Αντώνης Γκούμας στους http://cinepivates.gr «το ντοκιμαντέρ (ή αλλιώς ταινία τεκμηρίωσης) αποτελεί την σπουδή και την έρευνα πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα αποτυπωμένη σε φιλμ ή ψηφιακό μέσο. Ο χαρακτήρας του μπορεί να ποικίλλει από εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό, σε πολιτισμικό, ηθικοπλαστικό, εθνογραφικό, επιστημονικό, κοινωνικό, ιστορικό, πολιτικό ή εξειδικευμένο σε μια πτυχή ανθρώπινης δραστηριότητας (για παράδειγμα αθλητικό ή μουσικό). Ο χρόνος ενός ντοκιμαντέρ επίσης μπορεί να διαφέρει και να ασχολείται με το παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον.”
Το ντοκιμαντέρ είναι είδος κινηματογραφικής ταινίας που πραγματεύεται ιστορικά, πολιτικά, καλλιτεχνικά ή άλλα θέματα, για την παρουσίαση των οποίων βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά και αποδεικτικά στοιχεία. Ο όρος αποδίδεται στον Τζον Γκρίερσον και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για να περιγράψει την ταινία του Ρόμπερτ Φλάχερτι Moana (1926). Ο Γκρίερσον όρισε το ντοκιμαντέρ ως την «καλλιτεχνική αναπαράσταση της πραγματικότητας». Η ιστορία του είδους ξεκινά ωστόσο από τα τέλη περίπου του 19ου αιώνα, όταν προβάλλονται οι πρώτες ταινίες που σήμερα μπορούν να καταχωρηθούν στα ντοκιμαντέρ».
.
Κάθε 5, 15 και 25 του μηνός στις σελίδες του Kulturosupa.gr. 
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Μουγκάνισμα δεύτερο: Το παιχνίδι της σφαγής – είναι πόκερ-
Μουγκάνισμα δεύτερο: Το παιχνίδι της σφαγής – είναι πόκερ-
με 0 Σχόλια 847 Views

 Ένα καθημερινό παιγνίδι μασκών και προσώπων, γύρω μας. Παντού γύρω μας. Πάνω σε ένα τραπέζι πωλούνται και αγοράζονται σώματα χωρίς ψυχή. Μα το παιχνίδι είναι στημένο. Από τον Δημήτρη Χατζηθεοδοσίου.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο
 • Εταιρία δίνει άδεια… αυνανισμού στους υπαλλήλους της, για να μην έχουν άγχος
  Εταιρία δίνει άδεια… αυνανισμού στους υπαλλήλους της, για να μην έχουν άγχος

  Υπάρχουν πολλά είδη αδειών που μπορεί να πάρει κάποιος, εκτός από την κανονική... Υπάρχει η αναρρωτική όταν αρρωσταίνει, η άδεια γάμου όταν παντρεύεται, η άδεια γέννησης παιδιού και πολλές άλλες ακόμα που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Μία εταιρία Σουηδών με έδρα την Μεγάλη Βρετανία όμως, αποφάσισε να δημιουργήσει ακόμη ένα είδος. Την άδεια αυνανισμού...

  Περισσότερα ...
 • Το να πιστεύουμε στον εαυτό μας, μας εξυψώνει το ηθικό
  Το να πιστεύουμε στον εαυτό μας, μας εξυψώνει το ηθικό

   Το να πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις δυνατότητες μας, μόνο σε καλό μπορεί να μας βγει. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει να μπορούμε να πούμε την άποψη μας και να πράξουμε αυτό που επιθυμούμε, χωρίς να φοβηθούμε τι γνώμη θα... Γράφει ο Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου Γιάννης Ξηντάρας


  Περισσότερα ...
 • «Φορές που η ποίηση καθρέφτισε τον έρωτα»
  «Φορές που η ποίηση καθρέφτισε τον έρωτα»

  5 έργα της νεώτερης ελληνικής ποίησης που αποτύπωσαν πτυχές του έρωτα και συγκινούν. Η σωματική έλξη στον Καβάφη, ο εύθραυστος ψυχισμός της ερωτευμένης από την Πολυδούρη, οι ερωτικές μνήμες στην Δημουλά και η άρνηση του ίδιου του συναισθήματος στους στίχους του Χριστιανόπουλου.  Από την Ντόρα Παπάζη

  Περισσότερα ...

Περισσότερη Παράξενη ζωή