To Φεστιβάλ Κινηματογράφου συνεργάζεται με το δημοσιογραφικό οργανισμό iMEdD

495 Views
To Φεστιβάλ Κινηματογράφου συνεργάζεται με το δημοσιογραφικό οργανισμό iMEdD To Φεστιβάλ Κινηματογράφου συνεργάζεται με το δημοσιογραφικό οργανισμό iMEdD

δ.τ. 

Με μεγάλη χαρά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το iMEdD - incubator for Media Education and Development εγκαινιάζουν μία νέα συνεργασία. Μέσα από ομιλίες, podcast, αναπτυξιακά προγράμματα και success stories, οι δύο οργανισμοί θα διερευνήσουν τα πεδία συνάντησης μεταξύ κινηματογράφου, έρευνας και δημοσιογραφίας.
 
Η αρχή αυτής της συνεργασίας γίνεται στη Βόρεια Εύβοια, με αφορμή την νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ, Evia Film Project, όπου το iMEdD θα πραγματοποιήσει δύο ξεχωριστά masterclasses, ανοιχτά για το κοινό, για θέματα περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας.
 
Την Παρασκευή 17 Ιουνίου στην Αγία Άννα ο σκηνοθέτης και δημοσιογράφος Γιώργος Αυγερόπουλος θα μιλήσει για τη δημοσιογραφία στην παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον, ενώ το Σάββατο 18 Ιουνίου στη Λίμνη η δημοσιογράφος περιβαλλοντικών θεμάτων Κατερίνα Χριστοφιλίδου θα εστιάσει στο ρεπορτάζ πίσω από μια ταινία για το περιβάλλον, προτείνοντας έναν πρακτικό οδηγό.
 
Επόμενος σταθμός της συνεργασίας Φεστιβάλ και iMEdD θα είναι ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για podcast, λεπτομέρειες για το οποίο θα ανακοινωθούν σύντομα.
 
Επίσης, τον Οκτώβριο του 2022, το Φεστιβάλ θα συμμετάσχει με μια δράση που συνδέει τον κινηματογράφο και τη δημοσιογραφική έρευνα, στη Διεθνή Εβδομάδα Δημοσιογραφίας: AMatter of Trust που διοργανώνει από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου στην Αθήνα το iMEdD. 
 
Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου οι δύο φορείς θα ανακαλύψουν τις εκλεκτικές συγγένειες της τέχνης και της δημοσιογραφίας, με δράσεις που θα κορυφωθούν στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
 
Η πολυεπίπεδη αυτή συνεργασία έρχεται ως αποτέλεσμα της κοινής φιλοσοφίας και προβληματισμών των δύο οργανισμών με στόχο την ενίσχυση της αξίας της έρευνας και της τεκμηρίωσης στην ανάπτυξη κινηματογραφικών έργων και podcasts.
 
Προτεραιότητα είναι η περαιτέρω ενίσχυση και ανάδειξη της δημοσιογραφικής κοινότητας, μέσω του iMEdD, στις δράσεις του Φεστιβάλ. Ταυτόχρονα, στόχος είναι να διευρυνθούν οι δεσμοί κινηματογραφικής και δημοσιογραφικής κοινότητας για την περαιτέρω ανάπτυξη της αφήγησης και της παραγωγής περιεχομένου, αλλά και της οχύρωσής της με αξιόπιστα δεδομένα και ανεξάρτητη έρευνα που ακολουθεί ενδεδειγμένες δημοσιογραφικές πρακτικές και εργαλεία.
 
Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες για τα masterclasses που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Evia Film Project:
 
iMEdD Masterclass: Η δημοσιογραφία στην παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον
Εισηγητής: Γιώργος Αυγερόπουλος, κινηματογραφιστής – δημοσιογράφος
Παρασκευή 17 Μαΐου, 19:00, Το Απόσταγμα, Αγία Άννα
 
Σε αυτό το masterclass, ο καταξιωμένος κινηματογραφιστής και δημοσιογράφος Γιώργος Αυγερόπουλος, θα μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του στη δημιουργία ντοκιμαντέρ, δίνοντας παραδείγματα και συμβουλές σχετικά με την ανάπτυξη της αφήγησης και την ανάγκη της έρευνας και της τεκμηρίωσης.  
 
iMEdD Masterclass: To ρεπορτάζ πίσω από μια ταινία για το περιβάλλον – Ένας πρακτικός οδηγός
Εισηγήτρια: Κατερίνα Χριστοφιλίδου, δημοσιογράφος περιβαλλοντικών θεμάτων
Σάββατο 18 Μαΐου, 11:00, Κτίριο Μελά, Λίμνη
 
Σε αυτό το masterclass, η δημοσιογράφος Κατερίνα Χριστοφιλίδου, η οποία διαχειρίζεται περιβαλλοντικά θέματα από τη δεκαετία του 1990, θα συζητήσει με τους κινηματογραφιστές για το πως η ανεξάρτητη δημοσιογραφική έρευνα και η καλλιτεχνική ματιά, μαζί, μπορούν ίσως να ανοίξουν νέους δρόμους στην κατανόηση ενός κόσμου που αλλάζει.
 
Μέσα από ένα πρακτικό οδηγό, θα δοθούν συμβουλές για τη διαχείριση μιας περιβαλλοντικής θεματικής και πρακτικές που θα υποστηρίξουν έναν/μία επαγγελματία στην προσέγγιση ενός περιβαλλοντικού ζητήματος που επηρεάζει την κοινωνία, την οικονομία και τη δημόσια υγεία.
 
Θα συζητηθούν μεταξύ άλλων οι:
Ανάλυση των παραμέτρων - θεματικοί άξονες
Δημοσιογραφική έρευνα & Τεκμηρίωση
Εύρεση και χρήση αξιόπιστων επιστημονικών δεδομένων 
Επαλήθευση & Διαφοροποίηση των πηγών
 
Λίγα λόγια για το iMEdD:
Το iMEdD είναι ένας μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2018 με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Αποστολή του είναι η προαγωγή και ενίσχυση της διαφάνειας, της εγκυρότητας και της ανεξαρτησίας στη δημοσιογραφία με βασικό μέλημα την αξιοκρατία και την αριστεία.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
'Η Στοργή - Ψυχογραφώντας το Χρήστο και την Αγνή',
'Η Στοργή - Ψυχογραφώντας το Χρήστο και την Αγνή', "Πέρα από αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.
με 0 Σχόλια 2172 Views

Δεν κρατάμε έναν άνθρωπο δίπλα μας αν δε θέλει να μείνει. Ούτε περιμένουμε από τον άλλο να μας πει να φύγουμε αν εμείς έχουμε ήδη αποφασίσει ότι θέλουμε να φύγουμε.  Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη