Home New Home: Πρόσφυγες και πολίτες σε 6 χώρες υποδοχής κινηματογραφούν την προσφυγική κρίση

353 Views
Home New Home: Πρόσφυγες και πολίτες σε 6 χώρες υποδοχής κινηματογραφούν την προσφυγική κρίση Home New Home: Πρόσφυγες και πολίτες σε 6 χώρες υποδοχής κινηματογραφούν την προσφυγική κρίση

 Home New Home: Πρόσφυγες και πολίτες σε 6 χώρες υποδοχής κινηματογραφούν την προσφυγική κρίση

 
Την προσφυγική κρίση και την ματιά των πολιτών έξι χωρών, που αποτελούν σταθμούς στη διαδρομή των προσφύγων προς ένα καλύτερο μέλλον, επιχειρεί να διερευνήσει και να καταγράψει σε ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, το πρότζεκτ με τίτλο «Home New Home». Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου η παρουσίαση αυτής της ιδιαίτερης πρωτοβουλίας, όπου συμμετέχουν πολιτιστικές οργανώσεις, πανεπιστήμια και ΜΚΟ από έξι χώρες (Γερμανία, Ελλάδα, Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο και Παλαιστίνη). Την εκδήλωση διοργάνωσε το StoryDoc με την υποστήριξη του 19ου ΦΝΘ.
 
Σύροι πρόσφυγες και πολίτες από τις χώρες υποδοχής πήραν μέρος σε εργαστήρια παραγωγής ντοκιμαντέρ σε έξι πόλεις που υποδέχονται τις προσφυγικές ροές - την Αθήνα και τη Μυτιλήνη στην Ελλάδα, τη Σμύρνη στην Τουρκία, την Τιρ στον Λίβανο, το Αμάν στην Ιορδανία και τη Ραμάλα στην Παλαιστίνη.
 
Στόχος του προγράμματος είναι οι κάτοικοι των έξι αυτών πόλεων, να γνωρίσουν τους πρόσφυγες, να τους κατανοήσουν και να αποτυπώσουν τη ματιά τους σε ντοκιμαντέρ. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν σειρά κινηματογραφικών σεμιναρίων και επιδίωξη είναι να παραχθούν δέκα ταινίες μικρού μήκους στην Αθήνα και άλλες δέκα στις υπόλοιπες πέντε πόλεις.
 
Τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση καλωσόρισε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεδάκης, επισημαίνοντας πως «είναι ιδιαίτερη χαρά για το φεστιβάλ να παρουσιάζει αυτή την πολύ σημαντική κινηματογραφική πρωτοβουλία».
 
Τον λόγο πήρε ο Μάρκος Γκαστίν, σκηνοθέτης και παραγωγός που δίδαξε στα εργαστήρια λέγοντας πως «με την δουλειά μας, βάζουμε στο κέντρο τον άνθρωπο. Δώσαμε την κάμερα στους πρόσφυγες για να μας δείξουν την πραγματικότητά τους όπως την βλέπουν οι ίδιοι. Είμαστε χαρούμενοι γιατί είχαμε πολλές συμμετοχές και προέκυψαν όμορφες ιδέες. Αναδεικνύονται μέσα από την κινηματογράφηση διάφορα ανθρώπινα θέματα, όπως η λαχτάρα των προσφύγων να βρεθούν σε ασφαλή τόπο, αλλά και οι σχέσεις που δημιουργήθηκαν στις δομές φιλοξενίας ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους εθελοντές». Σύμφωνα με τον ίδιο, τον ενθουσίασε ένα doc in progress που αφορά πέντε νέους από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι συζούν σε έναν χώρο και ψάχνουν μια κοινή γλώσσα, ένα κοινό φαγητό, ώστε να μπορέσουν να συνυπάρξουν.
 
Ο σκηνοθέτης Άγγελος Κοβότσος που δίδαξε επίσης στα εργαστήρια, θεωρεί πως μέσα από το συγκεκριμένο πρότζεκτ, το σημαντικότερο είναι να ανατραπεί η στερεότυπη εικόνα για το τι είναι ντοκιμαντέρ. «Τους μαθαίνουμε βασικά πράγματα, ώστε να μπορούν να μιλήσουν με την γλώσσα του κινηματογράφου. Δεν απευθυνόμαστε σε επαγγελματίες, ωστόσο συμμετέχουν και νέοι που ευελπιστούν να γίνουν σκηνοθέτες. Παθιάζονται με το ντοκιμαντέρ και το είδαμε και στη Λέσβο, και στην Αθήνα και στην Τρίπολη. Εμείς προσπαθούμε να τους ενθαρρύνουμε να κάνουν δικές τους ταινίες και πολλές από αυτές είναι ιδιαίτερα πρωτότυπες. Άλλωστε η τέχνη προχωρά με εξαιρέσεις και όχι με κανόνες», εξήγησε ο σκηνοθέτης. Όσοι συμμετέχουν στα εργαστήρια έρχονται με μια ιδέα για ντοκιμαντέρ στο μυαλό τους και στη συνέχεια χωρίζονται σε κατηγορίες από ενήλικες μέχρι παιδιά.
 
«Καταγράφουμε με αυθεντικότητα της ζωή τους» συμπλήρωσε ο Κώστας Σπυρόπουλος, ο ιδρυτής του «StoryDoc» και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs». Όπως ανέφερε ο ίδιος, «το πιο δύσκολο, σε μια χώρα που κυριαρχεί ο Χριστιανισμός και το δυτικό, δημοκρατικό πρότυπο, είναι να καταλάβουμε τον άλλον. Ωστόσο αυτή είναι και η πρόκληση του συγκεκριμένου πρότζεκτ. Μοιραζόμαστε γνώση και πληροφορία, η οποία οδηγεί στο συναίσθημα και σε ακόμη περισσότερη γνώση».
 
Το πρότζεκτ υποστηρίζεται από το Anna Lindh Foundation και συνεργάζονται οι εξής φορείς: StoryDoc (Ελλάδα), Πανεπιστήμιο Yasar (Σμύρνη), Theater House (Τιρ, Λίβανος), Palestinian Young Filmmakers’ Association (Παλαιστίνη), Arab Women Media Center (Αμάν, Ιορδανία). Οι ταινίες που θα ολοκληρωθούν θα προβληθούν εντός του 2017, παράλληλα στην Αθήνα, στη Μυτιλήνη, στη Σμύρνη, στο Αμάν, στην Τιρ και στη Ραμάλα. H πρωτοβουλία είχε συνδιοργανωτές το Δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (αποκλειστικός δωρητής του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία») και υποστηρίχτηκε από το Ινστιτούτο Γκαίτε.
 
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα πρώτα ντοκιμαντέρ που ολοκληρώθηκαν:
 
• Hind, της Άιουα Νασλί Νάσερ, 13′
• Nearby but Away, των Χεμπά Ριάντ Αλκούτζα και Φάτεμα Σαλέχ Αχούρ, 10′
• Solidarity, της Εύης Σιαλευρή, 15′
 
Τα σεμινάρια θα πλαισιώσει διεθνές συνέδριο στις 20 και 21 Μαρτίου στην Αθήνα, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι εκπαιδευτές των έξι πόλεων, προκειμένου να συζητήσουν τα συμπεράσματα της δράσης και να ανταλλάξουν πρακτικές.
 --------------

----------------

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ο Δημήτρης Μυλωνάς στην Κ/supa: «Μεγάλη τύχη η συνύπαρξη με τον Σ. Χατζάκη και το Σλουθ» | Interview
Ο Δημήτρης Μυλωνάς στην Κ/supa: «Μεγάλη τύχη η συνύπαρξη με τον Σ. Χατζάκη και το Σλουθ» | Interview
με 0 Σχόλια 1230 Views
Για το «Σλουθ» που επαναλαμβάνεται στο Αριστοτέλειον και για άλλα... ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Μυλωνάς  μιλά στην  Ελπίδα Παπαδανιήλ για την Κουλτουρόσουπα 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη