ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΣΤΟ «ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ-3

569 Views
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΣΤΟ «ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ-3 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΣΤΟ «ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ-3

 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΣΤΟ «ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ-3

Η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 και το ΚΕΜΕΣ παρουσιάζουν στα πλαίσια του αφιερώματός τους Το ζεύγος και η βία τη Δευτέρα 7 Noεμβρίου στις 21:00 στην αίθουσα ΒΑΚΟΥΡΑ 1 (Ιωάννου Μιχαήλ 8, τηλ. 2310233665) το κλασικό μελόδραμα του Ντάγκλας Σερκ Γραμμένο στον άνεμο (ΗΠΑ, 1956, έγχρωμη, 95'). Παίζουν: Ροκ Χάτσον, Λορίν Μπακόλ, Ντόροθι Μαλόουν, Ρόμπερτ Στακ.
 
Θα προλογίσουν οι Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου και Νίνος Φένεκ Μικελίδης, ενώ στους θεατές θα διανεμηθεί έντυπη ανάλυση του Αμερικανού κριτικού Ρότζερ Έμπερτ. Στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό.
 
Το προς συζήτηση θέμα στο λαϊκό πανεπιστήμιο για τον κινηματογράφο θα είναι: Η ανατροπή των κώδικων του μελοδράματος στον Ντάγκλας Σερκ.
 
Οι παράλληλες ιστορίες δυο φίλων, ενός σκληρά εργαζόμενου μηχανικού και ενός πλούσιου πλεϊμπόι, με τον πρώτο να αποκροούει τις ερωτικές επιθέσεις της γυναίκας του δευτέρου προκειμένου να κρατήσει την αγαπημένη του.
 
ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ «ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ»
 
1.    Για την εκπληκτική κοινωνική κωδικοποίηση που κάνει ο μέγας Σερκ.
2.    Για τους έξοχους ρόλους σε όλα τα επίπεδα.
3.    Για την εκπληκτική σηματοδότηση που δίνει στις ταινίες του Σερκ η παρουσία του Ροκ Χάτσον, δυναμικού και όμορφου άντρα, βαθύτατα όμως υπονομευμένου και στη μυθοπλασία και στην πραγματικότητα.
4.    Για τη συναρπαστική έγχρωμη τεχνικολόρ φωτογραφία του Ράσελ Μίτι, που αποδίδει με καθαρότητα το χάρτινο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου κόσμου.
5.    Για τα υποδειγματικά απεικονισμένα κοσμοπολίτικα ντεκόρ που μοιάζουν με χάρτινα, άλλη μια κριτική ματιά πάνω στον καπιταλισμό.
6.    Για τη φοβερή βία που υποκρύπτουν όλα αυτά τα δεδομένα, όπου η υπεροχή του χρήματος αγοράζει και τα αισθήματα.
7.    Για την σκληρή και ξεκάθαρη αποφλοίωση του προσωπείου του καπιταλισμού, του πλούτου, της ευμάρειας και της υπερσυσσώρευσης του κέρδους.
8.    Γιατί ποτέ άλλοτε το μελόδραμα δεν ανατράπηκε εκ των έσω με τόσο έμμεσο κοινωνικό συμβολισμό.
9.    Γιατί ενώ τα έργα του Σερκ παρεξηγήθηκαν στην αρχή, αργότερα έγινε κατανοητή η σημασία και οι συμβολισμοί τους και μετατράπηκαν σε καλτ.
10. Γιατί ο Σερκ γίνεται κατανοητός μόνο από τις καλύτερες ταινίες του, όπως το “Γραμμένο στον άνεμο” και το “Αυτή είναι η ζωή μου”.
 
 
Υ.Γ. Την επόμενη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 και το ΚΕΜΕΣ παρουσιάζουν στα πλαίσια του ίδιου αφιερώματος το νεονουάρ του Ζαν Πιέρ Μελβίλ Ο μπάτσος (1972).

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Πέρσες» του Αισχύλου από την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε καλοκαιρινή περιοδεία.
«Πέρσες» του Αισχύλου από την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε καλοκαιρινή περιοδεία.
με 0 Σχόλια 2174 Views

H Ομάδα Σημείο Μηδέν συνεχίζει την έρευνά της στα θεμελιώδη κείμενα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας παρουσιάζοντας αυτή τη φορά τους «Πέρσες» του Αισχύλου.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή